A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 514
113
NATO JSEC egyeztetés Magyarországon

"Magyarországra látogatott a NATO Mögöttes Támogató és Felkészítő Parancsnokság (Joint Support and Enabling Command - JSEC) parancsnoka, Alexander Sollfrank alttábornagy augusztus 10-én, szerdán.

Hivatalában fogadta Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke Alexander Sollfrank altábornagyot, a NATO JSEC parancsnokát. A megbeszélésen többek között a Magyar Honvédséget érintő aktuális védelmi kérdésekről egyeztettek a felek.

A NATO JSEC a szövetség egyik legfiatalabb szervezete, melynek létrejöttét az elmúlt években az Európát érintő folyamatosan változó biztonsági környezet tette indokolttá. A JSEC legfontosabb feladata az összhaderőnemi műveleteken kívül eső egyéb katonai tevékenységek koordinációja, tervezése, és szükség szerinti vezetése, irányítása."
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 514
113
A legutóbbi közlönyben több Honvédséggel kapcsolatos utasítás/rendelet is van...

A honvédelmi miniszter 31/2022. (VIII. 11.) HM utasítása a Honvédelmi Minisztérium új működési rendjével összefüggő egyes szervezési feladatokról

Ebben pl. ilyenek vannak:

A HM védelmi iparért és beszerzésekért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: VIBHÁT) közvetlen irányítása alatt önálló szervezeti egységként létrehozott
a) HM Védelmi Iparért és Beszerzésekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság,
b) HM Védelmi Ipar Fejlesztési Főosztály és
c) HM Védelmi Ipari Szabályozási Főosztály
álláshelyeinek száma a jelen utasítás szerinti létszámváltozások és az egyes álláshelyek HM szervek közötti átcsoportosításával kerül kialakításra.




A honvédelmi miniszter 32/2022. (VIII. 11.) HM utasítása a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a Magyar Honvédség harcképessége, reagálóképessége, vezetési rendjének egyszerűsítése, valamint a bürokrácia csökkentésével összefüggő egyes feladatokról
  • Az MHP feladatrendszerének és szervezeti felépítésének átalakításával kapcsolatos feladatok..
  • Az MH középszintű vezető szerveinek racionalizálásával és egységes vezetési rendjének egyszerűsítésével kapcsolatos feladatok
  • Az MH katonai szervezeteinek racionalizálásával kapcsolatos feladatok I. és II. ütemben
  • Az MH katonai szervezeteinek további racionalizálásának előkészítésével összefüggő HM-szintű feladatok


A honvédelmi miniszter 33/2022. (VIII. 11.) HM utasítása a tartós külföldi szolgálatot teljesítők reprezentációs tevékenységéről


A honvédelmi miniszter 34/2022. (VIII. 11.) HM utasítása egyes honvédelmi miniszteri utasításoknak a honvéd tisztjelölti jogviszony átalakulásához kapcsolódó módosításáról
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
Nagyinterjú RSzR


Érdekességek

A Digitális Katona Programra gondol?

A mostani fejlesztés annak a része. A Digitális Katona Programban szereplő egyéni felszerelés több mint száz elemből áll, a ruházattól a kézifegyvereken át a hálózatba kötött műholdas információs rendszerig. A cél most az, hogy ennek legfontosabb elemeit minden katonánk – szerződéses és tartalékos egyaránt – a lehető leghamarabb kapja meg, így teljesen egységes felszereléssel tudjuk végrehajtani feladatainkat.
...
A már megkötött haditechnikai szerződések határidejét le lehet rövidíteni? Elképzelhető például, hogy az új Leopardok hamarabb érkeznek meg?
A határidők módosításainak sajnos nincs realitása.
A nemzetközi hadiipar óriási kihívás előtt áll, hiszen az egész világ fegyverkezni kezdett.
.....
Mi mikor jön

Folyamatosan érkeznek a Panzerhaubitze 2000-esek, ezekkel az önjáró lövegekkel a tüzérségi tűztámogatás terén óriásit lépünk előre. A kiképzés jelenleg is tart, szeptemberben már az éleslövészetek is megkezdődnek. Nő a Gidránok száma is, az idén pedig hadrendbe állítjuk a Lynx gyalogsági harcjárművek első változatát is. Ami az idő szempontjából is nagyon lényeges: jövőre érkeznek az Airbus 225-ös helikopterek és a Leopard 2A7+ harckocsik, 2024-re várjuk a KC-390-es, rámpás szállító-repülőgépet, ami azt jelenti, hogy a nagy vasak zöme már mind nálunk lesz.
....
t. A cél az, hogy a bürokratikus adminisztráció csökkentésével több harcoló beosztást tudjunk rendszeresíteni. Kisebb alakulatokat is össze fogunk vonni, éppen azért, hogy egyetlen törzs, egyetlen kiszolgálórendszer biztosítson minden feltételt egy nagyobb alakulatnak, ne forgácsoljuk szét az erőket az adminisztrációs területen.

