[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

matyiii

Member
2015. február 9.
66
0
6
Végre valaki tesz is valamit az Iszlám állam ellen. A kurdok két nap alatt felszabadították Szindzsárt.
http://hu.euronews.com/2015/11/20/szindzsar-romokban-az-ostrom-utan/

A kurdok amerikai segítséggel két nap alatt több területet szabadítottak fel az ISIS alól mint Aszad arabjai az oroszokkal két hónap alatt.


A hozzászólásaid színvonala nagyot zuhant az utóbbi időben, ha úgy érzed hogy mindenki ellened van akkor nem valószínű hogy mindenkivel van a baj. Orvos segít. Amúgy UsA barátaid sem találják a helyüket a bombázások óta a térségben, már a Francia szövetségesük is inkább az Orosszal harcolna az IÁ ellen,bár ez még 26. ig változhat hasonló nyomásra mint a helihajóknál.
Az orosz jött és belepiszkított a homokozóba vagyis megjelölte területét. Innét a barátaid kiszorúltak
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Három Tu-160 útvonala szíriai bevetésre.... 13 ezer km.....4 db IL-78 tankerrel egy kötelékben mentek.....
2.jpg

Lefele nem lett volna gyorsabb + egyszerűbb + olcsóbb, mint megkerülve egész Európát tankerekkel szarakodva ahelyett, hogy egy telitankkal oda-vissza megjárná?
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Lassan elképzelhető, hogy a FOAB-ot is bevetik. Ha már mindent tesztelnek élesben. Nem tudom hogy akarom-e látni. Ez áll a legközelebb egy atombombához.

Pszichológiai hadvislésnek nem lenne utolsó. Persze a sok kicsi bomba többet ér ennél az egy nagynál, de tesztelés céljából is megérné.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
<blockquote rel="joker">Lefele nem lett volna gyorsabb + egyszerűbb + olcsóbb, mint megkerülve egész Európát tankerekkel szarakodva ahelyett, hogy egy telitankkal oda-vissza megjárná?
De. Így viszont besz*ratták az angolokat is. :))))</blockquote>

Lelkesen be is jelentették ma, hogy elfogták (nemzetkozi légtérben) az orosz bombázókat...:))
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
Felszóllították Oamát, hogy ne Asszad ellen harcoljon , hanem az IÁ ellen.
http://bigstory.ap.org/article/12f8444425f943f5b121882a44e2ce55/capitol-hill-buzz-forget-assad-focus
 

vendeg2

Well-Known Member
2015. február 6.
513
471
63
mondjuk a franciák is átengedhették volna ha olyan nagy haverok lettek, de továbbmegyek: mindegyik ország amelyik nem engedi át az oroszokat, az az isist támogatja
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
Orosz légicsapás az IÁ állásai ellen Rakka tartomány
https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=wqAUPFdnVnk
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Három Tu-160 útvonala szíriai bevetésre.... 13 ezer km.....4 db IL-78 tankerrel egy kötelékben mentek.....
2.jpg

Hát ennek így sok értelme nincsen, a Nyugatnak tartott erőfitogtatás kivéve. Illetve azt se értem, hogy 1500+ km hatótávolságú RR-kel miért kell egyáltalán berepülni a szír légtérbe. Arról nem is beszélve, hogy a térkép szerint Murmanszk környéki reptérről indultak, oda még külön ki is kellett települni a Dél-Oroszországban található Engels DA bázisról.

A Tu-22M3-asok is csak 12db 250kg-os bombát dobnak minden felvételen, miközben 33 fér a bombatérbe plusz összesen 36 a beömlőnyílások és a szárnyak alatti külső függesztőkre. Ráadásuk teszik mindezt 6000m-es repülési magasságból.
A Su-24,-25 és -34 gépek is rendszerint 2 (ritkán 4) bombával repülnek, nem lenne-e jobb inkább azokat jobban megpakolni?

Több százezer USD értékű cirkálórakéta-sorozatok lődözése megkergült kalasnyikovos abroszfejűekre elég abszurd gazdaságossági szempontokat is figyelembe véve.

Mondjuk erődemonstrációnak és hadgyakorlatnak kiváló, illetve erősen médiafixált megoldás...
Nekem az a benyomásom hogy az IS ellen a Su-25/Mi-24 kombó tökéletesen elég lenne, mivel légvédelmük gyakorlatilag nincs, ezt az is bizonyítja hogy a Mi-24-esekkel egész sokat virgonckodnak az orosz pilóták.
Uram bocsá akár 3 század Super Tucano-kategóriás gép is szórhatná az áldást jóval költséghatékonyabban, a hatósugárnak megfelelően széttelepítve, csak forogjanak a gépek...
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
<blockquote rel="varga dima">Három Tu-160 útvonala szíriai bevetésre.... 13 ezer km.....4 db IL-78 tankerrel egy kötelékben mentek.....
2.jpg

Lefele nem lett volna gyorsabb + egyszerűbb + olcsóbb, mint megkerülve egész Európát tankerekkel szarakodva ahelyett, hogy egy telitankkal oda-vissza megjárná?</blockquote>

