A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 205
2 677
113
...ha valakinek ilyen vágya van magam irom meg neki a cimem...:cool:
Az a fárasztó, amikor a sok f.sság között kell kihámoznod az értékes infót, mert mindenki azonnal leirja amit gondol (mindegy mi az), ahelyett, hogy megtartaná magának, nem pedig kiegésziti a hirt újabb infókkal.
10-évente álmodom egyszer -legalább is amire emlékszem-, de tegnap már Böröndivel meg Maróthal álmodtam,...le kell állnom...érzem :D
De legalabb almodban sikerult meggyoznod oket? :p
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 314
113
Október első két hetében - 2012 óta immár negyedik alkalommal - rendezték meg a NATO Légierő Parancsnokság és a szövetséges Összhaderőnemi Közvetlen Légi Támogató Közösség vegyes bizottságának időszakos ellenőrző látogatását. A parnernemzetek teljes előretolt repülésirányító képességét érintő felülvizsgálatok célja, hogy szövetséges műveletekben csak olyan előretolt repülésirányítók vegyenek részt, akik megfelelnek a NATO és szövetséges JTAC (Joint Terminal Attack Controller) kiképzési követelményeknek.

Az idei ellenőrzés annyiban jelentett kihívást az előzőekhez képest, hogy közben a nemzeti JTAC alapképzés akkreditációjára is sor került, amely az elmúlt évek jelentős felkészítési és műveleti előrelépéseinek köszönhetően valósulhatott meg.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Előretolt Repülésirányító Csoportja által szervezett és végrehajtott alapképzés szövetséges akkreditációja volt az egyetlen hiányzó elem ahhoz, hogy a Magyar Honvédség szükség esetén önállóan legyen képes szövetségesi szinten elfogadott előretolt repülésirányítók képzésére és képességének fenntartására.

A hét fős ellenőri csoport előzetes jelentése alapján a Magyar Honvédség mindkét említett területen kiváló értékeléssel, hiányosságok feltárása nélkül felelt meg a szigorú elvárásoknak és tett két jelentős lépést előre a komplex, koalíciós környezetben egyenrangú haderő fejlesztése útján.

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 352
113
Ez is a NATO csúcson történt...

A NATO új prioritásai

Szatkowski nagykövet szerint Lengyelország új stratégiai koncepciójában is a legfontosabb az lesz, hogy „helyre kell állítani az elrettentés és a védelem, a kollektív védelem kérdéskörét”.

A témában kialakult magyar véleményt ismertetve Garas László vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar vezérkari főnök-helyettese kifejtette, hogy Magyarországnak tavaly óta új biztonsági stratégiája van, és néhány hete megjelent egy saját katonai stratégia is. Mindkét dokumentum kimondta, hogy Magyarország egyetlen más országot sem tekint ellenségének. Garas tábornok rámutatott, hogy miután Oroszország elfoglalta a Krímet, a fenyegetések megváltoztak, és változhatnak. Magyarország, bár a NATO keleti szárnyán található, nincs annyira veszélyeztetett, mint a balti és a fekete-tengeri térség országai. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyar hadsereg ne lenne kész a kollektív védelemben való részvételre. Emellett Magyarország nagyon elkötelezett a NATO déli szárnyának az illegális bevándorlás elleni védelmében. Ezért történt a fal felépítése a határterületen és van intenzív járőrözés a határterületen. Tehát ez más fenyegetés volt, mint amit korábban a NATO keleti szárnyán láttunk. A tábornok arra is rámutatott, hogy a NATO-nak képesnek kell lennie különféle irányokba reagálni. "A (...) védelmi koncepción belül nem tudunk a helyi fenyegetésekre összpontosítani."

„Egyrészt a NATO megmutatta, hogy erős szövetség a fellépések következetessége miatt. Másrészt azonban fel kell tennünk magunknak a kérdést az alkalmazkodási eljárásokról, hogyan valósítsuk meg ezeket a tevékenységeket... "

A magyar tábornok a reakcióidő csökkentésének szükségességére is rámutatott. Véleménye szerint az orosz agresszióra válaszul a Balti- és a Fekete-tenger térségében a képességek megerősítése, pl. a NATO -erők integrációs egységeinek létrehozásával túl sokáig tartott.
 
K

kamm

Guest
Ez nem az Main Ground Combat System, hanem a Nexter és a KMW saját kútfőből való próbálkozása. MGCS-ben, mint a next gen európai mbt projektben az RM is benne van nyakig.

Az elírás, szerintem nincs benne az RM, nem véletlen a Leclerc torony...! Be akarnak jutni egymás piacára ezért kell kihagyni az RM-et...!

