[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 431
86 575
113
Nagyon jól leirtad ezt a folyamatot, érzést.
Érdekes, hogy mennyire nem használja fel a társadalom az idősebbek tapasztalatát. Igy mindig a saját bőrünkön tanulunk és folyamatosan megismételjük a múlt hibáit.
Sokszor az idősek tapasztalata a "kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semm". Egy idős ismerősöm mondta nagyon nagyon okosan: A kor nem érdem, csak állapot (nem hiszem, hogy ő talalta ezt ki, de én tőle hallottam először).

• Tetszik
Reactions: G__G

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 414
28 091
113
Előrebocsájtom, hogy szerintem természetesen nem kell automatikusan egy adott korban/korszakban élni ahhoz, hogy értsük,megértsük az adott időszak/éra világát, az ott/akkor élők motivációit. Már csak azért sem, mert ugye egy idő után ez lehetetlen a fizikai lehetőség híján.
Mai szemmel pedig - akkor elfogadott, mi több, teljesen természetes - meglehetősen riasztó jelenségekkel szembesülhetünk a múltból.
Elég csak a Ritkán látható történelem blog bejegyzéseit nézegetni.
Szinte nincs olyan bejegyzése, amiben ne lenne olyan kép/képalá, ami ma abszolút elfogadhatatlan, a maga korában/helyén meg elfogadott volt.
Tessék egy, csak a legújabb bejegyzésből:
1930-as_evek_kinaban_hasznalt_kivegzoketrec_amiben_magara_hagytak_az_eliteltet_etlen_szomjan_meghalni.jpeg

"1930-as évek. Kínában használt "kivégzőketrec", amiben magára hagyták az elítéltet étlen-szomjan, kimerülve meghalni"

Bár a megértés/megértésre törekvés esélye a kor megélése nélkül is meglehet, de lássuk be; könnyebb, ha már volt lehetőségünk (muszáj volt) élni egy adott korban, érában.
A huszonéves (tehát csikó:D) lányommal nagyon tanulságos vitákat, jobb esetben eszmecseréket tudunk folytatni a születése előtti időszakról, annak általa értéséről, meg nem értéséről.
Klasszikus témakörök pl.; a férfiak a háztartási munkában való részvétele, udvarlási, együttélési szokások, stb., stb.

Legújabb kedvencemet egy görögkatolikus lelkész ismerősöm anekdotázta pár napja: Házasság előtti jegyesoktatáskor természetesen szóba kerül az eskü szövege is. Amikor a menyasszony szövegére kerül a sor, s oda jutnak hogy "...s ígérek neked.......engedelmességet", na akkor az öntudatos ifjú hölgyeknél (10ből 9 esetben) leolvad a 32 amperes kismegszakító, hogy ők azt qrva élet, ööö, izé... biztos, hogy ki nem mondják a szertartáson! Még "játszásiból" sem!
S nem is értik, hogy régen hogy voltak olyan hülyék a nők stb., stb.

Amikor meg csendesen próbálom felvázolni a lányomnak, hogy egy szokásnak, függésviszonynak nemhogy évtizedes, évszázados, de évezredes előzménye van, akkor továbbra is a megélt kora (mondom kiscsikó:D) szerint akarja értelmezni akár a csak közelmúltat.
De így van ez a hidegháború, a szocializmus, de még Hofi megítélésénél is - valamelyik nap szembesültem egy Hofi-videó alatti kommentáradatból, ahol a korban bevallottan nem élt csikók:D osztották az észt, a megfellebbezhetetlen ítéletet Hofiról - azoknak, akik a korában, az által pellengére állított jelenségek korában éltek...

Vicc és szánalom egyben ez a jelenség.

Én pl. Sunlight56-hoz képest egy siheder vagyok, de annyira már vagyok idős, hogy van úgy húsz évnyi mintavételezésem a szocializmusból: Négy éves koromban tudtam, hogy pl. ki volt Todó Zsivkó! (Todor Zsivkov), onnantól már nagymamámmal néztem minden este a híradót, vasárnaponként A Hét, majd indulásától a Panoráma műsorát.
Tehát onnantól ideológiailag már valamilyen szinten képzett voltam - vidéki kis jövedelmű fizikai munkások gyermekeként (apámtól széles spektrumban tudtam tanulni káromkodni, ha a kommunisták kerültek szóba...).
Nyilván teljesen máshogy látta ezt a kort egy olyan gyerek, aki a Rózsa-dombon élt a magas rangú pártfunkcionárius, vagy jómódú maszek (tudtátok, hogy azt jelenti: magán szektor?) szüleivel.
Szóval tán nem feltétlen hátrány megértés szempontjából élni egy adott korban, s nem feltétlen khm. elegáns osztani az észt pont azok felé, akik megéltek egy kort, elviseltek egy korszellemet, annak értik közéleti/politikai következményeit, folyományait, s nem csak az újabb, """korszerűbb""" világban merített élettapasztalataikból, annak történelemértelmezéséből tudnak - észt osztani.