Ez bezzeg hattyú-reklám volt.... Amugy erre van egy jó orosz közmondás: bolond kutyának 100 km nem kör....:)
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/kekfeny/egy-sziriai-ferfi-lelotte-az-iszlam-allam-birojat-aki-lefejeztette-csaladjat
"Egy fiatal férfi lelőtte azt a tunéziai állampolgár "bírót", aki az Iszlám Állam saría törvényszékének nevében lefejeztette három családtagját – számolt be az ARA kurd hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva - írja a 444.
A környékbeli vidékről származó férfi az IÁ fegyveresének öltözött, így nyitott tüzet a bíróra és testőreire.Az IÁ által megszállt Manbidzs városában élő férfi a bosszúgyilkosság után magával is végzett, hogy ne kerüljön a terrorista állam kezébe. A családtagjait azért végeztették ki, mert állítólag lefényképezték az IÁ erődítményeit.
Az események annyira megrázták a városban élőket, hogy tüntetést tartottak, ami nem túl gyakori megszálló terroristákkal szemben. Az IÁ fegyveresei tüzet nyitottak a tüntetőkre, két ember meghalt, a többieket mind letartóztatták – állítja az ARA."
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Így legalább biztos, hogy kint maradnak a nato hajók az óceánon és ott pislognak az ég felé. Jobb ez mintha Szíria partjainál kerülgetnék az orosz hajókat. Meg a nato keleti végeibe sem dobnak át minden technikát. Inkább kell az mindenkinek a saját védelmére.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 195
20 189
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/kekfeny/egy-sziriai-ferfi-lelotte-az-iszlam-allam-birojat-aki-lefejeztette-csaladjat

Ezt itt is írják, egy kicsit bővebben:
http://alfahir.hu/a_het_hose_agyonlotte_az_iszlam_allam_verbirojat2

Van benne egy film is, nem mutat túl sokat.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 195
20 189
113
Eltűnt a tumblerről az egyik kurd oldalam. Élek a gyanúval, hogy ez az Anonymus hekkerek műve, akik úgy látszik gyalulnak mindent ami csak az útjukba kerül. Anélkül, hogy rendesen megnéznék előtte, hogy mi az.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 095
113
<blockquote rel="varga dima">Három Tu-160 útvonala szíriai bevetésre.... 13 ezer km.....4 db IL-78 tankerrel egy kötelékben mentek.....
2.jpg



A Tu-22M3-asok is csak 12db 250kg-os bombát dobnak minden felvételen, miközben 33 fér a bombatérbe plusz összesen 36 a beömlőnyílások és a szárnyak alatti külső függesztőkre. Ráadásuk teszik mindezt 6000m-es repülési magasságból.
A Su-24,-25 és -34 gépek is rendszerint 2 (ritkán 4) bombával repülnek, nem lenne-e jobb inkább azokat jobban megpakolni?

</blockquote>

A hatótáv biztonságos elérése miatt nem pakolják meg a gépeket. A harcászati gépek is csak annyi függesztménnyel repülnek, amivel még a harci manőverezőképességük megmarad. Ne feledjük, hogy ahhoz is keró kell, hogy magasan járva hajtsák végre a bevetést.
Az USAF A-10-eseinek is hét tonna felett van a harci terhelhetősége, ahogy anno le is tesztelték őket, de az A-10-es se szokott egy-két Maverick-nél, vagy Mk-82-esnél, CBU bombánál többet vinni.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
<blockquote rel="grabo112"><blockquote rel="varga dima">Három Tu-160 útvonala szíriai bevetésre.... 13 ezer km.....4 db IL-78 tankerrel egy kötelékben mentek.....
2.jpg



A Tu-22M3-asok is csak 12db 250kg-os bombát dobnak minden felvételen, miközben 33 fér a bombatérbe plusz összesen 36 a beömlőnyílások és a szárnyak alatti külső függesztőkre. Ráadásuk teszik mindezt 6000m-es repülési magasságból.
A Su-24,-25 és -34 gépek is rendszerint 2 (ritkán 4) bombával repülnek, nem lenne-e jobb inkább azokat jobban megpakolni?

</blockquote>

A hatótáv biztonságos elérése miatt nem pakolják meg a gépeket. A harcászati gépek is csak annyi függesztménnyel repülnek, amivel még a harci manőverezőképességük megmarad. Ne feledjük, hogy ahhoz is keró kell, hogy magasan járva hajtsák végre a bevetést.
Az USAF A-10-eseinek is hét tonna felett van a harci terhelhetősége, ahogy anno le is tesztelték őket, de az A-10-es se szokott egy-két Maverick-nél, vagy Mk-82-esnél, CBU bombánál többet vinni. </blockquote>

Oké, ezt eddig is tudtam.
De az egykor az Afganisztán felett CAS-járőröző nyugati gépekkel összehasonlítva is meglehetősen üresen járnak-kelnek az orosz gépek, ez gondolom többeknek szemet szúrt már.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
A Su-30-asok ellenben van hogy 6 AA-rakétával röpködnek (szerintem nagyrészt feleslegesen, a nyugati gépek riogatását leszámítva), ami ugye drága fegyver, illetve korlátos az üzemideje is az elektronika miatt. Egy FAB-sorozatú bomba darabja nagyjából 1500 dollár, egy légiharcrakéta meg ennek kábé a százszorosa.
 

xeqev

Member
2013. szeptember 19.
130
0
16
Ukrajna fegyvereket ad el a terroristáknak?

https://www.kyivpost.com/content/ukraine/claim-of-ukrainian-weapons-sale-to-isis-prompts-denials-alarm-402511.html

http://www.ibtimes.com/ukraine-weapons-isis-kiev-denies-charge-after-islamic-state-terrorists-caught-kuwait-2193568