A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Szia
Még régebben Szittya fórumtárs írta, hogy ha kimegy gyakorlatra ~10 akkor a laktanyában is marad legalább annyi működőképes szolgálatban.
Csak maga a hksz mint a neve is adja egy keszenleti szakasz harckocsi :). Egy szazad van teljesen feltoltve legenyseggel. /Gegeny szazada./ van egy masodik szazad ami a kikepzest folytatja teljes jarmuparkal rendelkezik./+ a mar fentebb is emlitett HKSZ /hksz kulona llomany mint minden kesszenleti szolgalat mas celra igenybe nem veheto./ a tobbi szazad harckocsija is megvan. Az hogy milyen allapotba epp naprol napra valtozik. Annyi hk mindig van uzemkepes amemmyihez kezszem van. A tobbi vagy varja hogy elovegyek vagy varja hogy javitsak vagy epp javitjak. De azokhoz nincs kezszem /egyenlore./ tehat nem kell meglepodni azon hogy gazdatlan harckocsi ep javitasra karbantartasra var es nem javitjak vagy karbantartjak../ tudom megy a 72 iranti ellenszenv fujolas hasonlok /ezzel kicsit a harckocsizok is alazva vannak./ de olyan meg nem volt hogy ne lett volna annyi hadrafoghato hk mint amenmyihez kezszem allt rendelkezesre./ ha rossz egy hak es van hozza kezszem akkor az meg is van javitva./ennyire nem kell lenezni a 11 est. Gegeny rendet tart a szazadnal...
 

Tegin

Well-Known Member
2020. június 2.
399
1 332
93
Igen, "teljesen beragadt a fejembe" a virtuálisan zajló "debreceni páncéloscsatában", hogy a - kb, Záhonytól Nagylakig tartó "szakaszon" - kevés lesz a (44) hatvan Leo és a max. 250 Lynx.

Mindenütt másutt meg majd ott ülnek pár tucat pick-upban a Brennekkel ? ? ?
..."végig" a Pécs-Szeged "vonalon", +Pakson, +stratégiai közműveknél/vállalatoknál, ???
...a jelenlegi max. számú 72-esek sem elegek, csak erre.








"...érvelési hiba..."
Szerintem pedig az érvelési hiba, hogy dobjuk ki két-három (4) tucat T-72-t mert nem gazdaságos! ! !
Miért nem veszünk hozzá ? ? ? A Zírnyi töredékének a töredékéből lehet másik 2-3 tucat. Korszerűsítéssel !
Ennek a megoldásnak van költségvetési realitása ! Jéééé, már gazdaságos a mennyiség.
Ez miért nem merül fel???

Egy (két) újabb "csomag" Leo-nak ? ? ? ...van forrást(pénzt) rá ??? Sajnos idézhetlek: "...ilyet senki nem állított"

Egy (két ???) újabb "csomag" Leo ? ? ? Szerintem is ez lenne a legjobb ! ! ! Miből ?



A négyszer ekkora Lengyelország további 800 harckocsit szeretne a védelmi igényeihez a jelenlegi 200+ mellé.
Nálunk szóba sem került további mennyiség, hanem a T-72-k sorsa "kivonása lehetséges"-re változott.
A mostani beszerzés is fényévekkel van korábbi döntések felett.
Nagyon jó. Végre. Örülök neki.
Díjaztam is. A családom is.
Az egész környezetem örül a folyamatnak.

De egyszerűen szívesen látnék egy átmenetet a következő Zrinyi20??-ig, nem pedig azt, megint kivonnak a qrva kevésből ! ! !
Ha ez a véleményem hiba, vállalom.




Ezren, ezerszer levezették, hogy a kevés/vegyes T-72-ket nem jó üzemeltetni. Ez igaz! Ezért ismét kidobnák. Mert kevés. Kevés ? ? ?
Ne legyen kevés !
Mennyi is kell hogy ne legyen kevés??? ...újabb 3-4 tucat. A Z2026 -hoz képest morzsák, és már nem is lenne kevés !!!
Negyed/ötöd áron lehetne darabonként hasonló védettségű mint a Leo. A többi területen messze mögötte, de ha vegyesen "dolgoznak" kiegészítik egymást.
Csak a Leok, (igen a Lynx-el együtt is) kevesen vannak.
Minden szomszéd lázasan keresi a módját, hogy modernizálja a T-jeit.
Országonként párszázat.
Nekünk maradt pár tucat. Az a jó ha azt is kidobjuk?
...úgy, hogy közben ők is fognak venni valami első-vonalast, mert nem áll meg az idő !!!
Rossz álmaimban a "kedvenc" szomszéd kap DU nélküli M1 Abrams-t "akciósan". ...az oroszok miatt.
Ki fogják "s***-nyalni" maguknak, mint a modern kori történelemben mindig !
Az USA-nak az a 100-150 db semmi. Van neki 3-4 ezer a sivatagban.





...a Leo(mennyisége), magában sajnos naggggyon kevés, bármennyire várnak sokan csodát tőle.
Nagyon jó, hogy van/lesz Leo, de költségvetésileg nem reális száz fölé álmodni.
A mostani terv kb. 60 Leo, vele szemben 1.000- (mordori) ATGM, ha baj van. Onnan eddig csak az volt.
Az arány még egyszer: 60 : 1.000+
Valamiért nagyon szükséget érzem egy legkevesebb +100-as harckocsi "létszámnak".
...és akkor még csak védekezem !
...egy irányból !




Jó a Leo. Egészüljön ki 100(+) létszámra.
Jobb a jó-pár tucat T-72, mint ha nincs. Legyen az egy (bő) százas. ...+páncéllal védve, kicsit frissítve, "olcsón"(Negan és mások is írták...).
A Lynx-ekkel együtt így a következő pár évtized rendben van. :)
Ez kb. összegben is rendben van.

U.i: Olvasd/olvassa el mindenki és "lépje át saját árnyékát", mert akkor jobban tud mérlegelni !
Kössssz ! :hadonaszos:
Csak hogy világos legyen miről beszélünk:

1. Megveszünk 100-200 T-72est, melyik államtól is? Az oroszoktól, belaruszoktól, vagy esetleg kongótól szeretnél vásárolni? (Pénzért)

2. Összeállítunk egy fejlesztő teamet, akik kidolgoznak egy modernizációs programot T-72re. Gondolom saját programot akarsz, hiszen nem hivatkoztál egyetlen aktuális piacon kínált programra sem, hogy azt szeretnéd.
Az Achzarit az nem tank, ha tornyot teszel rá már nem tudod felpáncélozni. 5-10+ évvel ezelőtti modernizációs csomagra ne hivatkozz, jó eséllyel a komponensek nincsek már gyártásban.

3. Miután közölted, hogy milyen modernizációs programot is erőltetsz pontosan, már lehet azon vitatkozni, hogy egyáltalán eladnák-e nekünk, és ha igen milyen áron. (Közben szorítsunk, hogy a használtan vett 72-esek állapotuk és a verziók változatossága miatt egyáltalán alkalmasak legyenek az általad megálmodott modernizálásra.)
Amíg arra hivatkozol, hogy mi majd a semmiből kidolgozunk egy modernizálást mindenki másnál jobb harcértékű végeredménnyel, mindenki másnál olcsóbban, addig annak annyi a súlya, mint fingnak a szélben.

4. Kiépítjük a Currus Zrt. Karbantartási, nagyjavítási, sőt felújítási kapacitását T-72re, mert az mint tudjuk jelenleg nincs.

5. Megvalósítod a modernizációt és imádkozol, hogy a felújítás végeredménye ténylegesen is olyan harcértékű eszköz legyen, mint amilyennek papíron látszott. Egyedi termékként tele lehet inkompatibilis elemekkel, gyermekbetegségkkel, műszaki problémákkal.

6. Beszerzel alkatrész bázist, lehetőleg több százas nagyságrendben minden drága elektronikai komponensből is, hiszen tudjuk, ha nem így teszel, úgy járhatsz mint a csehek a saját programjukkal. Alternatív módon licenszeket vásárolsz, és valahogy kiépítesz egy teljes iparágat itthon, vagy több évtizedes supportot biztosítasz magadnak a komponensek gyártóinál. (Ezt is nyilván ingyen fogják vállalni.)

7. Beszerzed a T-72hez való, modern lőszerekből álló készletet, mivel nekünk olyan jelenleg nincs.

8. Felépíted a laktanyát, a harckocsi tároló épületeket, lőszer és üzemanyagraktárakat, amelyekben a több zászlóaljnyi 72-t elhelyezed, mivel már nem áll rendelkezésre használható, üresen álló laktanya épület.

9. Kidolgozod a doktrínát, kiképzési rendszert, a modernizált 72-re. Kialakítod a katonai alakulatokat, amelyek az "új" harckocsi zászlóaljak mellett, a megnövelt méretű seregnek szükségesek (logisztikai és műszaki alakulatok plusz sallangok minimum)

10. Ezekbe az alakulatokba minőségi embeanyagot találsz, toborzol és fizetsz. Úgy, hogy közben párhuzamosan a frissen beszerzett modern eszközökre is kell az ember, a pénz.

Bónusz: Imádkozol, hogy az előző ponban szükséges erőforrások töredékéért a románoknak ne jusson eszébe még ezer ATGM-et rendszerbe állítani, mert ugye akkor megbukott a csodálatos ötlet, megint hátrányban leszünk.. nyilván.. :)

Amikor pl. izrael modernizál valamit, akkor csupán az 1., 2., 4., 6., 7., 8., 9., 10. pontokkal nem kell foglalkozniuk, mivel nekik ezek eleve rendekezésre állnak.

