A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 008

Guest
Viszont ezt nem egészen értem. A kebabos kocsik ennyire kiváltják a BTR-ek feladatait?? Mert kb. ezt sugallja a cikk.
Teljesen logikus lenne.
Most a nehézdandáron a fókusz. Nekik meg kell adni a legjobbat.
Nincs mellette pénz egy Boxer szintű nyuszibuszra és bevallva hirtelen értelme sincs. A Lynx és a Boxer között árban nem akkora a különbség.
Valszeg a kebabosokat olcsón szerezzük, lehet tech transzferral, gyártással. Ezért a közepest most "gyorsan" fel lehet vele tölteni.
Később, ha a mostani beszerzések kipörögtek gondolkozhatunk rajta, hogy a közepes akkor kapjon-e Boxert, vagy a batch 2 Lynx lesz-e az övéké.
A kebabok meg mehetnek a könnyűeknek meg a tartalékosoknak.
Így kímélnénk a költségvetést és mégis meglenne a technika és a technológia.

De ez csak az én eszmefuttatásom közgazdaságilag.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
De nekünk fel kell szerelnünk egy másik, egy közepes dandárt is Debrecenben, ahol még a régi szovjet BTR csapatszállítók szolgálnak. Ezeket még a kilencvenes években 20-30 százalékos áron vettük a belaruszoktól, a T–72-es tankokkal együtt. .
A BTR-80/80A az orosz államadósság terhére jött, valami 624 db. A komcsi időből volt még 148 db Hódmezővásárhelyen. A fehéroroszoktól csak a 100 db T-72 jött
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 422
113
Kormanykritikus laptól ez elismerés.

"A hadiipari megrendelések korábban erősen kötődtek a honvédséghez, amely ma már csak végfelhasználó. A cégek tulajdonosa a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca, a vásárlásokról pedig a Védelmi Beszerzési Ügynökség élén Maróth Gáspár kormánybiztos dönt. Jó ez így?

Erre a mai főkatonák azt szokták mondani, hogy ők mondják meg, milyen paraméterekkel, mire van szükségük, és a beszerzési ügynökség azt vásárolja meg. Kétségtelen, hogy a kormánybiztos azt a szerepet tölti be, amit más uniós országokban a minisztériumok fegyverkezési igazgatója szokott ellátni helyettes államtitkári beosztásban. A mi rendszerünk a NATO-ban igazi hungarikum, olyasmi, mint az unortodox gazdaságpolitika. Nálunk a kormánybiztosnak létrehoztak egy olyan hivatalt, amely civil is, meg katonai is. De tény: nála kiváló katonák, nagyon jó szakemberek dolgoznak. Szó volt arról, hogy az adott paraméterek szerint beszerezhető eszközök nagyon hasonlítanak egymásra, és az árukban sincs lényeges eltérés. Akkor mi alapján döntenek? Nyilvánvalóan politikai döntést hoznak. A Hiúz esetében Németország mellett döntöttek, amivel én nagyon egyetértek. A német technika jó, a németek precízek, és mindent ellenőrizni fognak a gyártás, a rendszerbe állítás, a kiképzés és a kiszolgálás közben. Ráadásul az, hogy most a fegyvervásárlásokat összekötötték a védelmi ipar fejlesztésével, tényleg túlmutat a tárca hatáskörén. Szóval lehet, hogy ennek a döntési mechanizmusnak előnyei is vannak: az ügynökség közelebb van a kormányhoz, gyorsabban tud dönteni.

Csak nem nagyon tudhatjuk, mit miért csinál.

Jó, a nagy titkolózást néha én sem értem. Tényleg nem lenne rossz például, ha megmagyaráznák, hogy miért veszünk éppen 218 Hiúzt, erre igazán lehetne valamit mondani. De a gyors döntés egyik oldalról sem volt nagyon meglepő. A németek ismerik az országot, ismerik a magyar ipar képességeit, vannak tapasztalataik az egyes régiókról. A kormánynak sem kellett halogatnia a döntést, mert másoktól nem kapott volna ennyire előnyös iparfejlesztési lehetőségeket. A miniszterelnök és környezete úgy akarja fejleszteni a magyar hadiipart, mint az autóipart vagy más ágazatokat. Nagy, megbízható cégekkel akar üzletelni, amelyeknek biztos piacuk van.

