A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 592
132 797
113
Amúgy egyelőre ne dobálózzunk már azzal, hogy a lynx olcsóbb lenne. Tarka fingja nincs senkinek mennyibe is kerül darabja ez az igazság. Lehet, hogy a kf 31 olcsóbb mint a Puma, de vajon a 41 is? Nagy különbség nemigen lehet szerintem az árak közt, annyi az egész, hogy mivel a rm-nak nagyon kell a vevő jó csomagot lehetne velük kialkudni.
Viszont a pumához ott vannak az átvehető eljárások, kiképzési anyagok stb. Illetve a közös képzés lehetősége a bw-vel. A lynxnél kivel működünk együtt Ausztráliával?

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 767
98 397
113
Amúgy egyelőre ne dobálózzunk már azzal, hogy a lynx olcsóbb lenne. Tarka fingja nincs senkinek mennyibe is kerül darabja ez az igazság. Lehet, hogy a kf 31 olcsóbb mint a Puma, de vajon a 41 is? Nagy különbség nemigen lehet szerintem az árak közt, annyi az egész, hogy mivel a rm-nak nagyon kell a vevő jó csomagot lehetne velük kialkudni.
Viszont a pumához ott vannak az átvehető eljárások, kiképzési anyagok stb. Illetve a közös képzés lehetősége a bw-vel. A lynxnél kivel működünk együtt Ausztráliával?
Hát igen, de ha ccúcstechnikat akarsz fel kell készülni az új kihívásokra! A BMP-nél nincs ilyen gond. :)

Én úgy olvastam, hogy a Hiúznál cél volt a költséghatékonyabb működtetés a Pumához képest. Persze ez minden új projektnél cél, aztán megint más a valóság.
Sztem ezt a vitát úgy lehet rövidre zárni, hogy most jön 100 Puma, aztán 2026 után meglátjuk, max kiegeszitjük 100 addigra már kiforrott Hiúzzal.:p

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 592
132 797
113
Hát igen, de ha ccúcstechnikat akarsz fel kell készülni az új kihívásokra! A BMP-nél nincs ilyen gond. :)

Én úgy olvastam, hogy a Hiúznál cél volt a költséghatékonyabb működtetés a Pumához képest. Persze ez minden új projektnél cél, aztán megint más a valóság.
Sztem ezt a vitát úgy lehet rövidre zárni, hogy most jön 100 Puma, aztán 2026 után meglátjuk, max kiegeszitjük 100 addigra már kiforrott Hiúzzal.:p
Amúgy mindkettővel egy élvonalbeli harcjárművet kapnánk (szerintem ez a 2 IFV a legjobb a világon jelenleg) Bármelyik is lesz, nem fogom magam a földhöz verni sírva, hogy nem tetszik.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 082
85 924
113
Én még anno 8 fős rajban voltam, de az valóban régen volt, sőt nem is a Honvédségnél. Te vagy a katona, ha azt mondod, hogy el fogtok férni kényelmesen a PUMA-ban én elfogadom. Félre ne érts, én nagyon örülük ha a PUMA lesz - nagyon úgy tűnik, hogy az lesz, te is és kriss is emellett kardoskodtok, nyilván több infótok van mint nekünk mezei érdeklődőknek - mert a Honvédség, az ország erősödik vele. A környező országokhoz képest nyilvánvalóan a legjobb IFV lesz. Én csak azért írtam a Lynx mellett, mert úgy gondolom, hogy azzal még modernebb lenne a haderőnk még az is lehet, hogy olcsóbban. Ezért nem kell megsértődni, mert valakinek a véleménye nem egyezik a tiéddel.

Én nem azért kardoskodok a Puma mellett mert az lesz.

• Tetszik
Reactions: ibanez de bobadilla

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 900
5 508
113
Jobban megnezve a majusi RM jelenteseit tenyleg vilagos, hogy barmelyik nap bejelenthetik az IFV beszerzes alairasat:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Lehet megvárják vele a Trianoni centenárium időpontját (06.04.) és akkor jelentik be...frászt hozva a szomszédokra.:D

K

kamm

Guest
Amúgy mindkettővel egy élvonalbeli harcjárművet kapnánk (szerintem ez a 2 IFV a legjobb a világon jelenleg) Bármelyik is lesz, nem fogom magam a földhöz verni sírva, hogy nem tetszik.

Ez igaz. Viszont a KF31-nek csak akkor van ertelme, ha tenyleg otthon raknak ossze avagy joval olcsobban (is) jonne ki, mint a Puma - a KF41 tutira nem lesz olcsobb, mint a Puma, no meg azert a ket extra emberert rajonkent felesleges is otventonnas szornytegeket etetni egy max 500 km szelessegu orszagban. Nekem semmi bajom a 9 fos rajjal, amibol csak 6 szall ki, inkabb koltsuk csak a jarmuvenkent (4) Spike LR2-re meg a 35mm unmanned toronyra ill jobb vedelemre a kulonbozetet...