Ha így nézed a T-72 krempácsolás mindjárt nem töredék költségű lesz, hanem legfeljebb 10-20% megtakarítással járhat, jóval alacsonyabb harcérték, időtállóság és megbízhatóság mellett.
Ki ne felejtsem, 1-2 év alatt megleszünk az egésszel, hiszen sietni kell.

De persze ezt is biztos meg tudod majd magyarázni, hogy elég a saját árnékomat átlépni és mindjárt megvilágosodok, hogy nincs igazam.
Én most ezt részemről befejeztem.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 982
113
Csak hogy világos legyen miről beszélünk:

1. Megveszünk 100-200 T-72est, melyik államtól is? Az oroszoktól, belaruszoktól, vagy esetleg kongótól szeretnél vásárolni? (Pénzért)

2. Összeállítunk egy fejlesztő teamet, akik kidolgoznak egy modernizációs programot T-72re. Gondolom saját programot akarsz, hiszen nem hivatkoztál egyetlen aktuális piacon kínált programra sem, hogy azt szeretnéd.
Az Achzarit az nem tank, ha tornyot teszel rá már nem tudod felpáncélozni. 5-10+ évvel ezelőtti modernizációs csomagra ne hivatkozz, jó eséllyel a komponensek nincsek már gyártásban.

3. Miután közölted, hogy milyen modernizációs programot is erőltetsz pontosan, már lehet azon vitatkozni, hogy egyáltalán eladnák-e nekünk, és ha igen milyen áron. (Közben szorítsunk, hogy a használtan vett 72-esek állapotuk és a verziók változatossága miatt egyáltalán alkalmasak legyenek az általad megálmodott modernizálásra.)
Amíg arra hivatkozol, hogy mi majd a semmiből kidolgozunk egy modernizálást mindenki másnál jobb harcértékű végeredménnyel, mindenki másnál olcsóbban, addig annak annyi a súlya, mint fingnak a szélben.

4. Kiépítjük a Currus Zrt. Karbantartási, nagyjavítási, sőt felújítási kapacitását T-72re, mert az mint tudjuk jelenleg nincs.

5. Megvalósítod a modernizációt és imádkozol, hogy a felújítás végeredménye ténylegesen is olyan harcértékű eszköz legyen, mint amilyennek papíron látszott. Egyedi termékként tele lehet inkompatibilis elemekkel, gyermekbetegségkkel, műszaki problémákkal.

6. Beszerzel alkatrész bázist, lehetőleg több százas nagyságrendben minden drága elektronikai komponensből is, hiszen tudjuk, ha nem így teszel, úgy járhatsz mint a csehek a saját programjukkal. Alternatív módon licenszeket vásárolsz, és valahogy kiépítesz egy teljes iparágat itthon, vagy több évtizedes supportot biztosítasz magadnak a komponensek gyártóinál. (Ezt is nyilván ingyen fogják vállalni.)

7. Beszerzed a T-72hez való, modern lőszerekből álló készletet, mivel nekünk olyan jelenleg nincs.

8. Felépíted a laktanyát, a harckocsi tároló épületeket, lőszer és üzemanyagraktárakat, amelyekben a több zászlóaljnyi 72-t elhelyezed, mivel már nem áll rendelkezésre használható, üresen álló laktanya épület.

9. Kidolgozod a doktrínát, kiképzési rendszert, a modernizált 72-re. Kialakítod a katonai alakulatokat, amelyek az "új" harckocsi zászlóaljak mellett, a megnövelt méretű seregnek szükségesek (logisztikai és műszaki alakulatok plusz sallangok minimum)

10. Ezekbe az alakulatokba minőségi embeanyagot találsz, toborzol és fizetsz. Úgy, hogy közben párhuzamosan a frissen beszerzett modern eszközökre is kell az ember, a pénz.

Bónusz: Imádkozol, hogy az előző ponban szükséges erőforrások töredékéért a románoknak ne jusson eszébe még ezer ATGM-et rendszerbe állítani, mert ugye akkor megbukott a csodálatos ötlet, megint hátrányban leszünk.. nyilván.. :)

Amikor pl. izrael modernizál valamit, akkor csupán az 1., 2., 4., 6., 7., 8., 9., 10. pontokkal nem kell foglalkozniuk, mivel nekik ezek eleve rendekezésre állnak.

Ha így nézed a T-72 krempácsolás mindjárt nem töredék költségű lesz, hanem legfeljebb 10-20% megtakarítással járhat, jóval alacsonyabb harcérték, időtállóság és megbízhatóság mellett.
Ki ne felejtsem, 1-2 év alatt megleszünk az egésszel, hiszen sietni kell.

De persze ezt is biztos meg tudod majd magyarázni, hogy elég a saját árnékomat átlépni és mindjárt megvilágosodok, hogy nincs igazam.
Én most ezt részemről befejeztem.
Gyönyörűen összefoglaltad.
Amúgy mint egyetlen lehetséges partner akinek lehet eladó egységes verziójú t-72-je esetleg upgrade pakkja az lengyelország.

