A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 740
4 262
113
Talan meglepo - Pohar hideg viz kikeszit, ullj le es kapaszkodj! - de tobb gyereknek van labdaja otthon, mint repulogep modellje. ... Durva, tudom. De most mit lehet csinalni?
Nofene. Ezután csak stadionban lesz szabad focizni a kölyköknek, vagy mi?
Ámbár gyerekeknek mindig is ritkán volt modelljük, legfeljebb maketteztek.
Minden esetre azt nem magyaráztad meg, hogy miért kellett: „olyan hodályokat csinálni, amik ezután is csak viszik a pénzt”

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
Nofene. Ezután csak stadionban lesz szabad focizni a kölyköknek, vagy mi?
Ámbár gyerekeknek mindig is ritkán volt modelljük, legfeljebb maketteztek.
Minden esetre azt nem magyaráztad meg, hogy miért kellett: „olyan hodályokat csinálni, amik ezután is csak viszik a pénzt”
Vicceltem. :rolleyes:
A debreceni hodalyt rengetegen hasznaljak. A Puskasnak is hasonlo sorsot josolok. Az uszodak is maximalis kihasznaltsaggal porognek. Elnezve az idosebb generacio egeszsegi allapotat, bizony szukseg van ilyenekre.
Es ne tegyunk ugy mintha a honvedseg nem csak vinne a penzt.

• Tetszik
Reactions: marton

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 210
60 165
113
Szerintem a honvédelmet csak úgy lehetne korszerűvé tenni, ha először kitalálnák azt, hogy mi a célja az egész szervezetnek.
Aztán ehhez papíron hozzá rendelnének egy szervezeti felépítést és bázistérképet.
Majd ehhez hozzá rendelnék papíron az eszközöket, hogy "mi kéne ha volna?"
Aztán ugyan ezt eljátsszák a háttér intézményekkel is.
Végül ha készen állnak a papír haderővel akkor kő keményen elkezdenék hozzáigazítani a valóságot.

Például ha nem kell 500 főtiszt csak 70 , akkor 70 fiatalabb/rátermettebb tisztet megtartanak a többit meg kivágják a francba. És így sorba az egész állományon.
Ahol hiány van ott meg toboroznak.
Ennyit kéne "csak" tenniük, de hát ezek a HM-ben sz@rra sem jók sajna....

T

torsen

Guest
Vicceltem. :rolleyes:
A debreceni hodalyt rengetegen hasznaljak. A Puskasnak is hasonlo sorsot josolok. Az uszodak is maximalis kihasznaltsaggal porognek. Elnezve az idosebb generacio egeszsegi allapotat, bizony szukseg van ilyenekre.
Es ne tegyunk ugy mintha a honvedseg nem csak vinne a penzt.

Nos erre, debreceniként, igazán kíváncsi vagyok. A futókör népszerű,én is használom, de az volt az előző erdős, bokros futóösvény is. Bent a "hodályban", ami amúgy szép, a bajnoki meccseken (évi 15db) mit szoktak még rendezni?

• Tetszik
Reactions: silurusglanis

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 828
4 126
113
Szerintem MD-550-ak irány a Honvédség, eladni a két Mókuskát és venni +1-2 MD-500-at hogy egységes legyen a flotta.

Igen, ez így egy elég logikus és gazdaságos megoldás lenne. Bár én azért szívesebben látnék inkább valami picit nagyobb és kéthajtóműves típust ott "könnyűheli-szerepben". De tudom, álmodozni az ágyikóban... :D

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
Nos erre, debreceniként, igazán kíváncsi vagyok. A futókör népszerű,én is használom, de az volt az előző erdős, bokros futóösvény is. Bent a "hodályban", ami amúgy szép, a bajnoki meccseken (évi 15db) mit szoktak még rendezni?
Eskuvot, gyermeknapot, viragkarnevalt, kisebb sportversenyeket, bajnoksagokat, mas munkahelyi rendezvenyeket., tudomisen'. (Csak az ott elo ismeroseimtol hallom, hogy hasznaljak.)
Ismerd be, mar egeszen megszeretted. (Nem mondom el senkinek. :p) A futopalyaert pedig irigyellek. Tuti te sem akarod, hogy visszaepitsek a regit. Majd '18 utan a sajat testeddel allitod meg a jobbikos bulldozereket, latom elore. :)

Zed895

Well-Known Member
2017. április 28.
357
418
63
Szerintem a honvédelmet csak úgy lehetne korszerűvé tenni, ha először kitalálnák azt, hogy mi a célja az egész szervezetnek.
Aztán ehhez papíron hozzá rendelnének egy szervezeti felépítést és bázistérképet.
Végül ha készen állnak a papír haderővel akkor kő keményen elkezdenék hozzáigazítani a valóságot.

