A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Statikus védelemnek nincs értelme, de nézzük is meg mi lett az egyiptomi jól felfegyverzett szárazföldi erőkkel és a hadtáppal a Sinai felszigeten , miután Izrael kivívta a légi fölényt , a You Tube-n meglehet nézni még talán légi felvételek is vannak ahogy az izraeli légierő szarrá lővi a szárazföldi erőket . Ha HARCTÁMOGATÓ fegyvernem a légierő a fontossága ELSŐ helyen van , aki ezt nem látja az nem nagyon érti a mai modern harc lényegét .Tehát még egy század Gripen kell .. NG. tehát a NEW GENERATION.
Annak az áráért már F35 is kapható.Inkább azt vegyünk.
Ésmégegyszer,nem tudunk akkora légierőt megfizetni,hogy mindenféle támogatószerepet betöltsön.De még az igen jó légierővel rendelkező izraeli és ami hadsereg sem csak a légierőre épit.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 226
4 667
113
Annak az áráért már F35 is kapható.Inkább azt vegyünk.
Ésmégegyszer,nem tudunk akkora légierőt megfizetni,hogy mindenféle támogatószerepet betöltsön.De még az igen jó légierővel rendelkező izraeli és ami hadsereg sem csak a légierőre épit.
Ez igy van igazad van a légierő fenntartása drága.... viszont egy térségben erős, jól felszerelt, erős földi támadó potenciállal és légifölény kivivására alkalmas fegyverzettel felszerelt légierő megléte kb elég elrettentő erö lehet bármiféle agresszió ellen... igy viszont már megéri nem? :)
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Igazad van az IAF -hoz képest sehol sem vagyunk , de az ellenfeleink illetve NATO barátaink itt körülöttük , szintén nem a Szovjetek által támogatott nagy létszámú és gazdag arab országok. Ha nem tetszik neked a Sinai félsziget , vess egy pillantást az erdősebb hegyesebb , völgyesebb , GOLÁN fennsíkra , a forgatókönyv hasonló volt , bár nem teljesen ugyan az , ezt elismerem.
67böl indulsz ki,amikor nem volt számottevő csapatlégvédelem.73ban az izraeli légierő első támadásánál elvesztette a támadó gépek felét.(Molni majd pontosit).Mert közben kiépült egy potens csapatlégvédelem.És volt,van módja az álcázásnak-megtévesztésnek,ami a mai korszerű IR és radar eszközket is megtéveszti.(tisztek könyvtára sorozatban volt álcázással foglalkozó rész is.Sajna már rég elmaradt valahol.Neten meg csak egy 50es évek eleji változat van fent.Valaki igazán felmontirozhatná a netre a teljes sorozatot pdf-ben....))
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Karak95

Well-Known Member
2018. december 16.
158
295
63
Nekünk ki kell vívni a légifölényt a Kárpát medencében ehhez pedig be kell szerezni nagyon erős légvédelmet és meg kell növelni a harcigépek számát.
Az se lenne rossz ha a Mig 29 esek hirtelen átváltoznának Mig 35 é bár ennek elég kicsi a valószínűsége.[/QUOTE
A fentiekkel teljesen egyetértve , korábban az összfegyvernemi erők lényegéről , a haderő fejlesztés morzsáiban írtam , a légi erő mint harctámogató , de önálló fegyvernemről minimális eszközigény összesítőt :

28 Gripen

14 M-346 !!!!

2 Saab 340nAEW !!!!

6 Saab Giraffe A4 !!!

12 MI 24

8 MI 17 20 H145 M

4 MI 8 16 H225 M

6 KC 390 !!!
Ha valaki vetne egy pillatást erre az eszközlistára és a !!!! jelekkel jelzett eszközöket értelmezné ,mindenki számára , talán beljebb lennénk egy "vonással" , és már nem tudom ki nem beszélne olyanokat , hogy jó lenne néhány páncélozott Mercedes terepjáró.
Az is megértené hogy a fentiek mit jelentenek , és hogy egy 30 mm gépágyú v. 27 mm Mauser gépágyú mit csinál egy ilyen páncélozott terepjáróval.
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 860
35 230
113
Romania felol a jovoben megepulo "deli autopalya" szeged nyiregy szakasza /vagy gyorsforgalmi/ lessz az elso vedheto pont.

Az uton keresztul halado alacsonyabb utak /kozlekedesi csomopontok vedelme/ a legfontosabb egy adott szituacioba./ a koztuk levo terepszakaszokat akar raj szintu harcallas pontokkal ellenorzes allatt lehet tartani. Ha at is tornenek adott szakaszon foldutra jutnanak ami elott bozotost arkot toltest szallagkorlatot kellene lekuzdeni majd a tuloldalt ugyan ezt. /ez ido./ ez ido alatt jol elhelyezett tartalek nagy tuzerovel konnyuszerrel vissza tudna tolni az ellent./ ha olyan buta lenne hogy megprobalna attorni./...