...aminek kapcsan meg halkan megjegyeznem, hogy a KF31 35-36 tonnajat pont elviszi az A400M egy az egyben, a KF41-et mar csak darabokban. ;)

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
10 047
40 125
113
3 Lynx Kf41 IFVs az Ausztrália LAND400 Tesztekre
https://www.defenseworld.net/news/2...ralia___s_LAND400_Contest_Trials#.XtYCDa7TU0M
"delivery of the three Lynx KF41 IFVs. The RMA contract now signed has a value of AUD 50 million (Euro 30 million or US$33.4 million)."
10 millió euró 1db ami a sorozatgyártás után lejjebb megy egy icike picikét.
https://www.n-tv.de/politik/Preis-fuer-Puma-Panzer-hat-sich-verdoppelt-article21154904.html
"Für die Herstellung der vollständigen Einsatzreife der 350 Schützenpanzer Puma sind derzeit 5989 Millionen Euro eingeplant"
Majdnem 6 milliárd Euró 350 db ért
Ebben benne van a fejlesztés ára is, de azzal együtt is soknak tűnik.
A Hiúz előnyei között van még, hogy képes elvinni egy 8 fős rajt, a toronyba több lőszer fér el és valahol olvastam, nem tudom igaz e de akár egy 120 millis ágyúval szerelt tornyot is rá lehet operálni. Meg a közös lónak túrós a háta is játszik még mert a Puma RM -KMW kooperáció és két féllel kell megegyezni, míg a Hiúznál csak a RM- el. Meg ezt az üzletet még össze is lehet kapcsolni a teherautóbeszerzéssel is ami megint csak jöhetne az RM--től mondjuk itteni összeszereléssel. Ami a hab lenne a tortán az a Hiúz itthoni gyártása, összeszerelése.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 082
85 924
113
https://www.defenseworld.net/news/2...ralia___s_LAND400_Contest_Trials#.XtYCDa7TU0M
"delivery of the three Lynx KF41 IFVs. The RMA contract now signed has a value of AUD 50 million (Euro 30 million or US$33.4 million)."
https://www.n-tv.de/politik/Preis-fuer-Puma-Panzer-hat-sich-verdoppelt-article21154904.html
"Für die Herstellung der vollständigen Einsatzreife der 350 Schützenpanzer Puma sind derzeit 5989 Millionen Euro eingeplant"
A Hiúz előnyei között van még, hogy képes elvinni egy 8 fős rajt, a toronyba több lőszer fér el és valahol olvastam, nem tudom igaz e de akár egy 120 millis ágyúval szerelt tornyot is rá lehet operálni. Meg a közös lónak túrós a háta is játszik még mert a Puma RM -KMW kooperáció és két féllel kell megegyezni, míg a Hiúznál csak a RM- el. Meg ezt az üzletet még össze is lehet kapcsolni a teherautóbeszerzéssel is ami megint csak jöhetne az RM--től mondjuk itteni összeszereléssel. Ami a hab lenne a tortán az a Hiúz itthoni gyártása, összeszerelése.

11 fős rajt visz a Lynx mert a jármű 3 fője is a raj resze.Ha csak 8 fős a raj akkor a 9 fős deszanttérben 5 ember van...

K

kamm

Guest

Azert joval lejjebb kell annak mennie, amikor 200-at veszel, akar 10-20% is, de annyi jarmuhoz meg mar minden mast is veszel, supportot stb, igy a vege uaz, csak bedobjak az extended supportot hosszabb idore avagy olcsobban. :)

Jo sansszal a technology meg R&D dobja meg, mert en $2B talaltam kb 200 Pumara valahol (olvass vissza.)

A Hiúz előnyei között van még, hogy képes elvinni egy 8 fős rajt, a toronyba több lőszer fér el és valahol olvastam, nem tudom igaz e de akár egy 120 millis ágyúval szerelt tornyot is rá lehet operálni.

Az isten ovjon meg minket az ilyen elbaszarintott 'light tank' hulyesegtol...

Meg a közös lónak túrós a háta is játszik még mert a Puma RM -KMW kooperáció és két féllel kell megegyezni, míg a Hiúznál csak a RM- el.

Nem, valoszinuleg a kozos ceggel, a PSM-mel alkudoznal.

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 039
5 499
113
17 millió euró/db a Pumára. Innen nézve érthető, hogy nem tudták még senkinek eladni a saját hadseregükön kívül. Valami döbbenet.

