Akkor én is bemásolom ide az Amerikai Egyesült Államok topikban szereplő hozzászólásomat, mert szerintem érdemes elolvasni a Nagy Sakktábla megértése szempontjából:
A legkisebb (Oroszo.) célja az, hogy elhitesse a legnagyobbal (USA), hogy képes összefogni a második legnagyobbal (Kína), még akkor is, ha ez saját magára (Oroszo.-ra) nézve életveszélyes. Teszi ezt azért, hogy megkérhesse az árát annak, hogy ez a pozícióját feladja. Ezt azért teheti meg, mert a legkisebb (Oroszo.) + a második legnagyobb (Kína) ereje együttesen nagyobb, mint a legnagyobbé (USA). Tehát, ha ebbe az alkuba az USA nem megy bele, az az USA végét jelentené, ha Oroszo. Kína mellett kitart. Oroszo.-nak azonban nem érdeke az USA vége, mert akkor a második legnagyobb (Kína) lenne a legnagyobb. Ezért akarja Oroszo., hogy az USA alkudjon.
Az USA persze nem akar fizetni azért, hogy Oroszo. feladja a Kínával elért pozícióját, hanem azt szeretné, hogy Oroszo. ingyen távolodjon el Kínától, anélkül, hogy ezért az USA bármit adna cserébe. Ezért az USA Kína Oroszo-ra való veszélyességét hangsúlyozza. Oroszo. pedig azt próbálja elhitetni az USA-val, hogy van olyan őrült, hogy akkor is kitartson Kína mellett, ha ez számára öngyilkosság.
Ezért ez a játék egy chicken game.
(Két autó száguld egymással szemben és az győz, aki nem tér ki. Viszont, ha egyikőjük sem tér ki, akkor mindketten meghalnak.)
Pontosan így van ez az USA és Oroszo. esetén is. Mindkettejük túlélése attól függ, hogy ők ketten (USA + Oroszo.) szövetséget kötnek-e egymással.
Autós hasonlatban: hogy az egymás felé száguldás helyett, félrerántják-e a kormányt.
A nézeteltérés abban van, hogy Oroszo. részéről az autó kormánya félrerántásának ára van, amit az USA nem akar megfizetni.
Autós hasonlatra lefordítva, párbeszéd formájában:
Oroszo.: - akkor rántom félre az autó kormányát, ha ezért fizetsz nekem
USA.: - akkor sem fizetek, ha mindketten meghalunk
Oroszo.: - biztos? nekem nincs miért félrerántanom a kormányt, mert utánam egy nálam gyorsabb kamion jön (Kína)
A fizetség, amit Oo. kér, pedig nem más, mint a Szovjetunió és a korábbi szovjet érdekszféra.