[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Status
Not open for further replies.
Szöul hivatalosan is jelezte, hogy nem kér amerikai rakétavédelmet, inkább épít magának egy sajátot. Az ázsiai gyűrűre építendő amerikai rakétavédelmi rendszer számára kiváló földrajzi pozíciókat jelentene a félsziget déli részére telepített elfogók rendszere, így az USA kénytelen lesz a tengeri telepítésű rakéták számát növelni és nem számíthat egyetlen kézben összpontosított olyan rakétavédelemre, amelyben Japán és DK is csak egy elem. DK nem akar közös védelmi rendszert a Japánokkal, főleg nem Kína árnyékában.

A tengeri telepítésű elfogók rendszere komoly stratégiai előnyt jelent a fixen telepített szárazföldi rendszerekhez képest. A pozíciók megváltoztatása rövid idő alatt akár hadászati szintű változásokat is jelenthet méghozzá relatíve rövid időkereten belül. John Kerry a napokban kijelentette Moszkvában, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzet olyan fokú partnerséget igényel az USA-tól és Oroszországtól, mint amilyen legutoljára a II. világháború alatt volt. Kerrynek szerint közös amerikai-orosz érdekegyezés van Szíria kapcsán.

Én itt azért fél szemmel a régióra nézvén közben azt látom, hogy a szír hadsereg megint visszafoglalt valami várost a felkelőktől (nevezzük így őket) miközben Izrael és Törökország „békülni” kezdett. Gondolom az csak szerencsés egybeesés, hogy közben a kurd felkelők (nevezzük így őket is) elkezdtek szó nélkül kivonulni a török területekről. Közben Izrael dobott néhány bombát Szíriára, de amióta Putyinnal beszéltek (aki szólt, hogy tényleg vannak becélzott szír rakéták), nyugi van. Legalábbis egyelőre.

Észak-Korea környékén is hirtelen és nagy a csend, lehet, hogy Kim is minket olvas ilyenkor, ki tudja…? Lehet, jobban járna.
sf-laugh.gif

Kína ellenben igen komoly szemtelenségre vetemedett a napokban, a hivatalos kínai pártlap a minap felvetette azt, hogy Okinava japán fennhatóságának nem egyértelmű a  jogalapja. Lehet, hogy Tokiónak rövidesen nem a Kuril-szigetek miatt fog fájni a feje. Moszkva egy Japánnal kötött „megfelelő” békeszerződéssel előnyösebb pozícióba kerülhet a térségben, ami nem csak regionális, de globális szinten is emelheti az „ázsiójukat”. - Ezzel mintegy összhangban Putyin a szerdai nemzetbiztonsági tanács ülésén jelezte, hogy Oroszország a déli régiókban megerősíti a védelmi rendszerét a közép-ázsiai szövetségeseivel (ODKB) együtt, mivel Afganisztánban a NATO vezette ISAF nem ért el áttörő sikert. Ezzel kapcsolatban nekem felrémlik Brezinsky egyik ötlete, amikor a Heartland feletti kontroll fontosságára utalt az egészen véletlenül a topic címéhez hasonló címmel bíró írásában. Szerintem Afganisztán megszállása a „dugó” szerepének felvállalását jelentette annak érdekében, hogy a „dugó” majdani kihúzásával (pl: a 2014-es kivonulással) Oroszország katonai erőit stratégiai súlyponteltolódásra (átcsoportosításra) késztessék. A távol-keleti illetve közép-ázsiai helyzet mindenképpen az orosz katonai erők változó szétosztását eredményezi, ami az európai térségben jelent „relatíve” erőcsökkenést. Arról is vannak természetesen hírek, hogy mostanában Európa sem annyira „lelkes” a fegyverkezés ütemében.

Pici félOFF egy másik topicban felvetett gondolatra reagálva:

A Közel-Kelet stratégiai egyensúlyát jelenti az erőegyensúly – nem a közel-keleti báb- és nem bábállamok közötti erőegyensúlyról, hanem a világhatalmak saját szövetségesi/befolyási rendszerek közötti erőegyensúlyáról. Szaddam Husszein kiesésével Irán szerepe megnőtt - a legnagyobb hatalmak szemében. A hidegháború kezdete óta az USA egyik fő stratégiai alaptétele az erőfölény – azaz az egyensúly azt jelenti, hogy az erőfölénye stabil és ennek kikezdhetetlen elismeréséért/elismertetéséért cserébe hajlandó volt cserébe is elfogadni bizonyos játékszabályokat. Ez a világkorszak szűnt meg az utóbbi években és kezdődött egy új fázis, ami a dinamikus pénzügyi előretörést aktív katonai erő bevetésével párosítottak. Az indított háborúk illetve katonai akciók számában vita nélkül dobogós helyen állnak. A minap az egyik amerikai tábornok jelezte, hogy a katonai költségcsökkentések az amerikai haderő „ajtóberúgó” képességét veszélyeztetik a jövőben. A tábornok érve önmagáért beszél.