Viszont ezt nem egészen értem. A kebabos kocsik ennyire kiváltják a BTR-ek feladatait?? Mert kb. ezt sugallja a cikk.

"A sajtóban lehetett olvasni arról, hogy százszámra veszünk majd Törökországból Ejder és Yörük típusú 4x4 kerékmeghajtású csapatszállító járműveket. Van Kurdisztánon túli referenciájuk is: Tunéziában, Üzbegisztánban, Katarban és Szenegálban szolgálnak. Erről mit gondol?

Indítsunk kicsit messzebbről. A német harckocsik, lövegek, páncélozott csapatszállítók és a franciaországi székhelyű Airbus helikopterek beszerzése a tatai nehézdandárt szolgálja. Ezen erők fegyverzete tulajdonképpen már megvan, leszámítva az új légvédelmi rakétarendszereket, bár a légvédelmi rakétákra is van már az amerikaiakkal aláírt szándéknyilatkozat. De nekünk fel kell szerelnünk egy másik, egy közepes dandárt is Debrecenben, ahol még a régi szovjet BTR csapatszállítók szolgálnak. Ezeket még a kilencvenes években 20-30 százalékos áron vettük a belaruszoktól, a T–72-es tankokkal együtt. Rég megérettek a cserére. Bevallom: én személyesen a török vásárlásnak nem vagyok híve. Úgy gondolom, hogy ha a nehézdandárt német fegyverekkel szereljük fel, akkor a debreceni dandárnak is tőlük kellene fegyvert venni. Vagy magyar cégtől a Komondor páncélozott harcjárművet. Ha ugyanis nekik török harcjárműveket hozunk be, akkor azoknak teljesen más logisztikai rendszer kell. Amikor az ember „vasat” vesz, akkor know-how-t, kiképzést, oktatást, utánpótlást, egész kapcsolatrendszert is bevásárol hozzá.
Nem maga a riport hízelgő. Inkább Szenest nem nagyon lehetett rávezetni a komoly bírálatra. A végén azért sikerült némi negatív élt kapni, de ez inkább annak szólt, hogy bármennyire is úgy adja elő, Szenes már nem igazán van tűzközelben - szerintem. Különben nem mondott volna olyat, hogy Komondorokkal lenne érdemes a BTR-eket leváltani.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Nem maga a riport hízelgő. Inkább Szenest nem nagyon lehetett rávezetni a komoly bírálatra. A végén azért sikerült némi negatív élt kapni, de ez inkább annak szólt, hogy bármennyire is úgy adja elő, Szenes már nem igazán van tűzközelben - szerintem. Különben nem mondott volna olyat, hogy Komondorokkal lenne érdemes a BTR-eket leváltani.
Szenes azért feltételezi, hogy 4x4-es könnyű páncélozott járművekkel váltanák a BTR-eket, mert az ő idején anno ezt tervezték a könnyűgyalogság koncepciója részeként, csak akkor német Dingo volt a vágyott elképzelés. Nyilván mindenki a maga világából indul ki, de a néhány száz kebaboskocsi beszerzése egyszerűen túl kevés ahhoz, hogy egy dandárt felfegyverezzenek. Ez nem több, mint a teljes haderő különféle páncélozott járműígénye összesen, kivéve a debreceni és hódmezővásárhelyi gépesített lövészzászlóaljakat, mert csak az a három zászlóalj önmagában vagy négyszáz kebaboskocsit igényelne, ha arra fegyvereznék át!
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
994
1 529
93
Kérdés. Elméletben a kebabosokra lehet nekünk is tornyot fabrikálni? Plusz, ha sikerül a helyi gyártás is, túlságosan sokba kerülne feltölteni a tartalékos, területvédelmi, stb. alakulatokat vele? USA módra, még a vidéki rendőrök is kaphatnának, persze torony nélkül, de bátmikor rápatintható lenne. Ennek van esélye?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 422
113
Teljesen logikus lenne.
Most a nehézdandáron a fókusz. Nekik meg kell adni a legjobbat.
Nincs mellette pénz egy Boxer szintű nyuszibuszra és bevallva hirtelen értelme sincs. A Lynx és a Boxer között árban nem akkora a különbség.
Valszeg a kebabosokat olcsón szerezzük, lehet tech transzferral, gyártással. Ezért a közepest most "gyorsan" fel lehet vele tölteni.
Később, ha a mostani beszerzések kipörögtek gondolkozhatunk rajta, hogy a közepes akkor kapjon-e Boxert, vagy a batch 2 Lynx lesz-e az övéké.
A kebabok meg mehetnek a könnyűeknek meg a tartalékosoknak.
Így kímélnénk a költségvetést és mégis meglenne a technika és a technológia.

