A Tisza-tó átlagos vízmélysége 1,3 m. Felejtsd el.Nekem a Tisza-tó lenne kézenfekvő elsőre, de szerencsére nem az én dolgom helyet találni neki.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A Tisza-tó átlagos vízmélysége 1,3 m. Felejtsd el.Nekem a Tisza-tó lenne kézenfekvő elsőre, de szerencsére nem az én dolgom helyet találni neki.
Így készül a reaktorblokk.
Hogyan készül a VVER-1200 típusú atomerőművi blokk lelke? | Breaking News! Az Országos Atomenergia Hivatal kiadta az új paksi blokkokhoz tartozó reaktortartályok gyártási engedélyét is! Hogyan készül egy... | By Atombiztos - Hárfás Zsolt blogjaFace
Breaking News! Az Országos Atomenergia Hivatal kiadta az új paksi blokkokhoz tartozó reaktortartályok gyártási engedélyét is! Hogyan készül egy...fb.watch
Ha nem tudnám, hogy hány km3 vizet vesztünk, vezet le a vízügy évente még tetszene is az ötlet.Manapság ekkora probléma lenne egy atomerőműhöz elegendő víztározót kiásni?
A.Tisza ,arra megfelelő része.mellett,egy puffertározót kilapátolni szerin lepkefingnyi feladat Lölő egyik cégének,pár kutat is fúrni mellé,igény szerint, hogy legyen elég víz,nem látom a problémát,akár több kisebb reaktort is szét lehetne telepíteni az Országban,a lapos részeken,ahol fent vana talajvíz.
Van az Oroszoknak az úszó erőművük Lomonoszov,ha jól tévedek,inkább csak az akarat hiányzik.
Hidd el ez nem úgy működik hogy ásunk egy tavat oszt jó napot...Manapság ekkora probléma lenne egy atomerőműhöz elegendő víztározót kiásni?
A.Tisza ,arra megfelelő része.mellett,egy puffertározót kilapátolni szerin lepkefingnyi feladat Lölő egyik cégének,pár kutat is fúrni mellé,igény szerint, hogy legyen elég víz,nem látom a problémát,akár több kisebb reaktort is szét lehetne telepíteni az Országban,a lapos részeken,ahol fent vana talajvíz.
Van az Oroszoknak az úszó erőművük Lomonoszov,ha jól tévedek,inkább csak az akarat hiányzik.
Hidd el ez nem úgy működik hogy ásunk egy tavat oszt jó napot...
Hát nem tudom. Szerintem mi ezt az öntözést túlmisztifikáljuk vagy lusták esetleg bénák vagyunk. Vannak vizeink, befolyik hozzánk egy csomó víz mégis szenvedünk az aszálytól. Tenerifen meg nem esik az eső csak évente kétszer nincs talaj, aztán mindenhol ahol van talplatnyi hely csináltak talajt és az utolsó fűszál is öntözve van. Én azt látom hogy a magyar mezőgazdák vízügyesek megszokták hogy könnyű dolguk van és inkább panaszkodnak mint megoldanának.Hidd el ez nem úgy működik hogy ásunk egy tavat oszt jó napot...
Ja és minden szaros patakot felduzzasztottak hogy egy húsz fős falunak is legyen vize. Nálunk semmit nem lehet mert nem lehet megváltoztatni a tájat, csakhogy a világ változikHát nem tudom. Szerintem mi ezt az öntözést túlmisztifikáljuk vagy lusták esetleg bénák vagyunk. Vannak vizeink, befolyik hozzánk egy csomó víz mégis szenvedünk az aszálytól. Tenerifen meg nem esik az eső csak évente kétszer nincs talaj, aztán mindenhol ahol van talplatnyi hely csináltak talajt és az utolsó fűszál is öntözve van. Én azt látom hogy a magyar mezőgazdák vízügyesek megszokták hogy könnyű dolguk van és inkább panaszkodnak mint megoldanának.
Ez a felvezető mondat kb. előre sejtetni számomra objektivitását.Interjú Kaderják Péterrel aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Zéró Karbon Központjának vezetője, a Magyar Akkumulátorszövetség ügyvezetője.
Azzal a Tisza-to elveszti az öntöző tó funkcióját és az egy jobbára sekély, mocsaras tó.Nekem a Tisza-tó lenne kézenfekvő elsőre, de szerencsére nem az én dolgom helyet találni neki.
de miért veszíti el a szekunderkör vízeét biztosítja az meg amennyit kiszívatyúznak annyi vissza is kerül a rendszerbe. minimális a veszteségAzzal a Tisza-to elveszti az öntöző tó funkcióját és az egy jobbára sekély, mocsaras tó.
Aszódi Attila: Szükségünk van még egy atomerőműre, de nem Pakson
2022. augusztus 27. 8:28
Mandiner
mandiner.hu
Namost, ha nem Pakson, akkor hol?
Mik a feltételek:
1) legyen az erőműnek hűtővíz, ezért folyó mellett kell lennie (legalábbis célszerű, ha vízzel tudjuk hűteni) --> Duna, Tisza
2) ne legyen közel Budapesthez
3) ne legyen túl közel a határhoz
4) a folyó folyásiránya szerint Budapest alatt legyen, hogy az esetleges szennyezés Budapest ivóvizét ne érintse
stb.
Ezeknek együttesen pont Paks, ami megfelel.
A Duna Budapesttől fölfelé eső szakaszára pedig nem tehetjük 4) miatt.
Maradna akkor a Tisza.
De a Tisza mellé most csak a hülye tenne új erőművet, amikor a háborúhoz az közelebb van. Ráadásul ott csomó terület ártér.
Mit gondoltok, hova máshova lehetne még tenni atomerőművet, ha nem Paksra?
És az nem lenne ilyen esetben megoldás, hogy kombinált hűtőtornyos - folyóvizes hűtés lenne alkalmazva? csak saccolok, 70 - 80 % a hűtőtornyok feladata, utána kötve a 20 30 % hőelvezetés a folyóvizes hűtés feladata volna.. Ha túl alacsony a folyó szintje, vagy túl meleg (környezetvédelem) akkor is tudna így az atomerőmű üzemelni, igaz csökkentett teljesítménnyel. Az lehet h az orosz nem tervezi át, de nekünk esetleg nem érné meg egy ilyen v hasonló megoldás, hogy ne csak Pakson lehessen ezt telepíteni?Erre valami forrás? Hihetetlennek tűnik mert a hűtőtornyoknak sokkal rosszabb a hatásfoka. Nem hiszem hogy így átterveznék az oroszok
Biztos lehet ilyet is tervezni csak plusz pénz meg idő. Mondjuk a vegyes rendszert szerintem szarabb üzemeltetni. Több féle dolog romolgat el, több mindenre kell kiképezni a karbantartókat,több fajta tartalék cucc kell. Bonyolultabb üzemeltetés.És az nem lenne ilyen esetben megoldás, hogy kombinált hűtőtornyos - folyóvizes hűtés lenne alkalmazva? csak saccolok, 70 - 80 % a hűtőtornyok feladata, utána kötve a 20 30 % hőelvezetés a folyóvizes hűtés feladata volna.. Ha túl alacsony a folyó szintje, vagy túl meleg (környezetvédelem) akkor is tudna így az atomerőmű üzemelni, igaz csökkentett teljesítménnyel. Az lehet h az orosz nem tervezi át, de nekünk esetleg nem érné meg egy ilyen v hasonló megoldás, hogy ne csak Pakson lehessen ezt telepíteni?
Egyetértek veled.Biztos lehet ilyet is tervezni csak plusz pénz meg idő. Mondjuk a vegyes rendszert szerintem szarabb üzemeltetni. Több féle dolog romolgat el, több mindenre kell kiképezni a karbantartókat,több fajta tartalék cucc kell. Bonyolultabb üzemeltetés.