[BIZTPOL] Szíriai helyzet

comandante !
Írásoddal egyetértek. Az orosz fegyverek sikertelenségének azonban több oka is van: mint technológiai elmaradás, a rendszerek kiépítetlensége, a fejlesztés-modernizálás lassúsága, a külföldi fejlesztésekre történő vontatott reagálás stb.
Az USA valóban szerzett be orosz fegyvereket - Ukrajnából, Moldáviából de még Belorusziából is !
Az is igaz, ezek az országok adtak is el fegyvert - például éppen Iránnak.
Példádhoz visszatérve az S300 robbanófeje, hajtóműve stb. nem igazán titok ! A radar az elektronika az már igen. Ha a vásárlónak esze - meg pénze és tehetsége van - ezeket azonnal lecseréli illetve továbbfejleszti !

hehe, pont erről beszéltem én is néhány nappal ezelőtt
http://youtu.be/ErGmEi5_t6M

Orosz fegyverek tipikusan arab kézben szerepeltek le. De más fegyverek is erre a sorsra jutnának. Vietnam meg pontosan ellen példa.

hunter remélem ezt komolyan gondoltad mert viccnek elég durva lenne... Épp a radar és az elektronika a lelke az egésznek, szvsz Aki magának le tud gyártani egy akár csak módosított elektronikát az gyakorlatilag megépítheti a rakétát is...

az S300 robbanófeje, hajtóműve stb. nem igazán titok ! A radar az elektronika az már igen. Ha a vásárlónak esze - meg pénze és tehetsége van - ezeket azonnal lecseréli illetve továbbfejleszti !
Nekem úgy tűnik, hogy pont a lényeg, amit le akarsz te cserélni. Mert a robbanófej az végülis valami ami robban, van 100 féle alkalmas anyag erre amit így vagy úgy még alakíthatsz / tuningolhatsz, a hajtómű meg az egy hajtómű, még láttak olyant vagy ahoz hasonlót máskor is. A radar, elektrónika, zavarvédettség, célravezetés ami a bonyolultabb szerintem. Ha pont ezt kell lecserélni akkor kár az egész rendszerbe befeketni, mert a legbonyolultabb és legdrágább részeket úgyis nulláról újra kell építsd.

Egy S300 rendszer (!!!) elektronika fejlesztési ideje a,tervezéssel együtt a végső simításokig cca.15év...Elektronikát lecserélni??? Ez nem Lego...mérnökök százai dolgoznak a kifejlesztésen és a költségeket már nem is említem...Vietnámot említettétek mint a szovjet fegyverek megdicsőülését...Hát ahhoz képest,hogy 1966-tól 1972-ig a fél vietnámi légvédelmet szovjet katonák üzemeltették és szovjet tisztek irányították,természetesen szovjet tanácsadók segítségevel,az akkori legmodernebb (zsírpapíros gyári csomagolású légvédelmi rakéta rendszerekkek és lokátorvezárlésű lövegekkel....) ,szóval a lég.rakétások 2%-os találati arányt értek el,a lövegesek 0.02%-ot...Ha nincs a Szu.,aki gyakorlatilag saját légv.rak.gyártó kapacításának 60%-át (1966-68 és 1972-73) a vietnámi veszteségek pótlására használta,akkor a jobbsorsra érdemes Északiak bizony maximum átkokkal szórhatták volna az amerikaiakat...

Úgy érték el a 2%-ot,hogy Hanoi,Haipong akkoriban a világ legerősebb légvédelmével védett célpontjai voltak.1968-ban,volt olyan amerikai támadás,ahol a 30 gépes kötelékre 440db rakétát indítottak...Brezsnyev meg szívta a fogát amikor ,megkapta a folyamatos lég.rak. utánrendelések számláit....Volt időszak amikor még a nagy testvérrel a háta mögött is hetekre kifogytak a rakétából az északiak.

Én azt olvastam az Aero Magazinban,hogy nem volt olyan időszak amikor minden rakéta elfogyott volna.Meg kéne vizsgálni a többi rakéta találati arányát és akkor lenne valós és értelmezhető jelentés tartama a 2%-nak.

1968-ban,volt olyan amerikai támadás,ahol a 30 gépes kötelékre 440db rakétát indítottak...

és ki nyert a végén? (csak kötözködök). az eddig történt izraeli beszúrásoknál erős nullás arányt ért el a szír védelem. egy orosz szakértő az irániaknak ecsetelte, hogy buk rendszer nagyon jó, a tomahawkok felét le fogja szedni.

<blockquote rel="hangtomito">1968-ban,volt olyan amerikai támadás,ahol a 30 gépes kötelékre 440db rakétát indítottak...