Mit látsz a Törökország és Izrael békülékeny hangnemének hátterében? Ennyire megszerették egymást és otthon már be tudja adni a politika, hogy a zsidók barátok? A kurdok is mirefel nyugodtak meg?

Kerry-t szerinted miért nem cserélik ki egy majomra/kutyára/egy némára/ akármire? A legtöbb politikus ha hangzaos dolgokat akar mondani akkor legalább vigyáz arra, hogy ne mondjon hatalmas hülyeséget. Kerry az egyik kivétel, csak kurvamagas pozícióban van.

a kurdok az irán elleni játszma részei izraeli kézben. eddig parasztként akadályozták a bástyát, ami törökország. most elvben sikerült levajazni velük, hogy saját mezőt, akarom mondani államot kapnak, iráni és iraki területből, ha irakban gyülekeznek, és a törökök végre fellélegeznek hogy beköszöntött a kurdtalanság.

Még szerencse, hogy egy népcsoportot nem lehet úgy mozgatni mint egy bábut a táblán.

Assad már kiengedte a szellemet a palackból, és a kurdok Észak-Szíriában önálló területet kaptak- egy kevés nehézfegyverzet mellé (volt egy elég megmagyarázhatatlan összecsapás is a szír kormányerők és a kurd T-72-esek között).

Ez csak Törökország számára jelent problémát, ahol meg is indultak a harcok, de erről nem sokat tudni.

Ha jó az Assad-kurd kapcsolat, akkor miért is fordulnának Irán ellen a kurdok Izrael mellett és nem fordítva?

joker said
Ha jó az Assad-kurd kapcsolat, akkor miért is fordulnának Irán ellen a kurdok Izrael mellett és nem fordítva?
a csecsenekhez hasonló történelmi okokból bűnözésre szakosodott nép a kurd. négy különböző ország határvidékein éldegélnek, ami valami rejtélyes okból nagyon kifizetődő számukra. nemzeti mozgalmuk a kurd munkáspárt, ami mutatja milyen bátrak: a névben benne foglalták fő ellenségüket, a munkát. a csecsenekhez képest minusz huszonöt százalék keménység, plusz huszonöt százalék köcsögség - ezzel érték el hogy vegyi fegyvert is bevetett ellenük Szaddám (a francia ideggázipar szíves ajánlásával, az egyesült államok elismerő hümmögése mellett). minden esetre úgy kerülnek ők irakba, mint a csecsenek szíriába, meglett a nagy találkozás izraellel, ahogyan presser demjén és katona klári énekelte annó 

Köszi, hogy eszembe juttattad, majdnem lemaradtam az ideiről...

<a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-14/" rel="nofollow">Mackensen</a>

Nincs mit. Gáz lett volna ha csak én meg a Martonyi megyünk idén Magyarországról 
sf-kiss.gif

fip7 majd küldj fotókat a buliról, biztosan sok jó bevállalós csaj lesz
sf-laugh.gif

<a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-14/" rel="nofollow">joker</a>

Rendben 
sf-wink.gif

<a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-14/" rel="nofollow">xfotel</a>

De csak miután én leléptem és a martonyi még marad kicsit 
sf-smile.gif

<a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-14/" rel="nofollow">xfotel</a>

De csak miután én leléptem és a martonyi még marad kicsit 
sf-smile.gif
Mackensen-t se hagyd ott!
sf-laugh.gif

Irakban félezernél tart az autórobbantós síita-szunnita konfliktus halálos áldozatainak száma. Az ENSZ szerint a polgárháború küszöbén állnak. A CNN minden esetre kivonul az országból. Ez azt sugallja, hogy Quds Force vs CIA meccs stabil egyes. A CIA-ra nagyon rájár a rúd és az év fele még hátravan. Az irániak nyomulása minden esetre nem sok jót ígér.

Szíriában az orosz jelenlét szerintem kicsit fékezi Irán ottani komolyabb mozgolódását (ami szintén a totális háború felé sodorná a térséget), az így felszabaduló energiáikat Irakban vezetik le. Izrael nemrég azzal az érdekes információval szembesült, hogy mégsem ők Irán fő ellenségei, mivel a nagy hatótávolságú rakéták nem feléjük néznek, hanem Katar és Szaúd-Arábia felé.

