A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 842
113
Akkoriban ezek a járművek amiről betettél képet a ptr tábor egyik sarkában porosodtak.
Hiszen a dress code nem engedte meg, hogy ezekkel elhagyjuk a tábort. :rolleyes:

Viszont ebből

https://kameraaltal.blog.hu/2017/07/08/szentesi_fokos?layout=5

Volt kint 5 db.
Gondolom belátod hogy egy szarul páncélozott jármű aminek nem változtatták meg a futóművét és kapott egy nehéz tornyot, akár borulékonnyá is válhat. :cool:


De lehet te tudod jobban aki nem volt ott, és @krisss hogy ez nem is torony.

Sokkal jobb amikor olyan írásokkal dobálózol mint amit a ruszki harckocsikról írtál. Jobban áll mint a kötekedés. o_O

Jajj!Ne érts félre eszembe nem jutott a Currust védeni!!!
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 990
113
Köszönöm szépen a meghívást, pár hete csináltam itt accountot, de nem szeretek posztolni x)

Mindenesetre nagy tiszteletben tartom az itteni fórumozókat és "Béla bátyánkat" is.



Sajnos ezt a mítoszt le kell rombolnom. Inkább az a helyzet, hogy én is információmorzsákból igyekszem megérteni a lehetséges fejlesztési irányt és ez alapján levonom a saját következtetéseimet.



A Lynx például egy ilyen eset. Megnézem, mi a fejlesztési irány, mi van a piacon és az alapján a Lynxet láttam a legesélyesebbnek, de senki nem "súgta meg."



Nincs már indexes kötődés pár éve, volt egy management buyout.

Amúgy magánemberként és szakmailag is maximálisan egyetértek a mostani fejlesztésekkel. A gazdasági szál pedig kifejezetten előnyös.



Nem volt Boxerről olyan kép, ahol Rheinmetall légvédelmi rendszereket próbálgatnak; sem a videón, sem a címlapképen nem a Piranha a lényeg.

Megemlítettem, mint opció, de én is a Boxert tartom messze a legesélyesebbnek.



Снайперская винтовка Драгунова - vagyis Dragunov mesterlövészfegyver, még szó szerint ez a neve is xd. Az lehet, hogy a modern kategorizálás szerint inkább DMR-nek számít, de ettől nem helytelen mesterlövész-fegyvernek hívni.

Amúgy én úgy gondolom, hogy a legvalószínűbb opció az, hogy lesz forgó-tolózárás mesterlövész-fegyver és félautomata támogató is, még az is lehet, hogy többféle.
Üdv az oldalon!

Kevés a valamire való szakújságíró, szóval örülünk, hogy itt vagy.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 123
113
De hogy a biztos infókat elfedje (inkább csak próbálja), minden várható típus, gyártó mellé betesz egy olyat, ami ugyan fasza, de ha kicsit is komolyan vesszük magunkat, akkor teljesen esélytelen. (... RM lézerfegyver...)
Az RM lezerfegyver az miert is eselytelen? Jo tudom hogy nem iden sem jovore de mivel akarod azt a sok filleres apro bizbaszt lekapni az egrol?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 448
113
Miért vagyunk ennyire rajta ezen a fuchs-on? Tulajdonképpen egy normálisan összerakott btr70-80-82, ugyan úgy a 70-es évek színvonalán (a fuchs 2 az elődjének a tovább javított változata), ennyi erővel tolhatnánk a patria-t is annak is a neten összelegózott árak alapján valahol 3M euró körül van az ára, pl bulgária ~600M eurót akart költeni ~200db vegyes feladatkörű járgányra.
Egyrészt, azért egy Fuchs messze nem egy BTR. :rolleyes:
A BW több száz darabot újíttat fel jelenleg is a RM-lal a legújabb 1A8-as szintre. Ők sem a jager rajoknak elsősorban.
De szerintem félreértesz engem. Nekem eszembe sem jut elsődlegesen Fuchsokkal APC-nek felszerelni a MH-et. De APC-nek bármikor sokkal inkább alkalmasak ezek, mint a török járművek. Már csak a szállított katonák száma miatt is. Most hirtelen nem sorolnék fel minden szempontot. ;)
És nem, nem jól tudod a bolgár AMV árát.
150 járműről volt szó, és 838m USD-ről.
Az angolok Boxert meg valami 8+M-ért vesznek per darab.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Nem volt Boxerről olyan kép, ahol Rheinmetall légvédelmi rendszereket próbálgatnak; sem a videón, sem a címlapképen nem a Piranha a lényeg.

Megemlítettem, mint opció, de én is a Boxert tartom messze a legesélyesebbnek.

Üdvözlet a fórumon!

Igen, valóban nem volt se videó - se kép a cikkben Boxer Oerlikon 35 mm -es konfigban, ahol légvédelmet tesztelgetnének (YT -on vannak). Lehet nem volt lényeg a Mowag - ugyanakkor címlapképnek és a beágyazott videón is sikerült a Mowag -ot "promontálni".

Említés szintjén - a Boxer mellett - persze, mint lehetséges alternatívák később szerepeltek még: "Mowag Piranha 5, az FNSS Pars, az osztrák Pandur, sőt, még az amerikai Stryker". Érdekesség, hogy amennyiben V4 szintjén is gondolkodunk, akkor pl. egy Patria/Rosomak (melyek sokaknak kedvence itt a fórumon) viszont egyáltalán nem.

Снайперская винтовка Драгунова - vagyis Dragunov mesterlövészfegyver, még szó szerint ez a neve is xd. Az lehet, hogy a modern kategorizálás szerint inkább DMR-nek számít, de ettől nem helytelen mesterlövész-fegyvernek hívni.

Amúgy én úgy gondolom, hogy a legvalószínűbb opció az, hogy lesz forgó-tolózárás mesterlövész-fegyver és félautomata támogató is, még az is lehet, hogy többféle.

Igen, én is nézegettem pl. az AMD-65/AK-63D -t falra kirakott oktatóanyagokon, mint "géppisztoly". Édesapámnak mind a mai napig az ... Ugyanakkor egyfelől nekünk már "gépkarabély" -nak tanították ezt és ezzel is tudok azonosulni, mivel valójában azok.

Az SzVD -vel ugyanez a helyzet. Ezt hívhatták volna a szovjetek "piros pöttyös labdának" akkor sem volt az (mármint mesterlövész puska sem). Még a saját korában sem. A példának felhozott M24 pedig gyakorlatilag egy "másik univerzum". Nemcsak a szerkezeti kialakítása meg a miatt, hogy "modern", hanem a felhasználás módja is.

Az SzVD -t a saját korában is, mint rajtámogató fegyverként használták. Az utódjai is ezek (idegenszóval DMR). Példaként, ha a CZ Bren gyárból indulunk ki, akkor lehetett volna hozni esetleg kicsit erőltetett példaként a CZ Bren BR -t - avagy ízig-vérig DMR fegyóként az amerikai vonalról az M110 -et amit a különlegeseink használnak is például (persze vannak európai példák is).

Maga a mesterlövész fegyverek meg egy külön szép világ ...

Őszintén remélem, hogy átment amire eredetileg is utaltam illetve amit akár ezen hsz -emben is pedzegettem. Úgy gondolom, hogy amennyiben ezt elfogadod akár mint kritikát, akkor színvonalas cikkekkel tudod majd vonzani a "műértő" közönséget - akár e fórum látogatóit is.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 792
113
Egyrészt, azért egy Fuchs messze nem egy BTR. :rolleyes:
A BW több száz darabot újíttat fel jelenleg is a RM-lal a legújabb 1A8-as szintre. Ők sem a jager rajoknak elsősorban.
De szerintem félreértesz engem. Nekem eszembe sem jut elsődlegesen Fuchsokkal APC-nek felszerelni a MH-et. De APC-nek bármikor sokkal inkább alkalmasak ezek, mint a török járművek. Már csak a szállított katonák száma miatt is. Most hirtelen nem sorolnék fel minden szempontot. ;)
És nem, nem jól tudod a bolgár AMV árát.
150 járműről volt szó, és 838m USD-ről.
Az angolok Boxert meg valami 8+M-ért vesznek per darab.
Ennek a bolgár tendernek lett eredménye?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 842
113
Egyrészt, azért egy Fuchs messze nem egy BTR. :rolleyes:
A BW több száz darabot újíttat fel jelenleg is a RM-lal a legújabb 1A8-as szintre. Ők sem a jager rajoknak elsősorban.
De szerintem félreértesz engem. Nekem eszembe sem jut elsődlegesen Fuchsokkal APC-nek felszerelni a MH-et. De APC-nek bármikor sokkal inkább alkalmasak ezek, mint a török járművek. Már csak a szállított katonák száma miatt is. Most hirtelen nem sorolnék fel minden szempontot. ;)
És nem, nem jól tudod a bolgár AMV árát.
150 járműről volt szó, és 838m USD-ről.
Az angolok Boxert meg valami 8+M-ért vesznek per darab.