Ehhez jon hozza a megkozelitesi utvonalak rongalasa robbantassal arasztassal robbano es nem robbano muszaki zarassal.


Bozotos konnyeden mokasithato. Vadhalo tovabbi drotakadalyal konnyeden gyorsan kiegeszitheto a tobb meter mely arok elarasztasa konnyeden megoldhato de hk arokka valo atalakitasa se igyenyel tulzott erofeszitest. /hisz a szukseges anyag szallitasa magan az uton konnyeden megoldhato./ a szallagkorlat szinten konnyen kiegeszitheto fekvo heszkobastyakkal ami feltoltes az utnak hala szimten egyszeru es gyors. Es ott a tuloldal....

A tobbmeteres toltes takarasaba a szervizut /murvas betonos aszfaltos./ a logisztika futo vonalanak es a csapatok rejtett mozgasanak tokeletes utvonalat biztosit./ termeszetesen nem csak arra hagyatkozva./ maga a 250 km es szakasz ellenorzese nem kot le kulonosebben nagy erot igy. /a hangsuly az ellenorzesen van ha elveszik elveszik megy az ellentamadas es kessz. Ezeken a szakaszokon attorni felesleges kiepitett ut hianyaba./

A kiepitett kersztezo utak vedelmere kell az erok egy reszet koncentralni. /buborek./ ami feluljaro es keresztezo ut lehajto felhajto vedhetetlen valami oknal gogva ott robbantani kell.../

Mimdez a vedelem elso vonala viszonylag gyorsan kiepitheto.

Viz villany meglete az elso szakaszban hatalmas elony a vedekezo fel szempontjabol /meg ha kesobb ezeket ki is kell valtani nem mimdegy mikor./

A varosok lehajtoinal kell komolyabb vedelmet kialakitani de nagy valoszinuseggel a tartalek logisztika es a tobbi ott is fog allomasozni./

Masodlgos vedelmi vonal kialakitasara az alacsonyabb rndu uthalozatok vasuthalozat vagy termeszeti adottsagai reven jol vedheto termeszetes akadalyok megeroditese fontos elengdhetetlen szukseges de megse elsodleges feladat./

A mocsarasitasnak hala mind az elsovonal elott mind az elso es masodik /pihenteto vonal/ kozotti szakaszok vedelme tovabb fokozhato./

Aki sziriat vagy ukran konfliktust veszi alapul az is lathatja hogy a jol kiepitett kozuthalozatra epulo vedelmi vonal igen hasznos. Atalakitasa ellenorzese viszonylag konnyen megoldhato./ a tamadas fo varhato irany konyeden behatarolhato.

Tehat lepeselonyt biztosit...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 860
35 230
113
Es mivel mi ismerjuk a sajat orszagunk es a sajat vedelmunk reszleteit igy a tamadasnal szinten elonybe lennenk. De en inkabb ellentamadas parti vagyok. Orolni majd felorolni ha vedhetetlen kivonulni es mashol eljatszatni ugyan ezt.
 
  • Tetszik
Reactions: Karak95

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 231
37 057
113
Odaírtam hogy eléggé kicsi a valószínűsége, pontosítok közelít a nullához. Mégis jó lenne ha még 22db a Mig 35 ös képességeivel bíró géppel rendelkeznénk, ez volt a mondandóm lényege csak lehet ,hogy nem fogalmaztam elég pontosan. Egyébként a megoldás Hókusz Pókusz + Csiri bú Csiri bá.;)
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Ez igy van igazad van a légierő fenntartása drága.... viszont egy térségben erős, jól felszerelt, erős földi támadó potenciállal és légifölény kivivására alkalmas fegyverzettel felszerelt légierő megléte kb elég elrettentő erö lehet bármiféle agresszió ellen... igy viszont már megéri nem? :)
Amit mi meg tudunk fizetni,azt a környező államok is,vagy többet.És nem vagyunk amerika,hogy a leginkább várható hibridháború szabadcsapatainak kergetésére harcászati vadászgépeket vessnk be.Súlyponti kérdés a légierő,de nem kizárolagos.
 
  • Tetszik
Reactions: Karak95

Karak95

Well-Known Member
2018. december 16.
158
295
63
67böl indulsz ki,amikor nem volt számottevő csapatlégvédelem.73ban az izraeli légierő első támadásánál elvesztette a támadó gépek felét.(Molni majd pontosit).Mert közben kiépült egy potens csapatlégvédelem.És volt,van módja az álcázásnak-megtévesztésnek,ami a mai korszerű IR és radar eszközket is megtéveszti.(tisztek könyvtára sorozatban volt álcázással foglalkozó rész is.Sajna már rég elmaradt valahol.Neten meg csak egy 50es évek eleji változat van fent.Valaki igazán felmontirozhatná a netre a teljes sorozatot pdf-ben....))
A Gepárd , még Mistrál kiegészítéssel sem ad kellő csapat légvédelmet .Csak ezután ne az jöjjön , hogy minden egység Patriotokat hurcolászon magával . A légierő feladata , hogy a csapatokat az ellenséges légierőtől megvédje. A csapatoknak a az ellenséges Pumák is sok gondot okoznak.
 