Mondjuk akkor már inkább a 170 db 120 mm-es NATO kaliberű ágyúval ellátott plusz páncélos leo 1-es amit a németek el akartak adni arra legalább a lőszer azonos lenne..
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Csak hogy világos legyen miről beszélünk:

1. Megveszünk 100-200 T-72est, melyik államtól is? Az oroszoktól, belaruszoktól, vagy esetleg kongótól szeretnél vásárolni? (Pénzért)

2. Összeállítunk egy fejlesztő teamet, akik kidolgoznak egy modernizációs programot T-72re. Gondolom saját programot akarsz, hiszen nem hivatkoztál egyetlen aktuális piacon kínált programra sem, hogy azt szeretnéd.
Az Achzarit az nem tank, ha tornyot teszel rá már nem tudod felpáncélozni. 5-10+ évvel ezelőtti modernizációs csomagra ne hivatkozz, jó eséllyel a komponensek nincsek már gyártásban.

3. Miután közölted, hogy milyen modernizációs programot is erőltetsz pontosan, már lehet azon vitatkozni, hogy egyáltalán eladnák-e nekünk, és ha igen milyen áron. (Közben szorítsunk, hogy a használtan vett 72-esek állapotuk és a verziók változatossága miatt egyáltalán alkalmasak legyenek az általad megálmodott modernizálásra.)
Amíg arra hivatkozol, hogy mi majd a semmiből kidolgozunk egy modernizálást mindenki másnál jobb harcértékű végeredménnyel, mindenki másnál olcsóbban, addig annak annyi a súlya, mint fingnak a szélben.

4. Kiépítjük a Currus Zrt. Karbantartási, nagyjavítási, sőt felújítási kapacitását T-72re, mert az mint tudjuk jelenleg nincs.

5. Megvalósítod a modernizációt és imádkozol, hogy a felújítás végeredménye ténylegesen is olyan harcértékű eszköz legyen, mint amilyennek papíron látszott. Egyedi termékként tele lehet inkompatibilis elemekkel, gyermekbetegségkkel, műszaki problémákkal.

6. Beszerzel alkatrész bázist, lehetőleg több százas nagyságrendben minden drága elektronikai komponensből is, hiszen tudjuk, ha nem így teszel, úgy járhatsz mint a csehek a saját programjukkal. Alternatív módon licenszeket vásárolsz, és valahogy kiépítesz egy teljes iparágat itthon, vagy több évtizedes supportot biztosítasz magadnak a komponensek gyártóinál. (Ezt is nyilván ingyen fogják vállalni.)

7. Beszerzed a T-72hez való, modern lőszerekből álló készletet, mivel nekünk olyan jelenleg nincs.

8. Felépíted a laktanyát, a harckocsi tároló épületeket, lőszer és üzemanyagraktárakat, amelyekben a több zászlóaljnyi 72-t elhelyezed, mivel már nem áll rendelkezésre használható, üresen álló laktanya épület.

9. Kidolgozod a doktrínát, kiképzési rendszert, a modernizált 72-re. Kialakítod a katonai alakulatokat, amelyek az "új" harckocsi zászlóaljak mellett, a megnövelt méretű seregnek szükségesek (logisztikai és műszaki alakulatok plusz sallangok minimum)

10. Ezekbe az alakulatokba minőségi embeanyagot találsz, toborzol és fizetsz. Úgy, hogy közben párhuzamosan a frissen beszerzett modern eszközökre is kell az ember, a pénz.

Bónusz: Imádkozol, hogy az előző ponban szükséges erőforrások töredékéért a románoknak ne jusson eszébe még ezer ATGM-et rendszerbe állítani, mert ugye akkor megbukott a csodálatos ötlet, megint hátrányban leszünk.. nyilván.. :)

Amikor pl. izrael modernizál valamit, akkor csupán az 1., 2., 4., 6., 7., 8., 9., 10. pontokkal nem kell foglalkozniuk, mivel nekik ezek eleve rendekezésre állnak.

Ha így nézed a T-72 krempácsolás mindjárt nem töredék költségű lesz, hanem legfeljebb 10-20% megtakarítással járhat, jóval alacsonyabb harcérték, időtállóság és megbízhatóság mellett.
Ki ne felejtsem, 1-2 év alatt megleszünk az egésszel, hiszen sietni kell.

De persze ezt is biztos meg tudod majd magyarázni, hogy elég a saját árnékomat átlépni és mindjárt megvilágosodok, hogy nincs igazam.
Én most ezt részemről befejeztem.
Az az igazsag hogy mind ket oldal tulzasokba esik :D ti is akik szerint kukazni kellene a 72 est nagyon erosen tulkomplikaltok akik aktiv allomamyba szerrptnek latni azok allulbecsulnek.

