Az angolok azt mondták, hogy jelen idő szerint jobbak precíziós csapásmérésben, mint az amerikaiak.
Ez igaz?
Kíváncsi vagyok arra is, hogy az európai légierők igaziból hogy is állnak és ezt nem papírforma szerint kérdezném.
Nyilván ez katonai titoknak minősül és pontos infóink úgysem lesznek, de valamilyen szinten azért becsülhető a dolog. Ergo a minél hozzáértőbb vélemények érdekelnének minél realistább szemüvegen át, azaz a propagandát most kivételesen mellőzzük keletről és nyugatról is.
<i>Azt gondolom, hogy a biztonságpolitika/geopolitika témaköréhez képest ez jóval lehatároltabb és egzaktabb terület és így sokkal könnyebb becsülni/jósolni is.</i>
A német légierővel kapcsolatban nem túl fényes híreket hallani, illetve ha jól rémlik, többek között itt az oldalon is volt több hír repülők leállításáról/kivonásáról, csökkenő pénzekről és relatíve nem túl nagy mennyiségű bevethető csúcskategóriás fegyverzetről.
Az én becslésem szerint a helyzet nagyjából megfelel az USA-EU katonai erőviszonyok nagyon durva arányosítására, ami 9:1-hez.
Ha ez az érték reális, akkor valószínűleg egyes részterületekre is megközelítően igaz lesz, nyilván lehetnek kisebb-nagyobb „kilengések” is.
Ha a légierő esetében a fenti 9:1-et elfogadjuk, de közben 100% "hibát" feltételezünk Európa javára, az arány 9:2 (= 4,5).
Kérdés: Ez a becslés elfogadható lépték? Ha nem, akkor hogyan lehetne kicsit egzaktabbul behatárolni a dolgot?
<i>A 9:1 értéket (pontosabban 90%-10%) évekkel ezelőtt hallottam/olvastam a hivatásos és a szélhámos szakértőktől, tehát ezen érték helyességéért – mint kapott adatért – a felelősséget nem vállalom, az adatból levezetett közelítő becslésemért ellenben igen.
</i>