Karak95

Well-Known Member
2018. december 16.
158
295
63
Szerintem a legelső amiből ki kell indulnunk az az ukrán konfliktus. Ezért is aggasztó hogy azt a topikot szétbaszarintották, hasznos volt olvasni és nézni a katonai jelentőségű anyagokat.
Emellett a délszláv háború és esetleg a szíriai az ami érdekes, hasonlókra kell felkészülnünk itthon is.
Olvasd el amit az eszközökről írta a 39812-ben
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
A Gepárd , még Mistrál kiegészítéssel sem ad kellő csapat légvédelmet .Csak ezután ne az jöjjön , hogy minden egység Patriotokat hurcolászon magával . A légierő feladata , hogy a csapatokat az ellenséges légierőtől megvédje. A csapatoknak a az ellenséges Pumák is sok gondot okoznak.
De HAWK üteg(osztály) már követheti a támadó dd-t,a hadtáplépcsővel simán.És az ellen légiereje is oltalmazza,a saját csapatokat és a támadó Puma(Sokac) heliket is.Összfegyvernemi harc.
Új Gripent nem vennék.F35,olcsóbb kiegészitőnek FA50,stb.Mihukat meg fekejsd el.Jelen formájukban semmire valók,korszerűsitő átépitéshez meg szerintem már öregek.Miafenének nekünk 6db KC390?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 288
55 535
113
Szia
Szerintem ez lesz az:
https://www.complexmania.com/mzkt-74135-volat/

"Minsk Wheel Tractor Plant (MZKT) Volat (Hero) 74135 is a massive 8×8 tractor designed for use with a 70-ton semi-trailer or a 60-ton drawbar trailer"

Ez egy Belorusz cég.
http://www.vpk.gov.by/en/companies/detail/mzkt/

Elvileg traktorgyár :D
Tényleg elég faszán néz ki.

Egyébként gyártanak maguknak a törökök is csak hát az ennyire nem fasza. Ez az övék:
https://defence.pk/pdf/threads/tank-carrier-by-hema-industry.172751/

Scania motor van benne.



Zavart érzek az erőben,hogy kerül a Törökökhöz Belorusz vontató? :eek:
Majdnem mondtam,hogy kellene nekünk is,de láthatóan ez sivatagi kivitel,ezért ilyen széles a kereke/gumija,ehhez szélesebb alváz,és tengelyek is dukálnak,meg láthatóan van redukciós áttétel a kerékagyakban is,gondolom a homokban kapcsol a pilóta valami rettenthetetlen fokozatot,és szépen kimászik mindenhonnan.Ezért viszon nálunk ez nagyon széles,a mi útjainkon ez csak korlátozottan használható,lévén 1.5 sávot foglalna el,a mieink elviszik a kiépített út végére az A7+-ainkat,ahonnan lábon utaznak tovább a nagy macskák.
 

Karak95

Well-Known Member
2018. december 16.
158
295
63
De HAWK üteg(osztály) már követheti a támadó dd-t,a hadtáplépcsővel simán.És az ellen légiereje is oltalmazza,a saját csapatokat és a támadó Puma(Sokac) heliket is.Összfegyvernemi harc.
Új Gripent nem vennék.F35,olcsóbb kiegészitőnek FA50,stb.Mihukat meg fekejsd el.Jelen formájukban semmire valók,korszerűsitő átépitéshez meg szerintem már öregek.Miafenének nekünk 6db KC390?
Hát hogy egy F35 olcsóbb mint egy GripenNG ezt csak árajánlat után merném kijelenteni ( az amerikaiak mindent drágán adnak)
A Mihuk meg vannak és kész. A csapat légvédelemmel az a baj , hogy sosem ott vannak ahol kell , lemaradnak , másik helyen történik a csapás . Ahogy mondod a szomszédok is levannak gatyásodva . Ők is vízzel főznek mint Mi.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Zavart érzek az erőben,hogy kerül a Törökökhöz Belorusz vontató? :eek:
Majdnem mondtam,hogy kellene nekünk is,de láthatóan ez sivatagi kivitel,ezért ilyen széles a kereke/gumija,ehhez szélesebb alváz,és tengelyek is dukálnak,meg láthatóan van redukciós áttétel a kerékagyakban is,gondolom a homokban kapcsol a pilóta valami rettenthetetlen fokozatot,és szépen kimászik mindenhonnan.Ezért viszon nálunk ez nagyon széles,a mi útjainkon ez csak korlátozottan használható,lévén 1.5 sávot foglalna el,a mieink elviszik a kiépített út végére az A7+-ainkat,ahonnan lábon utaznak tovább a nagy macskák.
?????.Miért,a sár nem lehet vendégmarasztaló?A hk-szállitó tréler nem foglalja el amúgy is azt a másfél sávot?