Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Bocs, de te szarozod le a világszínvonalat az MI-ben, gondolom a működési elvét se érted, ami nem lenne gond, ha kis alázattal állnál hozzá.
Álljon meg a nászment. A narratíva több videóban is az volt, hogy hú, itt az új kánaán, grafikus sem kell és itt a világ vége.
Ok, nekem kéne grafika illusztrációnak. Állítólag itt a csoda tool, költség és időlefaragás.

  • Kipróbálom a repülőgépet, nem megy neki. Egy adott gépet kértem, azt se tudja mi az. Több repcsin is kipróbálva. A világ legnépszerűbb és ismertebb gépei, ezerszámra van róla HD fotó minden szögből.
  • Kipróbálom a harckocsit, nem megy neki. Egy adott típust kértem, még kitalálnia sem kéne milyen legyen. 1:1 minta van. A világ no.1 ismert harckocsikával sem ment.
  • Kipróbálom a légvédelmi rakéta indítót és radart. Azt se tudja mi az.
  • Kipróbálom a II. vh-s gyalogos katonát, nem megy neki. Nem azt kértem, hogy akkor a 10. US pc. ho katonájáról akkor egy knocepciót egy játékhoz, hogan néz ki. Random gyalogost. Nem ment neki.
  • Jó, akkor hagyjuk a HT.t irány az elvileg neki fekvő fantasy. Kipróbálom a paplovagot, nem megy neki.
  • Kipróbálom a női római légióst, nem megy neki.
  • Akkor legyen csak lovag. Anatómiailag helytelen ember, kezek nélkül és olyan sisakkal, amin nem látni ki. Arcot nem akar neki.
  • Fantasy csatatér, ahol nincs sötét és dark? Nem értette meg. Csakazért is sötét lett.
Érted már a problémát?
Nem érdekel senkit, hogy mennyire értem a botot vagy sem.
Én bármit próbáltam vele, a témát sem értette meg.
A fogalmakat sem éri.
Magát a tárgyat sem érti.

Amúgy ez alapján elég jól értjük ez mit tud. A neten művészinek ábrázolt képek és fogalmalak alapján megpróbálja lemásolni azokat, majd aztán rádob olyan effeketekt, amit egy 2001-es PS7 is tudott már. Majd hazamenjek és megmutassam, hogy pár kattintás hogyan csinál egy F-15-ös fotóból "festményt"?

Kb. ez exeket mixeli össze.
De egy sima kezet nem tud megrajzolni. Mert nem érti a fény és árnyék fogalmakat sem ahogy látom.
A legminimálisabb specifikusságot sem tudod neki megadni. Megy a feje után és kész. A lovagom a kardjára támaszkodott, a másiknál meg kardott sem adott neki, amikor kértem.
Ha tájképet akarok nem érti a kompzíciót, hogy melyik részen mi legyen vagy milyen hegycsúcsot.

Ezek a rajzok úgy odalent úgy születtek, hogy az, aki rajzolta megérti azt, hogy mit lát, mi van elől, mi hátul és az alapján rajzolt oda élt vagy vont össze és hagyott el valamit. Ez nem high art, de ez a művészet kb. alja. Hogy értem mit csinálok. A bot nem érti. Találgat mintákból. Elég szarul.

LsA5TCQ.png


Hány területet próbálja ki, ami kihozza, hogy egy grafikust nem tud pótolni?
Próbáld ki 100 méteres gyorsfutás célfotónál mit hoz ki, hogy lesz-e értelme.
Családi ház belsőt rajzoltass le vele úgy, hogy azt mutassa, ami a te fejedben van. Nem kb. AZ LEGYEN RAJTA.

Egy 0. lépésű concept artra se képes, inkább -1. lépsre.
Pl. az a lovagos képem akkor lehet egy grafikusnak, hogy ezzel a színnel, kb ilyen vörös és stílusan adj nekem egy lovagot, ami kardjára támaszkodik és szegfűbe szagol, ami kedvesére emlékezteti. Ez egy grafikusnak whateer. Ennek az izének ez megugorhatatlan.

És akkor az, hogy milyen mosolya legyen a lovagnak, hogyan fújja a szél a haját és többi.

Mondom, ez fogalmatlan emberek ámítására jó, hogy "fúdeszép kép". Csak kb. nulla ráhatásod van a kimenetre.
Random, már meglevő képek érzését tudja átvariálni. A csatateres képem is olyan volt. Láttam már olyat más játékban, azért kértem. Kb. azt is adta vissza, csak szarul.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 374
4 902
113
SZAR, mERT SzaR! Jól megmondtad. Kösz, hogy igénytelen hulladéknak neveztél.


Van, csak másra kihegyezve. Nálad biztos nagyobb király :p

Bocs, de te szarozod le a világszínvonalat az MI-ben, gondolom a működési elvét se érted, ami nem lenne gond, ha kis alázattal állnál hozzá.

Jajj mit vesztettem...
Nem vitatva, hogy ez a világszínvonal, azt azért neked is el kell ismerned, hogy ez még korántsem tökéletes. Biztosan az lesz valamikor, 10, 20, 100 év múlva, a mai fogalmaink szerint. Attól, hogy valami "világszínvonal" még lehet egy rakás szar is (az MI, és körei nem az...). Száztizenöt éve az akkori autók voltak a világszínvonal, ma már azért inkább csak mosolygunk rajtuk. Most van itt az MI hajnala, de még korántsem tökéletes.