és ki nyert a végén? (csak kötözködök). az eddig történt izraeli beszúrásoknál erős nullás arányt ért el a szír védelem. egy orosz szakértő az irániaknak ecsetelte, hogy buk rendszer nagyon jó, a tomahawkok felét le fogja szedni.</blockquote>
Lehet ha nem akartak visszalőni vagy felfedni alégvédelem helyzetét, nehéz napokra tartogatva ami van.
Az 50% a tomahawkokból nem jó, mert szerintem alapból indítanak minden célpontra 2-2-t belőle. Pancir-S1 mondjuk még rásegíthet az arányok javítására.

Az egész eszmefuttatásom lényege annyi,hogy a védelmi rendszerek pontosan ugyanannyit fejlődhettek (orosz légvédelmi rakétarendszerek) mint a támadó és a támadókat oltalmazó eszközök (USA).Tehát a legoptimálisabb eset lenne a 2%-os találati arány,hozzátéve az orosz hadiipar utánszállítási képesség az ex.szovjethez képest szinte 0.Ha meg saját készletből pótólnának az oroszok,a saját védelmi képességüket gyengítik.Levegőből az amerikaiak (amikor megkapták otthonról a lehetőséget) 1 hét alatt a tárgyalóasztalhoz bombázták az Északiakat. 1972 december...B52-sek szőnyegbombázása....

Az a 2% nagyon kevésnek tűnik. Ha ma is reális adat, akkor kár ilyen rendszerekbe pénzt fektetni. Egy vadászgép aljára felakasztott modern levegő-levegő rakéta is ha befogja a célt a saját radarjával, vagy a vadászgépével, akkor nagy valószínűséggel eltalálja a hatótávolságán belül, mivel gyorsabb és fordulékonyabb bármilyen vadászgépnél (persze vannak zavarási módok, ami vagy máködik vagy nem). Ugyanezt akkor egy föld-levegőrakéta is meg kell tudja csinálni, aminek a méretéből adódóan még nagyobb is a hatósugara.

Egész nap nézek milyen hírek jönnek Szentpétervárról:
- USA nyilvánosságra hozta azoknak az országoknak a listáját, akik támogatnak katonai fellépést, összesen 10: Ausztrália, Kanada, Dánia, Francia, Lengyelország, Románia, Albánia és Koszovo....ez nevetséges...
- Ferenc Pápa ma hivatalos levelet írt Putinnak, katonai megoldást mellőzését kérve.....szerintem rossz címre ment a levél.

- ezekben a pillanatokban megy munkavacsora szőkőkutairól híres Petergofban - Putin ott akar Szíriáról beszélni.....egyébként oroszok sok magyar bort rendelték rendezvényre - Villány, Tokaj és Egerből...ezen kívül magyar ételek és vannak étlapon. Hajra magyarok!

- kicsit OFF....Ma pontosan 14.30 kór Üllői úton közlekedve nagy meglepetésemre észre vettem Pest fölött 2 db CH-47 Chinook és 4 db Blackhawk keleti irányba haladva.....Chinook-oknál nyítva volt hátsó rámpa ....tiszta mint a Mogadishu felett ismert filmben.....Tud valaki mi volt ez???

a kínaiak haragudnak Obamára mert nő az olaj ára, továbbá a Csingangsan nevű hadihajót a Földközi-tengerre küldték szemlélődés céljából. (a képen a nagyobbik)

943592_367240436715587_1861139412_n.jpg

Ma pontosan 14.30 kór Üllői úton közlekedve nagy meglepetésemre észre vettem Pest fölött 2 db CH-47 Chinook és 4 db Blackhawk keleti irányba haladva.....Chinook-oknál nyítva volt hátsó rámpa ....tiszta mint a Mogadishu felett ismert filmben.....Tud valaki mi volt ez???
Remélhetőleg a héten titokban kurvagyorsan lezavarták a szállítóheli tendert és annak a (rész)eredményét láttad :)

Szerintem a szíreknek csak egyszer lesz lehetőségük rakétékat indítani védekező félként. Amikor az amerikai flotta elindítja a tomahawkokat. A közelben állomásozó orosz flotta biztos forró dróton értesíti Asszadot az indításról és annak mennyiségéről esetleg a főbb szír célpontokat érintő várható becsapódási időről.
Az ezt követő percekben már Asszadon múlik ki adja e a parancsot az ellencsapásra az összes létező fegyverével legyen az légvédelmi , hajó elleni vagy akár ballisztikus rakéta. Azután már nem lesz több esélye, mert pár perccel később kő kövön nem marad hiszen valószínűleg minden indító egysége el fog pusztulni. Persze ehhez elég tökösnek kell lenni, hiszen ha sikerül hajót eltalálnia/elsüllyesztenie vagy esetleg Izrael bekap egy két találatot, nos akkor már nincs visszaút...polgárháborúból háború lesz.
Persze ha előtte az amerikaiak beküldik a légierőt zavarni és megelőző légicsapásokat végrehajtani a már ott lévő nyugati speciális alakulatok pedig aktivizálódnak és diverzáns akciókba kezdenek lehet még ennyi esélye sem lesz.