De ez csak az én eszmefuttatásom közgazdaságilag.
Értelmetlen lenne. Akkor inkább 0 forintért a maradék BTR-eket 7-10 évig kanibalizálva megtartani.
De szerintem a jelenlegi többletpénz, amit az előre meghatározott költségvetési kereteken túl évente belepumpálnak a rendszerbe, azt mutatja, hogy az eredetileg tervezett 3500Mrd forint felett lesz az a Z2026-os teljes keret. Szóval, ha minden rendben lesz, akkor szerintem meg lesz oldva nem csak a 2 jelenlegi dandár átfegyverzése mellett még akár egy harmadik felállításának elkezdése is.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Kérdés. Elméletben a kebabosokra lehet nekünk is tornyot fabrikálni? Plusz, ha sikerül a helyi gyártás is, túlságosan sokba kerülne feltölteni a tartalékos, területvédelmi, stb. alakulatokat vele? USA módra, még a vidéki rendőrök is kaphatnának, persze torony nélkül, de bátmikor rápatintható lenne. Ennek van esélye?
Megmondom őszintén nagyon kíváncsi leszek erre a bejelentésre. Az lenne az érdek, hogy nagy mértékben függetlenedni tudjunk a török anyavállalattól, minél nagyobb önállóságot kapjon a magyar gyár. Már ha egyáltalán lesz... Onnantól korlátlanok a lehetőségek.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 422
113
Szenes azért feltételezi, hogy 4x4-es könnyű páncélozott járművekkel váltanák a BTR-eket, mert az ő idején anno ezt tervezték a könnyűgyalogság koncepciója részeként, csak akkor német Dingo volt a vágyott elképzelés. Nyilván mindenki a maga világából indul ki, de a néhány száz kebaboskocsi beszerzése egyszerűen túl kevés ahhoz, hogy egy dandárt felfegyverezzenek. Ez nem több, mint a teljes haderő különféle páncélozott járműígénye összesen, kivéve a debreceni és hódmezővásárhelyi gépesített lövészzászlóaljakat, mert csak az a három zászlóalj önmagában vagy négyszáz kebaboskocsit igényelne, ha arra fegyvereznék át!
Egyik török jármű sem alkalmas arra, hogy normális felszereléssel ellátott könnyülövész rajt elvigyen. Bár 9 fősök, de már a kollektív fegyverek sem férnének el benne rendesen, a 9 fő esetén. Ehhez minimum 6x6-osok kellenek. Mondjuk Fuchs, vagy Patria 6x6 méretben.
Csak olyan alegységek funkciók kiszolgálásra használhatók, amelyek kisebb rajmérettel dolgoznak.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Egyik török jármű sem alkalmas arra, hogy normális felszereléssel ellátott könnyülövész rajt elvigyen. Bár 9 fősök, de már a kollektív fegyverek sem férnének el benne rendesen, a 9 fő esetén. Ehhez minimum 6x6-osok kellenek. Mondjuk Fuchs, vagy Patria 6x6 méretben.
Csak olyan alegységek funkciók kiszolgálásra használhatók, amelyek kisebb rajmérettel dolgoznak.

Vagy 1 raj két kocsi...
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Kérdés. Elméletben a kebabosokra lehet nekünk is tornyot fabrikálni? Plusz, ha sikerül a helyi gyártás is, túlságosan sokba kerülne feltölteni a tartalékos, területvédelmi, stb. alakulatokat vele? USA módra, még a vidéki rendőrök is kaphatnának, persze torony nélkül, de bátmikor rápatintható lenne. Ennek van esélye?


