<blockquote rel="Panzerfaust"><blockquote rel="borisz"><blockquote rel="Panzerfaust">Most voltunk ellenőrizni egy olyan mikulást aki - nem is nagyvállalkozó - paradicsomozik, paprikázik, fólia alatt.
Találtunk olyan paradicsomnövényt, ami 6 méter hosszú és életében nem látott termőföldet, tápoldatból megy a cucc. Maga a paradicsompalánta egy bizonyos "i" kezdőbetűs, közel-keleti országból származik.
Az eredmény: ízetlen vacak, paradicsom külsejű optikai csalódás. És ilyet egyre többet találunk.
A dinnyéről. Emberek, ma Mo-n az alföldi dinnye hírnevét teljesen törnkretették azzal, hogy egyre több helyen tökbe oltják. Ezért ez is olyan eredményt ad, ami vizes és ízfaktor nélküli, ha ilyet esztek majd, akkor biztosak lehettek benne, hogy tökös dinnyébe botlottatok.
És ennek mi az oka ?
Egy szó. A profit.
A mezőgazdászok rá vannak kényszerítve, hogy jól kinéző (nem tartalmú !!!) mennyiséget nagyon olcsón termeljenek, mert különben zéró a bevétel.
A mai magyar mezőgazdaságot kívülről irányítják, egyrészt Brüsszel, másrészt a tőzsdék, a vetőmaggyárak (génmódosítás harcosai) ill a növényvédős multik (amely miatt már elképesztő dolgok vannak a szervezetünkben), továbbá a felvásárlók.
Aki ma normálisabb (a környezeti változások miatt ez egyre inkább lehetetlen) élelmiszert akar enni az vagy maga termeli, vagy megbízható forrásból, termelőtől veszi. A zöldséges vállalkozók a piacon kizárólag ilyen xarokat árulnak, a nagykerből veszik, franc se tudja honnan, milyen körülményekből. A multiláncok hasonlóan, förtelmes az egész rendszer, komolyan.
Most ment le az eperszezon, egy értelmes epret se találtunk - a falusi mamókákén kívül. Egy eper amin nincs földmaradvány, puha foltok, madárcsőr nyoma és akkora mint két pingponglabda, az génkezeltből keltetett palántáról van. Egyszóval itt tart ma a magyar agrárium. A globalizált tőke mindent megfolyt, megesz és ennek hosszú távon a mi egészségünk fogja kárát látni.
Szarul csinálják. Én ettem már olyan támasztóközegben nelevt paprikákat, amik kifejezetten jók voltak. Üvegházban, integrált növényvédelemmel kezelve.
Normálisan rá kell állítani a számítógépet, hogy rendesen adagoljon, és megfelelő legyen a tápoldat pH-ja.
A tökre oltásnak pedig az az oka, hogy ellenállóbb lesz a dinnye, emellett nagyobbra is nő, stb. Mondják, hogy tökízű lesz tőle, passzolom, ehhez még nem volt szerencsém.
Apropó, a gyümölcsfákat is oltják.</blockquote>
Én viszont ettem, olyat ami itteni palántából, gondozott földben termett. Nem számítógép érlelte, hanem a nap.
Ízben pedig köszönö viszonyban sincs hozzá a tápoldatos csodapaprika.
</blockquote>
Nem érted.
A számítógép a tápanyag adagolást irányítja.
Mivel üvegházban van, ezért itt is a Nap, így, nagy N-el, végzi.
Ezt is lehet jól csinálni, csak megfelelő szellőztetés kell hozzá, körültekintő fajta/hibrid választás, meg figyelembe venni, hogy nem érvényesül a talaj pufferoló hatása, mert nincs talaj, csak támasztó közeg.
Pontosan kimutatható, hogy mi van az adott talajban, az is pontosan kimutatható, hogy mit vesz fel a növény, az ízt meg lehet kísérletezni. De elárulom, az öntözésben nem csak a mennyiségre kell figyelni, az sem mindegy, hogy milyen időközönként, és hogyan juttatják be. A talaj/támasztóközeg pH-ja pedig nagyban befolyásolja, hogy milyen tápanyagot és hogyan képes felvenni a növény gyökere.
Lehet ezt jól, meg rosszul is csinálni.
</blockquote>
Nem értem persze, bár szoktunk vizsgálni ilyen gazdaságokat, igaz nem sűrűn, de ennek ellenére van róla fogalmam hogyan működik.
Nem is ezzel van a probléma, mint írtam, hanem a végtermékkel, illetve az egész szisztémával. És azzal, hogy kinek az érdekében fungál így, és ennek summázataként a Napnál, igen így "N"-el írva - is világosabb, hogy épp a fogyasztó van nagy ívben lexarva. Ha az emberi élet üzleti tétel manapság, akkor szerinted egy nyavalyás paradicsom nem ???