A festészetben, szerencsére, a de jól rajzol tojást, meg rántottát-nál egy kicsit bonyolultabb a képlet. Pont az a baj az MI által generált dolgokkal, hogy olyan mint.. A festészetben nem az a jó ami olyan mint, azt giccsnek hívjuk, az a jó ami eredeti, ÉS van mondanivalója. Michelangelo sem azért volt nagy szobrász, mert a Dávid "tökéletes", hanem mert pont ÚGY nem tökéletes. Ezt nem lehet igazán algoritmizálni, a giccset lehet, mert azt könnyű, "szép" nő, félig háttal, leomló haj, a bőrön megcsillanó vízcseppek, háttérben vízesés csillámpónival, ez tökéletesen megadható nagyszámú minta alapján. Tanulható. Az ami plusz az igazi művészetben, na az már nem ennyire egyszerű. Pont azért, mert az egyedi.

Sajnos a mai korban az a "menő" ami giccs. Mondjuk ez mindig is így volt, csak a giccs az eltűnt idővel, mert az nem maradandó. Gondoljunk csak a hatvanas évek borzalmas egyen stílusú kerámiáira. Minden lakásban megvoltak, a színek (fekete, fehér, kék és barnássárgasárga, kis pirossal) csíkos (kötelezően) és/vagy kockás. Mára hál istennek nincs belőlük sok. Értéktelen vacakok voltak, de hypolták ezetek ezerrel.

OTTHONI géped biztos, hogy nincs MI-ra. Hacsak nem Elon Musk-ot köszönthetjük a sorainkban. Ezt a másra kihegyezve dolgot inkább hagyjuk. Semmi bajom az infósokkal, magam is valamikor toltam azt az ipart, igaz már régen, de nem kell mindenáron valami nagyot mondani. A mostani itthoni gépem olyan 4500 font körül van, mindig egy kicsit kerül bele ez, meg az, mikor mi, elismerem én az office, képfeldolgozás mellett inkább csak játékra használom. Össze lehet ennél sokkal nagyobb gépet is rakni, csak itthonra minek? Munkahelyre meg már lassan szintén minek. MI tipikusan felhő alapú leginkább, szóval minek erőlködnék vele itthon?
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 374
4 902
113
Álljon meg a nászment. A narratíva több videóban is az volt, hogy hú, itt az új kánaán, grafikus sem kell és itt a világ vége.
Ok, nekem kéne grafika illusztrációnak. Állítólag itt a csoda tool, költség és időlefaragás.

  • Kipróbálom a repülőgépet, nem megy neki. Egy adott gépet kértem, azt se tudja mi az. Több repcsin is kipróbálva. A világ legnépszerűbb és ismertebb gépei, ezerszámra van róla HD fotó minden szögből.
  • Kipróbálom a harckocsit, nem megy neki. Egy adott típust kértem, még kitalálnia sem kéne milyen legyen. 1:1 minta van. A világ no.1 ismert harckocsikával sem ment.
  • Kipróbálom a légvédelmi rakéta indítót és radart. Azt se tudja mi az.
  • Kipróbálom a II. vh-s gyalogos katonát, nem megy neki. Nem azt kértem, hogy akkor a 10. US pc. ho katonájáról akkor egy knocepciót egy játékhoz, hogan néz ki. Random gyalogost. Nem ment neki.
  • Jó, akkor hagyjuk a HT.t irány az elvileg neki fekvő fantasy. Kipróbálom a paplovagot, nem megy neki.
  • Kipróbálom a női római légióst, nem megy neki.
  • Akkor legyen csak lovag. Anatómiailag helytelen ember, kezek nélkül és olyan sisakkal, amin nem látni ki. Arcot nem akar neki.
  • Fantasy csatatér, ahol nincs sötét és dark? Nem értette meg. Csakazért is sötét lett.
Érted már a problémát?
Nem érdekel senkit, hogy mennyire értem a botot vagy sem.
Én bármit próbáltam vele, a témát sem értette meg.
A fogalmakat sem éri.
Magát a tárgyat sem érti.

Amúgy ez alapján elég jól értjük ez mit tud. A neten művészinek ábrázolt képek és fogalmalak alapján megpróbálja lemásolni azokat, majd aztán rádob olyan effeketekt, amit egy 2001-es PS7 is tudott már. Majd hazamenjek és megmutassam, hogy pár kattintás hogyan csinál egy F-15-ös fotóból "festményt"?

Kb. ez exeket mixeli össze.
De egy sima kezet nem tud megrajzolni. Mert nem érti a fény és árnyék fogalmakat sem ahogy látom.
A legminimálisabb specifikusságot sem tudod neki megadni. Megy a feje után és kész. A lovagom a kardjára támaszkodott, a másiknál meg kardott sem adott neki, amikor kértem.
Ha tájképet akarok nem érti a kompzíciót, hogy melyik részen mi legyen vagy milyen hegycsúcsot.

Ezek a rajzok úgy odalent úgy születtek, hogy az, aki rajzolta megérti azt, hogy mit lát, mi van elől, mi hátul és az alapján rajzolt oda élt vagy vont össze és hagyott el valamit. Ez nem high art, de ez a művészet kb. alja. Hogy értem mit csinálok. A bot nem érti. Találgat mintákból. Elég szarul.

LsA5TCQ.png


Hány területet próbálja ki, ami kihozza, hogy egy grafikust nem tud pótolni?
Próbáld ki 100 méteres gyorsfutás célfotónál mit hoz ki, hogy lesz-e értelme.
Családi ház belsőt rajzoltass le vele úgy, hogy azt mutassa, ami a te fejedben van. Nem kb. AZ LEGYEN RAJTA.

Egy 0. lépésű concept artra se képes, inkább -1. lépsre.
Pl. az a lovagos képem akkor lehet egy grafikusnak, hogy ezzel a színnel, kb ilyen vörös és stílusan adj nekem egy lovagot, ami kardjára támaszkodik és szegfűbe szagol, ami kedvesére emlékezteti. Ez egy grafikusnak whateer. Ennek az izének ez megugorhatatlan.

És akkor az, hogy milyen mosolya legyen a lovagnak, hogyan fújja a szél a haját és többi.

Mondom, ez fogalmatlan emberek ámítására jó, hogy "fúdeszép kép". Csak kb. nulla ráhatásod van a kimenetre.
Random, már meglevő képek érzését tudja átvariálni. A csatateres képem is olyan volt. Láttam már olyat más játékban, azért kértem. Kb. azt is adta vissza, csak szarul.
Annyi pici kiegészítést ehhez, alapjaiban egyetértve vele, hogy van az alkalmazott grafika (hívhatjátok reklám grafikának is, bár nem az) és a grafika (grafikus művész), plusz a festészet, ezek nagyon eltérő dolgok, nagyon más igényekkel, lehetőségekkel. Amit mutattál most az alkalmazott grafika. Ettől még igaz amit mondtál. Ez nem a művészet alja, csak más ága.
 
  • Tetszik
Reactions: molnibalage

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Nem vitatva, hogy ez a világszínvonal, azt azért neked is el kell ismerned, hogy ez még korántsem tökéletes. Biztosan az lesz valamikor, 10, 20, 100 év múlva, a mai fogalmaink szerint. Attól, hogy valami "világszínvonal" még lehet egy rakás szar is (az MI, és körei nem az...). Száztizenöt éve az akkori autók voltak a világszínvonal, ma már azért inkább csak mosolygunk rajtuk. Most van itt az MI hajnala, de még korántsem tökéletes.

A festészetben, szerencsére, a de jól rajzol tojást, meg rántottát-nál egy kicsit bonyolultabb a képlet. Pont az a baj az MI által generált dolgokkal, hogy olyan mint.. A festészetben nem az a jó ami olyan mint, azt giccsnek hívjuk, az a jó ami eredeti, ÉS van mondanivalója. Michelangelo sem azért volt nagy szobrász, mert a Dávid "tökéletes", hanem mert pont ÚGY nem tökéletes. Ezt nem lehet igazán algoritmizálni, a giccset lehet, mert azt könnyű, "szép" nő, félig háttal, leomló haj, a bőrön megcsillanó vízcseppek, háttérben vízesés csillámpónival, ez tökéletesen megadható nagyszámú minta alapján. Tanulható. Az ami plusz az igazi művészetben, na az már nem ennyire egyszerű. Pont azért, mert az egyedi.

Sajnos a mai korban az a "menő" ami giccs. Mondjuk ez mindig is így volt, csak a giccs az eltűnt idővel, mert az nem maradandó. Gondoljunk csak a hatvanas évek borzalmas egyen stílusú kerámiáira. Minden lakásban megvoltak, a színek (fekete, fehér, kék és barnássárgasárga, kis pirossal) csíkos (kötelezően) és/vagy kockás. Mára hál istennek nincs belőlük sok. Értéktelen vacakok voltak, de hypolták ezetek ezerrel.

OTTHONI géped biztos, hogy nincs MI-ra. Hacsak nem Elon Musk-ot köszönthetjük a sorainkban. Ezt a másra kihegyezve dolgot inkább hagyjuk. Semmi bajom az infósokkal, magam is valamikor toltam azt az ipart, igaz már régen, de nem kell mindenáron valami nagyot mondani. A mostani itthoni gépem olyan 4500 font körül van, mindig egy kicsit kerül bele ez, meg az, mikor mi, elismerem én az office, képfeldolgozás mellett inkább csak játékra használom. Össze lehet ennél sokkal nagyobb gépet is rakni, csak itthonra minek? Munkahelyre meg már lassan szintén minek. MI tipikusan felhő alapú leginkább, szóval minek erőlködnék vele itthon?
Ez bármit rajzol jól, ha arra kihegyezve tanítod be, gondosan felcímkézett tanítóanyaggal. A StableDiffusion-t 600 millió képpel tanították, amiket nem haditechnikai szakemberek (mint ezek a büszke fórumhuszorok), hanem teljesen laikusok végezték, jobb esteben Mechanical Turkkel clickfarmokon pénzért, rosszabb esetben captchakon, stb.

Vannak külön arcokra kihegyezett modellek is, volt a hetekben egy cikk róla a hírekben. Az alap StableDiffusion valóban eléggé Eigenface-gyártást tol. Viszont ami nagyon jó benne, az az image2image: felismeri a kompozíciót az eredeti képen, és abból indul ki, így pl. arccserélő modellel lehet könnyen egy újabb nekifutással a kapott alap képet lecserélni.

A szöveget meg azért nem generálja jól rá, mert úgy működik, hogy vesz vagy ez véletlen zajt, vagy a kapott képet, és azt kezdi el módosítgatni, hogy a kért leíráshoz egyre jobban hasonlítson. Ha a hálóban emergensen kialakult OCR képesség a szövegfelismerésnél azt a szöveget elég hasonlónak látja, akkor az kész is van. Ez nem egy OCR-re optimalizált háló, és ha az lenne, így "visszafele" hajtva az is elég vad dolgokat is kihozhatna, mert elég zajos képekről is elvárjuk az egész jó szövegfelismerést, de valójában "előre hajtva" azokat többnyire kontextus alapján segítve vannak: egy a következő szót jósló statisztika (mai szóval MI) jóslataival össze szokták vetni a felismert szöveglehetőségeket, és ezzel súlyozzák a pixelekből jósolt karakter valószínűség kombinációkat.

Otthoni géppel lehet ilyet, csak épp elég drága egy megfelelően combos GPU. Ha sokat pörgeted, még mindig olcsóbb, mint a felhő. Kihasználtság kérdése a dolog.

Szerintem ha megnézed mennyibe kerül egy hordozható munkalaptop... hasonló ár, csak mondjuk nem grafikára, hanem akkuidőre lesz kihegyezve.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 000
9 976
113
Én néha szoktam hallgatnia a Kossuthot, és a standard politikai/közéleti tartalmaktól eltekintve meglepően sok igényes kulturális, ismeretterjesztő jellegű műsort szoktak adni, amiket érdemes meghallgatni.

Hangulatban meg nyilván teljesen más élményt ad, mint egy TV, telefon, nyomtatott bàrmi. Szerintem borzasztó nyugtató hatása tud lenni, ha valami érdekes/értékes műsort sikerül meghallgatnia az embernek rádión keresztül, mindenféle vizuális inger nélkül.

Aztán vannak azért olyan retrónak ható finomságok, minthogy a déli hírek után mindig felolvassák az aktuális hazai vízállást :)
Én amikor megyek autóval sokat munka miatt szoktam a Kossuthot hallgatni, a régiek -nem politikai- műsorai elég jók tudnak lenni. És -bár sokan kiröhögnek a haverok közül- a Hazajárót is szeretem például.
A vízállásjelentés totál és brutál felesleges, valamelyik fideszes politikus hiányolta és akkor visszahozták. Egyik, az egyetemen mostanság doktoráló vízépítőmérnök kolléganőm sokkot kapott rajta hogy van ilyen, csuklott az autóban a röhögéstől, miközben az ő kutatási témája hogy azt vizsgálja hogy a beépülő területeken miként változik meg a Duna közelében a talajvízszint és a folyó vízszintjének kapcsolata a sok-sok új mélygarázs hatására.
Tényleg, ő minden nap nézi a vízállást és ha változik a trend megy akár heti három-négy alkalommal leolvasni a talajvízszint figyelő kutakat már hat éve, és nem tudta hogy van a Kossuthon ilyen műsor.
 
M

molnibalage

Guest
Annyi pici kiegészítést ehhez, alapjaiban egyetértve vele, hogy van az alkalmazott grafika (hívhatjátok reklám grafikának is, bár nem az) és a grafika (grafikus művész), plusz a festészet, ezek nagyon eltérő dolgok, nagyon más igényekkel, lehetőségekkel. Amit mutattál most az alkalmazott grafika. Ettől még igaz amit mondtál. Ez nem a művészet alja, csak más ága.
A legalját úgy értettem, hogy én csak fogok egy fotót és azt lemásolom egy adott módon.
Semmi más nem történt. De már erre is képtelen lenne szerintem az 'MI'-nek csúfolt dolog.
Mert nem érti, hogy mi az árnyék, mi a valódi él és színekkel mit csinál.
És nem tudja emlékével összerakni, hogy mi az, amire a valóságban én láttam , ezért a 3D formáját is ismerem.

De akkor ez a grafikusi munka alja. :)

Mert pl. ezzel a módszerrel F-16 körvonalat is rajzolok, ez ott van most a csatorna bannerjéban.
De F-16 wireframe kép nem lesz, mert ahhoz 3D modell kell, amire rá kell húzni.
Egy 2D rajzolóprogram meg ilyet sem fog csinálni. Ilyet ember sem tud kézzel.
Tehát 3D-s grafika terén egy ilyen izé esélytelen és 3D modellt leírás alapján végképp nem tud.
Labdába nem rúg.

Ez generic, művészinek ható, de valójában szinte teljesen paraméterezetlen rajzokat tud csinálni, de csakis meglevő mintából.
Azt is elég gyengén és rosszul követve az utasításokat. Sokszor teljesen figyelmen kívül hagyva. Amikor még kard sincs a képen, meg ember sem, aminek fognia kéne.

Ez bármit rajzol jól, ha arra kihegyezve tanítod be, gondosan felcímkézett tanítóanyaggal. A StableDiffusion-t 600 millió képpel tanították, amiket nem haditechnikai szakemberek (mint ezek a büszke fórumhuszorok), hanem teljesen laikusok végezték, jobb esteben Mechanical Turkkel clickfarmokon pénzért, rosszabb esetben captchakon, stb.

Vannak külön arcokra kihegyezett modellek is, volt a hetekben egy cikk róla a hírekben. Az alap StableDiffusion valóban eléggé Eigenface-gyártást tol. Viszont ami nagyon jó benne, az az image2image: felismeri a kompozíciót az eredeti képen, és abból indul ki, így pl. arccserélő modellel lehet könnyen egy újabb nekifutással a kapott alap képet lecserélni.

A szöveget meg azért nem generálja jól rá, mert úgy működik, hogy vesz vagy ez véletlen zajt, vagy a kapott képet, és azt kezdi el módosítgatni, hogy a kért leíráshoz egyre jobban hasonlítson. Ha a hálóban emergensen kialakult OCR képesség a szövegfelismerésnél azt a szöveget elég hasonlónak látja, akkor az kész is van. Ez nem egy OCR-re optimalizált háló, és ha az lenne, így "visszafele" hajtva az is elég vad dolgokat is kihozhatna, mert elég zajos képekről is elvárjuk az egész jó szövegfelismerést, de valójában "előre hajtva" azokat többnyire kontextus alapján segítve vannak: egy a következő szót jósló statisztika (mai szóval MI) jóslataival össze szokták vetni a felismert szöveglehetőségeket, és ezzel súlyozzák a pixelekből jósolt karakter valószínűség kombinációkat.

Otthoni géppel lehet ilyet, csak épp elég drága egy megfelelően combos GPU. Ha sokat pörgeted, még mindig olcsóbb, mint a felhő. Kihasználtság kérdése a dolog.

Szerintem ha megnézed mennyibe kerül egy hordozható munkalaptop... hasonló ár, csak mondjuk nem grafikára, hanem akkuidőre lesz kihegyezve.
Száz szónak is egy a vége.

A legelső próbálkozási irányom az volt, hogy az F-29 Realiator nyitó képét kb. csináljuk meg F-15-tel.
Én első körben ezért csak egy F-15-öt akartam rajzoltatni vele. Az sem sikerült...
Aztán jött a többi.

40-F-29-ATF-Retal-1110x350.jpg


Én azt érezném eredménynek, ha kb. beírom, hogy mi a típus és kb. ezt hozza ki, amt lent látsz.

MiG-23MF.jpg

Mert ez az, amit egy ember tud. De ennek közelében nincs ez az izé. Csak ismert és nagyon limitált sémákat gyúr össze minden értelem nélkül.
Így lett pl. a lovag egy egy végtelenül rugalmas, aszimmetrikus fémpáncélú izé, anatómiailag szar, arctalan ember.

Én első körben azt akartam, hogy legyen egy random rajz legalább az adott eszközről meg egy háttér és max. összerakom a kettőt együtt.
De ez reménytelen addig, amit teljesen értelem nélküli ez az izé.

És akkor ugye a grafikust kérhetem, hogy rajzoljon már rá rakétát, az éppen indítsa, legyen-e rajta utángető lángcsóva, stb. Ezeket ez az izé képtelen értelmezni.

Tehát még arra sem igaz, amire állították, hogy segíti a grafikus dolgát. Nem nagyon.
Meglevő template módosítása meg szerintem meg egy grafikusnak is. Csak ő PONTOSAN olyanra csinálja, amire ő akarja / kérik.
Azé' beszarok, hogy egy rajzprogramon (vagy mi ez) is össze lehet veszni :D
Egész jó kis beszélgetés lett azért belőle.
 
M

molnibalage

Guest
Ez bármit rajzol jól, ha arra kihegyezve tanítod be, gondosan felcímkézett tanítóanyaggal. A StableDiffusion-t 600 millió képpel tanították, amiket nem haditechnikai szakemberek (mint ezek a büszke fórumhuszorok), hanem teljesen laikusok végezték, jobb esteben Mechanical Turkkel clickfarmokon pénzért, rosszabb esetben captchakon, stb.

Vannak külön arcokra kihegyezett modellek is, volt a hetekben egy cikk róla a hírekben. Az alap StableDiffusion valóban eléggé Eigenface-gyártást tol. Viszont ami nagyon jó benne, az az image2image: felismeri a kompozíciót az eredeti képen, és abból indul ki, így pl. arccserélő modellel lehet könnyen egy újabb nekifutással a kapott alap képet lecserélni.

A szöveget meg azért nem generálja jól rá, mert úgy működik, hogy vesz vagy ez véletlen zajt, vagy a kapott képet, és azt kezdi el módosítgatni, hogy a kért leíráshoz egyre jobban hasonlítson. Ha a hálóban emergensen kialakult OCR képesség a szövegfelismerésnél azt a szöveget elég hasonlónak látja, akkor az kész is van. Ez nem egy OCR-re optimalizált háló, és ha az lenne, így "visszafele" hajtva az is elég vad dolgokat is kihozhatna, mert elég zajos képekről is elvárjuk az egész jó szövegfelismerést, de valójában "előre hajtva" azokat többnyire kontextus alapján segítve vannak: egy a következő szót jósló statisztika (mai szóval MI) jóslataival össze szokták vetni a felismert szöveglehetőségeket, és ezzel súlyozzák a pixelekből jósolt karakter valószínűség kombinációkat.

Otthoni géppel lehet ilyet, csak épp elég drága egy megfelelően combos GPU. Ha sokat pörgeted, még mindig olcsóbb, mint a felhő. Kihasználtság kérdése a dolog.

Szerintem ha megnézed mennyibe kerül egy hordozható munkalaptop... hasonló ár, csak mondjuk nem grafikára, hanem akkuidőre lesz kihegyezve.
Ha van időd és erőd, akkor kipróbálod az általad ismert és trialos cuccokon akkor az F-15 és retal kombót vagy csak azt, hogy egyáltalán full mainstream HT eszközöket képes-e lerajzolni bármelyik?
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 374
4 902
113
Ez bármit rajzol jól, ha arra kihegyezve tanítod be, gondosan felcímkézett tanítóanyaggal. A StableDiffusion-t 600 millió képpel tanították, amiket nem haditechnikai szakemberek (mint ezek a büszke fórumhuszorok), hanem teljesen laikusok végezték, jobb esteben Mechanical Turkkel clickfarmokon pénzért, rosszabb esetben captchakon, stb.

Vannak külön arcokra kihegyezett modellek is, volt a hetekben egy cikk róla a hírekben. Az alap StableDiffusion valóban eléggé Eigenface-gyártást tol. Viszont ami nagyon jó benne, az az image2image: felismeri a kompozíciót az eredeti képen, és abból indul ki, így pl. arccserélő modellel lehet könnyen egy újabb nekifutással a kapott alap képet lecserélni.

A szöveget meg azért nem generálja jól rá, mert úgy működik, hogy vesz vagy ez véletlen zajt, vagy a kapott képet, és azt kezdi el módosítgatni, hogy a kért leíráshoz egyre jobban hasonlítson. Ha a hálóban emergensen kialakult OCR képesség a szövegfelismerésnél azt a szöveget elég hasonlónak látja, akkor az kész is van. Ez nem egy OCR-re optimalizált háló, és ha az lenne, így "visszafele" hajtva az is elég vad dolgokat is kihozhatna, mert elég zajos képekről is elvárjuk az egész jó szövegfelismerést, de valójában "előre hajtva" azokat többnyire kontextus alapján segítve vannak: egy a következő szót jósló statisztika (mai szóval MI) jóslataival össze szokták vetni a felismert szöveglehetőségeket, és ezzel súlyozzák a pixelekből jósolt karakter valószínűség kombinációkat.

Otthoni géppel lehet ilyet, csak épp elég drága egy megfelelően combos GPU. Ha sokat pörgeted, még mindig olcsóbb, mint a felhő. Kihasználtság kérdése a dolog.

Szerintem ha megnézed mennyibe kerül egy hordozható munkalaptop... hasonló ár, csak mondjuk nem grafikára, hanem akkuidőre lesz kihegyezve.
Na látod pont ez az amit mondasz: kismillió képpel betanítod. A művészet nem ez. Ha egy művésznek (most ne menjünk bele, hogy ki a művész, de valakinek aki TUD rajzolni) mutatsz EGY általa soha nem látott dolgot, mindegy mi az, lehet akár repülő, repülő csészealj, vagy kínai teáscsésze alja, de akár egy soha nem látott élőlény is, akkor lerajzolja, és azt is meg tudja vele csinálni, hogyha azt mondod neki, hogy figyelj, ez a teáscsésze legyen már XIV. Lajos korabeli mintával. Értelmetlen, de simán megoldja, elsőre. Ha azt mondod neki, hogy van ez a pár képem, amin különböző metszetei vannak egy triász egysejtűnek, különböző méretűekről, mindegyik kicsit erodálódott, némelyik törött és ebből kéne egy rajzot csinálni róla, amin a színek nagyjából olyanok legyenek mint egy mai faj színei, de kicsit zöldesebben, és egy kavicsos, homokos tengeraljzat környezettel, akkor megcsinálja. Nem kell neki egymillió hasonló képet mutogatni hozzá. (Nem a 3D kiszerkesztésen van a hangsúly, az menne, a rajzon.)

Hát, szerintem a legdrágább laptopok azok pont a játékos laptopok, azok közt van amelyik 5500 körüli áron szaladgál.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and ZeiG

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Na látod pont ez az amit mondasz: kismillió képpel betanítod. A művészet nem ez. Ha egy művésznek (most ne menjünk bele, hogy ki a művész, de valakinek aki TUD rajzolni) mutatsz EGY általa soha nem látott dolgot, mindegy mi az, lehet akár repülő, repülő csészealj, vagy kínai teáscsésze alja, de akár egy soha nem látott élőlény is, akkor lerajzolja, és azt is meg tudja vele csinálni, hogyha azt mondod neki, hogy figyelj, ez a teáscsésze legyen már XIV. Lajos korabeli mintával. Értelmetlen, de simán megoldja, elsőre. Ha azt mondod neki, hogy van ez a pár képem, amin különböző metszetei vannak egy triász egysejtűnek, különböző méretűekről, mindegyik kicsit erodálódott, némelyik törött és ebből kéne egy rajzot csinálni róla, amin a színek nagyjából olyanok legyenek mint egy mai faj színei, de kicsit zöldesebben, és egy kavicsos, homokos tengeraljzat környezettel, akkor megcsinálja. Nem kell neki egymillió hasonló képet mutogatni hozzá. (Nem a 3D kiszerkesztésen van a hangsúly, az menne, a rajzon.)

Hát, szerintem a legdrágább laptopok azok pont a játékos laptopok, azok közt van amelyik 5500 körüli áron szaladgál.
Nem, a művészt betanítottad a feladatra. Csak megfeledkezel a mindennapi élet során szerzett rengeteg ingerről, ami mind betanította.

Amúgy a zenében is, de a képzőművészetekben is minden remix-remixének-remixe, nagyon ritka az igazán új dolog, úgyhogy nem áll meg szerintem amit állítasz. Az, hogy az emberi tanulás egyelőre hatékonyabb, attól még nem lesz a művész hatásmechanizmusa gyökeresen más.

Nem azt írtam, hogy a munkagépem a legdrágább laptok, hanem azt, csak az MI-vel komoly (nagy felbontású, nagy iteráció számú) munkához komoly, milliós értékű gép kell. Nekem a laptopom másra való. (implicit: az ára hasonló, sajna egy rendes munkagép ennyibe kerül most. Mac Air max ram, max háttértár, max proci)
 
  • Tetszik
Reactions: Zaphod Beeblebrox

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Nem, a művészt betanítottad a feladatra. Csak megfeledkezel a mindennapi élet során szerzett rengeteg ingerről, ami mind betanította.
Hiba lenne ezt még egy top művészhez hasonlítani, de az már látszik, hogy jó az irány.

KZsF szokta mondani, hogy ne azt nézzük most milyen az AI, hanem hogy milyen lesz 2 publikációval később. Ő be szokta mutatni ezeket a fejlesztéseket, és látszik, hogy idővel rendre kijavítják az olyan gyermekbetegségeket, mint pl. amilyeneket itt a fórumozók is említettek.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 374
4 902
113
Nem, a művészt betanítottad a feladatra. Csak megfeledkezel a mindennapi élet során szerzett rengeteg ingerről, ami mind betanította.

Amúgy a zenében is, de a képzőművészetekben is minden remix-remixének-remixe, nagyon ritka az igazán új dolog, úgyhogy nem áll meg szerintem amit állítasz. Az, hogy az emberi tanulás egyelőre hatékonyabb, attól még nem lesz a művész hatásmechanizmusa gyökeresen más.

Nem azt írtam, hogy a munkagépem a legdrágább laptok, hanem azt, csak az MI-vel komoly (nagy felbontású, nagy iteráció számú) munkához komoly, milliós értékű gép kell. Nekem a laptopom másra való. (implicit: az ára hasonló, sajna egy rendes munkagép ennyibe kerül most. Mac Air max ram, max háttértár, max proci)
Nem, amit nem tud az MI (egyelőre) az az absztracháció, az elvonatkoztatás. Gyönyörű zenei motívumokat ír a gép, csak éppen nem lesz belőle egy kiállítás képei, mert ahhoz kell az a több, amit persze tanulással ÉS a tehetségével szerez meg az ember. De ez nem csak annyi, hogy hát sok mindent mutattam már neki, akkor abból összerakja. Pont attól igazi a művészet (és még egyszer, nem a napi giccsről beszélek), hogy mindez benne van. Az érzelmek benne vannak, a tapasztalataid benne vannak. Nem az, hogy ezt már láttam, hanem a minden irányú tapasztalataid.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Nem, amit nem tud az MI (egyelőre) az az absztracháció, az elvonatkoztatás. Gyönyörű zenei motívumokat ír a gép, csak éppen nem lesz belőle egy kiállítás képei, mert ahhoz kell az a több, amit persze tanulással ÉS a tehetségével szerez meg az ember. De ez nem csak annyi, hogy hát sok mindent mutattam már neki, akkor abból összerakja. Pont attól igazi a művészet (és még egyszer, nem a napi giccsről beszélek), hogy mindez benne van. Az érzelmek benne vannak, a tapasztalataid benne vannak. Nem az, hogy ezt már láttam, hanem a minden irányú tapasztalataid.
De az MI magától nem rajzol semmit, te mondod meg neki mit rajzoljon. Az MI csak az ecset. Te teszed mindazt bele, amit mondtál. Ahogy a festővel is megfestethet a mecénás egy kiállításra képeket. Te hoztad fel, hogy nem művészet amit az AI csinál. Az AI képeket csinál.

A tapasztalatai benne vannak: sokmindent mutattál már neki. Ugyanaz, csak önkényesen az emberi tapasztalást, tanulást valami gneerálisan másnak állítod be. Senki nem állította, hogy ez AGI lenne (ÁMI?), csak direkt mozgatjátok a gólposztot, ahogy a művelt pipacsrajongó mondaná.

Művészet-e amikor egy sertés szájába ecsetet adnak, és pingál? Lehet művészet, csak nem a sertés a művész, hanem az aki kitalálta ezt az egész abszurd dolgot, és a sertést mint eszközt használja a társadalom őrületét szemléltetni. Hol a határ, hogy meddig művészet valami, mely eszköztől lesz már nem művészet? Az okos kitöltés funkció a PhotoShopban már sok?

Hiba lenne ezt még egy top művészhez hasonlítani, de az már látszik, hogy jó az irány.
Ki hasonlítja? Amúgy a twitteres marvelkép-rajzoló top művész? Lemaradtam valahol művtöriben. Művészet egyáltalán amit millió szoftverrel megtámogatva csinál, vagy az már nem az? Hol a határ? Aki egy generatív AI-val gyártott képet tovább szerkesztget az nem lehet művész? Igazi művészet a tapasztalatoktól, érzelmektől lesz valami, enélkül giccs, azt írják fentebb, hát a linkelt videón akkor giccs készült, semmivel nem jobb, mint amit generálni lehet (most, vagy pár év múlva).

Ez művészet?

 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 911
13 699
113
Na látod pont ez az amit mondasz: kismillió képpel betanítod. A művészet nem ez. Ha egy művésznek (most ne menjünk bele, hogy ki a művész, de valakinek aki TUD rajzolni) mutatsz EGY általa soha nem látott dolgot, mindegy mi az, lehet akár repülő, repülő csészealj, vagy kínai teáscsésze alja, de akár egy soha nem látott élőlény is, akkor lerajzolja, és azt is meg tudja vele csinálni, hogyha azt mondod neki, hogy figyelj, ez a teáscsésze legyen már XIV. Lajos korabeli mintával. Értelmetlen, de simán megoldja, elsőre. Ha azt mondod neki, hogy van ez a pár képem, amin különböző metszetei vannak egy triász egysejtűnek, különböző méretűekről, mindegyik kicsit erodálódott, némelyik törött és ebből kéne egy rajzot csinálni róla, amin a színek nagyjából olyanok legyenek mint egy mai faj színei, de kicsit zöldesebben, és egy kavicsos, homokos tengeraljzat környezettel, akkor megcsinálja. Nem kell neki egymillió hasonló képet mutogatni hozzá. (Nem a 3D kiszerkesztésen van a hangsúly, az menne, a rajzon.)
Na, most a te műveszed is akár több millió képet nézett meg ám, emellett sokat másolt, még többet gyakorolt technikát ecsetkezelést árnyékolást stb. mire eljutott évek alatt arra a szintre, hogy tud is alkotni. Ez ugyanúgy tanulási folyamat amihez szükség van tananyagra amiből megalapozza a saját képességeit stílusát.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 374
4 902
113
Na, most a te műveszed is akár több millió képet nézett meg ám, emellett sokat másolt, még többet gyakorolt technikát ecsetkezelést árnyékolást stb. mire eljutott évek alatt arra a szintre, hogy tud is alkotni. Ez ugyanúgy tanulási folyamat amihez szükség van tananyagra amiből megalapozza a saját képességeit stílusát.
Es neki van SAJAT stilusa...
 
  • Tetszik
Reactions: molnibalage

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
733
3 920
93
A legalját úgy értettem, hogy én csak fogok egy fotót és azt lemásolom egy adott módon.
Semmi más nem történt. De már erre is képtelen lenne szerintem az 'MI'-nek csúfolt dolog.
Mert nem érti, hogy mi az árnyék, mi a valódi él és színekkel mit csinál.
És nem tudja emlékével összerakni, hogy mi az, amire a valóságban én láttam , ezért a 3D formáját is ismerem.

De akkor ez a grafikusi munka alja. :)

Mert pl. ezzel a módszerrel F-16 körvonalat is rajzolok, ez ott van most a csatorna bannerjéban.
De F-16 wireframe kép nem lesz, mert ahhoz 3D modell kell, amire rá kell húzni.
Egy 2D rajzolóprogram meg ilyet sem fog csinálni. Ilyet ember sem tud kézzel.
Tehát 3D-s grafika terén egy ilyen izé esélytelen és 3D modellt leírás alapján végképp nem tud.
Labdába nem rúg.

Ez generic, művészinek ható, de valójában szinte teljesen paraméterezetlen rajzokat tud csinálni, de csakis meglevő mintából.
Azt is elég gyengén és rosszul követve az utasításokat. Sokszor teljesen figyelmen kívül hagyva. Amikor még kard sincs a képen, meg ember sem, aminek fognia kéne.


Száz szónak is egy a vége.

A legelső próbálkozási irányom az volt, hogy az F-29 Realiator nyitó képét kb. csináljuk meg F-15-tel.
Én első körben ezért csak egy F-15-öt akartam rajzoltatni vele. Az sem sikerült...
Aztán jött a többi.

40-F-29-ATF-Retal-1110x350.jpg


Én azt érezném eredménynek, ha kb. beírom, hogy mi a típus és kb. ezt hozza ki, amt lent látsz.

MiG-23MF.jpg

Mert ez az, amit egy ember tud. De ennek közelében nincs ez az izé. Csak ismert és nagyon limitált sémákat gyúr össze minden értelem nélkül.
Így lett pl. a lovag egy egy végtelenül rugalmas, aszimmetrikus fémpáncélú izé, anatómiailag szar, arctalan ember.

Én első körben azt akartam, hogy legyen egy random rajz legalább az adott eszközről meg egy háttér és max. összerakom a kettőt együtt.
De ez reménytelen addig, amit teljesen értelem nélküli ez az izé.

És akkor ugye a grafikust kérhetem, hogy rajzoljon már rá rakétát, az éppen indítsa, legyen-e rajta utángető lángcsóva, stb. Ezeket ez az izé képtelen értelmezni.

Tehát még arra sem igaz, amire állították, hogy segíti a grafikus dolgát. Nem nagyon.
Meglevő template módosítása meg szerintem meg egy grafikusnak is. Csak ő PONTOSAN olyanra csinálja, amire ő akarja / kérik.

Egész jó kis beszélgetés lett azért belőle.
Vincze Feri imádni fog, hogy feltetted az egyik képét. :)
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
733
3 920
93
ha esetleg valaki nem ismerné ...