Gépkarabélyok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 717
2 464
113
Egy érdekes téma az Origótól

Csak azt nem tudom kinek van otthon 3D műanyag nyomtatója?

De az kétségtelen ha megfelelőnek minősítenek a gyártástechnológiát elég sok bonyolult alkatrész lehet így gyártani olcsón.

http://www.origo.hu/techbazis/20130319-zold-utat-kaptak-a-3dnyomtatott-fegyverek.html
 

eSeM

Member
2012. június 12.
719
13
18
a horvátok szépen összerakták

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/hs-uj-bullpup-vhs-2
 

zerge

New Member
2012. január 21.
18
1
1
A környező országoktól lehetne tanulni, az már biztos. Nekem a csehek CZ805 Bren karabélya tetszik, de ez a horvát szerkezet is elég ütős lehet.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 565
113
Új orosz mesterlovopuska  a VS-121

http://lenta.ru/news/2013/05/06/bullpup/
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Bár nem csak gépkarabély lőszereket lehet itt látni, java részt azok keresztmetszeteit lehet megtalálni, így ha valaki nem látta még:

 

http://www.ar15.com/ammo/project/ammo_cross_sections/index.htm
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Sziasztok.
Ha gépkarabéllyal akar az ember gránátot lőni, melyik az ideálisabb?
Cső alatt, mint az amiknál, vagy a csőre húzva, mint az AMP-69 esetében?
Esetleg mindkettőnek megvan a maga előnye?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
<a title="" rel="nofollow">Mackensen</a>

 

Szerintem semmi előnye nincs az aknagránátnak a csőalattival szemben.Max a nagyobb pusztítóerő de ezzel szembeállítható a nagyobb méret meg tömeg és az ebből adódó nehezebb szállíthatóság (azt is beleértve,hogy kevesebbet tudsz vinni belőle macerásabb elrakni stb).Ezek miatt az egy szem előny magával vonz egy halom hátrányt.
 

sulyid

Member
2010. április 19.
173
0
16
Én nem sok előnyt látok az AMP féle elképzelés mellett a következő okokból:

- ha gránátot akarsz kilőni, nem tudod megvédeni magadat szükség esetén, míg cső alattinál semmi akadálya nincs annak, hogy visszalőj az ellenségnek

- felszerelés igényesebb az AMP féle irányvonal, hiszen ott cipelni kell a gránát kilövéséhez szükséges gyakorlólőszert (tudom, nem nehéz, ellenben helyigényesebb) és a gránátot is, miközben a csőalattinál csak normál lőszert és gránátot kell cipelni. 

- kiképzés igényesebb az AMP, mivel ott figyelni kell a fegyver gránát kilövésre kész állapotba hozására is, amit ha élesben elrontanak WIA (wounded in action) lehet a vége, míg a csőalattinál nem igazán kell az ilyesmikre odafigyelni, töltöd-célzol-lősz.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Igen, így van. Javarészt el is tünt a legtöbb hadsereg arzenáljából, csak pár ragaszkodik még hozzá (francia, japán és hírtelen nem jut eszembe több)

Viszont vegyük még az előnyöket:

- A legtöbb nyugati gépkarabélyon olyan a csőszájfék, hogy képes puskagránátok kilövésére. Ezért nem szükséges semmilyen átalakítás és extra tömeg ahhoz, hogy puskagránátot lehessen róluk indítani. Továbbmenve a lövészraj minden katonája képes puskagránátot indítani, nem csak azok a katonák akiknek a fegyverét felszerelték cső alatti gránátvetővel. Viszont a cső alatti gránátvető nagyobb távolságra és pontosabban képes kilőni a gránátot.

- Kumulatív lőszer esetén a kumulatív puskagránát páncélátütőképessége kb összemérhető egy korai M72 LAW rakétáéhoz. Mivel meghajtásához a már meglévő lőszert használják sokkal kissebbek és többet lehet vinni belőlük, mint a rakétákból. Sőt ezeket meredek röppályán is indítani lehet. További előny, hogy bármilyen zárt térből korlátozások nékül lehet lőni. Viszont pontatlanabban és kissebb a célzott lőtávjuk mint a rakétáknak.

- Fejleszétük érdekes módon nem állt meg az egyik legújjabb és legérdekesebb az ajtóbetörő puskagránát

 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Sulyid, a ma használatos puskagránátokban van lövedékfogó és síma lőszerrel indítják őket. A fentebb linkelt Simonszos videó 1:14 percénél látható.

Az egyik előnyét Dudi képein is lehet látni, mégpedíg, hogy kumulatívakat is lehet lőni velük.

oaod.jpg


Mondjuk a legtöbbje nem ekkora.

 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
Mi értelme a kumulatívnak?Ki ne találd,hogy eltalálsz egy mozgó járművet vele.
 

sulyid

Member
2010. április 19.
173
0
16
Akkor már csak az a kérdés, hogy hol használják őket élesben komolyabb haderők? Az SG-Haditechnika topikban jött fel egyszer ez a téma és akkor azt írták, hogy igazából már csak a franciák használják (vagy legalábbis tanulják meg a használatát). Persze kis példányszámban biztosan használják, de akkor is a csőalatti fog az elterjedt maradni. Amúgy nem tudom, hogy csak az FN FAL sajátossága, hogy lekell támasztani a fegyvert, de a csőalattinál nincs szükség erre. 

 

ui: ha jók tudom, az AMP rendszeresen átrendezte a figyelmetlen-tapasztalatlan kezelők arcszerkezetét...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
<a title="" rel="nofollow">sulyid</a>

 

Nagyot rúg,ezért van annyi amortizátor az AMP-n.