Nem volt Boxerről olyan kép, ahol Rheinmetall légvédelmi rendszereket próbálgatnak; sem a videón, sem a címlapképen nem a Piranha a lényeg.
Megemlítettem, mint opció, de én is a Boxert tartom messze a legesélyesebbnek.
Üdvözlet a fórumon!
Igen, valóban nem volt se videó - se kép a cikkben Boxer Oerlikon 35 mm -es konfigban, ahol légvédelmet tesztelgetnének (YT -on vannak). Lehet nem volt lényeg a Mowag - ugyanakkor címlapképnek és a beágyazott videón is sikerült a Mowag -ot "promontálni".
Említés szintjén - a Boxer mellett - persze, mint lehetséges alternatívák később szerepeltek még: "Mowag Piranha 5, az FNSS Pars, az osztrák Pandur, sőt, még az amerikai Stryker". Érdekesség, hogy amennyiben V4 szintjén is gondolkodunk, akkor pl. egy Patria/Rosomak (melyek sokaknak kedvence itt a fórumon) viszont egyáltalán nem.
Снайперская винтовка Драгунова - vagyis Dragunov mesterlövészfegyver, még szó szerint ez a neve is xd. Az lehet, hogy a modern kategorizálás szerint inkább DMR-nek számít, de ettől nem helytelen mesterlövész-fegyvernek hívni.
Amúgy én úgy gondolom, hogy a legvalószínűbb opció az, hogy lesz forgó-tolózárás mesterlövész-fegyver és félautomata támogató is, még az is lehet, hogy többféle.
Igen, én is nézegettem pl. az AMD-65/AK-63D -t falra kirakott oktatóanyagokon, mint "géppisztoly". Édesapámnak mind a mai napig az ... Ugyanakkor egyfelől nekünk már "gépkarabély" -nak tanították ezt és ezzel is tudok azonosulni, mivel valójában azok.
Az SzVD -vel ugyanez a helyzet. Ezt hívhatták volna a szovjetek "piros pöttyös labdának" akkor sem volt az (mármint mesterlövész puska sem). Még a saját korában sem. A példának felhozott M24 pedig gyakorlatilag egy "másik univerzum". Nemcsak a szerkezeti kialakítása meg a miatt, hogy "modern", hanem a felhasználás módja is.
Az SzVD -t a saját korában is, mint rajtámogató fegyverként használták. Az utódjai is ezek (idegenszóval DMR). Példaként, ha a CZ Bren gyárból indulunk ki, akkor lehetett volna hozni esetleg kicsit erőltetett példaként a CZ Bren BR -t - avagy ízig-vérig DMR fegyóként az amerikai vonalról az M110 -et amit a különlegeseink használnak is például (persze vannak európai példák is).
Maga a mesterlövész fegyverek meg egy külön szép világ ...
Őszintén remélem, hogy átment amire eredetileg is utaltam illetve amit akár ezen hsz -emben is pedzegettem. Úgy gondolom, hogy amennyiben ezt elfogadod akár mint kritikát, akkor színvonalas cikkekkel tudod majd vonzani a "műértő" közönséget - akár e fórum látogatóit is.