Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Ez a most aktuális rendszer terhelésünk:
1669_gray.jpg

Jelenleg annyit termelünk amit az optimális atommenyiségre mondtam! És éjszaka van!

Amúgy jelenleg a legoptimálisabb nekünk az lenne ha lenne:
1. Vagy 3 db VVER-1200-asunk, ami 3.6 GW lenne.
2. Vagy lenne 2 db APR-1400-asunk ami 2.8 GW lenne.
Az első megoldás az a kimaxolás, a második az okos biztonsági játék. (Sosem esik 2.8 GW közelébe a hálózat!)
Az APR+ al pedig két reaktor 3.1 GW-t tudna. (Ez még csak terv)
A 4600 MW az jelenti, hogy a legnagyobb erőműveink 50% táján járatva és a zsinór és még több erőmű beszámítása adja meg a maxot, ami lehet atom úgy, hogy nem terheled Az bőven 3500MW alattit ad ki.

Vannak bent a reaktortartállyal és a hegesztési varratokkal azonos anyagú próbatestek, amiből kiemelés után metszetet készítenek és látják, hogy milyen mélységben ridegedett át a fém a sugárzástól. Illetve a varratokat roncsolás mentesen tudják vizsgálni kívülről és az üzemanyagcsere miatti megbontások idején belülről. A kapott eredményeket összevetik az eredeti értékekkel és a rájuk illeszkedő függvényből extrapolálnak. Természetesen igen nagy biztonsági ráhagyással. Ha a mérések alapján hosszabbításról döntenek, akkor biztos lehetsz benne, hogy bírni fogja.
Pont az eredeti tervezéskor meghatározott élettartam volt egy elméleti számításokon, illetve az addig más erőművekkel szerzett mérsékelt tapasztalaton alapuló és pont ezért túlzottan óvatos becslés. Most már a konkrét reaktor, konkrét folyamatai vizsgálhatók a gyakorlatban, 35-40 év működés után, illetve azonos, vagy hasonló típusú, korábban beindított reaktorok ennél hosszabb működésével is van tapasztalat. Novovoronyezsben 45 éve működő VVER-440-es reaktort állítottak le és vizsgálták meg igen alaposan, hogy addig hogyan öregedett. A Kola erőműben 1973-ban hálózatra kapcsolt VVER-440-est 2033-ig üzemidő hosszabbítottak a tapasztalatok alapján. Szóval a 60 év elég valószínű, hogy menni fog, de a 65-70 sem ördögtől való.

Az üzemidő hosszabbítás összehasonlíthatatlanul olcsóbb bármi másnál, a hosszabbított élettartam alatt megtermelendő energiára vetítve. Ráadásul ez a legegyszerűbb megoldás. Viszont az új erőművi blokkok építését nem váltja ki, mert arra már Mátra leállítása és a nagy arányú áram importunk miatt, illetve a gázfüggőség csökkentése érdekében is szükség van.
Tudom.
Olyan áramár mellett, amit az EU ámokfutása előállított, már az is bőven gazdaságos lenne, ha a mélyvölgyi termelés egy kis, fölösleges részét, azaz az éves termelés pár százalékát egyszerűen valós hasznosítás nélkül elfűtenék ellenállásokon, vagy lecsapatnák a hűtő kondenzátorokon, egy-egy blokk generátorát lekapcsolva, a turbinát visszaterhelve. Ugyanis a többi áramot stabilan, jó áron termelnék a reaktorok és ezen pár százalék veszteség nem igazán változtat. De azért persze értelmesebb felhasználása is van a fölösleges hőnek/áramnak. Egyáltalán nem lenne baj, hanem kifejezett áldás lenne, ha lenne tartósan 4,4 GW (Paks I hosszabbítva és Paks II) atomerőművi kapacitásunk.

Azzal egyetértek, hogy a naperőművekkel értelmetlen, sőt nagyon káros bohóckodni. Az meg egyenesen agyrém, hogy a naperőművek miatt terhelik vissza Paksot. De azt speciel nem mélyvölgyben teszik, mert késő éjszaka és hajnalban a naperőmű nem termel.
Akkor inkább valami tározós erőmű kéne. Vagy tényleg erre hidrogénezni, mert ez viszont stabil, masszív és olcsóbb, mint az agyatlan napbuzulás.
 

andrew

Active Member
2014. július 17.
52
229
33
Mekkora a hazai gáztározók kapacitása EU-s szinten?
Azt tudom hogy jól állunk lakossághoz kèpest, ès nekünk mást jelentene a 80 %-os feltöltöttsèg is.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
@ogretankHU Úgy tudom ti napelemes rendszereket telepítetek. Inverterből milyen márkát érdemes választani ? Nem vagyok benne és nem tudok választani :(
Mi a Huaweinél állapodtunk meg . De most nem tud szállítani bajban is vagyunk ! Ugyanis az év első 1/4 évében annyit adtak el mint tavaly összesen ! Augusztus végére szeptemberre ígérték a rendeződést ! Amúgy a Froniusok is jók . Tömegével ezt a 2 márkát szereltük be én egy hybrid Huawiet választanék !
 

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
718
2 716
93
Mi a Huaweinél állapodtunk meg . De most nem tud szállítani bajban is vagyunk ! Ugyanis az év első 1/4 évében annyit adtak el mint tavaly összesen ! Augusztus végére szeptemberre ígérték a rendeződést ! Amúgy a Froniusok is jók . Tömegével ezt a 2 márkát szereltük be én egy hybrid Huawiet választanék !
Köszi akkor az utóbbi lesz :) magamnak csinálom :cool:
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 612
3 259
113
Sajnos már szinte biztosan elkéstek (volna) vele:
Ebből is jól látszik, hogy a politikai zöld ott valójában nem zöldet, hanem csak zsigeri atomrettegőt jelent.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 085
10 253
113
Mint írtam vala, egyszer részt vettem egy ilyen "konferencián". Lehetett kérdezni, feltettem a három kérdésemből kettőt. Antihaladásista lettem, és a harmadikat már egy najóvanbazdmeg helyettesítette.
Az első a hogy fogjuk ezt leszabályozni?
Erre a csodálatos mikrohálók lett a válasz, amit sose fogok megérteni, mert bonyolult, drága, de legalább nem is müködik országos hálózat nélkül.
A második, a jó-jó, hogy nappal van a fogyasztási csúcs, de este 8kor mi hajcsa a villanymozdonyt?
Erre valami tárolásos blablát kaptam, majd a záró mondatot (ami a harmadik kérdésem lett volna) mely szerint, és ne jöjjek azzal, a demagóg faszsággal, hogy mi van akkor, ha nem fúj a szél és nem süt a nap.
Érted, a nem fúj a szél, nem süt a nap, magyar viszonylatban minimum 3 de inkább több ideig tartó állapota, demagóg faszság.
Na itt adtam fel.
Egy rendes kocsmában magasabb színvonalú eszmefuttatások röpködnek...
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 053
10 145
113

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
Egy szót se értek, de imádom olvasni az írásaidat :D
Röviden az üzemi körülmények is folyamatosan hatnak az anyagra (sugárzás, nyomás, hő), és számít az építéskori technológiai eljárás.

Képzeld el, hogy ívhegesztésnél a másodperc tört része alatt megolvad az acél több ezer fok van ott az ívben, a hő hatására van egy kicsi hőtágulás, de a varrat hűlése után van a nagyobb zsugorodás ami miatt létrejön a feszültség a hegesztésben.
Ennek csökkentésére már vannak eljárások, technológiák és speciel Paksnál egy jó technológiát alkalmaztak, ami most örvendetes.
 
M

molnibalage

Guest
Ezt a baromságot. Tele forgo-mozgo alkatrészekkel, hatásfoka sem lehet túl jó, helyigenye is nagy.
Az n+1-dik balfasz formája ennek.

Képtelen a sok idióta felfogni, hogy a vízerőmű és gravitációs tárolás csak azért éri meg, mert a víz ingyen van és a mozgó alkatrész kvázti a turbina-generátor és folyamatos üzeme van, nem alternáló irányba.

De hát ma milliárdokat el lehet basznmi arra, amire egy kicsit értelmesebb középiskolás is levezeti, hogy nettó faszság.
Itt tartunk ma, az összesss zöld baromságban hinni egy vallás. A vallást meg a műszaki realitás és érvelési nem hatja meg.
 

ikovics

Well-Known Member
2020. február 25.
70
335
53
Egy kis gáz matek.

A kereskedelmi gáztárólókban jelenleg (2022.06.25. adat)14.5 milliárd kwh gáz van.
Tavaly ilyenkor (2021.06.25. adat)26.6 milliárd kwh gáz volt ugyanebben a tározóban.

A fűtési szezon végére (2022.03.31. adat)maradt a tározóban 3 milliárd kwh.

Kérdés: Mennyi gáz várható a 22-23-as fütési szezon végére? (2023.03.31. adat???)

Forrás:
https://mfgt.hu/hu-HU/Adatpublikalas
 
K

kamm

Guest
Egy kis gáz matek.

A kereskedelmi gáztárólókban jelenleg (2022.06.25. adat)14.5 milliárd kwh gáz van.
Tavaly ilyenkor (2021.06.25. adat)26.6 milliárd kwh gáz volt ugyanebben a tározóban.

A fűtési szezon végére (2022.03.31. adat)maradt a tározóban 3 milliárd kwh.

Kérdés: Mennyi gáz várható a 22-23-as fütési szezon végére? (2023.03.31. adat???)

Forrás:
https://mfgt.hu/hu-HU/Adatpublikalas
Futesi szezon meg 4-5 honapra van.
 
K

kamm

Guest
Nem vetted a lényeget.
Ha ugyanolyan tempóban tárolnánk be gázt mit tavaly.... akkor is kevés lenne.
A valóság meg az hogy nem jön befelé annyi gáz mint tavaly.

Az a 4-5 hónap meg 3 hónap és pár nap.
10.01-től kitárolási szezon kezdődik.


Szerintem inkább az, hogy qrva draga és próbálják kibekkelni, hatha veget er a háború és olcsóbban lehet majd venni nyar végén...
 

ikovics

Well-Known Member
2020. február 25.
70
335
53
Nem vetted a lényeget.
Ha ugyanolyan tempóban tárolnánk be gázt mit tavaly.... akkor is kevés lenne.
A valóság meg az hogy nem jön befelé annyi gáz mint tavaly.

Szerintem inkább az, hogy qrva draga és próbálják kibekkelni, hatha veget er a háború és olcsóbban lehet majd venni nyar végén...
Nyár végétől a bejövő kapacitás már nem a feltötésre kerül hanem felhasználásra, amit a tározókból kell kipótolni.
Fütési szezon felé közeledve az árak nem lefelé fognak menni.
 
M

molnibalage

Guest

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 615
5 370
113
Nem vetted a lényeget.
Ha ugyanolyan tempóban tárolnánk be gázt mit tavaly.... akkor is kevés lenne.
A valóság meg az hogy nem jön befelé annyi gáz mint tavaly.

Az a 4-5 hónap meg 3 hónap és pár nap.
10.01-től kitárolási szezon kezdődik.
Gondolom olyan nincs hogy akkor most jól belehúzúnk a feltöltésbe...? :/