a
titánból elég sok van, csak hülyén használjuk fel őket. A kilencedik leggyakoribb elem a Földön. Rendkívül magas az energiatárolási képessége (jobb, mint az alumíniumé - a szilárdsága okán)
b.) nem lehetetlen. Napi szinten hegesztünk titánt - most egy kb. másfél km hosszú vezeték épül belőle. A hegesztése önmagában nem probléma, a tisztaság és a gázvédelem a döntő. Ha ez nincs, akkor kuka az egész, mivel az alapanyag szennyeződött el. A probléma valós, de nem lehetetlen. Az igazi know-how az, hogy ezt hogyan éred el
c
kevés jóindulatúbb anyag van, mint a titán. Egy acélszerkezetben (hajó ugyanez, ACIS vagy DNV-GL előírások ugyanazok) legfeljebb 112MPa folyáshatár van dinamikus igénybevételre és ez 5 millió ciklust jelent. Titán esetében ez a folyáshatár fele, egy Grade 23-as esetében ez olyan 350MPa lenne. Ezt nézd fele sűrűséggel... A rugalmassága átlagosan 22% - ez igaz, nem sok, ellenben az acéloknál is 24% rugalmasságot írnak elő. Ha ez a 24% teljesül, akkor a klasszikus mechanika alapján gond nem lehet.
Nem hallottam, hogy nagyobb méretben elkezdték volna erőművekbe beépíteni, ellenben kutatási témákat olvastam ebben a témában. Ott az volt az elképzelés, hogy aktív szén + metanol lenne a hűtőközeg és a test, de max ennyi.
A helyzet az, hogy nem. A legtöbb titán-ötvözethez vannak összetétellel azonos hegesztőanyagok. Nem tapasztaltam az eddig hegesztési eljárásvizsgálatokban, hogy a szilárdság számottevően alacsonyabb lenne. Az a klasszikus lefutás, ami a szerkezeti acélokra jellemző (lágy alapanyag (pl. szerkezeti acél: 160HV10), majd hőhatásövezet 370HV10 és varratfém 200HV10) nincs a titán esetében. A szabványok (amerikai, európai) mind azt írja, hogy maximum 50 egység eltérés engedélyezett. Ha ezt túlléped, az azt jelenti, hogy a gázvédelmed nem volt jó - oxigén, nitrogén és/vagy hidrogén jutott a hegesztés környezetébe, amitől futtatási színek lettek, ami pedig azt jelenti, hogy rogyásig vagy TiN-nel, meg TiO2-vel. Hozhatod a nagyflexet és kivághatod az első elszínezéstől mért 50mm-re mind a két oldalról a varratot, majd kézi maróval nekiállhatsz élelőkészítést gyártani.