• Tetszik
Reactions: tonyo

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
1 998
5 473
113
17 millió euró/db a Pumára. Innen nézve érthető, hogy nem tudták még senkinek eladni a saját hadseregükön kívül. Valami döbbenet.
Már drágább mint a Leó? Eddig mind 8milla körül mondták az árát + apróságok S úgy jött ki a 10 milla/darab...

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 341
113
Hát amit @kamm lefordított/értelmezett nekünk, abból (a RM videokonferenciájának átiratából) nekem az jön le, hogy a RM prompt megrendeléssel, egyedi átalakítások nélküli (transaction business) komoly példányszámú (big ticket) megrendelésre számít a meglévő gyártósorukra (pipeline) tőlünk. Nekem ez mégsem tűnik új gyártósornak. Ebben az esetben nekem ez nem Lynx-re utal....Nekem még azért homályos pár dolog, de bizonyára gyorsan ki fog derülni minden... :rolleyes:

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 767
98 397
113
Hát amit @kamm lefordított/értelmezett nekünk, abból (a RM videokonferenciájának átiratából) nekem az jön le, hogy a RM prompt megrendeléssel, egyedi átalakítások nélküli (transaction business) komoly példányszámú (big ticket) megrendelésre számít a meglévő gyártósorukra (pipeline) tőlünk. Nekem ez mégsem tűnik új gyártósornak. Ebben az esetben nekem ez nem Lynx-re utal....Nekem még azért homályos pár dolog, de bizonyára gyorsan ki fog derülni minden... :rolleyes:
Gyorsan, mi???? Ettől nem tartok.

K.Atti63

Active Member
2019. február 4.
254
104
43

Atyaég! Ez most egy valós adat lehet a Puma árával kapcsolatban? Akkor valami csoda folytán a KF41-es lenne olcsóbb, csak hát attól a cégtől tudnánk mást is rendelni. Úgyhogy én köszönöm szépen, 17 milliós Pumából nem kérek. Az én adópénzemet fordítsák hasonló képességű gépekre. Egy szó, mint száz: ez durva, ha így van, úgyhogy ezek után el lehet gondolkodni CV90-es , ASCODD, Tulpar vagy Kaplan-on. Nem csodálkozom, hogy a cseheknek nem nagyon kell a Puma. Azért nem a ló mondja meg, hova menjünk szántani. Most egy kicsit kiakadtam. Egy Puma árából lehet venni 2-3 db láncos IFV-t. Tehát a Boxer számomra egyértelmű, Patriával sincs semmi bajom,a térségünket megfigyelve, ennél olcsóbb láncos IFV is király kategória lenne. Lásd: Szlovákia- BMP, Románia, szerintem ugyanez, a horvátok meg Bradley. 100 db Pumácska 1,7 milliárd euro, kenjék a hajukra. Max 10 milliót adnék érte.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 341
113
Már megint nem használod a fejedet!
Hogy a csöcsben lehetne 3rd party vásárlónak 17M/db, amikor beneveztek a PUMA-val a 210 járműves cseh tenderre, miközben csak 2,3Mrd USD volt a keretösszeg?
Azt gondolod, hogy a németek hülyék? A cseheknek meg felajánlottak 135-öt, hogy "majd jó lesz nektek annyi is"?
Ráadásul a 210 járművet nem is csak csupaszon kell átadni, mert a rendszerbeállításhoz szükséges support-ot is tartalmazni kell a csomagnak.
Szóval bőven 10M USD alatt kell lennie a darabárnak. Tippem szerint olyan 8-8,5M USD környékén.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 341
113
Atyaég! Ez most egy valós adat lehet a Puma árával kapcsolatban? Akkor valami csoda folytán a KF41-es lenne olcsóbb, csak hát attól a cégtől tudnánk mást is rendelni. Úgyhogy én köszönöm szépen, 17 milliós Pumából nem kérek. Az én adópénzemet fordítsák hasonló képességű gépekre. Egy szó, mint száz: ez durva, ha így van, úgyhogy ezek után el lehet gondolkodni CV90-es , ASCODD, Tulpar vagy Kaplan-on. Nem csodálkozom, hogy a cseheknek nem nagyon kell a Puma. Azért nem a ló mondja meg, hova menjünk szántani. Most egy kicsit kiakadtam. Egy Puma árából lehet venni 2-3 db láncos IFV-t. Tehát a Boxer számomra egyértelmű, Patriával sincs semmi bajom,a térségünket megfigyelve, ennél olcsóbb láncos IFV is király kategória lenne. Lásd: Szlovákia- BMP, Románia, szerintem ugyanez, a horvátok meg Bradley. 100 db Pumácska 1,7 milliárd euro, kenjék a hajukra. Max 10 milliót adnék érte.
Pedig csak az eszedet kellett volna használni...o_O