A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 027
38 380
113
Túl sok tyúkszemre lépnének rá a német ipari térben, és azért ne feledkezzünk meg arról, hogy a német ipari cégek fújják az európai gazdaság passzátszelét és nem véletlenül nem piszkálta a Mammer sem a kérdést.
Szájkaratén túl nem várható semmi - max a fejlesztési pénzeket piszkálhatják kicsit, de a futó Zrínyi projekteket nem fogják megakasztani.
Export rendelések nélkül bajosan tudnák fenntartani a hadiparukat - német állam erre nem nagyon szeret költeni.
Magyarország eléggé dobogós helyezésű vásárló az utóbbi időben...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 502
93 723
113
6-800 darabos szaudi leopard bizniszt dobtak a kukába mürkül miatt. Khm.
Egyrészt ők Jemenben nyílt háborús konfliktusba kerültek, másrészt az RM lépett is, több gyártást kiszervez Németo. - ból. Palkovics nyiltan el is mondta az okokat. A német exportkorlátozás fájt a német hadiipari cégeknek. Nálunk ilyen veszély nincs.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 628
8 260
113
Az nem akkora tyúkszem mint a teljes kitelepült német ipar nálunk ha hiszed ha nem. Az autógyárak kissé combosabb részét adják a német GDP-nek.
Így van, itt a fél iparunk német. Szaúdiaknál ez nem így van.
A nemet ipar salakos fasszal baszná meg a német politikust, ha rontaná az ungarische üzletet.
 

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93
El is olvastad a végéig?

"
RENATA ALT LESZÖGEZTE: A GAZDASÁGI KAPCSOLATOKAT KÜLÖN KELL KEZELNI A POLITIKÁTÓL, AZ ÁLLAMI BEAVATKOZÁS TÁVOL ÁLL A GONDOLKODÁSÁTÓL.
Ezért aztán azt is kizártnak tartja, hogy Berlin a német vállalatokon keresztül gyakoroljon nyomást a magyar kormányra. Mint fogalmazott, „a német vállalatok nem lehetnek a kormány, az EU vagy az Európai Néppárt következetlenségének elszenvedői”."
Igen, végigolvastam. Az általam idézett részlet az általad idézett után következik a szövegben. De ne fessük az ördögöt a falra.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 200
5 140
113
Igen, végigolvastam. Az általam idézett részlet az általad idézett után következik a szövegben. De ne fessük az ördögöt a falra.

A német iparnak nagyon komoly problémái vannak a németországi termeléssel:

Energiaárak, energiabiztonság:

A sötétzöldek kitalálták hogy a megújuló energia jó, atomenergia rossz. Ezért sorra állítják le az atomerőműveket. Ennek eredményeként az elektromos energia díja az egekben van, amikor pedig nincs elegendő áram akkor a barnakőszén tüzelésű erőművekkel szabályozzák amelyek természetesen nagyon CO2 mentesek ha ez sem elég a franciáktól vesznek (persze francia barátaink atomerőműben termelik de ez nem számít.)

Munkaerő: a német munkaerő elképesztően drága és alig van. Nem véletlenül akar a munkaügyi miniszter évi 400.000 bevándorlót. A kis gond a tervük megvalósítasával hogy a 400.000 dolgozni akaró bevándorlót se szíriából se afgániából nem tudják összeszedni. Pedig megpróbálták. Egyes hírek szerint kb 20-30% dolgozik de tudok olyanról hogy a cégeket kötelezték hogy vegyenek fel X db migrit. Persze ebből túl sok haszon nem származott inkább emlékeztet a szocializmus alatt a gyárakban magukat túl nem dolgozó emberek problémájára.

Politikai bizonytalanság:

Senki nem tudja hogy milyen lesz az új kormány. Ha a zöldek fontos szerephez jutnak az ideológia fontosabb lesz mint a racionalitás. Az pedig nem jó. Nem véletlenül települ át a német ipar.

EU pénzek

Az EU felzárkózási pénzek nem mások mint a német ipar támogatása. Az német EU felelős miniszter megmondta hogy a Magyarországnak adott 100 euró felzárkóztatatási pénz az 130 euró bevételt termel a német gazdaságnak. Nem véletlenül nem tudja az Európai Parlament összekötni a jogállamiságot a pénzekkel.


