Lehet, hogy túlzásnak tartod de részemről nem tartok igényt arra a magyarázatra amit én magam is képes vagyok megadni. Kíváncsi lennék viszont az evésről is megfeledkező zeneszerző, a tudós, valamint az öngyilkos merénylő és az éhségsztájkot folytató motivációjára. Nemkülönben arra, hogy bizonyos szakmák képviselői a környezetükben lezajló események hatására az általuk is jól látható életveszély ellenére miért hajlandók a szinte biztos halálba menni. Ezek a reakciók szerintem kissé ellentmondanak a modell szerint elvárhatóaknak.
Azt, hogy ha sokáig nem eszem éhes leszek és megpróbálok szert tenni valamilyen táplálékra azt én is tudom. Meg valószínűleg mások is.
Ehhez eddig sem volt szükség Maslow modelljére. Amire használjuk arra felesleges, amire használni fontos lenne arra meg szart ér.
Azon gondolkodtal mar, hogy a tuzolto is eszik meg az is, aki esetlegesen a halalba megy/felaldozna az eletet masert?
Szoval:
"evésről is megfeledkező zeneszerző, a tudós,"
Ez egy koznyelvi fordulat. Sem a zeneszerzo, sem a tudos nem feledkezik meg az evesrol.
Egyreszt azert, mert alapvetoen akkor eszunk, amikor ehesek vagyunk (ehsegerzetunk van), masreszt meg a zeneszerzo vagy a tudos ehen halna, ha nem enne. Megsem hal ehen.
Az tortenik, hogy az alkotas okozta elmeny olyan agyi jelensegeket triggerel, hogy szimplan elnyomasra kerul az ehsegerzet.
Ez nemcsak veluk tortenik meg, hanem "hetkoznapibb" emberekkel is; az egyes erzeteket kulonbozo helyzetekben kulonbozo erosseggel elhetjuk meg vagy figyelmen kivul is hagyhatjuk (hasonlo az agy fajdalom-kapu mechanizmusa is).
"valamint az öngyilkos merénylő"
Az ongyilkos merenylonek ket fajtaja van.
Az egyik szamara a tulvilagi elet udvozito a sok szuzzel, nekik ez egy lepes a jobb elet iranyaba, a hitenek megfelelo RACIONALIS dontes.
A masik valamiert, valamilyen ugyert aldozza fel magat ugy, hogy nem hisz a tulvilagban.
Ebben az esetben szinten tobb eset van.
1. Modosult tudatallapot, akarcsak a tudosnal (pl. betegseg)
2. Masok erdekeben cselekvo (elismeresre hajtas/nev fennmaradasa/leszarmazottak vagy csoport vedelme, stb.)
3. Narcisztikus/bosszuallo, stb. ( elismeres, vegso erv, stb.)
es igy tovabb.
Azonban meglepo modon az ebbe a csoportba tartozokra is teljesul Maslow elmelete eletuk tulnyomo reszeben, csak eljutnak addig - akar hit, akar betegseg, stb. kovetkezteben - , hogy ezt felulirjak.
"az éhségsztájkot folytato"
Az ehsegsztrajknak nem celja az ehhalal, szimpla figyelemfelhivo eszkoz. Akkor is, ha belehalnak. Valamiert szoktak az emberek ehsegsztrajkolni, onmagaban nem egy hobbi.
Az ember nemcsak egyenkent, hanem csoportalkotokent is ertelmezendo.
Senki nem gondolja az ego hazba gyerekeiert berohano fatert ongyilkosnak, meg akkor sem, ha adott esetben irracionalis dontest hoz.
Ugyanez igaz a harcolo katonara is; onmagukon tulmutato celokert harcol, meg akkor is, ha egyebkent szereti az eletet.