Már miért ne lenne mobil?
A Rheinmetall HEL -el foglalkozó web oldala (
https://www.rheinmetall.com/en/rheinmetall_ag/press/themen_im_fokus/zukunftswaffe_hel/index.php) mindjárt ezzel a mottóval indít:
Even a Boxer fights with a “lightsaber” (Még egy Boxer is „fénykarddal” harcol) ...
Milyen platformokon tesztelte eleddig a Rheinmetall ezt a HEL platformját:
- M113 - 1 kW
- GTK Boxer - 5 kW
- Tatra teherautó platfrom - 20 kW
- Skyshield löveg torony (fix telepítés) - 30 kW
Nézzük csak meg, hogy ez a 30 kW lóerőben micsoda? Olyan kb. 40 lóerő. Az emlegetett 100 kW meg kb. 135 lóerő.
Egyik sem az az atomreaktor kategória. Járművön simán elképzelhetőek. Ugye pl. radarokat is telepítenek jármű platformokra - na azok igazán sokat "zabálnak" ...
A Rheinmetall a
20 kW -os verziót (melyet a Tatra platformon tesztelt) mi ellen ajánlja a tesztjei alapján:
- rádióantenna,
- radar,
- lövedék (aknavető, akár sugárhajtású drón, rakéta stb. stb.),
- áramellátó rendszerek,
- teljes fegyverrendszerek,
- optikai eszközök - pl. fegyverek (járművek) teleszkópos irányzékai és a távirányítós kamerák másodpercek alatt megsemmisítése.
Apróság, de képes kis energiájú üzemmódban is tevékenykedni - ezt a videón is láthattuk. Például beállítás alapján az X km -re közeledő drónokat csak "vakítja" (képes csak a kamerát célbavenni és folyamatos üzemben követni annak mozgását) és amennyiben Y km -ren belül jön (mert pl. autonóm módon repül), akkor meg is semmisíti azt.
Milyen komponensekből állhat a rendszer:
Radar MHR (Multi Mission Hemispheric Radar)
First IV (Fast Infrared Search And Track Sensor Head)
Velan (Infrared Programming Unit)
SEOSS (Panomaric - Stabilized Electro Optical Sensor System)
Herold (SystemSoftware)
C-sUAS JAMMER (Counter Small Unmanned Arial System Jammer)
Oerlikon Skyranger® Search Radar Control Node (SRCN)
FLW 200 + LAZ 400 (Remote Controlled Weapon Station)
40mm GMG (Granate Machine Gun) - (egyes lövés; gyors egyes lövés, automata: 350 RPM; hatótáv: 2 km)
Oerlikon Skyranger® Gun 35 mm (egyes lövés; gyors egyes lövés: 200 RPM, automata: 1000 RPM; hatótáv: 3,5-5 km)
Oerlikon Skyranger® Missile (Stinger or equivalent)
Oerlikon Skyranger® Missile (Cheetah)
Oerlikon Skyranger® HEL - High-energy laser effector (hatótáv - kb. 3 km, de teljesítmény
és célpontfüggő)
Mindezek pedig nem a távoli jövő homályában vannak, hanem most és a valóságban, kitesztelve. Az is teljesen világos, hogy ezek a 20/30(/100) kW -os rendszerek - ha már szóba került a Boxer -nél a "fénykard" fentebb - nem a "halálcsillag" kategória. Hanem inkább tényleg csak a "fénykard" ...
Az FLW 200 + LAZ 400 + 40 mm AGV -t különvettem. Ez nagyon opcionális eleme a rendszernek. Ugyanakkor ilyen hmmwv vagy hasonló kaliberű járműre is pakolható akár radarostul, érzékelőstül, jammerestől stb. (erről is van hivatalos RM videó, melyet többször is linkeltem). Ideális drónvadász konfig. Max. 2 km -ről odasuhint egy (max kettőt) gránátot a drónnak és az egyből "fekszik-pihen" ...