Amit ez a nő mondott szerintem már a gazdasági vezetőknek szólt hogy nyugi nem vagyunk hülyék. Mert valljuk be ebben a beszédben nem sok racionalitás van elsőre. De ha így nézzük akkor érthető. Ha nem keverjük a gazdaságot és a politikát akkor megy a szájkarate de nagyon más nem lesz...

Persze ezt Orbán pontosan tudja. Hogy az ellenzék ezt érti-e abban nem vagyok biztos.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 502
93 723
113
Érdemes lesz megvenni.

  • bemutatjuk még a svéd Gripen C/D legújabb, MS 20 Block 2-es változatát is
  • interjút készítettünk az Embraer Defence elnök-vezérigazgtójával is az új KC-390-es katonai teherszállító kecskeméti bemutatója kapcsán.
  • Beszámolunk egy új magyar repülőgépek rakétatámadás elleni védelmére szolgáló fejlesztésről.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 502
93 723
113
A repülőtérrel kapcsolatos hír továbbá, hogy a nyáron nagyszabású felújítás kezdődött Börgöndön. Szilády Dezső, az egyesület elnöke már régóta szorgalmazta, hogy minden reális igényt kielégítő sport és üzleti célú légikikötő létesüljön a megyeszékhely szomszédságában. Ráadásul, a két ütemben zajló fejlesztéseknek köszönhetően a reptér polgári és katonai pilóták előképzésére is megfelel majd
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
809
2 096
93
Motva?


Jon a full TIDLS es teljes szoftveres kiepites, foldon-vizen-levegoben, Meteornaknis hangzik stb - de ugy tunik, marad a C/D egyelore (bar ezt ovatosan keruli kimondani):



"Ettől függetlenül a szakember azt mondta, hogy nem teljesen légből kapott ötlet a több vállalat együttműködéséből létrejövő iparági szinergia, első körben ez a szakemberek területén valósulhat meg, hosszabb távon pedig ennél átfogóbb ökoszisztéma is kialakulhat."

@Green Leader köszönöm a finom utalást és Gáspárnak a creditet a maniamra! :D
Akkor most marad a 14 Gripen min. 2040-ig??? Nekem ez jött le, meg az, amit már többször is jeleztem itt (csak nem hitték el), hogy semmi lóvé nincsen.
A kiürült kasszának van most már egy rendszeresített nagyon jó fedősztorija, a meg kell várni a technológiai ugrást. :D:confused: (Mondjuk egyre-nagyobb intervallumban gondolkodnak, ez most már oda jutott, hogy a fórumtársak többségének duplán kell reménykednie a mennyország létezésében, hogy a fejlesztést láthassa.)
Gondolom jön majd néhány válasz, hogy de igenis lesz flottabővítés, nekik a jó indulatú (de alaptalan) biztatást előre is köszönöm!!!

Az együttműködés a nemistudomhirtelen melyik világszínvonalú magyar céggel viszont biztató. Remélem nektek is..
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Azt hiszem ez a két bekezdés belőle a lényeg...
"...If we take the pressure on the eastern border as the greatest existential threat to the Czech nation, let us buy two F-35As and train together with the Polish Air Force. However, it will cost the vast resources of the Czech state (especially human resources).

If we feel that there is no danger from the east, the best solution is to stay with the Gripens, focus on the protection of Czech airspace, buy a second fleet of Gripens (for example Gripen E) and consider deploying our air force in Africa and the Mediterranean (if it fulfils Czech national interests). And with the money saved, buy, for example, a 500-kilometer-range military-operational rocket or a hen of ammunition for Gripen aircraft...."

Magyarul:
ha a Csehek úgy érzik hogy Keletről komoly veszély fenyegeti őket akkor vesznek F-35-öst egy rakat pénzért
vagy
ha továbbra is úgy érzik hogy a K-ről nem fenyegeti őket komoly veszély akkor maradnak ők is a Gripennél, vesznek még egy századot és korszerűsítenek.
 
  • Tetszik
Reactions: luperator

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 999
23 146
113
Azt hiszem ez a két bekezdés belőle a lényeg...
"...If we take the pressure on the eastern border as the greatest existential threat to the Czech nation, let us buy two F-35As and train together with the Polish Air Force. However, it will cost the vast resources of the Czech state (especially human resources).

If we feel that there is no danger from the east, the best solution is to stay with the Gripens, focus on the protection of Czech airspace, buy a second fleet of Gripens (for example Gripen E) and consider deploying our air force in Africa and the Mediterranean (if it fulfils Czech national interests). And with the money saved, buy, for example, a 500-kilometer-range military-operational rocket or a hen of ammunition for Gripen aircraft...."

Magyarul:
ha a Csehek úgy érzik hogy Keletről komoly veszély fenyegeti őket akkor vesznek F-35-öst egy rakat pénzért
vagy
ha továbbra is úgy érzik hogy a K-ről nem fenyegeti őket komoly veszély akkor maradnak ők is a Gripennél, vesznek még egy századot és korszerűsítenek.
Betenném ide a Z2026 eredeti (promo) anyagából az ide vonatkozó részt :) :
af77a8c9892c4c97a0c90cd4943ad5cb.jpg

Az kiképzőgépes résznek köztudottan nemigazán örülök...,de evvan...a magyar Gripen sorsa meg a kezdetek kezdetén eldőlt.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113

Észrevettétek, hogy a cikk alap tézisként kezeli, hogy Csehországnak lesz 2 század vadászgépe? Azt mondja, ha keleti fenyegetést érez, vesz 2 század F-35-öst, és ha biztonságban érzi magát, akkor vesz inkább két század svédet.
Arra is kitérhetünk, hogy az IFV tender után mik azok, amiket egyáltalán komolyan lehetne venni Prágával kapcsolatban, de számunkra is jelzés értékű. Én mindig azt mondtam, gyanúsan nagyon hasonló lépéseket fogunk tenni, nagyon hasonló lesz a két ország beszerzése.

A másik, hogy a cikk felemlegette, hogy a Gripenekkel kapcsolatban mi voltunk az első külföldi vásárló. Ma már kevesen kérdőjelezik meg, hogy jó ajánlatot kaptunk és racionális döntés volt. Kíváncsi leszek a Lynx jövőjére. Oké, hogy az első Orbán-kormány egy gyártó ország által rendszeresített és bevált típust vásárolt, de akkoriban elég sok leszólás és kétkedés volt. És a csehek voltak, akik követtek minket.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Betenném ide a Z2026 eredeti (promo) anyagából az ide vonatkozó részt :) :
af77a8c9892c4c97a0c90cd4943ad5cb.jpg

Az kiképzőgépes résznek köztudottan nemigazán örülök...,de evvan...a magyar Gripen sorsa meg a kezdetek kezdetén eldőlt.
Ezt én sem nagyon értem.
Az egy dolog, hogy a Z terv egyik deklarált alapvetése. A másik igen komoly ráutaló magatartás az volt, hogy úgy módosítottuk a lízing szerződést, hogy szerződés végén legkésőbb a tulajdonunkba kerül a 14 gép. Ez gazdaságilag teljesen értelmetlen húzás lett volna, ha mellette F35-ösöket tervezünk.
A harmadik jel meg pont az NG utáni érdeklődésünk volt. Az NG-nek nincs értelme az F-35 beszerzése esetén. Oda hangsebesség feletti kiképzőgép kell!
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 999
23 146
113
Ezt én sem nagyon értem.
Az egy dolog, hogy a Z terv egyik deklarált alapvetése. A másik igen komoly ráutaló magatartás az volt, hogy úgy módosítottuk a lízing szerződést, hogy szerződés végén legkésőbb a tulajdonunkba kerül a 14 gép. Ez gazdaságilag teljesen értelmetlen húzás lett volna, ha mellette F35-ösöket tervezünk.
A harmadik jel meg pont az NG utáni érdeklődésünk volt. Az NG-nek nincs értelme az F-35 beszerzése esetén. Oda hangsebesség feletti kiképzőgép kell!
Teljesen nyilvánvaló, hogy arra játszunk, hogy addig kihúzzuk míg nem körvonalazódnak piacon az F35-nek a lehetséges konkurensei, és itt nem csak az EU-ra kell gondolni. Azt is látni kell, hogy felelőtlenség lenne (lett volna) F35-re váltani és simán 'elégetni' a haderőfejlesztésre szánt pénzt.