Borsuk IFV (Lengyelország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 844
113
Új lenygel cucc érdekes lesz .

The exhibit will take place between 5-9 September 2017.


21246296_1438457989542791_685929092368157708_o-696x482.jpg


RXmktkqTURBXy9jNzExOTI0ZjIxMGYzODQwMjFmNmQ0NWQzMjE0YzVlNy5qcGVnkpUDAATNAwDNAbCTBc0DIM0Bwg.jpg




PL-01 mi a helyzet ? Jövőre hadrendbe áll?
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 203
2 673
113
Új lenygel cucc érdekes lesz .

The exhibit will take place between 5-9 September 2017.

PL-01 mi a helyzet ? Jövőre hadrendbe áll?

21246296_1438457989542791_685929092368157708_o-696x482.jpg


RXmktkqTURBXy9jNzExOTI0ZjIxMGYzODQwMjFmNmQ0NWQzMjE0YzVlNy5qcGVnkpUDAATNAwDNAbCTBc0DIM0Bwg.jpg

Amugy lehet, hogy mar megfogalmaztam a velemenyem ilyen teren mindamellett, hogy belatom, "el is kell addni" a harcjarmuveket, de ez a fenyszoro kialakitas, ami annyira felkapott manapsag nekem gyanusan divatozasnak tunik o_O Jo, legyen ledes meg minden, de fontosabb az , hogy konnyen cserelheto, modularis legyen, kelloen vedett stb. Az ilyen micubisis kialakitas nem tudom mennyire van dizajn szempontjabol ugy megoldva, hogy konnyen szetkaphato legyen. Mar csak azert is vagyok kicsit szkeptikus, mert egy modernebb autonal mar neha eleg szivas izzot cserelni pl. ki kell venni az akumlatort bal oldali lampa eseten :mad: (tudom, hogy mar nem a ladak erajat eljuk, de azert ne kelljen mar az egesz lampat kiszerelni ejjel valahol egy izzocsere miatt, ha esetleg a "helyszinen kell elharitani a hibat" :mad:
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 506
72 484
113
Megpróbáltam összegyűjteni a topikokból a típusra vonatkozó hozzászólásokat, hogy egy helyen legyenek...

Borsuk prototípus alváz:
0qW0JuZ.jpg


Az Anders lényegült át Borsukká (átnevezték)
Az alváz megegyezik a nehéz Borsukkal, egy járműcsalád az egész.

tehát Andersből lett Cheeta, majd abból Borsuk, miközben gyakorlatilag mindegyik különbözik az elődtől....
Szerintem rohadtul nem időrendben:
anders-ifv_aprelja02.jpg

2016-08-27%2B%252871%2529.png
840_472_matched__pm6pk1_840472matchedpm5ajfAndersOBRUM.jpg

550_800_crop__p4flpi_0b10daccfa611de9af3fc6de14b60cff.jpeg

És végül ez lett belőle?:eek::oops:
pehdpn_HSWM18borsuk1.jpg


Na látod, a németek ezért nem akarják bevenni őket a buliba! :D

Hát a burkoló lemezek változtak leginkább.


A cseh cikk jo, annak hiszek, a 2035-os kifutasnak van ertelme. Erdekes cikk, koszi, nem is tudtam, hogy a lengyelek 10 Rozsomak (kerekes) es 16 (!) Brosuk (lancos) gepesitett zaszloaljat akarnak, de a tuloldali 600-800 ruszki tankot nezve ez teljesen ertheto.
Amugy a ilyen merteku Borsuk hadrendbe allitasa vegkepp vilagossa teszi. miert is akarjak megvenni a Patria diviziojat, logikus lepes.

A lengyelekkel az a gond, hogy nagyot akarnak harapni es gyorsan, irrealisak a terveik. Mindent maguk csinalnanak, de tapasztalat hianyaban baromi lassan megy minden, viszont mindenfele tarthatatlan idopontokat iranyoznak elo.Kicsit tipikus, minden lengyel ismerosom allandoan el van szallva kicsit, keptelenek belatni a kepessegeik hatarait, hogy 40 millios orszag nem nagyhatalom es nem is lesz az, plane nem katonai ertelemben, Europa kozepen. :D


Nezd, a CV90 mellett a Patria az egyetlen modern, tomegesen hasznalt, uszokepes stb kerekes IFV.
Az osszes tobbi gyakorlatilag nemzeti project, minden exportvallalkozas, ahol eroltetik a gyartast, eddig csodben kotott ki, ha jol emlekszem - neha meg odaig sem jut el, lasd a romanok kinszenvedeset a svajciak Piranhajaval, meg az elso 30 darabot sem tudtak kifizetni, nemhogy masik 200 korul otthon gyartsanak (tipikus roman szajkarate az is: minden szirszar dontest hangosan bejelentgetnek, majd eveket csusznak mindennel, ha egyaltalan ki tudjak fizetni.)


Nem reális. Még a lengyelek is csak kb. 40 Borsukot lesznek képesek gyártani évente, pedig nekik nagyon sok kellene és szerintem a Borsuk valamive ehm ... "igényteleneb", mind a Lynx. Egy komoly modern IFV gyártására enyi kell. Ha sikerul úgy átlag 35-re felturbózni az évi darabszámot, jók lesztek. A két tatai záslóalj (tobre nincsen katona !!!), specializált Lynx-alapú jármuvekkel egyut, így kb. négy év alat lenne átfegyverkezve, ami pont belefér a Z2026-ba.

https://www.defence24.pl/borsuk-strzelal-w-drawsku-spektakularne-efekty

Közben a lengyelek megtartották az úszóképes Borsuk első éleslövészetét.


A lengyelek az új IFV-nél előnybe részesítették az úszóképességet.
Mennyiben különbözik még a 2 gép páncélozottság, fegyverek, egyéb képességek terén?
Valahol elérhető vmi összehasonlítás?
Hiúz vs, Borz

Company_HSW_expects_to_deliver_new_Borsuk_tracked_armored_IFV_to_Polish_army_for_2023_925_002.jpg

gyorsban leírom mit találtam:
szeptemberben tesztelték a zssw30-as tornyot szinte végleges formájában, de addig nem veszik át amíg a spike nincs hozzá integrálva
dobják a rosomákról is a hitfist30-at és az új zssw30 lesz azokon is a fő fegyverzete bushmaster mk44s lesz.
MTU dízelmotor és Caterpillar váltó.lesz benne
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 506
72 484
113
quhs3l_Borsukreszczynski1.jpg