Szerintem a kozeput a jarhato a tartalekos rendszer formalyaba. /csak az ismeretsegi korombol osszetudnak tenni igaz orszagosan nem regionalisan egy szakaszt /akik ha kedvezo ajanlatot kapnanak /neheztechnika kezelesere karbantartasara miert ne kaphatna pluszt egy tartalekos./ siman visszajonnenek tartalekba hkzni. /plane ha felujitott enyhen modernizalt a vas es nem elsovonalba szannak hamem tamogatasra lov z melle./annyi hogy fohadnagy lenne a szakasz pk./
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
De a neheztechmikaert potlek szerintem tartalekos szinten fontos lenne. Es megterulne hisz csak egy szakkikepzes amivel mind rendelkezik /sot joval de joval tobbel./ is onmagab a tobb millo ft...ami ez esetbe nem kidobott penz lenne.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 359
113
Csak hogy világos legyen miről beszélünk:

1. Megveszünk 100-200 T-72est, melyik államtól is? Az oroszoktól, belaruszoktól, vagy esetleg kongótól szeretnél vásárolni? (Pénzért)

2. Összeállítunk egy fejlesztő teamet, akik kidolgoznak egy modernizációs programot T-72re. Gondolom saját programot akarsz, hiszen nem hivatkoztál egyetlen aktuális piacon kínált programra sem, hogy azt szeretnéd.
Az Achzarit az nem tank, ha tornyot teszel rá már nem tudod felpáncélozni. 5-10+ évvel ezelőtti modernizációs csomagra ne hivatkozz, jó eséllyel a komponensek nincsek már gyártásban.

3. Miután közölted, hogy milyen modernizációs programot is erőltetsz pontosan, már lehet azon vitatkozni, hogy egyáltalán eladnák-e nekünk, és ha igen milyen áron. (Közben szorítsunk, hogy a használtan vett 72-esek állapotuk és a verziók változatossága miatt egyáltalán alkalmasak legyenek az általad megálmodott modernizálásra.)
Amíg arra hivatkozol, hogy mi majd a semmiből kidolgozunk egy modernizálást mindenki másnál jobb harcértékű végeredménnyel, mindenki másnál olcsóbban, addig annak annyi a súlya, mint fingnak a szélben.

4. Kiépítjük a Currus Zrt. Karbantartási, nagyjavítási, sőt felújítási kapacitását T-72re, mert az mint tudjuk jelenleg nincs.

5. Megvalósítod a modernizációt és imádkozol, hogy a felújítás végeredménye ténylegesen is olyan harcértékű eszköz legyen, mint amilyennek papíron látszott. Egyedi termékként tele lehet inkompatibilis elemekkel, gyermekbetegségkkel, műszaki problémákkal.

6. Beszerzel alkatrész bázist, lehetőleg több százas nagyságrendben minden drága elektronikai komponensből is, hiszen tudjuk, ha nem így teszel, úgy járhatsz mint a csehek a saját programjukkal. Alternatív módon licenszeket vásárolsz, és valahogy kiépítesz egy teljes iparágat itthon, vagy több évtizedes supportot biztosítasz magadnak a komponensek gyártóinál. (Ezt is nyilván ingyen fogják vállalni.)

7. Beszerzed a T-72hez való, modern lőszerekből álló készletet, mivel nekünk olyan jelenleg nincs.

8. Felépíted a laktanyát, a harckocsi tároló épületeket, lőszer és üzemanyagraktárakat, amelyekben a több zászlóaljnyi 72-t elhelyezed, mivel már nem áll rendelkezésre használható, üresen álló laktanya épület.

9. Kidolgozod a doktrínát, kiképzési rendszert, a modernizált 72-re. Kialakítod a katonai alakulatokat, amelyek az "új" harckocsi zászlóaljak mellett, a megnövelt méretű seregnek szükségesek (logisztikai és műszaki alakulatok plusz sallangok minimum)

10. Ezekbe az alakulatokba minőségi embeanyagot találsz, toborzol és fizetsz. Úgy, hogy közben párhuzamosan a frissen beszerzett modern eszközökre is kell az ember, a pénz.

Bónusz: Imádkozol, hogy az előző ponban szükséges erőforrások töredékéért a románoknak ne jusson eszébe még ezer ATGM-et rendszerbe állítani, mert ugye akkor megbukott a csodálatos ötlet, megint hátrányban leszünk.. nyilván.. :)

Amikor pl. izrael modernizál valamit, akkor csupán az 1., 2., 4., 6., 7., 8., 9., 10. pontokkal nem kell foglalkozniuk, mivel nekik ezek eleve rendekezésre állnak.

Ha így nézed a T-72 krempácsolás mindjárt nem töredék költségű lesz, hanem legfeljebb 10-20% megtakarítással járhat, jóval alacsonyabb harcérték, időtállóság és megbízhatóság mellett.
Ki ne felejtsem, 1-2 év alatt megleszünk az egésszel, hiszen sietni kell.