De az,semmivel sem több.Az,hogy modernebb meg jobb konstrukció a tényen nem változtat.
Olyan mintha azt mondanád,hogy az 1200-as Lada nem autó csak azért mert a Golf 1. generácioja mindenben jobb nála.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 792
113
@Green Leader
Azért majd előzetesen néha pötyizhetsz ide egy kis infót, ha a HM-től vagy a VBÜ-től jön előzetesen füles vmi komolyabb bejelentést megelőző sajtótájékoztatóról. Nem kell nem nyilvános infókat kibeszélni, csak segiteni, mire-mikor figyeljünk. ;)

Pl. az amcsi légvédelmi szerződés határideje nagyon közeleg...

Sztem néha te is találsz itt néhány tippet, amit szorgos kezek a netről vagy máshonnan kikeresnek.
 
  • Tetszik
Reactions: sisimoto

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 448
113
Sajnos ezt a mítoszt le kell rombolnom. Inkább az a helyzet, hogy én is információmorzsákból igyekszem megérteni a lehetséges fejlesztési irányt és ez alapján levonom a saját következtetéseimet.
Nemhiszem! :p

A Lynx például egy ilyen eset. Megnézem, mi a fejlesztési irány, mi van a piacon és az alapján a Lynxet láttam a legesélyesebbnek, de senki nem "súgta meg."
Akkorsemhiszem! :hadonaszos:
És mi volt az a fő vezérhangya, tavaly év végén, amelyik az mondatta veled, hogy - itten kérem szépen 1 éven belül a RM kipróbálatlan és nyeretlen "kétévese" lesz a befutó?

Nem volt Boxerről olyan kép, ahol Rheinmetall légvédelmi rendszereket próbálgatnak; sem a videón, sem a címlapképen nem a Piranha a lényeg.

Megemlítettem, mint opció, de én is a Boxert tartom messze a legesélyesebbnek.
akkor első gesztusként, a munkád megkönnyítésére:
Skyranger_Mobile_Flugabwehr_content_small.jpg

Későbbi felhasználásról:
Az egyik a RM honlapján van, a videó meg egy nyilvános média anyag. Asszem fent van a youtube-on Rheinmetall-os logóval is. Ha nem pont ugyan ez, de magáról az eseményről elég sok összefoglaló videó.

Amúgy én úgy gondolom, hogy a legvalószínűbb opció az, hogy lesz forgó-tolózárás mesterlövész-fegyver és félautomata támogató is, még az is lehet, hogy többféle.
Hogy is volt az a "sugás" nélküli találgatás? :p

Szóval, örülök hogy felvetted a kesztyűt! :)
Üdv a HTKA poklában!
(BIZTPOL topic közelébe ne menj, mert ott tartós egészség- és szellemi károsodás IS érhet!)
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 990
113
Nemhiszem! :p


Akkorsemhiszem! :hadonaszos:
És mi volt az a fő vezérhangya, tavaly év végén, amelyik az mondatta veled, hogy - itten kérem szépen 1 éven belül a RM kipróbálatlan és nyeretlen "kétévese" lesz a befutó?


akkor első gesztusként, a munkád megkönnyítésére:
Skyranger_Mobile_Flugabwehr_content_small.jpg

Későbbi felhasználásról:
Az egyik a RM honlapján van, a videó meg egy nyilvános média anyag. Asszem fent van a youtube-on Rheinmetall-os logóval is. Ha nem pont ugyan ez, de magáról az eseményről elég sok összefoglaló videó.


Hogy is volt az a "sugás" nélküli találgatás? :p

Szóval, örülök hogy felvetted a kesztyűt! :)
Üdv a HTKA poklában!
(BIZTPOL topic közelébe ne menj, mert ott tartós egészség- és szellemi károsodás IS érhet!)
Az itt is közben.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 705
113
UMF 2-es fegyverállvány, az ererdeti toronygyűrűre van ráépítve mindegyik járműnél, de konkrtétan a gyártó sem hívja toronynak. Amúgy a merciket páncélozva vettük a currus nem páncélozta utólag. Az unimog páncélozott mentőt csinálták ők ami miatt a merci be is rágott, mert engedélyt nem kértek hozzá.