S természetesen a 80-as évek közepétől követtem más országok politikai életét is - pl. jobb híján a HVG-ből is. (Még mai szemmel is tartalmas volt az akkori HVG ebből a szempontból.)

Így követtem a 90-es évek elejétől természetesen az ukrán állam történéseit is.
Ezeket csak tovább árnyalták az oda csempészni, seftelni járó munkatársak élménybeszámolói is.
...hát nem egy Európa-konform állam/társadalom képe rajzolódott ki az összeszedett információkból...
S hol volt még 2014!

Mindezek fényében érthető (de nem megérthető és nem elfogadható) egyes csikókorú topik tagok megérteni/azt akarni/fejlődni képtelen/hamis/konok/csökött/destruktív hozzáállása - jelen esetben e témában is.
A Panorámát Chrudinákkal nagyon szerettem,nagyon jó és színvonalas volt, de milyet fordult az idő kerekével a szemlélet, és a megítélés! Nem mellesleg a mai geopol.szakértők összesen befértek volna a kisujja körme alá!

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 623
21 057
113
Sokszor az idősek tapasztalata a "kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semm". Egy idős ismerősöm mondta nagyon nagyon okosan: A kor nem érdem, csak állapot (nem hiszem, hogy ő talalta ezt ki, de én tőle hallottam először).
Egyetlen előnye, én ezen túl vagyok - hogy Neked odáig ezt még meg kell élned, azaz túl kell élned..

Hátránya a még valamennyire működő memória - jó lenne egyes részeket törölni, hogy ne naponta fussak bele itt a fórumon is az átírt történelmi hamisításokkal alátámasztva a F.O.S médiás , polgárokat tudatformáló állításaival - a jelenleg alakítóban lévő III Vh feltétlen nyerhetőségét, szükségességét, és elfogadható elvét magyarázandó, farkast + bűnbakokat kiálltó termékeivel..

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 431
86 575
113
Egyetlen előnye, én ezen túl vagyok - hogy Neked odáig ezt még meg kell élned, azaz túl kell élned..

Hátránya a még valamennyire működő memória - jó lenne egyes részeket törölni, hogy ne naponta fussak bele itt a fórumon is az átírt történelmi hamisításokkal alátámasztva a F.O.S médiás , polgárokat tudatformáló állításaival - a jelenleg alakítóban lévő III Vh feltétlen nyerhetőségét, szükségességét, és elfogadható elvét magyarázandó, farkast + bűnbakokat kiálltó termékeivel..
Pont erről beszélek, óriási különbség van két 70 éves ember közt. Mindkető idős, csak nem mind1, hogy azt a 70 évet hogy élték le.... Az önmagában semmit nem jelent, hogy képes volt megélni a 70 éves kort, nem ősemberek vagyunk, hogy minden nap "harcolni" kelljen a természettel a túlélésért.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 623
21 057
113
Ez miben is mondd ellent annak amit leírtam? Amúgy én még éltem egy keveset a szocializmusban. ;)

Azt is mondhatnám, hogy tisztán emlékszem a 3. magyar köztársasag kikiáltására, hisz már 2 múltam akkor. :D :cool:
Hát sajnos, az akkori helyzet felismeréséhez, megértéséhez ez kevés, például a topicunk nevéhez illeszkedően, mint Mackósajtban a brummogás..
Mint régebben is mondtam mindíg a múlból származik, ered a jövö is, meghatározóan, az emberiség nem gyógyul ki az állandó háborúk (de)generálásából, sosem tanul eleget, így a hülyesége már többször körüléri a Földet, és nagy cafrangokban csüng alá..

Nekem múltam van - Neked előnyödre (?) meg jövőd - de már háborús füstbe burkolódzva, homályos boldogulási, túlélési lehetőséget mutatva..

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 431
86 575
113
Hát sajnos, az akkori helyzet felismeréséhez, megértéséhez ez kevés, például a topicunk nevéhez illeszkedően, mint Mackósajtban a brummogás..
Mint régebben is mondtam mindíg a múlból származik, ered a jövö is, meghatározóan, az emberiség nem gyógyul ki az állandó háborúk (de)generálásából, sosem tanul eleget, így a hülyesége már többször körüléri a Földet, és nagy cafrangokban csüng alá..

Nekem múltam van - Neked előnyödre (?) meg jövőd - de már háborús füstbe burkolódzva, homályos boldogulási, túlélési lehetőséget mutatva..
Ahhoz, nem kellett a SZU-ban élni (vagy a SZU-val egyidőben), hogy az ember tudja, hogy kevés mocskosabb/degeneráltabb állám létezett a Földön, mint a SZU.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 623
21 057
113
Ahhoz, nem kellett a SZU-ban élni (vagy a SZU-val egyidőben), hogy az ember tudja, hogy kevés mocskosabb/degeneráltabb állám létezett a Földön, mint a SZU.
Itt Magyarországon, csak távoli mendemondákból tudják az emberek, hogy odakint pld Ukrajnában hogyan is működött az a rendszer, mert mi voltunk a "kirakat" a legvidámabb barakk az egész KGST-ben.

Te annyira sem ismered ezt, hogy akár - előitéletet mondjál róluk.. (én sem vállalkozok rá, mert..)

Az elmúlt mintegy 35 évben külön iparág alakult ki az oroszok elleni pszihológiai műveletre, különböző dezinformációk gyártására valóságnak álcázott terjesztésére. Lássunk ezek között, csak kettőt:

- Sztálini népírtás, bosszú (?) mert a Krim félszigetről 1945 után kitelepítették száműzték a tatár nemzetet..
Ennek megitéséséhez a következőt kell tudni:
A krimi tatár nép 10 -25%-a tevékenyen részt vett a szovjet csapatok elleni fegyveres harcokban, a Wermachtban külön alakulatot hoztak létre, ahol csak tatárok voltak. Feladatuk a németek által elfoglalt területeken történő rendfenntartó, és partizán ellenes szolgálat volt. Közvetlenül ritkán vetették be a frontvonalon őket, de a rendfenntartásuk is sok áldozattal, rablással gyilkossággal stb járt. Ha érdekel felrakok Neked ezzel kapcsolatos szakirodalmakat.
Tehát Szálin áttekintve az eseményeket - ha nem jó volt Nektek alattam a szocializmusban- akkor időben visszautaztok a múltba a sztyeppei sátoros, álattenyésztő életbe, ott próbájatok megélni miközben nincs rablás gyilkolás fosztogatás a régi jó tatár hagyományok szerint, a környező népek kárára.

Tehát a krimi tatárok nem Szibériába vagy más, megsemmisítő táborokba lettek szállítva hanem közép Ázsiába pld Kazasztánba, ahol az egy üdülő paradicsom volt Szibériához, vagy Gulághoz képest..
Ott egy részük asszimilálódott az új helyükön és nem mentek vissza Krimre az amnesztia után..

Vagy egy másik téma a Holodomor - ahol Sztálin valóban éhinséget okozott sok áldozattal, mentségére lehet mondani hogy ez nem saját ötlete volt. A cári birodalom rendkívül alacsony ipari termelését a SZU importált gépekkel, technológiával, ott dolgozó nyugati szakemberekkel fejleszette a II Vh-ig. Ezért a SZU csak arannyal tudott fizetni. Az 1932 33 as világválság az arany tőzsdei árának bedőlésével és éhinséggel kezdődött, először az USA-ban..

Hatására a külföldi beszállítók elutasították az aranyban történő fizetést és Sztálintól helyette élelmiszer szállításokat követeltek.. Így Sztálin hogy mentse az ötéves, iparfejlesztési tervet - padlássöprés mellett döntött. Hatására Ukrajna csak egy volt az éhinséggel sújtott, halálos áldozatokat követelő tagköztársaságoknak.

Igy az ukránok élelmiszerét sem Sztálin, hanem nyugati országok fogyasztották el..

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 431
86 575
113
Itt Magyarországon, csak távoli mendemondákból tudják az emberek, hogy odakint pld Ukrajnában hogyan is működött az a rendszer, mert mi voltunk a "kirakat" a legvidámabb barakk az egész KGST-ben.

Te annyira sem ismered ezt, hogy akár - előitéletet mondjál róluk.. (én sem vállalkozok rá, mert..)