Az oroszokkal kapcsolatban felmerült pár érdekes információ az Iráni Sz300 történettel kapcsolatban, ami némiképp magyarázza a jelenlegi szíriai hozzáállásukat. Mint ismert Iránnal kútba esett a biznisz 2007-ben. Amerika az Ensszel és minden létező módon nyomást gyakorolt az oroszokra, akik végül letettek a szállításról. Amikor cserébe dollármilliárdos pert akasztott a nyakukba Irán, az amerikaiak mosták kezüket, mondván az oroszoknak saját döntésük volt, hogy nem szállítanak. Az oroszok folyamatosan dolgoznak azon, hogy jóvá tegyék a dolgot és elhárítsák az amúgy megnyerhetetlen pert. Érdekes lesz, hogy végül mibe mennek bele az Irániak, szerintem maradnak a fegyverüzletnél, csak az enszembargót kell megkerülni.

Ráadásul Irán kapott kínai S-300 klónt, a szaudiak meg nem váltották be a fegyverüzlet kiváltását, csak töredék mennyiségben. Ettől független Irán és Oroszország kapcsolata stabil és stratégiai jelentőségű, ha forrósodna a talaj, akkor annyit se vacillálnának az oroszok az S-300-asok szállításával, mint tették azt a szírekkel.

A szír lázadók meg akarták támadni kenyéradójuk nukleáris fegyvereket is tároló bázisát:

http://hungarian.ruvr.ru/2013_05_31/A-sz-riai-gerillak-ket-vegyi-tamadast-kesz-tettek-elo-Torokorszagban/

Szerbia úgy tűnik orosz pénzből, azonnali szálítással kap ismeretlen számú Mig-29-est, valószínű M2-eseket, ebből 24 készült el. 10-et kapnak a szírek, a maradék 14-et lehet Szerbia kapja meg.

Én is a szír és az Orosz helyezettel kapcsolatosan akartam írni. 
Gondolom mindenki látja hogy a Nagy Medve téli álmából ébredezik megrázta magát és világpolitikájába most már beleszól igencsak. S-300, Mig-29 és akkor ez még a hivatalos része amit tudunk.... :)
Szír helyezett kezd átbillenni Aszad felé reméljük kitart a hátszél és a hadiszerencse is.
Kérdésem lenne Észak Korea ? ? ?  Csend van ... Most mi van ?

ÉK-ban csend van és ha minden igaz akkor kisebb mosolyszünet Kínával. Lehet ha készítik az újabb nukitesztet, csak várják, hogy csendesedjenek a dolgok Szíriában, mert hanem csak fél oldal jut a címlapokon akármit is csinálnak. Irán is a tárgyalásaival meg a rekordszintre visszaeső olajtermelésével alig kap egy-egy futó cikket a világsajtóban. Most Szíria a "trendy", mikor megunjuk vagy elül a balhé akkor másnap robbantani fognak ÉK-ban.

szíriában továbbra sem triviális a helyzet, mivel jordániában és törökországban patriotokat telepítenek illetve F-16osok érkeznek, lényegében a repüléstilalmi zóna életbe léptetésére készülnek. az amerikai hadsereg végig tiltakozott a zűrzavaros alkaloidás hátterű lázadók felfegyverzése ellen. úgyhogy, ahogy asszedék verik le a lázadókat, úgy húzzák magukra az amerikai hadsereget. putyinék bábuként használták a le nem szállított sz300asokat, az mostmár nyilvánvaló hogy ha mégis szállítanak, azt személyzettel együtt teszik. szóval nem úgy tűnik, hogy asszadék győznek és vége a történetnek.

északkorea most langyos. két dolog történik. megegyeztek déllel, hogy tárgyalnak keszongi különleges gazdasági zóna újraindításáról. a másik, hogy pár héten belül beindítják a jongbjoni atomreaktort. elvben kína lenyugtatta őket és megbeszélték, hogyan rendezik a tárgyalásos úton a nukleáris gondot. vannak ellentmondásos dolgok, de szerintem a nyugi felé tartanak most (ha csak nem azt dealelték le a kínaiakkal, hogy a közel-keleti eszkalálódásra az oroszok belépésétől függően második frontot nyitnak - persze nem biztos hogy meg kell erről egyezni, mert törvényszerűen és logikus)

törökországban anarchista-marxista zavargások folynak, ami szerintem nyugat felé fog gyűrűzni.

Status
Not open for further replies.