Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Maga a bírósági rendszer... nem túl hatékony. Szocialista örökség, sajnos.

Eleve kontraszelekció van, a felvételkor a tanulmányi eredményt és a magolási képességet nézik, a pedálhuszárok között pedig ritkán van karakán ember, aki megoldás és nem megfeleléscentrikus. Aztán ez végigmegy az egész karrierrendszerükön - a bírói előmenetel ráadásul hülye mérőszámokon alapul, ki hány ügyet egy évben ledarálni, mennyi idő alatt, van-e két évnél hosszabb, hány döntést dob vissza a másodfok, mert valami eljárásjogi problémát véltek felfedezni.

Szocialista hagyaték a szocializáció, ami a bírót egy állami csinonynikként kezelte, és nem önálló, közhatalmat gyakorló magiszterként. Ebbe beleszokik az új generáció is, mert az öregek akik ott ülnek azt adják tovább. Tisztelet a kivételnek, de kevesen vannak.

Az ilyen rendszer nem abba az irányba hat, hogy karakán, jó, a kideríthető igazsághoz közel álló döntéseket hozzon a bíró, hanem azzal van elfoglalva, hogy folyamatosan csak a saját seggét fedezze és ezt jól lepapírozza.

Nem segít az sem, hogy rengeteg a belső adminisztráció, is, aminek nagy része szintén a bíró nyakába szakad, ahelyett hogy lenne egy rakat kevésbé képzett ember szórakozna ezzel, hogy a 10-15-20 évet erre tanuló bírónak legyen energiája az ügy lényegére koncentrálni. Leíró kevés van, a bírók saját maguknak diktálják le diktafonra a tárgyalást, kvázi egyszemélyben jegyzőkönyvezetők, bírók és titkárok. Rengeteg piti ügyet ebben a rendszerben csak kínkeservesen lehet letárgyalni, pedig arra akár az is jó lenne, ha bizonyos értékhatár / büntetési tétel mellett akár egy tapasztaltabb bírósági titkár (=jogvégzett bíró "tanonc", akinek még nincs bírói kinevezése) letárgyalná a mari néni 4 hónapja nem fizeti a közösköltséget / Józsi ellopott egy kiflit a boltból típusú ügyeket. Erre elvileg lehetőség van, gyakorlatilag meg nincs, mert nincs elég titkár.

Így a bírói lét megragad önmaga tehermentesítésének / saját segge levédésének / helyi urambátyám áskálódások közötti lavízozás szintjén. Ricsikét valószínűleg azért nem baszták be egyenest a kvóterba, mert szentéletű gyerek, hanem mert a bíró nem meri a döntés súlyát bevállalni. Ebben a rendszerben azonban nem is lehet tőle elvárni...
Hát ez tök jó. Ez az mondanám, hogy megértem, 5-10 évvel a módszerváltás után.
De 30-cal?
Meg NER 3x 2/3-ad mellett is semmi változás? Mikor másba bátran belenyúltak hol értelmes, hol meg totál sunyi módon...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 792
113
A költségvetés hiánya hogyan érinti a 7 éves EU-s támogatási pénzeket?
Elvileg úgy menne tovább mint Magyarországon ha nincs elfogadott jövő évi költségvetés. Azaz az előző évi alapjan, de havi bontásban, azaz 1/12 része szerint folyosítják.

Az okoz zavart, hogy az EU költségvetés nem olyan mint egy ország költségvetése, mivel ez nem éves, hanem 7 éves költségvetés. Sokszor tök más programok vannak a régi és az új költségvetésben. Ezeknek nem lehetséges a kifizetése, mert nincs rá jogszabály a 14-20as büdzsében. De pl. az agrárpénzek, ami az orszagnak fontos havi lebontásban arányosan jöhetnek.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 701
113
A költségvetés hiánya hogyan érinti a 7 éves EU-s támogatási pénzeket?

