[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 720
113
"Európa jobban függ Oroszországtól az üzemanyagok tekintetében, amelyek télen fűtik, nyáron hűtik, vizet egész évben melegítenek, és gyárait energiával látják el, mint a világ bármely más része, de a Washington felől érkező erős nyomás kényszerítette vezetőit. - legtöbbjük (kivéve Ursula von der Leyen, Robert Habeck és Annalena Baerbock) nagyon vonakodva - az orosz üzemanyagok behozatalát csökkenteni, és októberben drasztikusan csökkenteni, majd hamarosan, decemberben szinte teljesen megszüntetni. amikor beköszönt a leghidegebb idő. Az üzemanyag-ellátás megszakítása az üzemanyagárak szárnyalását fogja okozni Európában. Ez nem lesz kevesebb, mint Európa népeinek tervezett elvarázslása, amelyet Washingtonban terveztek, és európai vazallus-államfői hajtanak végre."

 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Nyugat Európának nincsenek nagy készleten!Viszont az USA-nak csak abramsböl 3000 darab van tartalékba "konzerválva"sivatagba!De ha nagyon akarnák amarg-on is van több száz "inaktív" 4 gen gép(F15,F16,F18)amikre hosszú távon nincs nagyon már szükségük viszont rövid idő alatt újra üzemképessé lehet őket tenni!Részükről csak szándék kérdése mennyire "pumpálják"fel az Ukrán haderőt ha úgy kívánja az érdekük!
Mivel lassan végzek azzal, hogy behozzak minden elmaradást, így most már akkor megírom ide is a Centauri Köztársaság elemzését a helyzetről. Természetesen ez nem érhet fel egy azték uralkodóval, és távolról sem olyan perspektívából látom a dolgokat, mint egy hóbagoly.
De azért valamit esetleg hozzá tudok tenni.
Ennek keretében akkor kezdjük is ezzel: A hadsereg alapja a katona. A katona képzése rendesen évekbe tellett. Amíg megtanulta kezelni a kardot, íjat, tartani az alakzatokat, manőverezni a csatamezőn csapatban. Voltak olyan időszakok, amíg ez a tudás színte el is tűnt, de maga a képzés akkor is évekbe telt. Aztán ez lassan változni kezdett, a tűzfegyverek megjelenése rengeteg mindent átírt. Még akkor is, ha az első muskéták betöltése, és elsütése valami 176 lépésből állt, de rá egy évszázadra már elkezdi kiszorítani az íjat. Nem a nagyobb tűzgyorsaság, vagy hatásos lőtáv miatt, és véletlenül sem a pontosság miatt. Hanem egyszerűbb kiképezni egy puskást, mint egy íjászt. Viszont emiatt jön valami más, a tűzvonal, a gyalogsági négyszögek, a csatán belüli alakzatok, és ehhez kapcsolódó dolgok megtanulása szintén éveket jelent. Ez amúgy odáig megy, hogy az angol-francia háborúban kanadáért egy reguláris katonára simán lőttek akár egy üteggel is, mivel ott a gyarmatokon abszolút pótolhatatlan, és nyílt csatában szinte elképzelhetetlen harcértékű volt. Ez kezdett változni az 1800-as évek első harmada végén. 1848-ban már bőven léteznek a vadász századok (akik a pontosabb, bár nehezebben kezelhető vadász fegyverekkel vannak felszerelve. Igen innen jön a vadász kifejezésünk) az 1860-as évekre meg már olyan tűzerő, és tűzgyorsaság ellátása válik lehetővé, ami megszűnteti a képzettségek nagy részének értékét. Ne felejtsük, hogy addigra már az elöltöltős puskák is olyan szinten voltak, hogy egy jól képzett hadseregnek (pl.: OMM, Francia vagy épp a vöröskabátosok) már nem azt tanítják, hogy hogy tud minnél gyorsabban lőni, hanem azt, hogy hogyan képes nem túl gyorsan tenni ezt. Egyszerűen az akkori képzettségi színt mellett, egy gyalogsági egység tíz perc alatt nullára tudta magát lőni, mert egyszerűen nem bírt el több lőszert. Na ez változott a hátul töltéssel. A vége az lett, hogy a baka szerepe leértékelődött, ő csak a hús volt a húsdarálóban. De mint rendesen ez se tartott sokáig. 1940-es években már újra kezdett számítani a képzettség, ugye a tankok, repülők, manőverező harc stb. Mostanra meg megint ott vagyunk, hogy megéri sok esetben akár kis csoportra is taktikai rakétát lőni, mert az elestt katonával, még a frissen kikerült újonccal is min egy év megy a füstbe. Ezt persze nem akarjuk látni, szinte az összes nyugati hadseregen érezni, hogy az utolsó amire költene az a legénységi állomány, hiszen ezek csak bokorugrók.
Miért írom le ezt? Mert ez a válasz az összes ilyen kérdésre.
Azok az eszközök ott a sivatagban azért vannak ott, mert kellenek a "szabadság földjének" védelmére. Most azt hagyjuk, hogy a beüzemelésük is hónapokban mérhető, hogy még talán 105-ös löveggel szerelt változatok is vannak ott, hogy az USA nem ad el urán páncélos hk-t így azt is át kell alakítani, de rendben legyen. Odaküldik, ezzel gyakorlatilag kinullázák a tartalékaikat, mert az orosz ellen mennyiség kell, nem lehet 50-100 hk-val bohóckodni. Ahogy egy század F-15 is maximum nehezebben elkapható célpont. Bár 4-gen, szintén különböző műszerezettséggel letárolva. Nem tudom, hogy mennyire repkednék az orosz légvédelem megsemmisítési zónájában, de mondom oké, odaadtuk.
És innen jön a baj, ugyanis még ha el is fogadjuk a hatalmas technikai fölényt (mondom ha) az semmiképpen sem akkora, hogy áthidalhatatlan legyen a jobb képzettséggel. És most nem csak annyi történik, hogy ledarálják az ukrán tapasztalt állományt a húsdarálóban, hanem a saját állományuk szerez valós tapasztalatot, mégpedig a cserélgetés miatt az állomány jelentős része. Szóval legkorábban egy év múlva esetleg, oda tud dobni pár ezer hk-t az USA, totál újoncokkal, (a javelinnél is látszik, hogy ez mennyire hatékony (semennyire) egy nagy adag harcedzett, jól képzett orosz harckocsizó, tüzér, hajózó, és lövész ellen. És az eredmény kínosan egyoldalú lesz. Magyarul nem (relatíve)olcsó lövegeket éget el, hanem nehéztechnikát, a saját tartalékainak és nimbuszának nagy részét. Értelmetlenül. Mert addigra vagy omlik Oroszország, vagy ha nem, akkor már nem állítja ezzel meg.