Egyik sem talalt. :)
Hogy megsporoljak az alacsonyabb szeriaju versengo modellek altal megdragitott versenyt, a franciak es a nemetek elinditottak az MGCS programot, lehet vagy 10 eve is mar.
4-5 eve a RM kihozott egy demot 2A4-re epitve. Kb 2 eve a KMW+Nexter (azota KNDS) is kihozta az oveket, az lesz ez a 2A7-Leclerc mutacio.
Tavaly aztan szerzodest irt ala a Bundeswehr a KNDSsel es a Rheinmetallal, hogy a kozosen fejlesztendo pan-eu MBT architekturalis rendszertervezesi tanulmanyat tegyek le az asztalra iden ev vegere: ebben nemcsak a rendszerplatform terveinek kell benne lennie, de annak is, hogyan lesznek konnyen a nemet, francia stb nemzeti igenyekre igazitva, ki mit tervez, fejleszt es gyart majd es altalaban minden lenyeges architekturalis dontes ill. reszlet.

Tovabb a fene tudja, gondolom, ennek fenyeben majd lesz egy dontes, boritekolhatoan jon a kovetkezo lepcso, megrendelik belole a tech demot, ha az jol sikerul, akkor lesz majd konkret tesztverzio, probak stb, aztan valamikor 2030 utan elkedik gyartani (2035 a tervezett rendszerbeallitas, aztan utana valamikor meg majd FOC.)


Csak projekt szinten egyesültek, a KNDS-től függetlenül létezik a KMW és a NEXTER. Mindegyik a saját projekjeivel. Éppen megy is a durci, mert nem a Leoclerc van pusholva, ha em az A8.

is-is - LM is jól tatikázott, amikor 50 államból válogatott beszállítókat. Nyilván se idő se pénz nem lett volna másik gép kifejlesztésére.
A KMW-vel vagy Nexterrel ellentétben RM-nek előny, hogy sok helyen működik, minden fontos piacon van egy leányvállalat, partnere.
A Nexter még mindig eléggé "nemezeti zászlóshajóként" működik, szeret mindent francia földön gyártani. KMW sem különsebben kiterjedt multicég. Export szerződések elnyerése szempontjából ez hátrány.


Dehogy, ezek is teves elkepzelesek. A KNDS umbrella alatt teljes merger tortent a Nexter es a KMW kozott evekkel ezelott, mindossze maradtak a meglevo nemzeti cegstrukturak, de felettuk mar ez a holding company (KNDS) a tulaj, aminek meg 50% a francia allam, 50% a Wegman-fele csaladi holding a tulajdonosa.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 352
113

History

Facilities List

Facilities Map Preview


Volt egy májusi konferencia, ahol a cseh előadó a MATC-ről beszélt.

Úgy tűnik hogy a MATC és NFTE valahogy majd össze fog kapcsolódni.


(NATO Smart Defence Concept...)

És persze van egy PESCO projektünk is INTEGRATED EUROPEAN JOINT TRAINING AND SIMULATION CENTRE (EUROSIM) néven, amivel szintén van egy kis átfedés a szimulátorok miatt.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 927
18 397
113
Márpedig bizonyítható hogy nem csak pörkölt létezik. Van itt más is Szilárdnál. Egyébként nagyon csípem, jószándékkal. Mindíg mosolyognom kell amikor meglátom, de legalább egy kedves ember.

245968794_2964673280463048_5745197947934960727_n.jpg
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Passz. En gyakran érzem úgy, hogy (nem) kicsit autista, de legalábbis az ilyen kommentekben ki-kibuggyan belőle valami, a fura logikajabol...
aranyom, leopard kettő topicban követelitek a nemzeti hiphopot, azaz BMS-t, tessék 200 oldal részben átfedve a témát, mi mindenről szól a dolog.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
???????
Namost ez viszont egy felesleges marhaság volt.
más meg a biztpol topicban tol ilyeneket::)
Egyébként az Elbit BMS fejlesztő cége kb 200 magasan képzett embert alkalmazott, Bundeswehr, úgy rémlik, olyan céggel kötött szerződést, aminek a BMS rendszerét 20 ország használja (2019-ben ha jól rémlik, nem követem az eseményeket) és akkor 2023-ra ígérték a német seregmnek a rendszert. Tehát akkor ők se vágtak bele sajét fejlesztésbe, de majd mi....
 
K

kamm

Guest
En ertem, hogy te a masik csapatban jatszol, es valahol megtisztelo is lehet ez a megszolitas - idekint anno tobbszor elofordult, hogy fiatal meleg pincer a csalad incl. babakocsis gyerek jelenleteben megprobalt udvarolni, a nejem hatalmas mulatsagara -, de ezt hanyagoljuk, tartsd meg pls. a Grinderre avagy meg a szivarvany forumra.

leopard kettő topicban követelitek a nemzeti hiphopot, azaz BMS-t, tessék 200 oldal részben átfedve a témát, mi mindenről szól a dolog.
Ez megint ilyen autista roham...? o_O Ebbol valaki ert egy szot is?:confused: