• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 206
113
Burmát majdnem kiütötték a játékból. Alex már ment kavarni, csak mire beérett volna a dolog a kínai hadsereg által támogatott burmarmy kezébe vette a dolgokat.
India nem tudom, hogyan akarná burmát megszállni, amikor egy 30 km-es korridor választja el a 7 nővértől ami Burmával határos.
Konkrétan ha Burmának nekimenne az eredménye az lenne, hogy elveszíti a 7 nővért és pár százezer katonája csapdába kerül.
Ez akkor merülne fel, ha Kína megszállná Burmát, ami szinte kizárt. A globális sakktáblán nincs igazán szerepe Burmának - el van magában...
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Ez akkor merülne fel, ha Kína megszállná Burmát, ami szinte kizárt. A globális sakktáblán nincs igazán szerepe Burmának - el van magában...
Szerintem meg, ha belekényszerítik, akkor nem az. De meglátjuk...
Egyelőre egy Kína elleni masszív tengeri blokád is csak hipotézis jelenleg.
 
  • Tetszik
Reactions: merleg

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Burmát majdnem kiütötték a játékból. Alex már ment kavarni, csak mire beérett volna a dolog a kínai hadsereg által támogatott burmarmy kezébe vette a dolgokat.
India nem tudom, hogyan akarná burmát megszállni, amikor egy 30 km-es korridor választja el a 7 nővértől ami Burmával határos.
Konkrétan ha Burmának nekimenne az eredménye az lenne, hogy elveszíti a 7 nővért és pár százezer katonája csapdába kerül.
Ráadásul Pakisztán meg békésen végignézné mindeközben, ahogy a hinduk Burma bekelezésével bekerítik teljesen az egykori Kelet-Pakisztánt (Bangladesh). Hááát... Aligha!
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: fip7 and formosa1

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
A világnak az lenne a legjobb ha kb. minden maradna úgy ahogy kb. most van. Meglátjuk. :)
Nézzétek meg ezt a kis videócskát, ami bemutatja, hogyan is csatornázza be Kína magához a környéket! Ezek a csápok pár évtized múlva Afrikáig fognak érni! Iránnal is megkötötték a fejlesztési/beruházási szövetséget. Burmát elegendő baráti, vazallus állammá tenni és mehet is a kereskedelem-építés az Indiai-óceánon keresztül a Malaka-szoros nélkül is! A Soros-hálózatot idén télen lekapcsolta Burmában a hadsereg és kirúgta őket páros lábbal!
..
Semmilyen SZU-2.0-ás, nehezen kivitelezhető "zavaros bekerítősdire" nincs szükség! Ugyanis totálisan értelmetlen! Az egész EU + Oroszország is súlytalan ahhoz képest, amit Ázsia + Afrika jelent!
..
How China out-built the world on highspeed rail.
 
  • Szomorú
Reactions: formosa1

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 206
113
Nem kell megszállnia. Baráti ország most is kínai tanácsadók vannak és csak a kínai légvédelem miatt nem vitte oda a nimitz a demokráciát.
USA-at nem különösebben érdekli van-e ott demokrácia vagy sem - legfeljebb a szavak szintjén.
Szóval nem a kínai légvédelmen múlik a "demokrácia export". :D
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 206
113
Válts nevet. Nem illik hozzád. :)
Azt sosem mondtam miben vagyok "expert".

Egyébként pedig elég jól alátámasztom szerintem a véleményt amit írok, míg te olyanokat írogatsz, hogy "kínai légvédelem miatt nincs 'demokrácia-export' Mianmarban"
Mintha Amerikát bármennyire is érdekelné, hogy mi folyik ott...
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 431
10 129
113
Ha már Bur.. Myanmar szóba került, én nem lehetséges flottabázis, kereskedelmi kikötő szerepében látom a legnagyobb jelentőségét, az inkább csak olyan 1/3. Hanem abban hogy egy fiatal társadalom, tfr még 2 felett évente +500 ezer munkás még évtizedekig. Nem muszlim, tehát jellemző rájuk a munka és a munkabírás bár nem egy japán vagy korea. Szegény ország de mezőgazdaságában akkora potenciál van ami a népességének többszörösét tudja élelmezni, még úgy is elég sokat termel hogy ökrökkel művelik főleg a földet.

És itt hibázott az usa amikor rárepültek sorosékon keresztül a demek, a polgári kormányzat jól feküdt Kínának is, de valami olyasmire vették rá őket amiért Kína zöld utat adott a seregnek a hatalomátvételre/visszavételre. Így az ország bukta a nyugati befektetéseket miközben az ázsiaiak vígan fektetnek be továbbra is, a katonai vezetőket de facto elismerve az ország vezetőinek meghívják az ázsiai szervezetek összejöveteleire, ami nem csoda Ázsia maga a modern feudalizmus, csak jól eltudják adni hogy ők demokráciák ( nem mintha ezzel bajom lenne) ), a kevésbé tájékozott nyugati meg be is veszi :) Szóval az ország erőforrásai most már leginkább Kínáé, mert a katonai vezetésnek nem is maradt más lehetősége mint Kína az erős támogató és az ázsiai gazdasági partnerek.
A demokrata nyomulás előtt simán nyitott volt az ország és egyensúlyozott nyugat Kína és a többi ázsiai ország között, most pedig lenyelte Kína, van egy gyűlölt de hatalmon lévő katonai vezetés, akik majd idővel csinálnak látszatdemokráciát újra, de a fegyverek azért a fejeknél maradnak szorosabban mint első próbálkozásra.
Stabil környezet lesz a kínai befektetéseknek, át lehet helyezni az olcsó munkaerőre alapozott gyártást, fel lehet futtatni a mezőgazdaságot és még a lehetséges Kína ellenes szankciók is megkerülhetőek lesznek, hisz a nyersanyag Myanamarba érkezik, igaz a kínaiak kikötőjébe, az ő gyáraikban felhasználva nekik profitot termelve, illetve ami kell vasúton és autópályán továbbszállítva Kínába.

Nem lesz annyira jelentős nyersanyag szállítás kapacitásban, de élelmiszer termelése százmilliókat tud ellátni, amit most az éhes Kína fog benyelni. Plusz a fent említett egyéb haszon.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 206
113
Azért azzal is kellene foglalkozni, hogy a nyugati cégeknek mit jelent a kinai piac zsugorodàsa ill. kiesése. Mert az otthoni piacok nem igen nőnek.
A kínai piacokhoz meg egyre nehezebb hozzáférni - Kína eddig is korlátozta a hozzáférést a piacaihoz WTO szabályokat felrúgva.
Sok nyugati cég kezd rájönni hogy bár szép nagy lenne a kínai torta de ők legfeljebb morzsákat kapnak belőle és cserébe sok szemétséget el kell viselni: pl. lopják a technológiádat és a saját termékeid másolataival kell versenyezned és még egy komcsi komiszárt is beültetnek a cégvezetésbe melléd, stb.

Egy Kínában élő Youtuber mesélte, hogy a Toyota Yaris helyi klónjával jár - full ugyanúgy néz ki és a szalonban felajánlották, hogy némi felárért a Toyota logót is ráteszik neki. Mintha metálfényt rendelnél az új kocsihoz, úgy kérhetsz rá hamis Toyota logót!
Nyilván árban olcsóbb, minőségben gyengébb, de kínaiak többsége ezt fogja venni nem az originál Toyotát.
Nem véletlen, hogy a japán cégek csomagolnak - még ha ez a válás el fog húzodni.

Van egy csomó fiatal feltörekvő ország a környéken. Pl. Vietnám most nagy kedvenc a befektetőknél.
Sokkal jobban járnak a nyugati cégek, ha ilyen kisebb, nem világuralomra törő helyekre mennek. Vietnámban ráadásul latin betűkkel írnak, ami már is jelent némi előnyt - ha taxi sofőrnek leírod a hotel nevét, legalább érteni fogja... :)
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113
Tekerj még vissza az időben. Úgy kezdődött, hogy esernyős forradalom ami mögött elég nyíltan amcsi ngo-k álltak.
Na de várj. Emlékeim szerint, az egész történet a kiadatási törvénnyel kezdődött az esernyős balhé is az már annak a folytatása volt. Ami meg az ngo szervezeteket illeti, lehetséges igen, hogy benne volt a kezük, tekintve, hogy minden nemű presztízs veszteség ami Kínát éri az az USA-nak jó, így egyáltalán nem zárható ki ennek lehetősége. De a tény attól még tény, hogy Kína központosít, és az is tény, hogy az ideológiájával nem igazán egyeztethető össze az egy ország két rendszer elv. Amúgy ha jól emlékszem még a balhé kitörése előtt a Hongkong választási rendszerén is "igazított" Kína. Bár lehet erre rosszul emlékszem.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Nem az évekkel korábban volt. A kiadatási már a második hullámos tünci volt.
Ráadásul a kiadatási törvény is csak egy felfújt, belemagyarázott ürügy volt. A kiadatási törvény oka nem a szent hongkongi demokrácia szörnyűséges csorbításának szándéka volt, hanem a közvetlen előzmény az a gyilkosság volt, amikor egy hongkongi férfi Tajvanon megölte a terhes barátnőjét.

Megölte barátnőjét, de egylőre csak pénzmosás miatt tudták lecsukni a hongkongi diákot (origo.hu)
"Ítéletet hirdetett a bíróság hétfőn annak a hongkongi diáknak az ügyében, aki miatt a kiadatási törvény módosítását kezdeményezték, az ítélet értelmében pedig a módosítást jövő augusztusig életbe kellene léptetni ahhoz, hogy a Tajvanon gyilkossággal gyanúsított Chan Tong-kait kiadhassák a tajvani hatóságoknak, mielőtt kiszabadul"
"Miután az ügy rávilágított a kiadatási törvény hiányosságaira, a hongkongi törvényhozásban új törvénytervezet nyújtottak be, mely alapján - a Kínán belül különleges közigazgatási övezetnek számító - Hongkong egyebek mellet Kínának, Tajvannak és - a Kínán belül szintén különleges közigazgatási övezetként élő - Makaónak is kiadhat majd szökevényeket."

Egyébként kiadatásra a legtöbb ország esetében rengeteg országgal szemben van mód és ez nem a demokrácia felszámolását, hanem a bűnözők megbüntetését szolgálja.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
A nemzetközi befektetői világ árgus szemekkel figyeli Kína legnagyobb ingatlanfejlesztő-óriásának eladósodását, miután az elmúlt néhány évben rengeteg pénzt tettek a kínai gazdaság fejlődésére. A hatás az egész ország gazdaságát fenyegeti.


A China Evergrande május óta komoly pénzszűkében van, most már a fizetésképtelenség határán billeg, írja a Reuters. Két billió jüanos, azaz több mint 305 milliárd dolláros tartozásuk elnyelte a részvényeik és kötvényeik körülbelül 80 százalékát.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Addig amíg a Phd-hez publikáció kell, és nagy tempóban akarnak természettudományos képzettségű tömegeket kinevelni, meg vannak jobb és rosszabb egyetemek, rosszabbakból nyilván jó
Ez nálunk is igaz, mégse az a jellemző, hogy márpedig ha a párt azt mondta, akkor ez lesz az eredmény, még ha ehhez a méh 2 tonnás, és hangsebességgel repül akkor is.
Az elmúlt hónapokban állítólag iszonyatos pénzek mentek a kínai biotechbe, az e-kereskedelemből, játék fejlesztésből, chat appokból, és ilyesmikből vitték át a befektetők.
Nagyon jó, csak mit kezdjek vele? Egyelőre ennek semmi eredménye
Amúgy a többi dologra reflektálva amiket felsoroltam: azok nem high-tech ipar szerinted?
De igen, csak a nagy részében kb orosz szinten vannak, vagy mögöttük. Azokon meg itt röhögünk.
Csak egy példa, a csúcs kínai hk rendre kikap, a napok óta ipari hulladékozott T-72B3tól a tankbiatlonon.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 850
18 962
113
Ez nálunk is igaz, mégse az a jellemző, hogy márpedig ha a párt azt mondta, akkor ez lesz az eredmény, még ha ehhez a méh 2 tonnás, és hangsebességgel repül akkor is.

Nagyon jó, csak mit kezdjek vele? Egyelőre ennek semmi eredménye

De igen, csak a nagy részében kb orosz szinten vannak, vagy mögöttük. Azokon meg itt röhögünk.
Csak egy példa, a csúcs kínai hk rendre kikap, a napok óta ipari hulladékozott T-72B3tól a tankbiatlonon.
Amit én látok IT/félvezetőipar/elektronika terén, ott Európa felkötheti a gatyáját, már csak az USA van előttük, de nem sokáig, mert az igazi gyártás már Kínában van. Amiben még előttük vannak, azok a félvezetőtechnológia olyan részei, amik már nem létfontosságúak, nem lehet megbénítani kínat attól elvágva őket, csak lelassítani egy rövid időre. Ami kínának fáj az a licencekkel zsarolás, mert a piacaitól lehet elvágni így. Amúgy már tudnak teljesen hazai számítógépet gyártani, 24 nm-en memóriát, processzort gyártanak, épül a 10nm-es gyáruk, amivel az intel elé kerülnek (leragadtak 14nm-en). A kapacitásuk nem óriási egyelőre, de a képességük megvan, és iszonyat tempóban fejlesztik, mert több pénzük folyik ki félvezetőkre, mint olajra!