De persze ezt is biztos meg tudod majd magyarázni, hogy elég a saját árnékomat átlépni és mindjárt megvilágosodok, hogy nincs igazam.
Én most ezt részemről befejeztem.
Nagyon szép összefoglalás de szerintem nem fogja megérteni , sok hajad van látom :D
Gyönyörűen összefoglaltad.
Amúgy mint egyetlen lehetséges partner akinek lehet eladó egységes verziójú t-72-je esetleg upgrade pakkja az lengyelország.

Mondjuk akkor már inkább a 170 db 120 mm-es NATO kaliberű ágyúval ellátott plusz páncélos leo 1-es amit a németek el akartak adni arra legalább a lőszer azonos lenne..
Volt ilyen terv ;) :D
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Na itt latszik az elfogultsag :) leo1 jo hogy nem m60 ast vagy 55 ost :) /nehogy mar egy leo 1 jobb legyen mint egy barmilyen 72 es :)./ mar a sajat koraba papirtigris volt.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
994
1 529
93
Hmm. Ha jól értem a t-72 seknek három útja lehet a kohón kívül.
1. lekonzerválás
2. oda adni a területvédelmis századoknak Miskolc Debrecen szeged íven 5-10 db onként.
3. eladni (halehet) és a pénzt felhasználni akár más terület fejlesztésére.
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Utoljára még - mindennemü menö anglicizmus nélkül - megpróbálom.

Figyelj, az a helyzet, hogy a ~4000 oldalból kb 1000 ezzel kapcsolatos: nem te találtad fel a hideg vizet, a fórumozók kb fele latolgatta már (beleértve saját magamat is) a Mig-29/T-72/Btr modernizáció lehetöségét és annak vélt vagy valós elönyeit. A T-72-vel kapcsolatban az látszik, hogy a Leo-k érkezéséig állományban maradnak, azt követöen a maximum az, hogy a müködöképesekböl egy zl-nyit (reálisabb inkább: egy századnyit) lezsíroznak, zárolnak, betolnak a laktanya sarkába. Én mondjuk - személy szerint - remélem, hogy az ellenerö használja is majd öket idönként - gyakorlatozni.

Azt kell látni, hogy azt a doktrinát választotta a vezetés, hogy _mindenböl_ most igyekszik modernet (minöségit) vásárolni (még ha honvédelemhez - egyelöre - elégtelen mennyiségben is), ami alapját tudja képezni az (esetleges/valószínü) jövöbeli mennyiségi fejlesztésnek, korszerü tud lenni a következö pár évtizedre (van benne fejlesztési potenciál), szövetségeseinkkel megegyezö platformokon nyugszik, a gyártóhoz közvetlen hozzáférésünk van (a szerviz- és alkatrészellátása megoldott), kellöen attraktív a jelenlegi és jövöbeli honvédeinknek (a legjobbat - legpotensebbet, legvédettebbet - biztosítja nekik a Honvédség), valamint a társadalom egészének is eladható.
Nem mellesleg nemzetközi színtéren is jobban néz ki, hogy nem csak úgy fegyverkezik a kis jobboldalidiktatúra (helyettesítsd be a szádra kívánkozó jelzövel) Magyarország, hanem Nato vállalásainak tesz eleget, Nato-kompatibilissé konvertálja haderejét. És végül, de nem utolsó sorban felismerte a kormányzat (a NER / a patás / a mélyállam / stb - kinek hogy tetszik), hogy politikai jóindulat-vásárlásnak sem utolsó a projekt, komoly diplomáciai hozadéka van.

Látni kell, hogy a fentieket a T72 krampácsolás nem szolgálja.
Ezzel a döntéssel természetesen lehet vitatkozni, de ezt a döntést nem az itteni fórumközösség hozta, ezért teljességgel értelmetlen ilyen vehemensen lázadni ellene.

Engedd el.

Igen, de a valódi gazdasági helyzetet talán jobban ismerve mindig morgolódom, hogy kellene B terv is. Lehet, hogy van is.
Állj-állj, döntést még nem hozott senki a T-72 (vagy akár D-20) ügyben, ez még magasabb szinteken sem dőlt el! A BTR meg még szóba sem került. Ami biztos, az a MIG-29.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 689
13 354
113
Utoljára még - mindennemü menö anglicizmus nélkül - megpróbálom.

Figyelj, az a helyzet, hogy a ~4000 oldalból kb 1000 ezzel kapcsolatos: nem te találtad fel a hideg vizet, a fórumozók kb fele latolgatta már (beleértve saját magamat is) a Mig-29/T-72/Btr modernizáció lehetöségét és annak vélt vagy valós elönyeit. A T-72-vel kapcsolatban az látszik, hogy a Leo-k érkezéséig állományban maradnak, azt követöen a maximum az, hogy a müködöképesekböl egy zl-nyit (reálisabb inkább: egy századnyit) lezsíroznak, zárolnak, betolnak a laktanya sarkába. Én mondjuk - személy szerint - remélem, hogy az ellenerö használja is majd öket idönként - gyakorlatozni.

Azt kell látni, hogy azt a doktrinát választotta a vezetés, hogy _mindenböl_ most igyekszik modernet (minöségit) vásárolni (még ha honvédelemhez - egyelöre - elégtelen mennyiségben is), ami alapját tudja képezni az (esetleges/valószínü) jövöbeli mennyiségi fejlesztésnek, korszerü tud lenni a következö pár évtizedre (van benne fejlesztési potenciál), szövetségeseinkkel megegyezö platformokon nyugszik, a gyártóhoz közvetlen hozzáférésünk van (a szerviz- és alkatrészellátása megoldott), kellöen attraktív a jelenlegi és jövöbeli honvédeinknek (a legjobbat - legpotensebbet, legvédettebbet - biztosítja nekik a Honvédség), valamint a társadalom egészének is eladható.
Nem mellesleg nemzetközi színtéren is jobban néz ki, hogy nem csak úgy fegyverkezik a kis jobboldalidiktatúra (helyettesítsd be a szádra kívánkozó jelzövel) Magyarország, hanem Nato vállalásainak tesz eleget, Nato-kompatibilissé konvertálja haderejét. És végül, de nem utolsó sorban felismerte a kormányzat (a NER / a patás / a mélyállam / stb - kinek hogy tetszik), hogy politikai jóindulat-vásárlásnak sem utolsó a projekt, komoly diplomáciai hozadéka van.

Látni kell, hogy a fentieket a T72 krampácsolás nem szolgálja.
Ezzel a döntéssel természetesen lehet vitatkozni, de ezt a döntést nem az itteni fórumközösség hozta, ezért teljességgel értelmetlen ilyen vehemensen lázadni ellene.

Engedd el.

Hát semmire nem válaszoltál de akkor lássuk, nemrég dudi valamelyik topikban levezette a t72-t80 családról miket tud. Abból számomra világosan kiderül, hogy az orosz T72B3 mod2016 az egyetlen modernizációs út, csak a bökkenő annyi, hogy nekünk M1 verziónk van nem pedig B másik elhanyagolható apróság a nato tagság.
Honnan is lehetne venni a környékünkön T72-t? Amikor a fehérorosz üzletet kötöttük akkor még a nyugatnak baráti jelcin volt hatalmon oroszországban és Lukasenkó sem volt még diktátori posztban, sőt még nato tagok sem voltuk, most már nato tagok vagyunk.
Figy: nem jó hír, ez a te terved: 44 A7 megfelelő védelemmel és ~60-75db T72M1 aprópénzért modernizálva vs 1000+ atgm. Tippeld melyik harckocsi bírhat ki a valóságban 1 atgm találatot a túlélés esélyével és melyik harckocsiban búcsúzhatunk 3 képzett katonától.

Csak hogy világos legyen miről beszélünk:

1. Megveszünk 100-200 T-72est, melyik államtól is? Az oroszoktól, belaruszoktól, vagy esetleg kongótól szeretnél vásárolni? (Pénzért)

2. Összeállítunk egy fejlesztő teamet, akik kidolgoznak egy modernizációs programot T-72re. Gondolom saját programot akarsz, hiszen nem hivatkoztál egyetlen aktuális piacon kínált programra sem, hogy azt szeretnéd.
Az Achzarit az nem tank, ha tornyot teszel rá már nem tudod felpáncélozni. 5-10+ évvel ezelőtti modernizációs csomagra ne hivatkozz, jó eséllyel a komponensek nincsek már gyártásban.

3. Miután közölted, hogy milyen modernizációs programot is erőltetsz pontosan, már lehet azon vitatkozni, hogy egyáltalán eladnák-e nekünk, és ha igen milyen áron. (Közben szorítsunk, hogy a használtan vett 72-esek állapotuk és a verziók változatossága miatt egyáltalán alkalmasak legyenek az általad megálmodott modernizálásra.)
Amíg arra hivatkozol, hogy mi majd a semmiből kidolgozunk egy modernizálást mindenki másnál jobb harcértékű végeredménnyel, mindenki másnál olcsóbban, addig annak annyi a súlya, mint fingnak a szélben.

4. Kiépítjük a Currus Zrt. Karbantartási, nagyjavítási, sőt felújítási kapacitását T-72re, mert az mint tudjuk jelenleg nincs.

5. Megvalósítod a modernizációt és imádkozol, hogy a felújítás végeredménye ténylegesen is olyan harcértékű eszköz legyen, mint amilyennek papíron látszott. Egyedi termékként tele lehet inkompatibilis elemekkel, gyermekbetegségkkel, műszaki problémákkal.