És itt jön a sakktábla. A véleményem még mindig az, hogy Oroszország nem csak nyugat, hanem Kína ellen is lépett. Részben a Szu visszaállítása, részben pedig Európa "meghódítása" miatt. Hiszen Gondor gyengült, de meg gyengeségében is végtelenül erős. Így miért vesszük ténynek, hogy másodhegedűs Kína játszmájában, vagy csak úgy beugrott egy "kiprovokált" háborúba. Sokszor hangzik el, ha 14-ben támad akkor. Na akkor veszített volna. Mert akkor akarták beugratni, de akkor még nem volt felkészülve. Meg azt is, hogy ezzel Kínára szorul. De a valóságban, a tudományban még mindig ők a trendadók, és nem kína. Ha tovább vár, és lassan elszankciózgatják akkor végérvényesen Kína karjaiba kerül, igen. Maga Föderáció persze megmarad, de már látszott, hogy Kína nyúlkál az érdekszférája felé. Szóval 8 éve készülnek. Pontosan erre a percre. Látszik, minden szankcióra azonnal válaszuk van, a gazdasági mutatóikon látszik, hogy kb átmenetinek is nehezen mondható megtorpanás után ugyanúgy pörög, mint eddig. Most meg lehet etetni a néppel egy csomó olyan beruházást, amire azt mondta volna korábban, hogy felesleges, megvesszük nyugatról. És végül most nem tudnának csak nyílt háborúval anyagcsatát nyerni ellenük. De azt nem gondolom, hogy bárki bevállalja.
Miért gondolom amúgy, hogy Kína ellen is játszanak? Nos Kínát és Indiát egy szövetségbe kényszeríteni, az beza egy önálló játékosra utal, nem egy bábra. És másfelől ezzel egyrészt kissé el is zárta a volt Szu területektől, másrészről olyan szempontból csapda, hogy Kínát arra sarkalhatja, hogy most lépjen Tajvan felé, amire még nincs felkészülve.
Miért fontos ez? Mert az oroszokon kívül mindenki egy széttagolt EU-ban érdekelt, egyedül az oroszoknak jó a Liszabontól Vlagyivosztokig.
Mi utal erre? Nos Nagy Péter. Avagy ahogy az elején írtam, Oroszország ideológiának a "régi aranykor" és a közös európai örökség, a közös kultúra lesz az ideológiai hívószó. Hiszen lehetne más is, Iván a rettentő (jó kis darab, olvassátok csak el) vagy éppen I. Miklós is, aki sokkal aktuálisabb lett volna sok tekintetben. De a Reformercár, aki "bevezette" az országot európába pontosan ezt testesíti meg. A kelet és nyugat közötti kapcsolatokat.
Hogy nyernek-e? Nem tudom. De mindenesetre esélyük így lehet, hogy 3 szereplős maradjon a nagy játszma.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 945
93
Mivel lassan végzek azzal, hogy behozzak minden elmaradást, így most már akkor megírom ide is a Centauri Köztársaság elemzését a helyzetről. Természetesen ez nem érhet fel egy azték uralkodóval, és távolról sem olyan perspektívából látom a dolgokat, mint egy hóbagoly.
De azért valamit esetleg hozzá tudok tenni.
Ennek keretében akkor kezdjük is ezzel: A hadsereg alapja a katona. A katona képzése rendesen évekbe tellett. Amíg megtanulta kezelni a kardot, íjat, tartani az alakzatokat, manőverezni a csatamezőn csapatban. Voltak olyan időszakok, amíg ez a tudás színte el is tűnt, de maga a képzés akkor is évekbe telt. Aztán ez lassan változni kezdett, a tűzfegyverek megjelenése rengeteg mindent átírt. Még akkor is, ha az első muskéták betöltése, és elsütése valami 176 lépésből állt, de rá egy évszázadra már elkezdi kiszorítani az íjat. Nem a nagyobb tűzgyorsaság, vagy hatásos lőtáv miatt, és véletlenül sem a pontosság miatt. Hanem egyszerűbb kiképezni egy puskást, mint egy íjászt. Viszont emiatt jön valami más, a tűzvonal, a gyalogsági négyszögek, a csatán belüli alakzatok, és ehhez kapcsolódó dolgok megtanulása szintén éveket jelent. Ez amúgy odáig megy, hogy az angol-francia háborúban kanadáért egy reguláris katonára simán lőttek akár egy üteggel is, mivel ott a gyarmatokon abszolút pótolhatatlan, és nyílt csatában szinte elképzelhetetlen harcértékű volt. Ez kezdett változni az 1800-as évek első harmada végén. 1848-ban már bőven léteznek a vadász századok (akik a pontosabb, bár nehezebben kezelhető vadász fegyverekkel vannak felszerelve. Igen innen jön a vadász kifejezésünk) az 1860-as évekre meg már olyan tűzerő, és tűzgyorsaság ellátása válik lehetővé, ami megszűnteti a képzettségek nagy részének értékét. Ne felejtsük, hogy addigra már az elöltöltős puskák is olyan szinten voltak, hogy egy jól képzett hadseregnek (pl.: OMM, Francia vagy épp a vöröskabátosok) már nem azt tanítják, hogy hogy tud minnél gyorsabban lőni, hanem azt, hogy hogyan képes nem túl gyorsan tenni ezt. Egyszerűen az akkori képzettségi színt mellett, egy gyalogsági egység tíz perc alatt nullára tudta magát lőni, mert egyszerűen nem bírt el több lőszert. Na ez változott a hátul töltéssel. A vége az lett, hogy a baka szerepe leértékelődött, ő csak a hús volt a húsdarálóban. De mint rendesen ez se tartott sokáig. 1940-es években már újra kezdett számítani a képzettség, ugye a tankok, repülők, manőverező harc stb. Mostanra meg megint ott vagyunk, hogy megéri sok esetben akár kis csoportra is taktikai rakétát lőni, mert az elestt katonával, még a frissen kikerült újonccal is min egy év megy a füstbe. Ezt persze nem akarjuk látni, szinte az összes nyugati hadseregen érezni, hogy az utolsó amire költene az a legénységi állomány, hiszen ezek csak bokorugrók.
Miért írom le ezt? Mert ez a válasz az összes ilyen kérdésre.
Azok az eszközök ott a sivatagban azért vannak ott, mert kellenek a "szabadság földjének" védelmére. Most azt hagyjuk, hogy a beüzemelésük is hónapokban mérhető, hogy még talán 105-ös löveggel szerelt változatok is vannak ott, hogy az USA nem ad el urán páncélos hk-t így azt is át kell alakítani, de rendben legyen. Odaküldik, ezzel gyakorlatilag kinullázák a tartalékaikat, mert az orosz ellen mennyiség kell, nem lehet 50-100 hk-val bohóckodni. Ahogy egy század F-15 is maximum nehezebben elkapható célpont. Bár 4-gen, szintén különböző műszerezettséggel letárolva. Nem tudom, hogy mennyire repkednék az orosz légvédelem megsemmisítési zónájában, de mondom oké, odaadtuk.
És innen jön a baj, ugyanis még ha el is fogadjuk a hatalmas technikai fölényt (mondom ha) az semmiképpen sem akkora, hogy áthidalhatatlan legyen a jobb képzettséggel. És most nem csak annyi történik, hogy ledarálják az ukrán tapasztalt állományt a húsdarálóban, hanem a saját állományuk szerez valós tapasztalatot, mégpedig a cserélgetés miatt az állomány jelentős része. Szóval legkorábban egy év múlva esetleg, oda tud dobni pár ezer hk-t az USA, totál újoncokkal, (a javelinnél is látszik, hogy ez mennyire hatékony (semennyire) egy nagy adag harcedzett, jól képzett orosz harckocsizó, tüzér, hajózó, és lövész ellen. És az eredmény kínosan egyoldalú lesz. Magyarul nem (relatíve)olcsó lövegeket éget el, hanem nehéztechnikát, a saját tartalékainak és nimbuszának nagy részét. Értelmetlenül. Mert addigra vagy omlik Oroszország, vagy ha nem, akkor már nem állítja ezzel meg.

És itt jön a sakktábla. A véleményem még mindig az, hogy Oroszország nem csak nyugat, hanem Kína ellen is lépett. Részben a Szu visszaállítása, részben pedig Európa "meghódítása" miatt. Hiszen Gondor gyengült, de meg gyengeségében is végtelenül erős. Így miért vesszük ténynek, hogy másodhegedűs Kína játszmájában, vagy csak úgy beugrott egy "kiprovokált" háborúba. Sokszor hangzik el, ha 14-ben támad akkor. Na akkor veszített volna. Mert akkor akarták beugratni, de akkor még nem volt felkészülve. Meg azt is, hogy ezzel Kínára szorul. De a valóságban, a tudományban még mindig ők a trendadók, és nem kína. Ha tovább vár, és lassan elszankciózgatják akkor végérvényesen Kína karjaiba kerül, igen. Maga Föderáció persze megmarad, de már látszott, hogy Kína nyúlkál az érdekszférája felé. Szóval 8 éve készülnek. Pontosan erre a percre. Látszik, minden szankcióra azonnal válaszuk van, a gazdasági mutatóikon látszik, hogy kb átmenetinek is nehezen mondható megtorpanás után ugyanúgy pörög, mint eddig. Most meg lehet etetni a néppel egy csomó olyan beruházást, amire azt mondta volna korábban, hogy felesleges, megvesszük nyugatról. És végül most nem tudnának csak nyílt háborúval anyagcsatát nyerni ellenük. De azt nem gondolom, hogy bárki bevállalja.
Miért gondolom amúgy, hogy Kína ellen is játszanak? Nos Kínát és Indiát egy szövetségbe kényszeríteni, az beza egy önálló játékosra utal, nem egy bábra. És másfelől ezzel egyrészt kissé el is zárta a volt Szu területektől, másrészről olyan szempontból csapda, hogy Kínát arra sarkalhatja, hogy most lépjen Tajvan felé, amire még nincs felkészülve.
Miért fontos ez? Mert az oroszokon kívül mindenki egy széttagolt EU-ban érdekelt, egyedül az oroszoknak jó a Liszabontól Vlagyivosztokig.
Mi utal erre? Nos Nagy Péter. Avagy ahogy az elején írtam, Oroszország ideológiának a "régi aranykor" és a közös európai örökség, a közös kultúra lesz az ideológiai hívószó. Hiszen lehetne más is, Iván a rettentő (jó kis darab, olvassátok csak el) vagy éppen I. Miklós is, aki sokkal aktuálisabb lett volna sok tekintetben. De a Reformercár, aki "bevezette" az országot európába pontosan ezt testesíti meg. A kelet és nyugat közötti kapcsolatokat.
Hogy nyernek-e? Nem tudom. De mindenesetre esélyük így lehet, hogy 3 szereplős maradjon a nagy játszma.
Egész jó, tetszik!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 821
113
Mivel lassan végzek azzal, hogy behozzak minden elmaradást, így most már akkor megírom ide is a Centauri Köztársaság elemzését a helyzetről. Természetesen ez nem érhet fel egy azték uralkodóval, és távolról sem olyan perspektívából látom a dolgokat, mint egy hóbagoly.
De azért valamit esetleg hozzá tudok tenni.
Ennek keretében akkor kezdjük is ezzel: A hadsereg alapja a katona. A katona képzése rendesen évekbe tellett. Amíg megtanulta kezelni a kardot, íjat, tartani az alakzatokat, manőverezni a csatamezőn csapatban. Voltak olyan időszakok, amíg ez a tudás színte el is tűnt, de maga a képzés akkor is évekbe telt. Aztán ez lassan változni kezdett, a tűzfegyverek megjelenése rengeteg mindent átírt. Még akkor is, ha az első muskéták betöltése, és elsütése valami 176 lépésből állt, de rá egy évszázadra már elkezdi kiszorítani az íjat. Nem a nagyobb tűzgyorsaság, vagy hatásos lőtáv miatt, és véletlenül sem a pontosság miatt. Hanem egyszerűbb kiképezni egy puskást, mint egy íjászt. Viszont emiatt jön valami más, a tűzvonal, a gyalogsági négyszögek, a csatán belüli alakzatok, és ehhez kapcsolódó dolgok megtanulása szintén éveket jelent. Ez amúgy odáig megy, hogy az angol-francia háborúban kanadáért egy reguláris katonára simán lőttek akár egy üteggel is, mivel ott a gyarmatokon abszolút pótolhatatlan, és nyílt csatában szinte elképzelhetetlen harcértékű volt. Ez kezdett változni az 1800-as évek első harmada végén. 1848-ban már bőven léteznek a vadász századok (akik a pontosabb, bár nehezebben kezelhető vadász fegyverekkel vannak felszerelve. Igen innen jön a vadász kifejezésünk) az 1860-as évekre meg már olyan tűzerő, és tűzgyorsaság ellátása válik lehetővé, ami megszűnteti a képzettségek nagy részének értékét. Ne felejtsük, hogy addigra már az elöltöltős puskák is olyan szinten voltak, hogy egy jól képzett hadseregnek (pl.: OMM, Francia vagy épp a vöröskabátosok) már nem azt tanítják, hogy hogy tud minnél gyorsabban lőni, hanem azt, hogy hogyan képes nem túl gyorsan tenni ezt. Egyszerűen az akkori képzettségi színt mellett, egy gyalogsági egység tíz perc alatt nullára tudta magát lőni, mert egyszerűen nem bírt el több lőszert. Na ez változott a hátul töltéssel. A vége az lett, hogy a baka szerepe leértékelődött, ő csak a hús volt a húsdarálóban. De mint rendesen ez se tartott sokáig. 1940-es években már újra kezdett számítani a képzettség, ugye a tankok, repülők, manőverező harc stb. Mostanra meg megint ott vagyunk, hogy megéri sok esetben akár kis csoportra is taktikai rakétát lőni, mert az elestt katonával, még a frissen kikerült újonccal is min egy év megy a füstbe. Ezt persze nem akarjuk látni, szinte az összes nyugati hadseregen érezni, hogy az utolsó amire költene az a legénységi állomány, hiszen ezek csak bokorugrók.
Miért írom le ezt? Mert ez a válasz az összes ilyen kérdésre.
Azok az eszközök ott a sivatagban azért vannak ott, mert kellenek a "szabadság földjének" védelmére. Most azt hagyjuk, hogy a beüzemelésük is hónapokban mérhető, hogy még talán 105-ös löveggel szerelt változatok is vannak ott, hogy az USA nem ad el urán páncélos hk-t így azt is át kell alakítani, de rendben legyen. Odaküldik, ezzel gyakorlatilag kinullázák a tartalékaikat, mert az orosz ellen mennyiség kell, nem lehet 50-100 hk-val bohóckodni. Ahogy egy század F-15 is maximum nehezebben elkapható célpont. Bár 4-gen, szintén különböző műszerezettséggel letárolva. Nem tudom, hogy mennyire repkednék az orosz légvédelem megsemmisítési zónájában, de mondom oké, odaadtuk.
És innen jön a baj, ugyanis még ha el is fogadjuk a hatalmas technikai fölényt (mondom ha) az semmiképpen sem akkora, hogy áthidalhatatlan legyen a jobb képzettséggel. És most nem csak annyi történik, hogy ledarálják az ukrán tapasztalt állományt a húsdarálóban, hanem a saját állományuk szerez valós tapasztalatot, mégpedig a cserélgetés miatt az állomány jelentős része. Szóval legkorábban egy év múlva esetleg, oda tud dobni pár ezer hk-t az USA, totál újoncokkal, (a javelinnél is látszik, hogy ez mennyire hatékony (semennyire) egy nagy adag harcedzett, jól képzett orosz harckocsizó, tüzér, hajózó, és lövész ellen. És az eredmény kínosan egyoldalú lesz. Magyarul nem (relatíve)olcsó lövegeket éget el, hanem nehéztechnikát, a saját tartalékainak és nimbuszának nagy részét. Értelmetlenül. Mert addigra vagy omlik Oroszország, vagy ha nem, akkor már nem állítja ezzel meg.

És itt jön a sakktábla. A véleményem még mindig az, hogy Oroszország nem csak nyugat, hanem Kína ellen is lépett. Részben a Szu visszaállítása, részben pedig Európa "meghódítása" miatt. Hiszen Gondor gyengült, de meg gyengeségében is végtelenül erős. Így miért vesszük ténynek, hogy másodhegedűs Kína játszmájában, vagy csak úgy beugrott egy "kiprovokált" háborúba. Sokszor hangzik el, ha 14-ben támad akkor. Na akkor veszített volna. Mert akkor akarták beugratni, de akkor még nem volt felkészülve. Meg azt is, hogy ezzel Kínára szorul. De a valóságban, a tudományban még mindig ők a trendadók, és nem kína. Ha tovább vár, és lassan elszankciózgatják akkor végérvényesen Kína karjaiba kerül, igen. Maga Föderáció persze megmarad, de már látszott, hogy Kína nyúlkál az érdekszférája felé. Szóval 8 éve készülnek. Pontosan erre a percre. Látszik, minden szankcióra azonnal válaszuk van, a gazdasági mutatóikon látszik, hogy kb átmenetinek is nehezen mondható megtorpanás után ugyanúgy pörög, mint eddig. Most meg lehet etetni a néppel egy csomó olyan beruházást, amire azt mondta volna korábban, hogy felesleges, megvesszük nyugatról. És végül most nem tudnának csak nyílt háborúval anyagcsatát nyerni ellenük. De azt nem gondolom, hogy bárki bevállalja.
Miért gondolom amúgy, hogy Kína ellen is játszanak? Nos Kínát és Indiát egy szövetségbe kényszeríteni, az beza egy önálló játékosra utal, nem egy bábra. És másfelől ezzel egyrészt kissé el is zárta a volt Szu területektől, másrészről olyan szempontból csapda, hogy Kínát arra sarkalhatja, hogy most lépjen Tajvan felé, amire még nincs felkészülve.
Miért fontos ez? Mert az oroszokon kívül mindenki egy széttagolt EU-ban érdekelt, egyedül az oroszoknak jó a Liszabontól Vlagyivosztokig.
Mi utal erre? Nos Nagy Péter. Avagy ahogy az elején írtam, Oroszország ideológiának a "régi aranykor" és a közös európai örökség, a közös kultúra lesz az ideológiai hívószó. Hiszen lehetne más is, Iván a rettentő (jó kis darab, olvassátok csak el) vagy éppen I. Miklós is, aki sokkal aktuálisabb lett volna sok tekintetben. De a Reformercár, aki "bevezette" az országot európába pontosan ezt testesíti meg. A kelet és nyugat közötti kapcsolatokat.
Hogy nyernek-e? Nem tudom. De mindenesetre esélyük így lehet, hogy 3 szereplős maradjon a nagy játszma.

Jelenleg Oroszország de facto Kína proxy-állama. Kína az Egyesült Államok egyenrangú versenytársa. Oroszország olyan helyzetben találhatja magát, mint Észak-Korea vagy Irán. Ezek is Kína proxy-államai. Ettől még Kína többé-kevésbé betartja a szankciókat velük szemben. Egyelőre. Azért a háttérben biztosan elad nekik sokmindent, elektronikát, alkatrészeket.

Az orosz hadsereg nagy fejlődéséhez nem fűznék nagy reményeket. Ők ilyenek évszázadok óta, egy háborújukból sem tanultak, legalábbis másokhoz képest (nyugati vagy távol-keleti hadseregek levonták a tanulságokat a kudarcaikból, orosz csak annyit, hogy még több acélt és húst kell az ellenhez vagdosni, akkor siker lesz a vége). Ukrajnába is úgy rontottak be, mint akik semmit sem tanultak, semmit sem felejtettek.

Vannak, akik szerint Kína a háttérben összedolgozik a globalista elittel. De a legegyszerűbb és leglogikusabb magyarázat (Occam beretvája), hogy az amerikaiak tényleg azt gondolták, hogy a kínai komcsik hülyék, és ha a termelést Kínába exportálják, akár a kínaiak feltételeit elfogadva, akkor Kína egy újabb "emberi jogi demokrácia" vazallusállammá válik. Hiszen 1989-ben majdnem megtörtént náluk is, mint a legtöbb komcsi országban. Ehelyett Kína ultranacionalista, autoriter szuperhatalom lett. A globalistáknak nem volt vészterve erre az eshetőségre. 2000 óta azzal vigasztalják magukat 2-3 évenként, hogy Kína pénteken csődbe megy, hatalmas buborék fog kipukkanni, átszakad a Három Szurdok Gát, majd a hongkongi tüntetők megrengetik a rendszert, 2020 elején azzal, hogy majd a kovid kicsinálja őket. Csupa vágyálom, megbirkózás. Ők sem tévedhetetlenek a jelek szerint.
 
K

kamm

Guest
Jelenleg Oroszország de facto Kína proxy-állama.
Egy proxy, amelyiknek 5x annyit atomtoltete van es 2x akkora terulete, 3x annyi nuklearis subja stb...? Ne mar. :D

Kína az Egyesült Államok egyenrangú versenytársa.
What. :D

Mondjuk pont semmiben nem kepes igazan vbersenyre kelni Amerikaval, ha egy percre itt osszeszedi magat a vezetes. Katonailag ossze sem lehet hasonlitanit, gazdasagilag meg tovabbra is a kontraszelekcio iranyit Kinaban.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 821
113
Egy proxy, amelyiknek 5x annyit atomtoltete van es 2x akkora terulete, 3x annyi nuklearis subja stb...? Ne mar. :D

Meg úgy tizedannyi lakosa. Igaz, fejenkénti GDP-ben még megelőzik Kínát. De Kína a világ második gazdasága.

Mondjuk pont semmiben nem kepes igazan vbersenyre kelni Amerikaval, ha egy percre itt osszeszedi magat a vezetes. Katonailag ossze sem lehet hasonlitanit, gazdasagilag meg tovabbra is a kontraszelekcio iranyit Kinaban.

De nem szedi magát össze, láthatóan. Ja és biztos a kontraszelekció miatt jutottak 30-40 év alatt oda, ahol vannak most, az akkorihoz képest.
Kína katonailag is a második a világon, ma már egyértelmű. Persze tény, még nem bizonyítottak éles háborúban a vietnamiak elleni '79-es büntetőexpedíció óta, ami kb. az oroszok mostani ukrajnai szerepléséhez volt hasonló.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 504
6 471
113
Jelenleg Oroszország de facto Kína proxy-állama. Kína az Egyesült Államok egyenrangú versenytársa. Oroszország olyan helyzetben találhatja magát, mint Észak-Korea vagy Irán. Ezek is Kína proxy-államai. Ettől még Kína többé-kevésbé betartja a szankciókat velük szemben. Egyelőre. Azért a háttérben biztosan elad nekik sokmindent, elektronikát, alkatrészeket.

Az orosz hadsereg nagy fejlődéséhez nem fűznék nagy reményeket. Ők ilyenek évszázadok óta, egy háborújukból sem tanultak, legalábbis másokhoz képest (nyugati vagy távol-keleti hadseregek levonták a tanulságokat a kudarcaikból, orosz csak annyit, hogy még több acélt és húst kell az ellenhez vagdosni, akkor siker lesz a vége). Ukrajnába is úgy rontottak be, mint akik semmit sem tanultak, semmit sem felejtettek.

Vannak, akik szerint Kína a háttérben összedolgozik a globalista elittel. De a legegyszerűbb és leglogikusabb magyarázat (Occam beretvája), hogy az amerikaiak tényleg azt gondolták, hogy a kínai komcsik hülyék, és ha a termelést Kínába exportálják, akár a kínaiak feltételeit elfogadva, akkor Kína egy újabb "emberi jogi demokrácia" vazallusállammá válik. Hiszen 1989-ben majdnem megtörtént náluk is, mint a legtöbb komcsi országban. Ehelyett Kína ultranacionalista, autoriter szuperhatalom lett. A globalistáknak nem volt vészterve erre az eshetőségre. 2000 óta azzal vigasztalják magukat 2-3 évenként, hogy Kína pénteken csődbe megy, hatalmas buborék fog kipukkanni, átszakad a Három Szurdok Gát, majd a hongkongi tüntetők megrengetik a rendszert, 2020 elején azzal, hogy majd a kovid kicsinálja őket. Csupa vágyálom, megbirkózás. Ők sem tévedhetetlenek a jelek szerint.
USA most még adott Kínának és Indiának (3 milliárd ember) olcsó energiát is. Nagy koponyák.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Mivel lassan végzek azzal, hogy behozzak minden elmaradást, így most már akkor megírom ide is a Centauri Köztársaság elemzését a helyzetről. Természetesen ez nem érhet fel egy azték uralkodóval, és távolról sem olyan perspektívából látom a dolgokat, mint egy hóbagoly.
De azért valamit esetleg hozzá tudok tenni.
Ennek keretében akkor kezdjük is ezzel: A hadsereg alapja a katona. A katona képzése rendesen évekbe tellett. Amíg megtanulta kezelni a kardot, íjat, tartani az alakzatokat, manőverezni a csatamezőn csapatban. Voltak olyan időszakok, amíg ez a tudás színte el is tűnt, de maga a képzés akkor is évekbe telt. Aztán ez lassan változni kezdett, a tűzfegyverek megjelenése rengeteg mindent átírt. Még akkor is, ha az első muskéták betöltése, és elsütése valami 176 lépésből állt, de rá egy évszázadra már elkezdi kiszorítani az íjat. Nem a nagyobb tűzgyorsaság, vagy hatásos lőtáv miatt, és véletlenül sem a pontosság miatt. Hanem egyszerűbb kiképezni egy puskást, mint egy íjászt. Viszont emiatt jön valami más, a tűzvonal, a gyalogsági négyszögek, a csatán belüli alakzatok, és ehhez kapcsolódó dolgok megtanulása szintén éveket jelent. Ez amúgy odáig megy, hogy az angol-francia háborúban kanadáért egy reguláris katonára simán lőttek akár egy üteggel is, mivel ott a gyarmatokon abszolút pótolhatatlan, és nyílt csatában szinte elképzelhetetlen harcértékű volt. Ez kezdett változni az 1800-as évek első harmada végén. 1848-ban már bőven léteznek a vadász századok (akik a pontosabb, bár nehezebben kezelhető vadász fegyverekkel vannak felszerelve. Igen innen jön a vadász kifejezésünk) az 1860-as évekre meg már olyan tűzerő, és tűzgyorsaság ellátása válik lehetővé, ami megszűnteti a képzettségek nagy részének értékét. Ne felejtsük, hogy addigra már az elöltöltős puskák is olyan szinten voltak, hogy egy jól képzett hadseregnek (pl.: OMM, Francia vagy épp a vöröskabátosok) már nem azt tanítják, hogy hogy tud minnél gyorsabban lőni, hanem azt, hogy hogyan képes nem túl gyorsan tenni ezt. Egyszerűen az akkori képzettségi színt mellett, egy gyalogsági egység tíz perc alatt nullára tudta magát lőni, mert egyszerűen nem bírt el több lőszert. Na ez változott a hátul töltéssel. A vége az lett, hogy a baka szerepe leértékelődött, ő csak a hús volt a húsdarálóban. De mint rendesen ez se tartott sokáig. 1940-es években már újra kezdett számítani a képzettség, ugye a tankok, repülők, manőverező harc stb. Mostanra meg megint ott vagyunk, hogy megéri sok esetben akár kis csoportra is taktikai rakétát lőni, mert az elestt katonával, még a frissen kikerült újonccal is min egy év megy a füstbe. Ezt persze nem akarjuk látni, szinte az összes nyugati hadseregen érezni, hogy az utolsó amire költene az a legénységi állomány, hiszen ezek csak bokorugrók.
Miért írom le ezt? Mert ez a válasz az összes ilyen kérdésre.
Azok az eszközök ott a sivatagban azért vannak ott, mert kellenek a "szabadság földjének" védelmére. Most azt hagyjuk, hogy a beüzemelésük is hónapokban mérhető, hogy még talán 105-ös löveggel szerelt változatok is vannak ott, hogy az USA nem ad el urán páncélos hk-t így azt is át kell alakítani, de rendben legyen. Odaküldik, ezzel gyakorlatilag kinullázák a tartalékaikat, mert az orosz ellen mennyiség kell, nem lehet 50-100 hk-val bohóckodni. Ahogy egy század F-15 is maximum nehezebben elkapható célpont. Bár 4-gen, szintén különböző műszerezettséggel letárolva. Nem tudom, hogy mennyire repkednék az orosz légvédelem megsemmisítési zónájában, de mondom oké, odaadtuk.
És innen jön a baj, ugyanis még ha el is fogadjuk a hatalmas technikai fölényt (mondom ha) az semmiképpen sem akkora, hogy áthidalhatatlan legyen a jobb képzettséggel. És most nem csak annyi történik, hogy ledarálják az ukrán tapasztalt állományt a húsdarálóban, hanem a saját állományuk szerez valós tapasztalatot, mégpedig a cserélgetés miatt az állomány jelentős része. Szóval legkorábban egy év múlva esetleg, oda tud dobni pár ezer hk-t az USA, totál újoncokkal, (a javelinnél is látszik, hogy ez mennyire hatékony (semennyire) egy nagy adag harcedzett, jól képzett orosz harckocsizó, tüzér, hajózó, és lövész ellen. És az eredmény kínosan egyoldalú lesz. Magyarul nem (relatíve)olcsó lövegeket éget el, hanem nehéztechnikát, a saját tartalékainak és nimbuszának nagy részét. Értelmetlenül. Mert addigra vagy omlik Oroszország, vagy ha nem, akkor már nem állítja ezzel meg.

És itt jön a sakktábla. A véleményem még mindig az, hogy Oroszország nem csak nyugat, hanem Kína ellen is lépett. Részben a Szu visszaállítása, részben pedig Európa "meghódítása" miatt. Hiszen Gondor gyengült, de meg gyengeségében is végtelenül erős. Így miért vesszük ténynek, hogy másodhegedűs Kína játszmájában, vagy csak úgy beugrott egy "kiprovokált" háborúba. Sokszor hangzik el, ha 14-ben támad akkor. Na akkor veszített volna. Mert akkor akarták beugratni, de akkor még nem volt felkészülve. Meg azt is, hogy ezzel Kínára szorul. De a valóságban, a tudományban még mindig ők a trendadók, és nem kína. Ha tovább vár, és lassan elszankciózgatják akkor végérvényesen Kína karjaiba kerül, igen. Maga Föderáció persze megmarad, de már látszott, hogy Kína nyúlkál az érdekszférája felé. Szóval 8 éve készülnek. Pontosan erre a percre. Látszik, minden szankcióra azonnal válaszuk van, a gazdasági mutatóikon látszik, hogy kb átmenetinek is nehezen mondható megtorpanás után ugyanúgy pörög, mint eddig. Most meg lehet etetni a néppel egy csomó olyan beruházást, amire azt mondta volna korábban, hogy felesleges, megvesszük nyugatról. És végül most nem tudnának csak nyílt háborúval anyagcsatát nyerni ellenük. De azt nem gondolom, hogy bárki bevállalja.
Miért gondolom amúgy, hogy Kína ellen is játszanak? Nos Kínát és Indiát egy szövetségbe kényszeríteni, az beza egy önálló játékosra utal, nem egy bábra. És másfelől ezzel egyrészt kissé el is zárta a volt Szu területektől, másrészről olyan szempontból csapda, hogy Kínát arra sarkalhatja, hogy most lépjen Tajvan felé, amire még nincs felkészülve.
Miért fontos ez? Mert az oroszokon kívül mindenki egy széttagolt EU-ban érdekelt, egyedül az oroszoknak jó a Liszabontól Vlagyivosztokig.
Mi utal erre? Nos Nagy Péter. Avagy ahogy az elején írtam, Oroszország ideológiának a "régi aranykor" és a közös európai örökség, a közös kultúra lesz az ideológiai hívószó. Hiszen lehetne más is, Iván a rettentő (jó kis darab, olvassátok csak el) vagy éppen I. Miklós is, aki sokkal aktuálisabb lett volna sok tekintetben. De a Reformercár, aki "bevezette" az országot európába pontosan ezt testesíti meg. A kelet és nyugat közötti kapcsolatokat.
Hogy nyernek-e? Nem tudom. De mindenesetre esélyük így lehet, hogy 3 szereplős maradjon a nagy játszma.
Szuper! Felüdülés volt olvasni.

Hozzátenném, hogy szerintem Oroszországnak van egyedül komolyan vehető spirituális hátországa, amely hosszú távon történelemformáló erő. Az ortodoxia, róma öröksége, eurázsiai térség ambíciója, komoly kulturális és technológiai ideák tükröződése. Sok orosznak van küldetéstudata civilizációs értelemben. Ez áll szemben a globalista homogenizáló elvtelenséggel. Amerikában megfakult az álom, meg a "demokrácia keresztes hadai" érzelmi töltet is. Kína is csak statikusan vetíti a mennyei birodalmat. Izrael megrekedt a puszta túlélési küzdelemben, de ugyan ki várja már a messiást, Európában halott a kereszténység (Athosz hegyet leszámítva), a muzulmán világ a középkorát éli, de nekik nincs miből reneszánszt csinálni mint anno Európának a keresztes háborúkat követően. Afrika, Óceánia ilyen szempontból semmi, talán Japánban és Dél Amerikában van halvány esély civilizációs előrelépésre. De leginkább az oroszoknál, és remélem nem a Dugin féle lázálom, hanem valami humánusabb verzió kerül felszínre.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
De azért leírom neked a tényeked. Nem, nem véleményt, hanem tényeket.

Gorbacsov gyenge vezetőként önként, dalolva, mindenféle ellentételezés nélkül feladta a hidegháborús szembenállást, és elfogadta a szóban tett garanciavállalásokat mind a NATO-val kapcsolatban, mind az érdekszférájának tiszteletben tartásával kapcsolatban.
Ez tény.

Ezt az öreg Bush már 1990 februárjában felrúgta Camp Davidben, amikor Kohlnak és Mitterandnak elmondta, hogy teljesen mindegy mit ígértek az oroszoknak, ők vesztettek, mi pedig nyertünk.
Ez is tény.

Bevatkoztak mind a 91-es, mind a 93-as szovjet/orosz belpolitikai válságba, Jelcin az ő hasznos idiótájuk volt. Jelcin tanácsadói, az úgynevezett gazdasági szakemberek jó része a CIA fizetési listáján szerepelt.
Ez is tény.

1990-ben az első iraki balhé idején a legnagyobb mészárlást az amerikai úgy vitték véghez, hogy az irakiak orosz közbenjárásra hazaindultak kuvaitból, és a visszavonuló hadoszlopra támadtak rá az amerikaiak, az elejét és végét lebombázva, aztán legyilkolva mindenkit - pokol orászgútja.
Ez is tény.

Csecsen balhé szítása közel-keleti proxikon keresztül.
Ez is tény

NATO keleti bővítése az ígéretek ellenére. Ezzel egy időben megkeződik az amerikai háttérmunka ukrajnában, a középázsiai országokban, a hagyományosan orosz szövetséges Szerbia bombázása ENSZ BT felhatalmázás nélkül, ezzel örökre érvénytelenítve a nemzetközi jogra és a NATO védelmi jellegére történp hivatkozást (de ti azért is fújjátok)

Putyin hatalomra jutásával és oroszország erősödésével szinte azonnal megkezdődik Putyin dehumanizálása: olyan jelentéktelennek tűnő hülyeségekkel, mint Dobby manó Putyinról történő megformázása stb stb.

Fegyverkorlátozási szerződések felmondása, és korábban alá tartozó rendszerek telepítése a keleti NATO országokba teljesen hihetetlen hazug indokokkal (irán és észak-korea ellen kell)

2007 Müncheni biztpol konferencia - Putyin legendás beszéde, de süket fülekre talál

Orosz sportolók ellen indított hadjárat és propagandaháború, a szocsi olimpia és a VB rendezés jogának elvételére tett kísérletek, ezek sikertelensége után legalja lejárató kampányok (WC-s sztori, ami most is visszaköszön)

2013 - Budapesti Memorandum felrúgása amerikai részről első felvonás - Fehéoroszország elleni szankciók ( a memorandum egyik pontja világosan kimondta, hogy sem gazdasági nyomásgyakorlás, sem politikai befolyásolás nem történhet)

2014 - Victoria Nuland és a Kagan klán ukrajnai küldetése - hogyan csináljunk egy 100 fős tüntikéből puccsot és polgárháborút 3 hónap leforgása alatt. A szélsőliberális index írta 2013 végén a helyszínről - pár hülyegyerek tüntikézik, 2 utcára a majdantól már nyoma sincs, senkit nem érdekel.

március - krími lakosok elleni pogrom/lincselés korszunban, mariupoli gyilkolászások, harkovi-donyecki elnyomás
május - odesszeai mészárlás

Mindez a 90-es években megfogalmazott amerikai doktrínaváltás eredményeként - a nuclear primacy, azaz a nukleáris fölény, a megnyerhető atomháború helyzetének megteremtése: olyan közel vinni mind a támadó, mind az elhárító fegyvereket, amit a másik fél nem tud viszonozni, ezzel felborítva a MAD doktrínát és veszélybe sodorni a világbékét.

teljesen egyértelmű, hogy a világ legnagyobb atomhatalma ezt nem engedheti. ezt mondta el Putyin 2007ben.
Nem az a csúnya gonosz, aki válaszol egy ilyen kihívásra, ha ilyen helyzetbe hozzák, hanem az, aki 30 éve máson sem dolgozik, csak hogy ez a helyzet előálljon

Ezek a tények.
Áthozom ide, szerintem remek összefoglaló.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Mondjuk pont semmiben nem kepes igazan vbersenyre kelni Amerikaval, ha egy percre itt osszeszedi magat a vezetes. Katonailag ossze sem lehet hasonlitanit, gazdasagilag meg tovabbra is a kontraszelekcio iranyit Kinaban.
Katonailag valóban le vannak maradva.
Minden már amit írsz, nettó baromság.
Ja, várj!
Lehet, hogy az USA fejlett szolgáltatószektorára gondolsz?
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
"A meglepő inkább az, hogy négy hónapja nem tudják ezt megtenni (a nyugati fegyverszállítások ellenére is meg kellett volna enniük az ukránokat ezalatt). Ha visszaemlékeztek, többen azt vízionálták a támadás megindulása előtt, hogy délutánra Csap-nál lesznek."

Valódi háborúban ez történne.
Egy rövid "agymenés" eszmefuttatás, ti hogy látjátok?

Ez a konfliktus nem háború, hanem Különleges Hadművelet. Normál, hagyományos katonai logikával, ésszel semmi nem világos belőle, mint az sem, hogy Ukrajna hogy szúrta el a történelem által adott különleges kiváltságokat, területi ajándékokat amiket az elmult pár 100 évben kapott?

Itt az USA vív gazdasági háborút a világ újrafelosztásáért a katonai előretolt szolgája , a proxiUkrajnával és a gazdaságilag előretolt szolgája, az EU segítségével Oroszország ellen, égő Ukrajna médiás füstálcázással.

Mint régebben írtam Oroszország még most úgy mozog mint a Fehér Elefánt a porcelánboltba, vigyázva hogy a két testvéri nép közül minél kevesebb áldozat legyen. Nyilvánvalóan az újjáépitéshez igy lesz neki lényegesen olcsóbb mintha 1 nap alatt szarrá gyalulta volna a terepet. Ez viszont azt jelenti hogy amit ott elfoglalt, szinte biztos h nem is fogja visszaadni. Az örök hitel rabszolgaság eltörlésével még a nem orosz nemzetiségiek sem fognak ez ellen tiltakozni.

Az is kérdéses, hogy egyáltalán megáll e kelet ukrajnában, mert akkor nyugat ukrajna állandóan fenyegető, háborús tűzfészek marad fanatikus náci szláv (egy agyrém Hitler után 70 évvel?) lakosságával.
Azért ha Oroszország kilépne Ukrajna határán át, már nincs mire vigyáznia, megszünne ez a csiga harcmodor is.

Most még nincs miért kapkodnia, hiszen végig tesztelheti a nyugat által fejlesztett összes , a nukinál kisebb fegyvertípust 45 után.
Nyugat beküldi - Orosznak céltábla - majd Ő leselejtezi, és vállalja a roncs elszállítását is.
Vagy ez most nem a 2 harcoló fél szándéka? A hadiipar fellendítése, a régi szaroknak értéket adva , leírva, leselejtezve kivonva a forgalomból..
Sok olyan kérdés van amiben csak tapogatózunk.
felesleges ezt a háborút lassan befejezni.

A világot személy szerint az energia/ipar/pénz tengelyén figyelem és értelmezem. Az ideológia nem érdekel.

Most van június vége. Hogy októberre se a németek, se a többiek nem töltik vissza a gáztározókat, az tuti. Innentől fogva az EU bármennyi pénzt hajlandó kifizetni a gázért, mert ha nem lesz gáz, akkor az érdekes helyezetet fog teremteni.

Így áttételesen mind az USA, mind az arab államok a haszonélvezői a háborúnak. Olyan magas szinteken stabilizálódott mind az olaj, mind a gáz, ami egy szűk rétegenek nagyon megéri - más kérdés, hogy az infláció a kisembereken csattan. Az európai jólét az olcsó orosz gázra épült, ami lehetővé tette, hogy 35 órás munkahét/30 napos fizetett szabadság meg "szociális piacgazdaság" nevű huncutságokkal együtt is versenyképesek legyenek az ázsiai termékekkel (Ázsiában nincs 35 óra/30nap, cserébe van piszkosul drága energia).

Számomra az a nagy kérdés, hogy ebben Európa a bezöldítési hülyeségei, az értelmetlenül bőkezű szociális rendszere (főleg a willkommen után) mellett ezt meddig teheti meg. Egy ideje már mondogatjuk Németországban, hogy akinek pénze és tudása van, az lelép innen, akinek meg egyik sincs, idejön. A drága üzemanyagra a lépés a 9€-s jegy lett, ami gyakorlatilag taccsra tette a Deutsche Bahn-t plusz össznépi koronavírus-keltetőként működik.

Ma bejelentik, hogy tilos a gázüzemű erőműveket csúcsidőben bekapcsolni és minden kWh számít. Az olaszoktól jött az e-mail, hogy ne utazzak gyártásközi ellenőrzésre a jövő hónapban, mert a kovácsüzemet már letiltották a gázról, így nem kovácsolhatnak, kovácsolt termékek nélkül meg elég nehéz reaktort építeni. Ha jól emlékszem, akkor a fenti két ország G7 tag...

Mindenki azzal van eltelve, hogy mennyi pénzt keresnek az oroszok. Érdemes lenne arról is beszélni, hogy Ausztrália, Katar és társai mennyi pénzt keresnek ezzel, illetve vajon a japán államadósság milyen pályára kerül egy ilyen drága energiaár-szint mellett. Honnan fog Európa a nagy hévvel beharangozott LNG projektekhez anyagot kapni, ha az európai acélművek nehéz helyzetbe kerülnek a gáz miatt, viszont Kína, India meg a saját projektjeit akarja felpörgetni, illetve az arab országok a maradék kapacitást már jó előre lekötötték?

Szerintem Európát ezzel a háborúval veszik ki végleg a képből. Hatalmas pénzt kidobnak bullshit energetikai beruházásokra, de nem működik. Behoznak milliószámra integrálhatatlan embereket, cserébe egy egész életen át etethetik őket - a kevés kivételtől eltekintve. Bejelentenek hatalmas katonai kiadásokat - jobbára USA termékkel, és igazából még a Covid-ból sem lábaltak ki, erre jön a chip-hiány meg az elszálló energiaárak.

Érdemes olvasni a sorok között, hogy mennyi nyugat-európai cég kacsintgat kifelé, akar Indiában, Kínában üzemeket építeni, közben tegnap bejelentik, a Ford bezárja az egyik európai gyárát. USA nem meri Kínát igazán megszankciózni, ellenben az európai cégeket próbálja Kína-ellenessé "nevelni" vagy az álmorális felsőbbrendűségtől vezérelve kivonultatni az orosz piacról.

Európát régóta úgy látom, mint egy 3 oldalról nyomott háromszöget:

  • nyugatról az USA és a tejfölfejű brit bagázs >>> használja pajzsként Kína és Oroszország ellen, plusz mint minden idomított kurva, füttyre ugrik.
  • keletről Kína, de már India is odabök, ha kell >>> annak rendje és módja szerint lapátolják ki a technikát és know-how, amit a profitorientált manáger-faszfej réteg gond nélkül kiszolgál. A lényeg, hogy az év végi bónusz nagyobb legyen, mint a tavalyi.
  • délről pedig a migráció >>> lásd szociális rendszer

Ez a 3 egymással összefügg és 3 a három probléma az "örök, elválaszthatatlan és legfőbb szövetségesünk, igaz barátunk" USA szarkeverésének eredménye.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
felesleges ezt a háborút lassan befejezni.

A világot személy szerint az energia/ipar/pénz tengelyén figyelem és értelmezem. Az ideológia nem érdekel.

Most van június vége. Hogy októberre se a németek, se a többiek nem töltik vissza a gáztározókat, az tuti. Innentől fogva az EU bármennyi pénzt hajlandó kifizetni a gázért, mert ha nem lesz gáz, akkor az érdekes helyezetet fog teremteni.

Így áttételesen mind az USA, mind az arab államok a haszonélvezői a háborúnak. Olyan magas szinteken stabilizálódott mind az olaj, mind a gáz, ami egy szűk rétegenek nagyon megéri - más kérdés, hogy az infláció a kisembereken csattan. Az európai jólét az olcsó orosz gázra épült, ami lehetővé tette, hogy 35 órás munkahét/30 napos fizetett szabadság meg "szociális piacgazdaság" nevű huncutságokkal együtt is versenyképesek legyenek az ázsiai termékekkel (Ázsiában nincs 35 óra/30nap, cserébe van piszkosul drága energia).

Számomra az a nagy kérdés, hogy ebben Európa a bezöldítési hülyeségei, az értelmetlenül bőkezű szociális rendszere (főleg a willkommen után) mellett ezt meddig teheti meg. Egy ideje már mondogatjuk Németországban, hogy akinek pénze és tudása van, az lelép innen, akinek meg egyik sincs, idejön. A drága üzemanyagra a lépés a 9€-s jegy lett, ami gyakorlatilag taccsra tette a Deutsche Bahn-t plusz össznépi koronavírus-keltetőként működik.

Ma bejelentik, hogy tilos a gázüzemű erőműveket csúcsidőben bekapcsolni és minden kWh számít. Az olaszoktól jött az e-mail, hogy ne utazzak gyártásközi ellenőrzésre a jövő hónapban, mert a kovácsüzemet már letiltották a gázról, így nem kovácsolhatnak, kovácsolt termékek nélkül meg elég nehéz reaktort építeni. Ha jól emlékszem, akkor a fenti két ország G7 tag...

Mindenki azzal van eltelve, hogy mennyi pénzt keresnek az oroszok. Érdemes lenne arról is beszélni, hogy Ausztrália, Katar és társai mennyi pénzt keresnek ezzel, illetve vajon a japán államadósság milyen pályára kerül egy ilyen drága energiaár-szint mellett. Honnan fog Európa a nagy hévvel beharangozott LNG projektekhez anyagot kapni, ha az európai acélművek nehéz helyzetbe kerülnek a gáz miatt, viszont Kína, India meg a saját projektjeit akarja felpörgetni, illetve az arab országok a maradék kapacitást már jó előre lekötötték?

Szerintem Európát ezzel a háborúval veszik ki végleg a képből. Hatalmas pénzt kidobnak bullshit energetikai beruházásokra, de nem működik. Behoznak milliószámra integrálhatatlan embereket, cserébe egy egész életen át etethetik őket - a kevés kivételtől eltekintve. Bejelentenek hatalmas katonai kiadásokat - jobbára USA termékkel, és igazából még a Covid-ból sem lábaltak ki, erre jön a chip-hiány meg az elszálló energiaárak.

Érdemes olvasni a sorok között, hogy mennyi nyugat-európai cég kacsintgat kifelé, akar Indiában, Kínában üzemeket építeni, közben tegnap bejelentik, a Ford bezárja az egyik európai gyárát. USA nem meri Kínát igazán megszankciózni, ellenben az európai cégeket próbálja Kína-ellenessé "nevelni" vagy az álmorális felsőbbrendűségtől vezérelve kivonultatni az orosz piacról.

Európát régóta úgy látom, mint egy 3 oldalról nyomott háromszöget:

  • nyugatról az USA és a tejfölfejű brit bagázs >>> használja pajzsként Kína és Oroszország ellen, plusz mint minden idomított kurva, füttyre ugrik.
  • keletről Kína, de már India is odabök, ha kell >>> annak rendje és módja szerint lapátolják ki a technikát és know-how, amit a profitorientált manáger-faszfej réteg gond nélkül kiszolgál. A lényeg, hogy az év végi bónusz nagyobb legyen, mint a tavalyi.
  • délről pedig a migráció >>> lásd szociális rendszer

Ez a 3 egymással összefügg és 3 a három probléma az "örök, elválaszthatatlan és legfőbb szövetségesünk, igaz barátunk" USA szarkeverésének eredménye.
UFF Most is jól beszéltél Fémek nagy barátja testvérem !
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
felesleges ezt a háborút lassan befejezni.

A világot személy szerint az energia/ipar/pénz tengelyén figyelem és értelmezem. Az ideológia nem érdekel.

Most van június vége. Hogy októberre se a németek, se a többiek nem töltik vissza a gáztározókat, az tuti. Innentől fogva az EU bármennyi pénzt hajlandó kifizetni a gázért, mert ha nem lesz gáz, akkor az érdekes helyezetet fog teremteni.

Így áttételesen mind az USA, mind az arab államok a haszonélvezői a háborúnak. Olyan magas szinteken stabilizálódott mind az olaj, mind a gáz, ami egy szűk rétegenek nagyon megéri - más kérdés, hogy az infláció a kisembereken csattan. Az európai jólét az olcsó orosz gázra épült, ami lehetővé tette, hogy 35 órás munkahét/30 napos fizetett szabadság meg "szociális piacgazdaság" nevű huncutságokkal együtt is versenyképesek legyenek az ázsiai termékekkel (Ázsiában nincs 35 óra/30nap, cserébe van piszkosul drága energia).

Számomra az a nagy kérdés, hogy ebben Európa a bezöldítési hülyeségei, az értelmetlenül bőkezű szociális rendszere (főleg a willkommen után) mellett ezt meddig teheti meg. Egy ideje már mondogatjuk Németországban, hogy akinek pénze és tudása van, az lelép innen, akinek meg egyik sincs, idejön. A drága üzemanyagra a lépés a 9€-s jegy lett, ami gyakorlatilag taccsra tette a Deutsche Bahn-t plusz össznépi koronavírus-keltetőként működik.

