fip7
Én alapvetően nem preferálnám a szélerőműveket a szárazföldi területeken. A tengereken erősebb és kiszámíthatóbb a szél, ott OK. Szárazföldön-ahogy Te is írtad- gyenge, véletlenszerű a szél és ronda az egész cucc, plusz madarakat, repülést minimum irritálja, de inkább veszélyezteti. A napfarmok ugyanilyen lehangolók, majdnem olyan szépek mint a Lenin Kohászati Művek romjai. Ezért gondolom én alternatív megoldásnak a széttelepített -lakásonként kialakított- napelemeket, amelyeknél ráadásul a helyi felhasználás miatt a szállítási veszteségek is csökkennek. Ráadásul a mai napelemek az energia egy jelentős hányadát már nem a látható fény tartományban hasznosítják, ergo a felhőfüggés is sokkal kisebb. A Nap meg eddig kiszámítható módon reggel felkelt, este lenyugodott. Vele együtt mi is, és bekapcsoljuk a készülékeinket. Pont jókor! De! Igaz, hogy egy másik kommentelő (akinek a nevét nem mondjuk ki, de tudod ki az
leordította a fejem, de én egy betűt sem írtam arról, hogy nem kell alaperőmű, és azt se, hogy ha kell, akkor az ne a legtisztább fissziós vagy fúziós erőmű legyen. Kell a tökömnek a német barnaszenes technológia! Na ez a sötétzöld gondolkodás.Ők is rájönnek majd, mint ahogy rá is jöttek már, mert a német lengyel határon együtt tüntettek a népek a visszanyitott lignitbánya ellen. Egyébként szerintem az igazi zöld megoldás az energiafogyasztás csökkentése, racionalizálása. Van is erre törekvés:
"Az Európai Parlament és Tanács épületek energiahatékonyságáról 2010/31/EU Irányelve 2020-tól megtiltja a magas energiafelhasználással rendelkező épületek építését, minden újonnan létesülő épületet a szinte nulla energiafelhasználással jellemezhető passzívház elvek szerint kell megvalósítani.
Az irányelv hatására hazánk energiafüggősége negyedével csökkenne."
Másik reakció:
A jelenlegi akksik se rosszak, de jöhetnek és fognak is jobbak jönni. Folyamatosak a hírek a lítium-levegő akkuról (nem vagyunk előrébb, megint ott a lítium) és a levegő-alumínium akkuról. Ez utóbbi mögött anyagilag, szakmailag ott áll az Alcoa, aki nem mikrovállalkozás. Igaz, hogy kísérleti jelleggel, de már most überelik a jelenlegi akkukat 2-szer, 3-szor.
Igaz, hogy szivatni akarsz ezzel a "kivételi gradienssel" de a mai akkuk jól bírják a gyorstöltést és gyorskisütést. Példa: VW Jetta Hybrid akkuja (Li-ion) 1,1kWh kapacitás, 222 Volt névleges feszültség, a max kivehető áram 180A, tartósan 150A. Az utóbbi adat P=UxI (tanultam, tanító bácsi fizikát) 33kW teljesítmény. De ne is számoljuk át, mert nem véletlen a példa, a névleges feszkó kb. a hálózatival egyenlő (230V). No most, Neked hány ampernél vág le a lakásodban a kismegszakítód? 150A-nél nagyobb vagy kisebb az érték? Ha kisebb, akkor....