M
molnibalage
Guest
A helikhez nem értek annyira, hogy objektíven véleményt alkossak ezen a téren. Önmagában ez a kijelentés nem értelmes, mert egy rakás heli van n+1 konfiggal, amit veszel hozzá. Lehet tökcsupasz UH-60 leszátmazottat venni és lehet fullextrás Mi-171-et is.Szerinted molni melyik heli lenne a jó választás és miért?
Először azt is kellene tudni, hogy a MH feladata mi a helivel. Ez alapján dőlne le a méret is...
Anno voltam egy repülős összejövetelen, ahol parázs vitát folytattak arról az ottlevők, hogy mit tudnak a gépek és miért jobb ez vagy az, de egyik sem tettem fel a kérdést, hogy egyáltalán mi az elvárt feladat...
Gondolok itt ár/érték/szervizelhetőség akármi alapon.Illetve mennyi lenne az ideális darabszám?
Az egy klasszikus MANPAD rendszer kicsit nagyobb HMZ-vel a Stinger / Iglánál és vannak hozzá kiegészítő IFF és egyéb rendszerek. Mai szemmel átlagosnak tartom, semmi kiemelkedő. A célra megfelel. Az, hogy milyen a zavarvédelme nem tudom megmondani és nincs statisztikám a műszaki megbízhatóságról sem. Az első éleslövészet kimintás eredményeivel önmagában ne traktáljon senki, mert azóta volt több léveszet is teljesen más eredménnnyel.Csapatlégvédelem szintjén a Mistral az mennyire hatékony szerinted egy adott valós harci helyzetben mint csapatlégvédelem??
Lehet hogy mobil meg minden de kb ha akció van akkor a teherauto megáll,a csávók kipattanak fel a platóra,beméregetik a célt stb.csak alkalomadtán már hullik is rájuk a bomba.
A célfelderítés a valóságban "picit" más. Próbálj csak ki egy repszimet. Na, a valóság annál sokkal durvább. A repülőgépek földi rávezetés nélkül szinte csak vakon repülnek, a büdés életben nem találnak meg autonóm módon egy rejtőző célt. Egy 600-1000 km/h órával repülő gépről, te egy álcaháló és terepbe beolvadó festéses Mistralt még teherautón is csak teljesen véletlenül szúrsz ki.
A TGP-vel is akkor találod meg, ha tudod, hogy hol keresd. Nagy zoomal olyan egy TGP-vel célt keresni, mintha egy szívószálon keresztül nézve próbálnál megtalálni egy hangyát. Sok szerencsét hozzá.
</blockquote><blockquote>Egyébként a nasams rendszerrel kapcsolatban,mekkora a max távolság a radartól vagy az irányítóközponttól ahova a rakétakilövőket ellehet helyezni?
Anno a mai szemmel kőkorszaki Telekód használható volt 30-40 km-ig. A NASAMS simán tud ennyit tudtommal.