Például ha nem kell 500 főtiszt csak 70 , akkor 70 fiatalabb/rátermettebb tisztet megtartanak a többit meg kivágják a francba. És így sorba az egész állományon.
Total logikus, szerintem ott bukik, hogy a kormany jelenleg nem mer ujabb frontot nyitni. Az osszes vezeto a honvedegnel meg a szocik alltal lett odateve. Talan ha 5% -ot lecsereltek mar, nem tudom, de biztos, hogy nem meri a kormany egyszerre az osszeset kibaszni, pedig azt kene. De kepzeld el ha azert mert veszunk olcson gazt az oroszoktol ezert ilyen nemzetkozi osztuzet szervez rank a baloldal, akkor mi lenne ha hozzanyulnanak a hatorszagukhoz?

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 757
66 578
113

Ebben neked van igazad... basszus ebben a topicban mindenkinek igaza van... csak az a baj, hogy itt tartottunk tíz éve is. A világ meg közben változik. Tíz-tizenöt éve a közel-külföldi expedíciós szerepvállalás volt a sláger, most meg a migránsok és az orosz veszély(?). Mi meg itt állunk letolt gatyával, miközben szegény nagyjaink nem tudják eldönteni, hogy épp, per pillanat ki vagy mi ellen indítsák a hosszútávú haderőreformjaikat. Ezért inkább vagy el se kezdik, vagy a leépítési szakasz után be is fejezik az aktuális "modernizációt". Én még most is azt vallom, hogy kár feltalálni a melegvizet, könnyűlövészestül, meg nemzetőröstül, mert ha valami, akkor a valós Honvédelem soha nem lehet "kisebb, korszerűbb, ütőképesebb". A hon védelme hosszú távú, parlamenti ciklusokon átívelő, jobb esetben élesben soha nem bizonyító, netto kiadás, ahol a realizálódó érték az elrettentés, a nemzetközi státusz és az érdekérvényesítés. Egyetlen puskalövés nélkül. És ez sok pénzbe kerül, különösen az újjáépítés. Hja kérem, tetszettek volna akkor gondolkodni. Most akkor nem azon főne mindenkinek a feje, hogy melyik civil vagy ex-mentős, ex-rendőr játékhelikopterrel kéne visszaállítani az elveszett helikopter képességet.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 757
66 578
113
Total logikus, szerintem ott bukik, hogy a kormany jelenleg nem mer ujabb frontot nyitni. Az osszes vezeto a honvedegnel meg a szocik alltal lett odateve. Talan ha 5% -ot lecsereltek mar, nem tudom, de biztos, hogy nem meri a kormany egyszerre az osszeset kibaszni, pedig azt kene. De kepzeld el ha azert mert veszunk olcson gazt az oroszoktol ezert ilyen nemzetkozi osztuzet szervez rank a baloldal, akkor mi lenne ha hozzanyulnanak a hatorszagukhoz?

Azért az egy eléggé erős sztereotípia, hogy az úgynevezett baloldalnak bárminemű hátországa lenne a Honvéd tábornoki kar. Az pedig már egyenesen röhely, hogy a hét éve kétharmados Viktor valamihez csak úgy nem mer hozzányúlni. Ezt te se gondolod komolyan. Szimplán csak nem érdekli. Jól látszik, illetve 98 óta jól látható, hogy ha Viktort valami totál nem érdekli, az a Honvédség. Mára a Magyar Honvédség se politikai, se társadalmi tényezőként nem vehető számításba.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 210
60 165
113
Allesmor Obranna

Az a baj, hogy szerintem nem tartottunk 10 éve ott amit leírtam. Sőt ma sem tartunk ott. Ugyanis a honvédelmi "koncepciókból" lényegében csak 1 dolog hiányzott, mégpedig a koncepció. Szerintem még tervnek is rosszak voltak, viszont erre megoldásként nem hajtották őket végre.

Ez pedig szintén teljesen magán vélemény lesz, de szerintem a "HONVÉDSÉG" nevének alapból definiálnia kéne a funkcióját, ami a haza védelme. Nem pedig expedíciós zsoldos hadsereg, valós képességek nélkül....

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 155
130 426
113
A mostani tábornok kar már rég saját falán, vagy pedig beállt a sorba instant és tarja a markát pártfüggetlenül jó katonához híven mert mint tudjuk az az államhoz hű és nem párthoz.