Az így felszabaduló létszámot tudjuk majd átcsoportosítani az új lövészzászlóaljak megalakításához.
Ezek a már meglévő lövészdandárok részei lesznek, de a jövő terveiben – a képességek növekedésével – új, nagyobb alakulatok létrehozása is szerep el.
...
Tizenegyezer felett van a tartalékos összlétszám. Pillanatnyilag két területvédelmi tartalékos ezredünk van, ezt akarjuk rövid időn belül hétre növelni. A szervezeti átalakítás ezt a területet is érinteni fogja. Most három fő csoportból áll a rendszer: az önkéntes műveleti tartalékosokból, az önkéntes védelmi tartalékosokból és az önkéntes területvédelmi tartalékosokból. Dolgozunk ezek egységesítésén: a célunk egy egyforma bekerülési, kritérium- és illetményrendszer kidolgozása, elsősorban a területvédelmi modellt véve alapul – vagyis elsődleges szempont, hogy ha valaki tartalékos szeretne lenni, a saját lakóhelyéhez közel tehesse azt. Nem győzöm hangsúlyozni: itt már régen nem arról szól a történet, hogy évente néhány hétre valaki egyenruhát húz, elüldögél, felveszi az illetményét és hazamegy.
....
Tavaly a tartalékosaink közös gyakorlaton vettek részt az Egyesült Államokban az Ohiói Nemzeti Gárdával, a KFOR-misszióba pedig már komplett tartalékos egységet tudtunk küldeni. Ez
 
W

Wilson

Guest
A cél az, hogy a bürokratikus adminisztráció csökkentésével több harcoló beosztást tudjunk rendszeresíteni. Kisebb alakulatokat is össze fogunk vonni, éppen azért, hogy egyetlen törzs, egyetlen kiszolgálórendszer biztosítson minden feltételt egy nagyobb alakulatnak, ne forgácsoljuk szét az erőket az adminisztrációs területen.

Az így felszabaduló létszámot tudjuk majd átcsoportosítani az új lövészzászlóaljak megalakításához.
Ezek a már meglévő lövészdandárok részei lesznek, de a jövő terveiben – a képességek növekedésével – új, nagyobb alakulatok létrehozása is szerep el.
Na akkor ha jól értem megszüntetik a bürokrácia egy részét és az így felszabaduló helyeken harcoló beosztást hoznak létre, és az így feleslegessé vàló mucikákkal és Béla bácsikkal, mi lesz?

Érdemeik elismerése mellett korkedvezményesen nyugdíjazzák őket?Vagy irány a tágas nagyvilág ,aztán lehet érvényesülni a versenyszférába?
Mert hogy nem lesz belőlük "harcoló" magyar katona az biztos,.

Arra meg külön kíváncsi leszek,hogy ezt, hogy fogják végigverni a becsontosodott állami és honvédelmi bürokrácián,mert én erről az elképzelésről már jó párszor halottam, de valahogy soha nem volt erő és elszàntság , hogy érdemben végre is hajtsák.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
Na akkor ha jól értem megszüntetik a bürokrácia egy részét és az így felszabaduló helyeken harcoló beosztást hoznak létre, és az így feleslegessé vàló mucikákkal és Béla bácsikkal, mi lesz?

Érdemeik elismerése mellett korkedvezményesen nyugdíjazzák őket?Vagy irány a tágas nagyvilág ,aztán lehet érvényesülni a versenyszférába?
Mert hogy nem lesz belőlük "harcoló" magyar katona az biztos,.

