<blockquote rel="laudarage"><blockquote rel="szuvorov">
Norvégiában már az FM sáv is megszűnt, csak digitálisan sugározhatnak a rádiók!
Ez a jövő, bár vészhelyzetben ez is kijátszható!
Több külföldi fórumot olvastam ezzel kapcsolatban és sokan aggódtak, hogy egy nagy háború, vagy nagyméretű természeti katasztrófa esetén ezek a technikák nem lesznek működőképesek és már nem lesz mihez visszatérni sem.
Azt pedig hogy érted, hogy vészhelyzetben "ez is" kijátszható? Vészhelyzetben PONTOSAN EZ AZ, ami NEM működik, ellentétben azzal az analóg technikával, amit leszerelnek.
Meg mi az, hogy "ez a jövő", ezt KI dönti el???
(tudom, senki, ez a fejlődés természetes folyamata, mint ahogy a föld társadalmai számára is a liberális kapitalizmus a fejlődés legfelsőbb és egyben legutolsó állomása, ami után a történelem véget ér)</blockquote>
Vissza lehet kapcsolni a régi katonai frekvenciákat, elvileg megvannak erre a megfelelő technikák (pl. a lakosság értesítése)
Igazából a civilek lennének bajban akik nem a kormányzati kommunikációra lennének kíváncsiak (maradnak a rádió amatőrök) </blockquote>
Igen, de a lakosságot hogy éred el vészhelyzet esetén? Most még minden családban, háztartásban van analóg rádiókészülék. Mi még ismerjük annak a fogalmát pl. hogy "világvevő" rádió. A fiatabb generáció már ezt a kifejezést sem ismeri!
Na most képzeld el, hogy telnek az évek, és mindenki kidobálja a kukába a régi technikát. Hogy térsz vissza hozzá?
A magyar kormány, a magyar ipar, képes-e gyártani modern digitális technikát, teljesen önállóan, külföldi alkatrészek nélkül, ha netán Magyarországot valamiért kizárják a NATO-ból, EU-ból stb. és blokád alá veszik?
Digitális technika esetén nem csak elektronikai gyártási nehézségekre, hanem olyan dolgokra is gondolni kell, mint digitális kódolás, tömörítés, netán titkosítási algoritmusok... amihez csak az USA-nak van hozzáférése, kulcsa stb.
(Plusz, még ha képes is gyártani, a digitális technikán alapuló rádiónak nincs meg az a hatósugara, mint ami pl. a Kossuth rádiónak megvan, 1-2 adótorony, néhány átjátszóállomás és máris megvan az országos lefedettség!)
Szerintem ma, a "Hidegháború 2.0" kezdetén ismét gondolni kellene ilyen szempontokra is!