Az elmúlt mintegy 35 évben külön iparág alakult ki az oroszok elleni pszihológiai műveletre, különböző dezinformációk gyártására valóságnak álcázott terjesztésére. Lássunk ezek között, csak kettőt:

- Sztálini népírtás, bosszú (?) mert a Krim félszigetről 1945 után kitelepítették száműzték a tatár nemzetet..
Ennek megitéséséhez a következőt kell tudni:
A krimi tatár nép 10 -25%-a tevékenyen részt vett a szovjet csapatok elleni fegyveres harcokban, a Wermachtban külön alakulatot hoztak létre, ahol csak tatárok voltak. Feladatuk a németek által elfoglalt területeken történő rendfenntartó, és partizán ellenes szolgálat volt. Közvetlenül ritkán vetették be a frontvonalon őket, de a rendfenntartásuk is sok áldozattal, rablással gyilkossággal stb járt. Ha érdekel felrakok Neked ezzel kapcsolatos szakirodalmakat.
Tehát Szálin áttekintve az eseményeket - ha nem jó volt Nektek alattam a szocializmusban- akkor időben visszautaztok a múltba a sztyeppei sátoros, álattenyésztő életbe, ott próbájatok megélni miközben nincs rablás gyilkolás fosztogatás a régi jó tatár hagyományok szerint, a környező népek kárára.

Tehát a krimi tatárok nem Szibériába vagy más, megsemmisítő táborokba lettek szállítva hanem közép Ázsiába pld Kazasztánba, ahol az egy üdülő paradicsom volt Szibériához, vagy Gulághoz képest..
Ott egy részük asszimilálódott az új helyükön és nem mentek vissza Krimre az amnesztia után..

Vagy egy másik téma a Holodomor - ahol Sztálin valóban éhinséget okozott sok áldozattal, mentségére lehet mondani hogy ez nem saját ötlete volt. A cári birodalom rendkívül alacsony ipari termelését a SZU importált gépekkel, technológiával, ott dolgozó nyugati szakemberekkel fejleszette a II Vh-ig. Ezért a SZU csak arannyal tudott fizetni. Az 1932 33 as világválság az arany tőzsdei árának bedőlésével és éhinséggel kezdődött, először az USA-ban..

Hatására a külföldi beszállítók elutasították az aranyban történő fizetést és Sztálintól helyette élelmiszer szállításokat követeltek.. Így Sztálin hogy mentse az ötéves, iparfejlesztési tervet - padlássöprés mellett döntött. Hatására Ukrajna csak egy volt az éhinséggel sújtott, halálos áldozatokat követelő tagköztársaságoknak.

Igy az ukránok élelmiszerét sem Sztálin, hanem nyugati országok fogyasztották el..
Nem kell semmiféle összeesküvés ahhoz, hogy felfogja az ember, hogy a SZU a modern kor egyik legelnyomóbb diktatúrája volt, ami fennállása során több 10 millió áldozatot követelt ( nem nem a haborúk áldozatairól beszélek, hanrma diktatórikus rendszer áldozatairól).
Az a szörnyű, hogy te bármilyen módon mosdatni akarod azt a beteg birodalmat.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 623
21 057
113
Nem kell semmiféle összeesküvés ahhoz, hogy felfogja az ember, hogy a SZU a modern kor egyik legelnyomóbb diktatúrája volt, ami fennállása során több 10 millió áldozatot követelt ( nem nem a haborúk áldozatairól beszélek, hanrma diktatórikus rendszer áldozatairól).
Összekevered a helyretételt a mosdatással... nagyon nem mindegy - mint a szezon a fazon.
Próbálj inkább a két állításom helyességével foglalkozni. Igy van - vagy nem?

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
10 185
40 634
113

Ukrajna 2025-ben megszűnik létezni - Nikolai Patrushev orosz elnöki asszisztens

"Ukrajnáról csak Oroszország és az Egyesült Államok között szabad tárgyalni"

@ukraine_watch

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 431
86 575
113
Összekevered a helyretételt a mosdatással... nagyon nem mindegy - mint a szezon a fazon.
Próbálj inkább a két állításom helyességével foglalkozni. Igy van - vagy nem?
Helyretétel? Nincs mit helyre tennei a SZU-n. Egy erőszakszervezetekkel és a totális terror eszközeivel fentartott elnyomomó rezsim volt abból a fajtából, amiből nem létezett a törtŕnelemben.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 972
37 358
113

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 802
22 907
113
Tudod mit dudi? Ifjú korodra való tekintettel, ismereteid bővítésére, ajánlok neked egy szovjet könyvet.

1950 körül íródott, a 2. vh.-ról szól, a gazdasági háttérben és a németek által elfoglalt területen.
Természetesen szovjet dicshimnusz, hisz akkor nem lehetett más. De irodalmi mű, szerintem - műfajában - nem rossz.
És az akkori valóságról (természetesen egy részéről) szól, egyéni nézőpontból.

Anyagilag nem fog földhöz verni, már 420 Ft-ért kapható az antikvárium.hu-n.
A mű, Popov: Acél és salak.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 431
86 575
113
Tudod mit dudi? Ifjú korodra való tekintettel, ismereteid bővítésére, ajánlok neked egy szovjet könyvet.

1950 körül íródott, a 2. vh.-ról szól, a gazdasági háttérben és a németek által elfoglalt területen.
Természetesen szovjet dicshimnusz, hisz akkor nem lehetett más. De irodalmi mű, szerintem - műfajában - nem rossz.
És az akkori valóságról (természetesen egy részéről) szól, egyéni nézőpontból.

Anyagilag nem fog földhöz verni, már 420 Ft-ért kapható az antikvárium.hu-n.
A mű, Popov: Acél és salak.
Na pont ilyeneket nem olvasok (egy diktatúrában írt dicshimnuszt). Ha szórakoztatni szeretném magam szovjet propagandával, akkor A Nagy Honvédő háború című épületes mű valamelyik korai kiadását választom.

• Robot
  • Tetszik
Reactions: megazez and G__G

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 722
27 053
113
"Több orosz LNG-t vásárolt tavaly az Európai Unió, mint valaha. Oroszország megelőzte Katart, és az Egyesült Államok után Európa második legnagyobb beszállítójává vált.

Tavaly az Európai Unió több mint másfélszer annyi cseppfolyósított orosz gázt vásárolt, mint amennyi az ukrán tranziton keresztül érkezett.... azoknak tehát, akik Közép-Európát kárhoztatják az olcsóbb és kevésbé környezetszennyező vezetékes beszerzések elmaradása miatt, érdemes lenne előbb a saját házuk táján sepregetni."

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 414
28 091
113
az a szörnyű,hogy Te meg úgy ítéled meg,hogy a legnagyobb jóindulatú feltételezéssel is maximum a csattogós lepkédet tolgattad abban az időben,így kb fogalmad sincs arról milyen volt abban az érában élni .. diktatúrának lehet nevezni,de minek lehet nevezni azt amikor Moszkva helyett Brüsszelből hoznak döntést az országunkról,mindenféle indokra hivatkozva ? önállóságnak ? függetlenségnek ?

leállsz megint az autóskártyaszerű érveléseddel,hogy több 10 millió áldozata volt a kommunizmusnak (én nem vitatom,hogy nem volt áldozata) ,de kezd el boncolgatni akkor a számokat ..

Hitler kb 17 millió ember haláláért felelős (nem csak a zsidók,cigányok vannak benne)
Sztálin kb 23 millió haláláért
Mao kb 50-80 millió haláláért
a belga Lipót kb 2-12 millióért
Tojo admirális kb 4,5-5 millióért
Enver pasa is maga mögött tudhat vagy 2,5-3 millió körül ..
USA .. itt nem egyszerű a helyzet,de megbecsülni meglehet .. nézzük csak a háborúkat,mert a többinél is ez tolta fel a számokat

Hirosima,Nagaszaki egyéb japán bombázások kb 500-700.000 fő,
második világháború alatt összesen számoljunk mondjuk durván 2,5-3 millió embert
Koreai háborúban a kínai és északi veszteségeket kb 1,5-2,2 millióra teszik,adjunk hozzá mondjuk 300.000 civilt .. és legóvatosabb becsléssel is legyen mondjuk 2,5 millió
Vietnam : durván 1,5 millió északi , meg vagy 500.000 civil, plusz Laosz és Kambodzsa bombázása során szintén 500-750.000 fő legyen ez is kb 2,5 millió
a többit Afganisztán (20 év) ,Irak,Közel-kelet egyéb térségei,Szomália, karibi térség,Dél-Amerika stb stb .. nagyon nagyvonalúan számolom és legyen most ez a szám 100.0000

nagyon nagyon lekerekítetten számolva is 9 millió .. ( egyébként 10-15 millió közé teszik)

de tegyük le az autóskártyádat,nekem nem ez a szintem .. mint minden rendszernek a Szovjetuniónak is meg volt a maga hibája, de a demokrácia fellegvára az hogyan is bánt pl az őshonos indiánokkal ? hogyan bánt a négerekkel ? hogyan is bánt a latin amerikaiakkal ? kínai bevándorlókkal ? pontosan ugyanolyan velejéig romlott szar mint amire ráfogod hogy szar .. nem mosdatja senki a Szovjetuniót a "beteg birodalmat",csak mi éltünk benne,értő fejjel .. te meg mint az elején irtam max csattogós lepkét tologattál.