Legyen igazad. Merci ügyben.
Mikor kimentünk bemutattak minden járművet.
A sofőrök figyelmét felhívták erre a problémára.
Hogy a súlypont följebb került. Ezért nagy sebességgel ne kanyarodjanak.

Az unimogra emlékszem még a merci jelet is levetették. Lehet azzal kevertem.

Nekem meg ami egy jármű tetején van/fegyver van benne/a benne lévőt körbe páncéllal védi/forgatható(Jóesetben) az torony.:cool:
Még akkor is ha szar.
Hogy a currus miért cifrázza, azt nem tudom.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 517
113
Varga nem tud leállni, kitette a lőlapját is. :)
Szintén Szombathelyen volt.


Különböző nyilvános fegyverexport jelentések szerint a cseh fegyverexport Magyarországra

2018

19600 CZ P-09 pistols
2000 CZ P-07 pistols
2990 CZ P-07 pistols (parts set)
3455 Scorpion EVO 3 submachine gun
3487 CZ BREN 2 assault rifle


Egy másik szerint:
Cseh fegyverexport Magyarországra (2018+2019=összesen)

Revolvers and self-loading pistols: 19596 + 1610 = 21206
Sub-machine guns: 3448 + 11810 = 15258
Assault rifles: 3530 + 12728 = 16258
Heavy machine guns: 8



A magyar fegyverexportra meg ilyeneket írnak 2018-ra:

Canada 5 GM6 Lynx Antimateriel rifle for civilian use
USA 8 GM6 Lynx Antimateriel riflefor civilian use
Egypt 2 GM6 Lynx Antimateriel riflefor testing by the Egyptian MoD
Bulgaria 9 GSh-23 autocannon
Bulgaria 5 NR-30 autocannon


Belgiumból Magyarországra 2018-ban:
3 FN Minimi&FN MAG machine guns for testing


Ez meg egy tegnapi hír:
Tőzsdére készül a Ceska zbrojovka Group SE (CZ), a legnagyobb cseh fegyvergyártó vállalat...
 
W

Wilson

Guest
Különböző nyilvános fegyverexport jelentések szerint a cseh fegyverexport Magyarországra

2018

19600 CZ P-09 pistols
2000 CZ P-07 pistols
2990 CZ P-07 pistols (parts set)
3455 Scorpion EVO 3 submachine gun
3487 CZ BREN 2 assault rifle


Egy másik szerint:
Cseh fegyverexport Magyarországra (2018+2019=összesen)

Revolvers and self-loading pistols: 19596 + 1610 = 21206
Sub-machine guns: 3448 + 11810 = 15258
Assault rifles: 3530 + 12728 = 16258
Heavy machine guns: 8



A magyar fegyverexportra meg ilyeneket írnak 2018-ra:

5 Canada GM6 Lynx Antimateriel rifle for civilian use
8 USA GM6 Lynx Antimateriel riflefor civilian use
2 Egypt GM6 Lynx Antimateriel riflefor testing by the Egyptian MoD
9 Bulgaria GSh-23 autocannon
5 Bulgaria NR-30 autocannon


Belgiumból Magyarországra 2018-ban:
3 FN Minimi&FN MAG machine guns for testing


Ez meg egy tegnapi hír:
Tőzsdére készül a Ceska zbrojovka Group SE (CZ), a legnagyobb cseh fegyvergyártó vállalat...

Különböző nyilvános fegyverexport jelentések szerint a cseh fegyverexport Magyarországra

2018

19600 CZ P-09 pistols
2000 CZ P-07 pistols
2990 CZ P-07 pistols (parts set)
3455 Scorpion EVO 3 submachine gun
3487 CZ BREN 2 assault rifle


Egy másik szerint:
Cseh fegyverexport Magyarországra (2018+2019=összesen)

Revolvers and self-loading pistols: 19596 + 1610 = 21206
Sub-machine guns: 3448 + 11810 = 15258
Assault rifles: 3530 + 12728 = 16258
Heavy machine guns: 8



A magyar fegyverexportra meg ilyeneket írnak 2018-ra:

5 Canada GM6 Lynx Antimateriel rifle for civilian use
8 USA GM6 Lynx Antimateriel riflefor civilian use
2 Egypt GM6 Lynx Antimateriel riflefor testing by the Egyptian MoD
9 Bulgaria GSh-23 autocannon
5 Bulgaria NR-30 autocannon


Belgiumból Magyarországra 2018-ban:
3 FN Minimi&FN MAG machine guns for testing


Ez meg egy tegnapi hír:
Tőzsdére készül a Ceska zbrojovka Group SE (CZ), a legnagyobb cseh fegyvergyártó vállalat...