Ma bejelentik, hogy tilos a gázüzemű erőműveket csúcsidőben bekapcsolni és minden kWh számít. Az olaszoktól jött az e-mail, hogy ne utazzak gyártásközi ellenőrzésre a jövő hónapban, mert a kovácsüzemet már letiltották a gázról, így nem kovácsolhatnak, kovácsolt termékek nélkül meg elég nehéz reaktort építeni. Ha jól emlékszem, akkor a fenti két ország G7 tag...

Mindenki azzal van eltelve, hogy mennyi pénzt keresnek az oroszok. Érdemes lenne arról is beszélni, hogy Ausztrália, Katar és társai mennyi pénzt keresnek ezzel, illetve vajon a japán államadósság milyen pályára kerül egy ilyen drága energiaár-szint mellett. Honnan fog Európa a nagy hévvel beharangozott LNG projektekhez anyagot kapni, ha az európai acélművek nehéz helyzetbe kerülnek a gáz miatt, viszont Kína, India meg a saját projektjeit akarja felpörgetni, illetve az arab országok a maradék kapacitást már jó előre lekötötték?

Szerintem Európát ezzel a háborúval veszik ki végleg a képből. Hatalmas pénzt kidobnak bullshit energetikai beruházásokra, de nem működik. Behoznak milliószámra integrálhatatlan embereket, cserébe egy egész életen át etethetik őket - a kevés kivételtől eltekintve. Bejelentenek hatalmas katonai kiadásokat - jobbára USA termékkel, és igazából még a Covid-ból sem lábaltak ki, erre jön a chip-hiány meg az elszálló energiaárak.

Érdemes olvasni a sorok között, hogy mennyi nyugat-európai cég kacsintgat kifelé, akar Indiában, Kínában üzemeket építeni, közben tegnap bejelentik, a Ford bezárja az egyik európai gyárát. USA nem meri Kínát igazán megszankciózni, ellenben az európai cégeket próbálja Kína-ellenessé "nevelni" vagy az álmorális felsőbbrendűségtől vezérelve kivonultatni az orosz piacról.

Európát régóta úgy látom, mint egy 3 oldalról nyomott háromszöget:

  • nyugatról az USA és a tejfölfejű brit bagázs >>> használja pajzsként Kína és Oroszország ellen, plusz mint minden idomított kurva, füttyre ugrik.
  • keletről Kína, de már India is odabök, ha kell >>> annak rendje és módja szerint lapátolják ki a technikát és know-how, amit a profitorientált manáger-faszfej réteg gond nélkül kiszolgál. A lényeg, hogy az év végi bónusz nagyobb legyen, mint a tavalyi.
  • délről pedig a migráció >>> lásd szociális rendszer

Ez a 3 egymással összefügg és 3 a három probléma az "örök, elválaszthatatlan és legfőbb szövetségesünk, igaz barátunk" USA szarkeverésének eredménye.
A tragikus ebben az, hogy az elhülyitett vâlasztók lelkesen bólogatnak erre. Itt Ausztriâban nem lesz tüntetés, lázongâs, se Németorszâgban. Talân Olaszban meg a Franciáknál.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
ozymandias hisztijére teszem be /nyugat európa élhetetlen vagy mi pedig saját maga írja ő is ott él.
Mondjuk a Szent-Pétervári 88 hely a abszurd humor kategória.
Sok eu-s fővárost beelőz élhetőség szempontjából.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
ozymandias hisztijére teszem be /nyugat európa élhetetlen vagy mi pedig saját maga írja ő is ott él.
Mondjuk a Szent-Pétervári 88 hely a abszurd humor kategória.
Sok eu-s fővárost beelőz élhetőség szempontjából.
ki kell jönni ide élni, nem pedig turistáskodni 3 napig meg beszélni pár NGO-s statisztával.

".A stabilitás és a jó infrastruktúra jelentik a legfőbb vonzerőt az itt élők számára” - áll a jelentésben. „Emellett pedig jó minőségű az egészségügyi ellátás, és számos szórakozási lehetőség és kulturális esemény van a városban.”

  • Mit jelent a stabilitás? Félnek, hogy egyik reggel felébrednek és Bécs átkerült Ruandába?
  • Jó infrastruktúra? Mi a jó? Papíron nagyon jó a német infrastruktúra. Papíron. Utazni kell pár napot az autópályán vagy párszor nyomni mondjuk egy München-Frankfurt vasúti mókát, esetleg metrózni München-ben, Berlin-ben, mondjuk este. Ott kezdődik az igazi móka
  • jó minőségű az egészségügyi ellátás - ki mondja és mit ért alatta? Tényleg jó a fogorvos itt is, de ha valami komoly cucc van, akkor fizetsz egy ötjegyű összeget. Javaslom, ezentúl nézzen bele a felmérést végző az utca embereinek a szájába. 5 hete voltam Linz mellett egy megbeszélésen, a felső polcról jött embereknek is érdekes fogaik voltak. Nálam ez gyomros. Ha van lóvé Maserati-ra, akkor legyén pénz a fogaidat is rendbe rakni.
  • szórakozási lehetőség és kultúrális esemény: ez egy kétélű fegyver. Ami egy bulizós turistának öröm, az mondjuk az ottlakónak a kurvaanyád-kategória. Mannheim-ben rengeteg diszkó van és szórakozási lehetőség - papíron. A valóságban rengeteg bunyó, összehányt/szart/hugyozott kapualj, rengeteg drogos, naponta 3-4 baleset, éjjel minimum 2 alkalommal megy a mentő szirénázva, vagy valami részeg fasz üvölt az utcán. Az alvás is az életminőség része. 4 éve füldugóval alszom. Kultúrális esemény >>> az elmúlt évben volt 5 kultúrális esemény, amit engedélyeztek: 2 BLM örjöngés, Antifa-vonulás, klímatünci, helyi pride. Más nem volt engedélyezve, mint "nyilvános kultúrális esemény".

hiányolom, hogy a "befogadás és inklúzió" nem volt a szempontok között...
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 499
113
ki kell jönni ide élni, nem pedig turistáskodni 3 napig meg beszélni pár NGO-s statisztával.

".A stabilitás és a jó infrastruktúra jelentik a legfőbb vonzerőt az itt élők számára” - áll a jelentésben. „Emellett pedig jó minőségű az egészségügyi ellátás, és számos szórakozási lehetőség és kulturális esemény van a városban.”

  • Mit jelent a stabilitás? Félnek, hogy egyik reggel felébrednek és Bécs átkerült Ruandába?
  • Jó infrastruktúra? Mi a jó? Papíron nagyon jó a német infrastruktúra. Papíron. Utazni kell pár napot az autópályán vagy párszor nyomni mondjuk egy München-Frankfurt vasúti mókát, esetleg metrózni München-ben, Berlin-ben, mondjuk este. Ott kezdődik az igazi móka
  • jó minőségű az egészségügyi ellátás - ki mondja és mit ért alatta? Tényleg jó a fogorvos itt is, de ha valami komoly cucc van, akkor fizetsz egy ötjegyű összeget. Javaslom, ezentúl nézzen bele a felmérést végző az utca embereinek a szájába. 5 hete voltam Linz mellett egy megbeszélésen, a felső polcról jött embereknek is érdekes fogaik voltak. Nálam ez gyomros. Ha van lóvé Maserati-ra, akkor legyén pénz a fogaidat is rendbe rakni.
  • szórakozási lehetőség és kultúrális esemény: ez egy kétélű fegyver. Ami egy bulizós turistának öröm, az mondjuk az ottlakónak a kurvaanyád-kategória. Mannheim-ben rengeteg diszkó van és szórakozási lehetőség - papíron. A valóságban rengeteg bunyó, összehányt/szart/hugyozott kapualj, rengeteg drogos, naponta 3-4 baleset, éjjel minimum 2 alkalommal megy a mentő szirénázva, vagy valami részeg fasz üvölt az utcán. Az alvás is az életminőség része. 4 éve füldugóval alszom. Kultúrális esemény >>> az elmúlt évben volt 5 kultúrális esemény, amit engedélyeztek: 2 BLM örjöngés, Antifa-vonulás, klímatünci, helyi pride. Más nem volt engedélyezve, mint "nyilvános kultúrális esemény".

hiányolom, hogy a "befogadás és inklúzió" nem volt a szempontok között...



Kihagytad a demokráciát.;)
 
Status
Not open for further replies.