Arra meg külön kíváncsi leszek,hogy ezt, hogy fogják végigverni a becsontosodott állami és honvédelmi bürokrácián,mert én erről az elképzelésről már jó párszor halottam, de valahogy soha nem volt erő és elszàntság , hogy érdemben végre is hajtsák.
Talán most elég elhivatottnak tűnnek.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
A honvédelmi miniszter 32/2022. (VIII. 11.) HM utasítása a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a Magyar Honvédség harcképessége, reagálóképessége, vezetési rendjének egyszerűsítése, valamint a bürokrácia csökkentésével összefüggő egyes feladatokról 5. § (1) Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár szervezete és feladatrendszere módosul, szervezetéből a hódmezővásárhelyi helyőrségben elhelyezett szervezeti elemeinek kiválásával megalapításra kerül az MH 62. Gépesített Lövészdandár (rövid neve: MH 62. GLDD).
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 001
9 976
113
A honvédelmi miniszter 32/2022. (VIII. 11.) HM utasítása a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a Magyar Honvédség harcképessége, reagálóképessége, vezetési rendjének egyszerűsítése, valamint a bürokrácia csökkentésével összefüggő egyes feladatokról 5. § (1) Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár szervezete és feladatrendszere módosul, szervezetéből a hódmezővásárhelyi helyőrségben elhelyezett szervezeti elemeinek kiválásával megalapításra kerül az MH 62. Gépesített Lövészdandár (rövid neve: MH 62. GLDD).
Szerintem az jó módszer lenne ha ezek mintájára az összes zászlóaljat átneveznénk dandárnak.
Lenne itt tüzér dandár, harckocsi dandár is.
Sokkal menőbb lenne az egész messziről nézve. A miniszter meg elmondhatná hogy megtöbbszörözte a haderőt.
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: bel and kamm

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 514
113
A honvédelmi miniszter 32/2022. (VIII. 11.) HM utasítása a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a Magyar Honvédség harcképessége, reagálóképessége, vezetési rendjének egyszerűsítése, valamint a bürokrácia csökkentésével összefüggő egyes feladatokról 5. § (1) Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár szervezete és feladatrendszere módosul, szervezetéből a hódmezővásárhelyi helyőrségben elhelyezett szervezeti elemeinek kiválásával megalapításra kerül az MH 62. Gépesített Lövészdandár (rövid neve: MH 62. GLDD).

Szerintem az jó módszer lenne ha ezek mintájára az összes zászlóaljat átneveznénk dandárnak.
Lenne itt tüzér dandár, harckocsi dandár is.
Sokkal menőbb lenne az egész messziről nézve. A miniszter meg elmondhatná hogy megtöbbszörözte a haderőt.

Péntek óta ezen pörög a [HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete topik... eddig 12 oldal, 240 hozzászólás.
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 745
26 199
113
Ez volt má?
Volt.

Új gépjárműveket adnak át az anyagellátó raktárbázison

Terepjárókkal, nyerges vontatókkal és félpótkocsikkal bővül a Magyar Honvédség eszközállománya.

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség Parancsnoksága, valamint a Scania Hungária Kft. között létrejött szerződéseknek megfelelően 34 darab Ford Ranger terepjáró, 3 darab Scania nyerges vontató és 3 darab Faymonville félpótkocsi beszerzését és folyamatos átadását biztosítja az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) e hónaptól. "A Ford Ranger gépjárművek fontos részei a honvédelem átfogó fejlesztésének, az átadásra váró Scania nyergesvontatókkal egyetemben.

Az eszközöket a Magyar Honvédség területvédelmi alegységei kapják majd. Bővíteni és fejleszteni csak a jelenkori elvárások és csak a korszerű technikai vívmányok alkalmazásával lehet” - mondta Dolányi Sándor ezredes, az MH ARB parancsnoka.

62f26f7a0dc9f125899140.JPG
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Farkas Bertalan űrdandár

Drakvúfok

Na akkor ha jól értem megszüntetik a bürokrácia egy részét és az így felszabaduló helyeken harcoló beosztást hoznak létre, és az így feleslegessé vàló mucikákkal és Béla bácsikkal, mi lesz?

Érdemeik elismerése mellett korkedvezményesen nyugdíjazzák őket?Vagy irány a tágas nagyvilág ,aztán lehet érvényesülni a versenyszférába?
Mert hogy nem lesz belőlük "harcoló" magyar katona az biztos,.

Arra meg külön kíváncsi leszek,hogy ezt, hogy fogják végigverni a becsontosodott állami és honvédelmi bürokrácián,mert én erről az elképzelésről már jó párszor halottam, de valahogy soha nem volt erő és elszàntság , hogy érdemben végre is hajtsák.