Ha igaz, hogy az aselsantól rendeltünk tornyokat akkor felesleges lenne.

Cougarra meg mercire is csináltak itthon tornyot.
Nem tudom a gyártó engedélye mennyire kell ehez.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Értelmetlen lenne. Akkor inkább 0 forintért a maradék BTR-eket 7-10 évig kanibalizálva megtartani.
De szerintem a jelenlegi többletpénz, amit az előre meghatározott költségvetési kereteken túl évente belepumpálnak a rendszerbe, azt mutatja, hogy az eredetileg tervezett 3500Mrd forint felett lesz az a Z2026-os teljes keret. Szóval, ha minden rendben lesz, akkor szerintem meg lesz oldva nem csak a 2 jelenlegi dandár átfegyverzése mellett még akár egy harmadik felállításának elkezdése is.
Én azt látom most gond nélkül elengedik az idei hiányt. Sőt mintha szándékosan a hiány rovására hoznának előre több beszerzést. Ezért is másfélszerezték meg a tervezethez képest a honvédelmi költségvetést.

Ugye idén nincs Unios 3%-os költségvetési hiány szabály. Sok turizmusból élő ország extra költekezés nélkül is 10% fölöttit csinál lazán. Mi 6-8%-ig elvisszük, pedig tudnánk jobbat is. De nem, mert ha jól figyelem az Unios döntéshozatalt, a Covid kompenzációs pénzeket részben a Covid negatív pénzügyi hatásai alapján osztják. Ezért az idei számok romlása, akár jövőre több Eurot jelenthet.

Ha egyszeri, akár jövőre már ígyis-úgyis betervezett lépéseket idén teszünk meg az idei büdzsé terhére, azzal automatikusan tehermentesítjük a jövő évi büdzsét, mivel nem rendszer szintű, hanem egyszeri kiadások. Pl. A330 beszerzés 70 milliárdét.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Egyik török jármű sem alkalmas arra, hogy normális felszereléssel ellátott könnyülövész rajt elvigyen. Bár 9 fősök, de már a kollektív fegyverek sem férnének el benne rendesen, a 9 fő esetén. Ehhez minimum 6x6-osok kellenek. Mondjuk Fuchs, vagy Patria 6x6 méretben.
Csak olyan alegységek funkciók kiszolgálásra használhatók, amelyek kisebb rajmérettel dolgoznak.
A 4x4 járművek tűzcsoportot visznek. Két tcs alkot egy rajt. Az NMS kebaboskocsikba jelentős ellátmány is elfér a tcs-knek.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 975
113
Teljesen logikus lenne.
Most a nehézdandáron a fókusz. Nekik meg kell adni a legjobbat.
Nincs mellette pénz egy Boxer szintű nyuszibuszra és bevallva hirtelen értelme sincs. A Lynx és a Boxer között árban nem akkora a különbség.
Valszeg a kebabosokat olcsón szerezzük, lehet tech transzferral, gyártással. Ezért a közepest most "gyorsan" fel lehet vele tölteni.
Később, ha a mostani beszerzések kipörögtek gondolkozhatunk rajta, hogy a közepes akkor kapjon-e Boxert, vagy a batch 2 Lynx lesz-e az övéké.
A kebabok meg mehetnek a könnyűeknek meg a tartalékosoknak.
Így kímélnénk a költségvetést és mégis meglenne a technika és a technológia.

De ez csak az én eszmefuttatásom közgazdaságilag.
Nana, felejtsük már el, hogy a kebabos képes kiváltani egy normális APC-t. Gyorsan meg nem lesz vele feltöltve semmi. Ez egy Coin és support feladatokra tervezett jármű és arra is lesz használva.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 975
113
Ha igaz, hogy az aselsantól rendeltünk tornyokat akkor felesleges lenne.

Cougarra meg mercire is csináltak itthon tornyot.
Nem tudom a gyártó engedélye mennyire kell ehez.
az egy sima fegyverállvány a gyári toronygyűrűre ami befogadja a PKM-et nem torony. (Meg elég ergya is.)
 
  • Tetszik
Reactions: borisz