Szerintem nem lesznek, senkinek, max. ilyen egy éves periódusok lehetnek amivel nem lehet előre tervezni. Van erre valamilyen szabály, hogy a havi működési költségeket az előző költségvetés az előző költségvetés 1/12-nek megfelelő összegből lehet fedezni, és rémlik mintha szigorodna, fokozatosan egyre kevesebb lenne a lóvé, hogy megegyezzenek. Viszont az a korábbi költségvetés ettől még szűnik meg, megy, az elindított programokat ki kell fizetni, kb. 2023-ig még jön ebből a della, mert a programoknak, kifizetéseknek egy átfutási ideje.

Ezzel első blikkre mi is marha rosszul járunk, viszont a gyakorlat kicsit árnyalja. Az ejus pénz nem manna, hanem az eju által meghatározott programokra lehet igényelni. Nem is mindenhova, csak a leszakadt régiókban, Budapest és környéke ezért pl. alig kaphat. A pályázható programok jó része meg értelmetlen baromság és csak papíron növeli a gazdasági teljesítményt. Kedvencem a határmenti túrizmus fejlesztése, vagy valami ilyesmi. Abból az ukrán-magyar határon épül majd egy turista kilátó, meg egy vendégváró ahol tableteken bemutatják a falu történetét egy klimatizált kiállításon. Mert erre lehet költeni. A határmenti zsákfaluban, ahol amúgy 99% a munkanélküliség.

A másik része meg... jó részét így sem mi kapjuk, hanem szépen visszamegy nyugatra. Most azt hiszem Debrecenben van, hogy a BMW gyárhoz építik a vasúti infrát. Szóval, lehívjuk az infra EU-s alapból, aztán megbízzuk az osztrák Strabagot, meg a német Siemenset, hogy építsen nekünk szép vasutat, meg szép új vonatokat a németek új autógyárához. Kifizetjük nekik a dellát az EU maniból, az megy vissza szépen nyugatra. Oké, itt is lesz egy új vasút, szép új vonatokkal, meg papíron megjelenik a GDP-ben az itteni leányvállalat építőipari teljesítménye, de a pénz maga megy vissza és

Ez egy teljesen korrekt win-win rendszer volt eddig, erről szól a konvergencia alap, ki van számolva, hogy a gyengébb, kiszolgáltatott gazdaságokat az erősebbek felhúzzák, adott pénzügyi mutatók szerint, cserébe pedig megkapták a védtelen piacot és olcsó munkaerőt. Ez a deal, erről szól a konvergencia alap. Aztán most úgy rájöttek nyugaton, hogy mennyivel jobb lenne, ha csak az előnyöket kapnák, nincs vám, nincs piacvédelem, nincs annyi szakszervezet és olcsóbb a melós is. Hopsz, nem tiszteled a buzijogokat.

Nem véletlen, hogy a németek a jogállamisági hisztiben alapvetően nagyon kussolnak és közvetítenek. A külker 30%-a velük van.. és nem csak a lengyel gazdák nem fognak agártámogatást kapni, hanem a franciák sem, ők pedig nem olyanok, hogy kussolva maradjanak.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 701
113
Hát ez tök jó. Ez az mondanám, hogy megértem, 5-10 évvel a módszerváltás után.
De 30-cal?

Képzelj el magad előtt egy régi szocialista iparvállalatot, ahol mindenki a 70-es években szocializálódott, tiéd a gyár magadnak lopod.
Na, téged ide vesznek fel, 5 év múlva te is pont ugyanolyan leszel, mint a régi bútordarabok. Aztán aki majd utánad jön, neki már azt mondod, ezt itt így szoktuk..
Sajnos ez ilyen. Egy komoly szemléletváltás kellene, de mivel a rendszer zárt, meg "független", belülről kellene indulni a reformoknak.

Van amúgy az újak között karakán, aki már másban nevelkedett, de mire ők kulcspozícióba kerülnek és tudnak változtatni, az még sok idő.

Meg NER 3x 2/3-ad mellett is semmi változás? Mikor másba bátran belenyúltak hol értelmes, hol meg totál sunyi módon...