Hát, én úgy értem, hogy a meglévő irodistákat szétosztják, így kerülnek majd a Bercsényihez, és akkor statisztikailag kisebb arányban lesznek.

Csak itt nektek kellene erteni a torokok gondolkodasat (80 millio vs 10 millio). Ok udvariasak, azert nem kuldtek el meg a targyaloitokat olyan szavakkal, hogy ok is megertsek. Persze ha jon uj info, akkor megvaltoztatom majd a velemenyem, de egyelore amit latok erre enged kovetkeztetni. A nemetekkel megertitek egymast, a torokokkel nem -de ez nem a torokoknek baj, hanem nektek.

Itt meresztették a valagukat 150 évig, megtanulhatták volna ők is.

Foleg, hogy ebbe csak a nemetek es a torokok tudnanak barmit is beletenni.

Mi meg adunk pénzt.


A Magyar Honvédség új gyalogdandárt hoz létre

A Magyar Honvédség újabb gyalogsági dandárt állít fel egy nagyszabású átcsoportosítás és képességfejlesztés részeként - jelentette be a magyar kormány közleményében. Az új alakulat magja az 5. gyalogsági dandár lesz, amelyet úgymond felosztanak, hogy az új egységgel párhuzamosan újra felnőjön.

A múlt hét végén megjelent 46. kormányközleményben a Magyar Honvédség 2022-re új gyalogdandár felállítását jelentette be. Ennek érdekében a debreceni 5. Bocskai István Gyalogdandár hagyományos nevén Bocskai István Gyalogdandár és állománya átadja a kelet-magyarországi Hódmezővásárhelyen állomásozó erőket egy új dandár felállítására.

Az újonnan alakult dandár a jövőben a 62. gépesített gyalogsági dandár elnevezést viseli. Az áthelyezendő erők két gyalogos zászlóalj és egy páncélos zászlóalj, amelyek csak akkor kerültek át az 5. gyalogos dandárhoz, amikor a 62. gépesített gyalogos dandárt 2000-ben feloszlatták. Ez tehát az egység felbomlásának újjáalakulása és visszafordítása.

Az így létrejövő két, fele-fele létszámú dandárt egy előre meghatározott folyamat keretében 2023. december 31-i határidőig teljes értékű alakulattá kell fejleszteni - jelentette be a védelmi minisztérium. A megalakulást infrastrukturális projektek kísérik majd, mint például a laktanyák felújítása és újak építése. A két egység előtt álló kihívások nemcsak ambiciózusak, hanem teljesen különbözőek is. Míg az 5. dandár elvesztette gyalogsági komponensének nagy részét és az összes sapper erőit, addig a 62. dandárnak újra kell építenie személyi állományát, logisztikai, tűzoltó, kommunikációs és egyéb harci támogatását. Feltéve, hogy a jelenlegi dandárstruktúrát követjük.

A 62. gépesített gyalogdandár felállításával a Magyar Honvédség papíron megvalósította a Honvédelmi Minisztérium által korábban felvázolt három dandár plusz különleges erők struktúrát. Az elképzelés egy nehéz, egy közepes és egy könnyű dandár felállítását irányozta elő. A fejlődés megfigyelői általában egyetértenek abban, hogy a nyugat-magyarországi Tatán állomásozó 25. dandár fogja betölteni a nehéz szerepet. A Leopard 2 A7 és a 2000-es önjáró lövegek beszerzésével megvalósuló jelenlegi képességfejlesztések előnyösek lesznek ennek az egységnek. Arra a kérdésre, hogy ki fogja biztosítani a maradék két egységet, az új felállás nyilvánvalóan választ adott, de továbbra sem világos, hogy a két dandár közül melyik fogja biztosítani a könnyű és melyik a közepes erőket. Ugyanakkor a már meglévő problémák, mint például az elavult BTR-80-as kerekes páncélozott jármű sokat vitatott cseréje, ismét rendkívül sürgőssé váltak. Ezért még nem tudni, hogy milyen közbeszerzési döntések kísérik majd az új formációt.

Nagy Kristóf

Vannak kommentek?

Biztos az, hogy még mindig nehéz, közepes, könnyű, (+különleges, de ezt soha nem tették hozzá. Inkább ez volna nevezhető könnyűnek. Vagy őket nem is számoljuk?) koncepcióban gondolkodunk?

Csak a halál biztos.

Hát ha úgy dolgoznak mint eddgi akkor kihagynám.

Rá kell csapni a kezükre. Viperával.