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 490
24 009
113
Az a baj, hogy a koncepciók is mindig késve követik a nyugati trendeket. A gengszterváltáskor az volt a sláger, hogy vége a tömeghadseregek korának, le kell szerelni az amúgy is elavult technikával rendelkező haderőt (volt benne valami, '82-től ne vettünk semmi technikai eszközt, ami megvolt az sem volt a legmodernebb és kevesebb is volt belőle mint a szomszédainknak), csak az eszközök pótlásáról nem gondoskodtak. Majd jött az amerikai könnyűlövész koncepció, ahhoz meg ugye ne kell nehéz technika, gyorsan le is szerelték (persze arról megfeledkeztek, hogy az amcsiknak brutális légiereje van, szemben velünk). Majd jöttek volna a NATO segélyek (picit drágábban, mint ha újat vettünk volna), Leo2-esek, M-109-esek, Herkulesek, AH-64-esek, UH-1-esek, természetesen ezekből sem lett semmi (nem tudom, mi volt a zavaróbb, az hogy pénzbe kerültek, vagy hogy fel kellett volna ajánlani a közös NATO feladatokra).
De a legjobb, hogy pénzt sohasem adtak a tervek megvalósítására.

Honnan lehet tudni, hogy egy koncepció csak kamu?
Onnan, hogy a tényleges fegyverzet beszerzést a lehető legtávolabbra, tervezett átalakítások végére teszi. De most komolyan, hogyan lehet úgy egy haderő ütőképes, a csak 10-15 év múlva fegyverzik át???

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 490
24 009
113
A
A rezidens ismerosod informacioit nem pontosan idezted. 6+5 evvel mar szakorvos az ember. Ha rezidens es egyedul dolgozik szoros felugyelet nelkul, akkor mar tul van a masodik rezidensi even. Regebben az ilyet alorvosnak neveztek es egyeduli munkavegzest vartak el tole. (Par eve kikopott ez a megnevezes a hasznalatbol.) A kovetkezo 4 evtizedben ez lesz a sorsa...

Sajnos ez a baj, hogy az állam elvárja a szakorvosjelöltektől az önálló ügyeletet, pedig a törvény világos, ügyeletet vállalni csak önként lehet, szakorvosjelöltek ügyeletet nem láthatnak el, szakorvosjelölt csak szakorvos felügyelete mellett dolgozhat és bármit is csinál, azt egy szakorvosnak jóvá kell hagynia, szakorvosjelöltek csak a saját osztályukon dolgozhatnak (urológusnak nincs keresnivalója a sürgősségi osztályon).
És hát ugye van a gyakorlat, ahol semmi sem így működik!
Sokan ne is a több pénz miatt, hanem hanem a hatalmas hajtás miatt hagyják itt az országot és mennek külföldre (hol nem 60, hanem csak 10 beteget kell megvizsgálni egy nap, a pénzről már ne is beszélve)

• Tetszik
Reactions: misinator

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 920
73 024
113
Itt csak az a nagy kérdés, hogy mi lesz az MD-500-akkal?!! Mert ha azok is mennének a Honvédséghez, akkor a két Mókuskával együtt már lenne egy használható könnyű-helikopteres egységünk.
Valami 30 év körül van az életkoruk, bár még így is fiatalítanák az átlagot, pláne ha a +40 éves AN-26 -ot is beleszámítjuk. Használva is csak voltak. Nem tudom van-e értelme, mire is használnánk?

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 920
73 024
113

Az egész hadra fogható létszám nem éri el egy hadosztály létszámát. Ehhez kéne méretezni a tiszti létszámot is, aki elfogadja az áthelyezést az maradhat,aki nem attól megválni. 1 év alatt rendet lehetne tenni és következő éven már plusz pénz maradna bérezésre. Csak tényleg ki kéne találni már mit akarunk, és meg is valósítani, nem 10 éves álomtervekben beszélni.

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 035
702
113
Valami 30 év körül van az életkoruk, bár még így is fiatalítanák az átlagot, pláne ha a +40 éves AN-26 -ot is beleszámítjuk. Használva is csak voltak. Nem tudom van-e értelme, mire is használnánk?

Szerintem egyszerűen csak fel kell őket dobni valamelyik repcsiket/heliket áruló oldalra és el kell öket adni.
Azért azt figyelitek, hogy először történ olyan, hogy valamit nem akkor csréltek le amikor az már szétesett, vagy már évek óta nem repül, vagy nem utód nélkül vonták ki.
Fura, hogy olyan dolgot vonnak ki, ami még ér valamit és eladható,,, ezt el kell adni.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 920
73 024
113
dudi, mennyire átlagos a Level III mellényt átvivő pisztoly lőszer? Ér még valamit manapság?

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 998
113

A Balaton környékén sokat szoktak szitálni. Nekem nem tűntek annyira elavult vacakoknak, viszont sokkal halkabb és gyorsabb volt a csirkecombnál, azok meg már nincsenek rendszerben. A vízirendészetre, kf-nek ideális szerintem.