6. Beszerzel alkatrész bázist, lehetőleg több százas nagyságrendben minden drága elektronikai komponensből is, hiszen tudjuk, ha nem így teszel, úgy járhatsz mint a csehek a saját programjukkal. Alternatív módon licenszeket vásárolsz, és valahogy kiépítesz egy teljes iparágat itthon, vagy több évtizedes supportot biztosítasz magadnak a komponensek gyártóinál. (Ezt is nyilván ingyen fogják vállalni.)

7. Beszerzed a T-72hez való, modern lőszerekből álló készletet, mivel nekünk olyan jelenleg nincs.

8. Felépíted a laktanyát, a harckocsi tároló épületeket, lőszer és üzemanyagraktárakat, amelyekben a több zászlóaljnyi 72-t elhelyezed, mivel már nem áll rendelkezésre használható, üresen álló laktanya épület.

9. Kidolgozod a doktrínát, kiképzési rendszert, a modernizált 72-re. Kialakítod a katonai alakulatokat, amelyek az "új" harckocsi zászlóaljak mellett, a megnövelt méretű seregnek szükségesek (logisztikai és műszaki alakulatok plusz sallangok minimum)

10. Ezekbe az alakulatokba minőségi embeanyagot találsz, toborzol és fizetsz. Úgy, hogy közben párhuzamosan a frissen beszerzett modern eszközökre is kell az ember, a pénz.

Bónusz: Imádkozol, hogy az előző ponban szükséges erőforrások töredékéért a románoknak ne jusson eszébe még ezer ATGM-et rendszerbe állítani, mert ugye akkor megbukott a csodálatos ötlet, megint hátrányban leszünk.. nyilván.. :)

Amikor pl. izrael modernizál valamit, akkor csupán az 1., 2., 4., 6., 7., 8., 9., 10. pontokkal nem kell foglalkozniuk, mivel nekik ezek eleve rendekezésre állnak.

Ha így nézed a T-72 krempácsolás mindjárt nem töredék költségű lesz, hanem legfeljebb 10-20% megtakarítással járhat, jóval alacsonyabb harcérték, időtállóság és megbízhatóság mellett.
Ki ne felejtsem, 1-2 év alatt megleszünk az egésszel, hiszen sietni kell.

De persze ezt is biztos meg tudod majd magyarázni, hogy elég a saját árnyékomat átlépni és mindjárt megvilágosodok, hogy nincs igazam.
Én most ezt részemről befejeztem.


Tisztelem mások más véleményét, és annak kulturált módját.


A véleményemet - kell még Leo, kell a biztonságos átmenet addig - fenntartom és megtartom.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 434
113
Gyönyörűen összefoglaltad.
Amúgy mint egyetlen lehetséges partner akinek lehet eladó egységes verziójú t-72-je esetleg upgrade pakkja az lengyelország.

Mondjuk akkor már inkább a 170 db 120 mm-es NATO kaliberű ágyúval ellátott plusz páncélos leo 1-es amit a németek el akartak adni arra legalább a lőszer azonos lenne..
Várjál, azok nem 1A5-ök lettek volna?
Ott csak 105-ös az ágyú, nem?
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
Igen, de a valódi gazdasági helyzetet talán jobban ismerve mindig morgolódom, hogy kellene B terv is. Lehet, hogy van is.
Állj-állj, döntést még nem hozott senki a T-72 (vagy akár D-20) ügyben, ez még magasabb szinteken sem dőlt el! A BTR meg még szóba sem került. Ami biztos, az a MIG-29.

BTR-ekkel is tudnék mit kezdeni.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 359
113

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
alapból igen

persze hogy lehetne velük mit kezdeni, @Wilson -nak mehetnek a földekre madárijesztőnek :D de kohóba kéne bevágni őket vagy nagyon max medivacnek átalakítani párat de ennyi, azok már akkor elavultak voltak mikor idehaza megérkeztek

Ja, simán daraboljuk és olvasszunk be. :D Nem voltatok benne véletlenül a leépítéseket végző mindenféle bizottságokban? :D Gvozdikát is milyen jól sikerült.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
egyébként a tuningolt Leo1-nek még mindig több értelme lenne mint a tuningolt 72-esnek
Nem beszélve arról hogy árban kb ott lehet mint egy tunningolt 72-es. A 120 as ágyúval meg a lőszer kompatibilitás is megvan oldva. Nem értik egyesek hogy a 72 et csak B től van értelme modernizálni. Mert annak még van is értelme. Az alatti szintnek nincs mert egész egyszerűen nem gazdaságos. Mert amit rájuk flecolnak 2-3 millió euró között akkor inkább atgm, tűzérség vagy bármi amire szükség lenne. Itt a térségben meg sajnos senkinek nincs B verziója. Egy feltunningolt B már közel hozná a minimum elvárt szintett. Csak sajnos nincs senkinek.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus