A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 043
66 563
113
Az egy családi pizza ára.
Korábban én is néztem a feltételeket, de anyagilag egy vicc. A néphadsereget idézve meg a szolgálat körülményei is gázos lenne. Pedig, ha hozzám vágnának havi 40000 nettót, havi 1x eljárhatnék kúszni-mászni lőni, és értelmes kiképzést kapnék, akkor aláírnám.
A derekam mondjuk januárban megoldotta a problémát, azóta tudom, hogy az MRI 36 rugó, a reumász és az idegseb magán rendelés 12, a gyógytornász meg 6. Mondjuk eddig összesen annak a 10 rugós befektetésnek volt haszna, amiből vettem két túrabotot, hogy meglegyen a napi 6km körbetopi. Pedig marha jó volt a 2006-os árvíznél éjjel homokzsákot tömni, még le is bicikliztem miatta Szegedre :-(
Az a gondom vele egyszerűen nincs időm hülyéskedni ilyesmivel mostanában. Egyrészt adott egy 4 műszakos meló ahol minden második hétvége kilőve. A maradék időben meg főleg ilyenkor tavasztól télig úszok a munkában otthon,3300 négyzetméter,házbővítés,állatok stb. Maszekolni sincs időm elmenni pedig több helyre is mehetnék. Munkahelyre még havonta kéthavonta, bevállalok egy túlórát de az is necces, plusz ott a család ugye mert ők is lelőnek ha minden hétvégén az ember távol van. És akkor ide kéne beiktatni egy " hétvégente eljárok tartalékoskodni " dolgot, hobbiból, ingyen, viszont ha bemegyek túlórázni helyette akkor az napra 30000ft csörög le nettóban ami kb az egész éves díjazás 38000-vel egy kategória, szóval legalább az illúziót adnák meg hogy azt mondjam jól van 10000-el kevesebb de ezt szívesebben csinálom... Nekem erre időm nincs sajnos, talán ha 10 napból állna egy hét...
Plusz ugye a munkahely, ha emiatt áttesznek egy jelentéktelenebb pozícióba az bevétel kieséssel jár, meg lehet érteni a céget is mert nekik fix teljes értékű alkalmazott kell. Udvar seprés meg hasonló beosztásokból nem gond ha hiányzok, de az annyit is fizet. Plusz ha jól értem azokra a napokra amikor mondjuk hiányzok a cégből tuti hogy fizetést nem kapok hanem helyette egy kb fele annyi összeget, vagy annyit sem az államtól amíg a töltésen zsákolok.
Szép dolog a hazaszeretet de szerintem nem azon múlik hogy beáll-e az ember békeidős tartalékosnak.
Profi sereget akartak, olyat mint a bezzeg nyugaton, (aztán kiderült hogy ott is almás a sztori lásd pl német, francia stb) megkapták, oldják meg, mi a gond?
Aztán idővel nem lesz más alternatíva és muszáj lesz visszavezetni a sorkatonaságot, még ha csak évi 10-20000-es formában is.
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 427
27 632
113
Mit nem lehet ezen erteni? A tartalakos nem hivatasos vagy szerzodeses, van rendes civil allasa, onna jon a fizu. Ezen felul kap evente egy osszeget mint rendelkezesre alalsi dij, amiert lenyegeben semmit sem tesz. Ha viszont behivjak egy hetre arviz miatt (kulfoldre ugye nem a terueltvedelmis megy hanem a muveletis, teljesen mas penzert) akkor arra az idore kap rendes illetmenyt. Ez nem arra van kitalalva, hogy ebbol elj meg. Ha a katonaskodasbol akarsz megelni, akkor mehetsz hivatasosnak, szerzodesesnek vagy akar az uj hatarvadaszokhoz is (kovetelmeny szinte semmi, szinte akkor is felvesznek ha nem akarod es kapsz AK-t), de akkor "8 oraban" azt csinalod es kapsz is rendes illetmenyt, amibol megelsz. (Ha meg tobbet akarsz, akkor meg irany az Zrinyi egyetem master kepzese). Legalabbis en ezt latom ezen a honlapon.

Ha nem jön havonta a pénz, akkor miért legyek tartalékos? Puszira?
 

Zed895

Well-Known Member
2017. április 28.
358
421
63
Ha nem jön havonta a pénz, akkor miért legyek tartalékos? Puszira?
Miert...mert egyreszt van akinek az evente jovo penz is penz, ha eppen raer vagy olyan a munkaja, hogy belefer. Ha az a par kiesett hetvege tenne tonkre valaki csodas karrierjet, annak persze nem ez valo.
De szerintem a lenyeg az, hogy ha gond van en nem szeretnek birkakent lemeszarolt lenni, hanem jobb lenne ha ha kapnak egy kikepzest meg egy AK-t a kezembe, akkor se sok, de a jelenleginel megis csak tobb lenne a tuleles eselye. Szerintem ez a lenyege a polgar szempontjabol. Es akkor megis csak jobb ha penzt kapsz a kepzesert (meg ha keveset is) mintha neked kellene fizetned a kepzest. Amugy meg ez olyan, mint egy proba: ha megtetszik akkor mondhatod, hogy oke, ez bejon, kerem a rendes fizut es megyek ciprusra beketfonntartani(magyarul atvaltasz muveletisre a teruletvedelmisbol), vagy azt mondod, hogy ez gaz es igazabol nem vesztes semmit, max. par hetveget. Nekem legalabbis ez jon le abbol a honlapbol. Ha Mo-n elnek, akkor engem lehet hogy erdekelne. Vegulis hobbira meg tobb ido is elmegy es ez legalabb hasznos lenne (civil allas mellett).
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 996
18 578
113
Görbe tükör lesz ez a tartalékos dolog, ebben biztos vagyok. Lépésenként fogunk haladni arrafelé, hogy a Honvédség minden aktív tagja, előbb, vagy utóbb, tartalékos lesz, leszerelése után, bizonyos életkoráig. Mondjuk ez lenne logikus. Nem az utcáról behozni olyan lelkes, de teljesen képzetlen embereket, akiket aztán 1 hetes gyorstalpalón néhány alapra megtanítanak, majd elhitetik velük hogy értékes tartalékos katonák. Ami nem igaz. Emberként értékesek lehetnek, de katonaként biztosan nem. Ahhoz a tartalékos dologban nincs elég és hatékony kiképzés, az idő rövidsége miatt sem.
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Görbe tükör lesz ez a tartalékos dolog, ebben biztos vagyok. Lépésenként fogunk haladni arrafelé, hogy a Honvédség minden aktív tagja, előbb, vagy utóbb, tartalékos lesz, leszerelése után, bizonyos életkoráig. Mondjuk ez lenne logikus. Nem az utcáról behozni olyan lelkes, de teljesen képzetlen embereket, akiket aztán 1 hetes gyorstalpalón néhány alapra megtanítanak, majd elhitetik velük hogy értékes tartalékos katonák. Ami nem igaz. Emberként értékesek lehetnek, de katonaként biztosan nem. Ahhoz a tartalékos dologban nincs elég és hatékony kiképzés, az idő rövidsége miatt sem.

Nem lenne ekkora "görbe tükör" ha nem irreális létszámokat lebegtetnének és meglenne a fokozatosság elve. Kommunikáció szempontjából sem értem, hogy miért ilyen futurisztikus 20 ezres létszámokat lebegtetnek, meg járásonként egy század. (A 4-szer nagyobb nagyobb Lengyelországban is 50-ezres -állami- területvédelmi milíciában gondolkodnak, pedig ott nagyságrendekkel sokkal nagyobb kultúrája alakult ki.Tehát láthatjuk, hogy kb. mennyi lenne az ésszerű létszám)

Én úgy gondolom, hogy meg kellene különböztetni a 'tartalékost' és a 'területvédelmi önkéntes akármicsodát'.
Véleményem szerint:
- A tartalékos X időt eltöltött a MH kötelékében, de valamilyen okból már nem tud ott szolgálni (pl nyugdíj, egzisztenciális okok stb.) de megvan a képzettsége, vállalja, hogy időnként szinten tartja és ha úgy adódik, akkor a MH kötelékébe simán betagolódik.
- E mellett meg van egy területi önkéntes felállás, ami nem azt kell jelentenie, hogy "1 hetes gyorstalpaló", hanem egy folyamatos képzés és tanulás. Max. nem X hanem többX alatt éri el egy átlagos lövész szintjét és azt szinten tartja. És a maga feladatának megfelelő képzést kell kapnia, hisz nyilván nem repülőgéppilótákat kell képezni a területvédelem égisze alatt. A képzéseket pedig pl.: már nem aktív állományú katonák is tarthatják (természetesen fizetésért), hisz pazarlás minden megszerzett tudás elherdálása. Az idő rövidségére való hivatkozást pedig nem értem, hisz -remélem- nem holnap fog kitörni olyan konfliktus, ahol alkalmazni kell a területvédelmet.

(És minden tartalékosságot, területi önkéntességet úgy és akkor kell szervezni, ha ez nem a honvédségtől von el pénzbeli forrást!)
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 427
27 632
113
Kell egy 150%-os béremelés minden rendvédelmi szervnél.
Kell egy háromszintű belbiztonsági és honvédelmi rendszer: csendőr-rendőr-polgárőr illetve katona-tartalékos katona-honvéd (területvédelem).
Kell egy rendszer: minden katona és tartalékos katona havi illetményt kap. Minden csendőr tartalékos katona. Minden rendőr honvéd (helyismeret!) és minden FBÖ, polgárőr és vagyonőr is. Mindenkire vonatkozik a rendszeresen számonkért kompetencia, ami nincs elkummantva. Minden honvéd és tartalékos kompenzációt kap (adókedvezmény, hitelgaranciák. stb.). Mindez emelt szintű közteherviselésként van elismerve, ami a választhatóság kritériuma is (nem hozhat döntést, aki nem viseli a legsúlyosabb következményeket!)
Kell rendes felszerelés és fegyverviselési jog civilben is, de csak nekik.

A hazának nem csak követelnie és kérnie kell, hanem adnia is!
 

delikakas67

Member
2016. november 15.
14
28
13
http://m.pecsiujsag.hu/pecs/hir/hel...regek-katonait-jarasonkent-szaz-embert-varnak

1x31 ezer+ évente legalább 2x84 ezer, ha helyzet van, akkor ugye még rádobnak erre az összegre. Mondhatni kapsz egy 13. Havi fizetést, hogy kicsit kússz-mássz, néha durrogtass. 31 ezerből tudsz venni egy használható hátizsákot meg valami alap mellényt és máris nem vagy Varsói Szerződés szinten. Már csak egy kis elhivatottság kell. Én megyek.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
A multkor olvastam egy cikket ahol írta, hogy mennyi pénz megy el a bérekre jelenleg. Azt elosztottam 30000-el (bár ennyien biztosan nem kapnak fizut a seregben) és kijött egy havi bruttó 450000-es fizetés. A honvédség oldalán ekkora fizetése az altábornagynak van 20 éves szolgálati idővel. Akkor kinek a fizetésére megy el átlagosan ennyi pénz?

Ezzel kapcsolatban eszembe jutott, hogy:
Ugye ezren vannak misszióban, nem lehet, hogy az a számításban kellően torzít?
A Honvéd Kórház a béreket nem a honvédségen keresztül kapja?
És biztos van sok tanácsadó is. :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 928
78 168
113
Mert csak alapilletményt számoltál.Egy kezdő hadnagy kap 200000 felett,nyilván az altábornyagy akiből kettő vagy három van nem ennek a dupláját kapja hanem jóval többet.Ezen kívül van egy halom eseti illetmény amit nem számoltál pl készenléti díj,túlóra díj,parancsnoki pótlék,van aki kifizetteti a szabadnapjait stb.Ezek nem rendszeres illetmények tehát nem fogja az alapilletmény kalkulátor mutatni őket.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 043
66 563
113
http://m.pecsiujsag.hu/pecs/hir/hel...regek-katonait-jarasonkent-szaz-embert-varnak

1x31 ezer+ évente legalább 2x84 ezer, ha helyzet van, akkor ugye még rádobnak erre az összegre. Mondhatni kapsz egy 13. Havi fizetést, hogy kicsit kússz-mássz, néha durrogtass. 31 ezerből tudsz venni egy használható hátizsákot meg valami alap mellényt és máris nem vagy Varsói Szerződés szinten. Már csak egy kis elhivatottság kell. Én megyek.
Ok, el ne felejts tapasztalatokról beszámolót írni mert érdekel.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 798
14 993
113
Az a gondom vele egyszerűen nincs időm hülyéskedni ilyesmivel mostanában. Egyrészt adott egy 4 műszakos meló ahol minden második hétvége kilőve. A maradék időben meg főleg ilyenkor tavasztól télig úszok a munkában otthon,3300 négyzetméter,házbővítés,állatok stb. Maszekolni sincs időm elmenni pedig több helyre is mehetnék. Munkahelyre még havonta kéthavonta, bevállalok egy túlórát de az is necces, plusz ott a család ugye mert ők is lelőnek ha minden hétvégén az ember távol van. És akkor ide kéne beiktatni egy " hétvégente eljárok tartalékoskodni " dolgot, hobbiból, ingyen, viszont ha bemegyek túlórázni helyette akkor az napra 30000ft csörög le nettóban ami kb az egész éves díjazás 38000-vel egy kategória, szóval legalább az illúziót adnák meg hogy azt mondjam jól van 10000-el kevesebb de ezt szívesebben csinálom... Nekem erre időm nincs sajnos, talán ha 10 napból állna egy hét...
Plusz ugye a munkahely, ha emiatt áttesznek egy jelentéktelenebb pozícióba az bevétel kieséssel jár, meg lehet érteni a céget is mert nekik fix teljes értékű alkalmazott kell. Udvar seprés meg hasonló beosztásokból nem gond ha hiányzok, de az annyit is fizet. Plusz ha jól értem azokra a napokra amikor mondjuk hiányzok a cégből tuti hogy fizetést nem kapok hanem helyette egy kb fele annyi összeget, vagy annyit sem az államtól amíg a töltésen zsákolok.
Szép dolog a hazaszeretet de szerintem nem azon múlik hogy beáll-e az ember békeidős tartalékosnak.
Profi sereget akartak, olyat mint a bezzeg nyugaton, (aztán kiderült hogy ott is almás a sztori lásd pl német, francia stb) megkapták, oldják meg, mi a gond?
Aztán idővel nem lesz más alternatíva és muszáj lesz visszavezetni a sorkatonaságot, még ha csak évi 10-20000-es formában is.

Aztán hog akarsz te sorkatonaságot, amikor még ennek a pár ezres hivatásos haderőnek sem bírnak normális felszerelést adni.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Mivel ennyi ember nem az elkövetkezendő 10 évben fog összejönni ezért ráérnek :D
De ha most a baranyai századok színesek lesznek én
Jaj de elegem van ebből a sok picsogásból, sokan csak a kifogásait keresi, hogy miért nem megy el tartalékosnak. Mindenki fogja meg a tökeit és cselekedjen. Ha meg nem akkor inkább maradjon csendben ne a képernyőt szemetelje tele a siránkozásával.
Ez ennél kicsit bonyolultabb, és fajsúlyosabb kérdés. Nem a bunkósbot korában vagyunk, hogy csak elhatározás kérdése legyen egy harcoló szervezet felállítása. Tele van az egész szakmai kérdésekkel, egy koncepció szintjén is kidolgozatlan valamit kezdenek el hűbelebalázskodva megvalósítani. Nem baj az, ha egy szervezet teljes odaadást és elköteleződést vár el a belépőktől (mint minden hadsereg valaha), akkor valamilyen szintű szakmai felkészültséget tőle is elvár az ember.