Robert C. Castel vélhetően egy szélhámos. Ettől függetlenül vannak azért jó gondolatai a témában, de azért a hitelessége legalább is megkérdőjelezhető.
Azt állítja magáról, hogy biztonságpolitikai szakértő. Ezt találtam róla egy rövid keresést követően:
LinkedIn-je:
[link] (igazából ennek nem sok relevanciája van, bármit lehet ott kamuzni, bár a kapcsolati hálója érdekes lehet, azt nem kutattam).
Életrajz:
[link]
Ez alapján nem az Israeli Democracy Insitute alkalmazottja, legalább is itt nem említi. Az egyetlen kötődése az intézethez az, hogy állítólag posztdoktori képzést végzett ott. Erre vonatkozóan nem találtam semmit, azt sem, hogy vannak-e posztdoktori képzések náluk. Mindenesetre a profiljuk sem egyértelműen a biztonságpolitika.
Az intézmény weboldala:
[link] (Google Translate-tel olvasható angolul)-
A kutatók lapon nincs ott, a kereső se dob ki semmit a nevére...
Azért egy emailt talán megérne a dolog: megkérdezni az intézetet, hogy dolgozik/dolgozott-e ott ilyen nevű ember, és volt-e ilyen nevű hallgatója (nem találtam erre vonatkozóan semmit, hogy tartanak-e posztgraduális képzéseket...).
Mondanom sem kell, semmilyen biztonságpolitikai jellegű publikációját nem találtam.
Ami valószínűleg igaz: egy izraeli nemzeti park alkalmazottja lehet. Videós bejelentkezései alapján is vélhetően Izraelben él, a növényzet például eléggé jellegzetes gyakran a háttérben, illetve az életrajza alapján is hihető, valamilyen szekus pozícióban lehet. Lehetett katona korábban (valószínű is, mivel sorkatonaság van), illetve a rendőrségnél is szolgálhatott.
Azonban ettől ő még nem lesz biztonságpolitikai szakértő. Ahogy Nógrádi Gyuri bácsi sem, aki önéletrajza alapján egy kamuegyetem rektora...
Ha valaki rendelkezik ellenőrizhető infóval róla, ossza meg, meggyőzhető vagyok, ha megalapozott érvekkel áll elő.