8 USA GM6 Lynx Antimateriel riflefor civilian use

Az USA ebből a szempontból mindig elképeszt 8 db Lynx polgári felhasználásra.:)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 448
113
Az RM lezerfegyver az miert is eselytelen? Jo tudom hogy nem iden sem jovore de mivel akarod azt a sok filleres apro bizbaszt lekapni az egrol?
A fő probléma az RM lézerfegyverével, hogy az nem mobil! :D
Ahhoz, hogy olyan energiamennyiség rendelkezésre álljon, amivel kellő távolságból elroncsolhatják a repülő eszköz szerkezeti elemeit, nem nagyon lehet rohangálni egy járművön.
Igen folynak a fejlesztések, de ahhoz még kell a technikai "ugrás".
Az amerikaiak is dolgoznak egy Striker alapú rendszeren, de szerintem itt inkább szenzorvakítás lehet a fő feladat addig, amíg nem ugorják meg az energia felhalmozás problémáját.
A RM stabil lézerágyúja 100+kW-os teljesítmény tartományban mozog
A Strikerre meg egy 10kW-os kisérleti került. 20kW-os cél is majd csak 2022-re tervezik az amerikaiak. És akkor még mindig csak az 5-ödénél tartunk a 100kW-nak.
Alapvetően a 100kW-sem olyan, amivel dicsekedni lehetne. Az igazi cél, majd valahol 300kW lenne, hogy cirkálórakétákat is leszedhessünk.
Arra meg kicsit drágának tűnik, hogy drónokat szedegessünk le vele. Arról nem is beszélve, hogy ahhoz, hogy magaddal is vigyél egy ekkora lézert, az még 8-10 év, minimum. Ne feledjük, hogy a Boxer motorjának csúcsteljesítménye 600kW. És az még nem lézer, vagy generátor, csak a motor teljesítménye.
Addig meg marad az időzített gyújtós lőszer, gépágyúból, vagy automata gránátvetőből. Hja meg az olcsóbb ATGM-ek, MANPAD rakéták.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 918
11 567
113
A fő probléma az RM lézerfegyverével, hogy az nem mobil! :D
Ahhoz, hogy olyan energiamennyiség rendelkezésre álljon, amivel kellő távolságból elroncsolhatják a repülő eszköz szerkezeti elemeit, nem nagyon lehet rohangálni egy járművön.
Igen folynak a fejlesztések, de ahhoz még kell a technikai "ugrás".
Az amerikaiak is dolgoznak egy Striker alapú rendszeren, de szerintem itt inkább szenzorvakítás lehet a fő feladat addig, amíg nem ugorják meg az energia felhalmozás problémáját.
A RM stabil lézerágyúja 100+kW-os teljesítmény tartományban mozog
A Strikerre meg egy 10kW-os kisérleti került. 20kW-os cél is majd csak 2022-re tervezik az amerikaiak. És akkor még mindig csak az 5-ödénél tartunk a 100kW-nak.
Alapvetően a 100kW-sem olyan, amivel dicsekedni lehetne. Az igazi cél, majd valahol 300kW lenne, hogy cirkálórakétákat is leszedhessünk.
Arra meg kicsit drágának tűnik, hogy drónokat szedegessünk le vele. Arról nem is beszélve, hogy ahhoz, hogy magaddal is vigyél egy ekkora lézert, az még 8-10 év, minimum. Ne feledjük, hogy a Boxer motorjának csúcsteljesítménye 600kW. És az még nem lézer, vagy generátor, csak a motor teljesítménye.
Addig meg marad az időzített gyújtós lőszer, gépágyúból, vagy automata gránátvetőből. Hja meg az olcsóbb ATGM-ek, MANPAD rakéták.
Nemrég kiírt az US Army egy pályázatot konténerizált, mobil mini atomerőművekre.
Ez lehet a megoldás :)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány