@Veér Ispán egyébként úgy rémlik hogy te is gondolkoztál ilyen kastélyon annak idején.
még ma is kapni jelképes áron. egy pontrendszer van 1-3-5 éves teljesítési idővel. (nekem 1 év alatt sikerült elérni hogy a tulajdonomba kerüljön) 100 (+10) pont van és ebből 60+ pont elérése esetén kerül a tulajdonodba.
egy 3 fős testület bírálja el a munkát elötte utánna és lehetőleg munkavégzés közbeni fényképeket kell csatolni és egy naplót vezetni (építési naplót kb milyen nap milyen munkavégzés folyt hány fő részvételével )
1 .évbe neki kell állni és "érdemi munkát kell végezni az épületen és a hozzá tartozó területen."
3. év ig nem tartós lakhatásra alkalmasnak kell lennie az ingatlannak minden évszakba
5. évbe valamilyen szerppel kell felruházni az ingatlant ez lehet kultúrális gazdasági jótékonysági és vallásai (meg még van pár lehetőség de azokba nem vagyok biztos.)
Amit én "vettem" az egy lakott településtől távoli klasszikus kis kastély földszintes U elrendezésű (3 szárnyas) az első szárny a frontoldali ez tartalmaz egy kis belépőt (előszobát) és egy nagy társasági teret ahonnan nyílik egy ajtó a belsőudvarra is. (itt van egy cserépkályha ami több helyiséget fűt és minden helyiségből fűthető is.) ehhez tartozik egy füsthő rendszer (duplafalú a kémény amikor átmelegedik beindúl benne egy természetes cirkuláció ami a falakba téglából kialakított kialakított járatokon cirkuláltatja a meleglevegőt.)
ehhez a szárnyhoz tartozik még balra egy félszoba és egy szoba jobb oldalra egy nagyobb szoba (ezek gipszkartonfallal történő leválasztását tervezem így egy folyosót hozva létre az ajtók elhelyezkedése lehetővé teszi (a félszoba is nagyobb mint egy átlagos társasházi szoba)
(szemből nézve) a jobb oldali szoba egy folyosóra nyílik ami melett közvetlen van egy fürdőszoba majd a konyha amiből egy kisebb folyosóra nyílik ajtó ahonnan a belsőudvarra és egy kamrára van ajtó. ezután jön egy műhely amit csak a belsőudvarról lehet megközelíteni majd egy istálló (itt vannak a birkák)
a baloldali oldali (szemből nézve) a nagyszobából nyillik mégegy szoba amiből mégegyszoba nyílik (ez utobbi valamivel kisssebb) az elsőt is gipszkartonozással akarom elválasztani (itt középen az ajtó ) míg a hátsó szobát meghagyni egy légtérnek ide legfeljebb csak állmenyezetet akarok.
ezt követi egy lépcsőfeljáró kis rakodótérrel (csigázható) majd egy 3 osztaú cselédlakás és leghátúl egy kocsiszin.
a nagy főteremből egy fürdőszobát akarnák leválasztani és egy konyhát... (de ez ráér mert igazából van mindkettő csak igen nagyok és viszonylag messze.)
az ingatlant korábban az erdészet az önkormányzat és a helyi tsz közösen használta mint raktár (lomtár és iratmegőrző...) mire hozzájutottam színte mindent kipakoltak vagy az udvaron elégettek majdhogynem üres volt. egy munkapad maradt a műhelybe amit nemtudtak kivinni pár bádogvödör meg néhány régi kéziszerszá szög csavar... a berendezés 1 db menzás asztal 3 szék 1 stoki meg egy polc volt (fent a padláson lett találva néhány kisebb fiókos szekrény dohányzóasztal meg pár db salgópolc szétszedve (össze se rakva)
Pont gyüjtögetés. (6 an csináltuk én szamár előrre a kísérőm (Öreg) egy fiatal erdész (nem főerdész) egy régi erdőmunkás és két fiatal srác.