Volt egy ilyen próbálkozás Lengyelországban és itthon is (itthon kevésbé), hogy a magas pozikból a rendszerre ráható régi szocialista - liberó bírákat kicsit szűrjék a rendszerből, nyugdíjkorhatár csökkentéssel stb. Főleg az alkotmánybíróságnál lengyeleknél volt egy nagyobb oda-vissza balhé belőle. Lett is belőle sivalkodás.

De nem hiszem hogy ez a baj gyökere, a szemléletnek kellene változnia alapvetően. Ez a másik gond - aki bíró, az valószínűleg mindig bíró volt, sosem próbált mást, egészen ritka, hogy magánszférából jöjjenek át. Jelentős részüknek tényleg f*ngja nincs, hogy a valós életben hogyan köt egy cég egy szerződést, mi az üzleti gyakorlat az életben. De pl. az angolszáz országokban nem ez a szokás, ott menő ügyvédeknek, akik már mindent elérnek, a pályájuk csúcsán - végén mennek el bírónak, 50-60 évesen rohadt sok tapasztalattal, rutinos öreg rókaként, akik pontosan tudják ki, mit, miért és hogyan hazudik. Szerintem sokkal jobb, mint ez az itteni bürokrata-bíróskodás. Itt meg adott esetben kinevezik a 30 évest, aztán menjen egy válást tárgyalni, úgy, hogy még családja sincs...
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 001
9 976
113
Szerintem nem lesznek, senkinek, max. ilyen egy éves periódusok lehetnek amivel nem lehet előre tervezni. Van erre valamilyen szabály, hogy a havi működési költségeket az előző költségvetés az előző költségvetés 1/12-nek megfelelő összegből lehet fedezni, és rémlik mintha szigorodna, fokozatosan egyre kevesebb lenne a lóvé, hogy megegyezzenek. Viszont az a korábbi költségvetés ettől még szűnik meg, megy, az elindított programokat ki kell fizetni, kb. 2023-ig még jön ebből a della, mert a programoknak, kifizetéseknek egy átfutási ideje.

Ezzel első blikkre mi is marha rosszul járunk, viszont a gyakorlat kicsit árnyalja. Az ejus pénz nem manna, hanem az eju által meghatározott programokra lehet igényelni. Nem is mindenhova, csak a leszakadt régiókban, Budapest és környéke ezért pl. alig kaphat. A pályázható programok jó része meg értelmetlen baromság és csak papíron növeli a gazdasági teljesítményt. Kedvencem a határmenti túrizmus fejlesztése, vagy valami ilyesmi. Abból az ukrán-magyar határon épül majd egy turista kilátó, meg egy vendégváró ahol tableteken bemutatják a falu történetét egy klimatizált kiállításon. Mert erre lehet költeni. A határmenti zsákfaluban, ahol amúgy 99% a munkanélküliség.

A másik része meg... jó részét így sem mi kapjuk, hanem szépen visszamegy nyugatra. Most azt hiszem Debrecenben van, hogy a BMW gyárhoz építik a vasúti infrát. Szóval, lehívjuk az infra EU-s alapból, aztán megbízzuk az osztrák Strabagot, meg a német Siemenset, hogy építsen nekünk szép vasutat, meg szép új vonatokat a németek új autógyárához. Kifizetjük nekik a dellát az EU maniból, az megy vissza szépen nyugatra. Oké, itt is lesz egy új vasút, szép új vonatokkal, meg papíron megjelenik a GDP-ben az itteni leányvállalat építőipari teljesítménye, de a pénz maga megy vissza és

Ez egy teljesen korrekt win-win rendszer volt eddig, erről szól a konvergencia alap, ki van számolva, hogy a gyengébb, kiszolgáltatott gazdaságokat az erősebbek felhúzzák, adott pénzügyi mutatók szerint, cserébe pedig megkapták a védtelen piacot és olcsó munkaerőt. Ez a deal, erről szól a konvergencia alap. Aztán most úgy rájöttek nyugaton, hogy mennyivel jobb lenne, ha csak az előnyöket kapnák, nincs vám, nincs piacvédelem, nincs annyi szakszervezet és olcsóbb a melós is. Hopsz, nem tiszteled a buzijogokat.

Nem véletlen, hogy a németek a jogállamisági hisztiben alapvetően nagyon kussolnak és közvetítenek. A külker 30%-a velük van.. és nem csak a lengyel gazdák nem fognak agártámogatást kapni, hanem a franciák sem, ők pedig nem olyanok, hogy kussolva maradjanak.
Jó, de az megvan hogy a határ menti fejlesztések nevű baromságot mi kértük hogy legyen már benne a támogatható csomagokban? Mert ez úgy megy hogy az ország lead egy listát hogy miket akar támogatni, a brüsszeliek meg elfogadják. Néha valamiért itt sokan azt hiszik hogy ott kint irgalmatlan szakértelem van, de hát igazából irgalmatlan bürokrácia van csak ott jobbára, ami ha papiron jónak látszik, elfogadja.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Azt azért tedd hozzá,hogy annak a hitelnek egy jó részét nem kell az azt felhasználó tagországoknak visszafizetni míg a pénz piacokról most felvett hiteleket teljes egészében ki kell csengetni Magyarországnak.
A hitelt vissza kell, a támogatást nem. a mi esetünkben ez 3mrd eur.
 
G

Galthran

Guest
Adolf Hitler választást nyert Namíbiában
Ez már vmi.
7XGzX0FJlFqaCG9Ks.jpeg
fura lehet ilyen pikáns nevekkel élni :D

funny-unfortunate-names-69-589c385fbfa76__605.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
Itt ugye az a baj, hogy a nógrádi bérviszonyokhoz nincs sok köze annak, hogy a NER, mint újnemesség feltőkésítéséhez az EU-s forrásokat az orcátlan túlszámlázásokkal lopják el.
Ez így nem teljesen igaz. Egy halom hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatására kapott pénz nagyrésze került "jó kezekbe", a helybeliekhez meg a töredéke.
 
  • Tetszik
Reactions: Masztiff and Wilson

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Ahhoz képest, hogy először azt nyilatkozta, hogy csak 10 főnek rendezte a partyt és Szájert nem is ismerte, nem volt meghívva csak valaki hozta elég szépen tud mostmár mindenről. Közben megvilágosodott? Elkezdett emlékezni?
Van az a pénz amiért én is nyilatkozok ilyet. :p
Te is megvásárolható vagy ? :p:D:D Ha elég sokat perkálnak ? Csak a nyilatkozásról van szó ugye. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Ooorky

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Még érdekesség -ha már haditechnikai oldal, hogy a 1983-ban a Cserháti Mezőgép vállalat az F-18-hoz hangtompítót gyártott. :)
38. perc a videóban:
Ebben csak az a furcsa, hogy a szaúdiaknak sose volt F-18-uk. Szóval vagy F-15 (az volt nekik), vagy a szaúdiak nem maguknak rendelték hanem mondjuk Kuvait-nak (nekik volt Hornetjük) ... de hogy miért kellene pont helyettük másnak rendelni/fizetni, mikor nekik is van egy "kevéske" olajdollárjuk??! Szóval előfordulhatott, hogy valaki megvezette a magyar hírszerzést!?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 515
113
337 hsz szuletett ma délután, elovassam mert van benne hír, vagy csak Szájer sztory van porgetve?
 
M

molnibalage

Guest
337 hsz szuletett ma délután, elovassam mert van benne hír, vagy csak Szájer sztory van porgetve?
Van más is.
Egy kis magyar jogi rögvalóság a gyorshajtó köcsögkopasz esetén át, láthatod mikrofonomat, amin készül majd tartalom, egy vicces képet pont alig pár hsz-szel fentebb., meg egy furcsa KGST-t eset nyugati haditechnikai rendeléssel. A többi kb. szemét.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 792
113
Ez egy hiánypótló oldal.
Portré adatbázis – Transzparens Újságírásért Alapítvány (ojim.hu)

Itt kivételesen nem az újságírók turkálnak más szennyesében, hanem mi ismerhetjük meg az ő múltjuk.

Ilyen fincsi dolgok is előkerülnek a feledés homályából.

"Hont kizárását követően négy évig az SZDSZ-MSZP-koalíció által vezetett Terézváros tanácsadója volt, ahol Verók István szocialista polgármester közigazgatási tanácsadója lett. Annak a Verók Istvánnak, aki ellen 13 társával együtt indult büntetőper 2011-ben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádjával. A gyanú szerint 2001 és 2010 között szabálytalanul, értékbecslés nélkül, áron alul adtak el önkormányzati ingatlanokat.
Hont András épp ebben az időszakban, 2006 és 2010 között volt a terézvárosi önkormányzat közigazgatási tanácsadója."

Lehet szemezgetni, kik is alakítják a hazai közvéleményt.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 840
113
Ebben csak az a furcsa, hogy a szaúdiaknak sose volt F-18-uk. Szóval vagy F-15 (az volt nekik), vagy a szaúdiak nem maguknak rendelték hanem mondjuk Kuvait-nak (nekik volt Hornetjük) ... de hogy miért kellene pont helyettük másnak rendelni/fizetni, mikor nekik is van egy "kevéske" olajdollárjuk??! Szóval előfordulhatott, hogy valaki megvezette a magyar hírszerzést!?

Arról Moldova írt anno (talán a rendőrökről szóló riportkönyvben), hogy NATO harckocsikba gyártott ülést valamelyik magyar KTSZ vagy ilyesmi. Persze lehetett az is ostobaság, de a vadászgépbe hangtompítónál azért hihetőbb.
1983 a dátum, akkor még nem volt egyik országnak sem F-18-asa, mert az USMC is abban az évben rendszeresítette csak, a Navy '84-ben.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 830
4 750
113
Aki szereti az összesküvés elméletet itt van egy: az egész a német hirszerzés akciója volt. Merkel így üzent Orbánnak, hogy mindent tudunk rólatok. Ha nem vonjátok vissza a vétót rólad is mindent nyilvánosságra hozunk. Például, hogy miért is jársz évente több alkalommal Svájcba személyi védelem nélkül.
A művelet: Az ügynök a kis búzavirág volt, aki szervezte az orgiát, David Manzheley, akit nem volt nehéz beszervezni, mert Lengyelországban csalásért körözik. Valószínűleg már korábban is jelentette a németeknek, hogy kik látogatják az orgiákat amiket ő szervezett. Mindössze azt kellett neki megigérni, hogy nem adják ki Lengyelországnak, maradhat Belgiumban vagy Németországban. Az ügynök feladata volt hogy vagy személyesen vagy közvetítőn keresztül meghívni Szájert. Az én tippem, hogy már korábbról is ismerte és ő hívta meg. Manzheley folyamatosan azt nyilatkozza, hogy nem ismerte Szájert ami nehezen elképzelhető, mivel Szájer 16 éve él Brüsszelben, nem olyan nagy a meleg szubkultúra, hogy ne ismerhették volna egymást. Az ügynök feladata volt, hogy megbeszélt időpontban kinyissa az ajtót a rendőröknek (a rendőrök nyilatkozták, hogy nyitva volt az ajtó mikor érkeztek). Az ügynök feladata volt még, hogy mindenféle elképesztő sztorikkal (pl. 9 Fidesz tag járt hozzá az orgiákra. Ha ez igaz volna honnan tudná, hogy ezek fideszesek?) traktálja az újságokat. Valami elképesztő mennyi interjút ad. Én legalább 5 interjúját olvastam tőle 2 nap alatt. Ami azért érdekes, mert ha valakit köröznek a hazájában csalásért akkor nem valószínű, hogy interjúkat adna fényképpel az újságoknak kivéve ha tudja, hogy ebből nem lehet baja valamint ha pontosan ez a feladata. De ez csak összesküvés elmélet.