Miért van olyan érzésem, hogy sokan itt tovább gondolták azt, amit írtam, pedig nem is írtam erre vonatkozólag?
A kérdés az volt, hogy K2 vagy EMBT.
A válasz első fele az, hogy kinek? Egy EU tagországnak a K2 alapvetően nem lenne jó döntés feltehetően.
A másik fele a lehetőségeket takarja. A K2 német motorral és sebességváltóval bír. A K2 topicban írtam róla, ha valakinek ez új, kérem látogassa meg ama topicot.
A német sebességváltó és motor érthető okokból tényező, lásd ma ott tartunk, hogy a NATO tagország Törökországnak is vakarnia kell a fejét bel- és külpolitikai okokból. Lehet jó a K2, de nem csak Dél-Koreaával kell jóba lenned hozzá, hanem Németországgal is...
Akkor már nem logikusabb az EMBT? Legalább a Koreaiakkal nem kell foglalkozni.
Végezetül a fejleszthetőség kérdése. A K2 bizony nem sok tartalékkal bír, Dél-Korea is belefutott abba a problémába, hogy a tervezéskor nem számoltak rá a tömegre, megterveztek X képességgel egy harckocsit, de ha valami plusz kell, akkor rövid a takaró. A Leo2 is szenved ettől, ugyebár, ezért nem kapott a Leo2PL plusz páncélzatot a testre, csak a toronyra. Mert egyszerűen az már a futóművet és az erőátvitelt terhelné túl.
Az EMBT ha vargabetűvel is, de egy jó választás ebből a szempontból, mert van nagyjából 6 tonna mozgástere, ami ilyen szinten nem kevés. Én nem azért soroltam fel az extra lehetőségeket, mert ezt mind kérem (bár kérném, ha arról lenne szó
), hanem azért, mert ezt mind rá lehet pakolni. Ami azért tényező a jövötállóság tekintetében....