-Legelősször az udvarnak lett neki állva. a beerdősödött terület jelentős részéről le lett termelve a fa (zömében akác de volt nyár és fűzfa is)
az ekkor letermelt fa nagyrésze el is lett adva (amennyire vevőt sikerült talállni igazából fedezte is a költségek jelentős részét az így eladott tűzifa és oszlopok (szerencsére elég nagy mennyiséget sikerült oszlopnak értékeíteni.)
ez le lett dokumentálva és rengeteget dobott a látszaton. és lett pénz.
És elég sok pont járt érte
levertük a vakolatot ahol lekelett ez ment a födútba (belső út) késöbb ebbe töltöttünk mindent. Ezzel megvolt az útkarbantartás. és a csatornatisztítással vízelvezetéssel is foglalkoztunk
erre is járt pont
-- Egy késöbbi alkalommal amikor a bírkák lelegelték a területet az erdészettől vásárólt csemeték lettek telepítve (akác és fenyő meg néhány gyümölcsfaoltvány)
ez volt a parkosítás. (fényképpel dokumentálva)
erre is járt pont
a letermelt fa egy részét elcseréltem az erdésszel (úgyis vitte le a treaktorral a fát visszfele ne csak a vásárolt építőanyagot hozza) száraz fára (néhányat az udvarába elvágott szalagfűrésszel) ebből a fából meg lett dúcólva a tető oly módon hogy egy fébevágott fa került kereszbe ez 4 gerendát rögzített egybe majd a 2 végén alá lett dúcolva. míg minden eggye gerenda 1.20 nál kapott egy újabb dúcot (így adja magát a kéőbbi tetőrér beépítés)
vastagabb palalás tető van az ingatlanon (ezt szeretném lekátránylemezeztetni.) egyébként igen jó állapotba van (álítólag a rendszerváltás elött nemsokkal cserélték le a tetőt mert valakinek kelett a jóminőségű tetőcserép...)
ez bár nem lett volna létfontosságú a viszonylag új tető miatt (amit a bizottság nem tudott bár voltak korábban helyszini szemlén a tetőszerkezet korát ránézésből nem tudák megállapítani)
ez viszonylag sok pontot jelentett.
- Külső munkálatok
itt a korábban megtísztított csatorna helyreigazítása volt és 2-3 szálat cserélni kelett (sima használt csatorna lett véve a faluba átmérőre hivatkozva) dokumentálva elfogadták.
majd a korábban levert vakolat miután kiszáradt újra lett vakolva (ebből szerencsére nem volt sok a lábazatot érintette több kisebb szakaszon és az eggyik csatornacsőnél ami el volt dugúlva folyt a falra a víz ami egy nagyobb felületen törénő vakolatkárosodást eredményezett.
kívül a széldeszkák és ereszaljak lenolajkencével be lettek eresztve majd olcsó zománcfesék bő olajjal hígított változatával át lett kenve (egy kevés gombaölő is lett adva a keverékhez így is elszívta mint katinéni a kossuthot (egy későbbi alkalommal átlazúroztam ez már filmréteget képpzett) a hátsó részen kellett 3 szál széldeszkát cserélni (4m es szálak voltak igazából aprópénz)
a fal sima zsákosmésszel lett átmeszelve egysoron a javításoknál többsoron
a lábazat cement és mész keverékéből készített cementes lábazatifestékkel lett átkenve két soron a javítéásoknál többsoron.
ezekre is megkaptam a pontokat
-külső belső munkálatok ez alatt a nyílászárók értendőek a bejárati ajtók az ablakok és a tokok meg lettek kaparva meg lettek csiszólva majd az ablakok bellülről kigittelve kiakrílozva fehérrel egsoron átkenve (javításoknál 2 soron oda kaptak egy kis olajos hígítós beeresztést ahol a fesék le lett kaparva vagy lepörgött) az ajtók hasonló módon lettek lekenve csak barnára (ez volt az eredeti szín is fehér nem takarta volna el)
ezekre is jártak a pontok