1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Golyószórók/géppuskák

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Előkéne ketetni a cikket,de az egyik változatnak kifejezetten robbanóanyag van az elején.Magyar próbalövészet is volt vele,még a repeszhatás vizsgálat is.Orosz ap változat a B32,de a robbamolövedékes jelzésére már nem emlékszem.Arra még igen,hogy a BTR60 cél oldallemezét átrobbantotta,nem kilőve,hanem lemezre rögzitve elműködtetve.
   
 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ok, van 7,62X39 lőszerből robbanó változat. Megcsinálták és bizony robban. Elterjedt?
  Nem.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Most miről is beszélsz?Mert eddig nyugati 12,7 es lőszerről volt szó.
   
 4. papi

  papi Well-Known Member

  Ha jól emlékszem csak az üres heveder kerül néhány centtel kevesebbe mint 9 dollár. Egy másik tízes a box.
   
 5. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://www.kaliberinfo.hu/hirek/usmc-24-millio-darab-reszben-muanyaghuvelyes-50-bmg-loszer/
  "Az amerikai haderő (ezen belül a Tengerészgyalogság – US Marine Corps) lehet az első jelentős katonai egység, mely nem gyakorlási/kiképzési célú hibrid műanyaghüvelyes gyalogsági lőszert alkalmaz. Ugyanis bejelentették, hogy 2,4 millió darab ilyen, részben műanyaghüvelyes .50 BMG nehézgéppuska-lőszert fog vásárolni, részben teljesköpenyes, részben páncéltörő-gyújtó (API) lövedékkel szerelve.
  A várható szállító a NAMMO Csoport, mely nemrégiben felvásárolta a pont ilyen muníciót gyártó MAC LLC.-t (aki a konkrét gyártó/szállító lesz). A megrendelést 3 év alatt kell leszállítani. A beszerzés fő indoka a tömegcsökkentés, a tengerészgyalogság illetékese szerint minden raklap lőszernél 1000 darab tömegével lesznek így beljebb."
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Melyik része lesz műanyag a hüvelynek?
   
 7. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  A cikkből nem derül ki, és a cikkben berakott képből sem igazán.
  [​IMG]
  Talán a hüvely középső -felső része. Csak találgatok.


  Egy régebbi cikk talán adhat támpontot (aminek ehhez a lőszerhez most nincs köze)

  http://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-muanyaghuvelyes-loszergyarto-true-velocity/
  ( 2017-11-24 )"Egy idén januári bejelentés alapján kb. 30 főt foglalkoztatni tervező lőszergyártó üzemet nyit a True Velocity Inc. a Texas állambeli Garlandban, úgy tűnik az első termékeik már el is készültek. Ezek az ő saját szabadalmaik alapján készülő hibrid műanyag-acél kompozit hüvelyes lövészlőszerek. A műanyag hüvelyben a képen is láthatóan a hüvelytalp és a hüvely alsó részén masszív acélbetét helyezkedik el. Az idők során sokan próbálkoztak már tömeggyártani és elfogadtatni műanyaghüvelyes lőszereket, hiszen azok sokkal könnyebbek és olcsóbbak, mint a fémhüvelyes társaik, de valóban jól működő, sikeres és elterjedt temrékhez egy sem vezetett..."

  [​IMG]

  Illetve még egy

  http://www.kaliberinfo.hu/hirek/a-nammo-hibridhuvelyes-loszergyartot-vett/
  (2018-02-01) "A neves norvég-finn Nammo lőszergyártó cégcsoport bejelentette, hogy megvásárolta az amerikai MAC LLC nevű vállalkozást. Ez utóbbi hibrid fém-műanyag kompozit hüvelyes lőszereket gyárt, azonban relatíve kicsi, évi 10 millió darab körüli kapacitással. A Nammo a gyártást megtartja az USA-ban.
  A vásárlás valószínű magyarázata, hogy a MAC már beszállítóként működik a General Dynamics Ordnance and Tactical Systems (GDOTS) hadiipari gyártóval a .338 Norma Magnum kaliberű Lightweight Medium Machine Gun (LWMMG, kis tömegű közepes géppuska) kifejlesztése során. Ebből a fegyverből pedig a tenderkiírások szerint 5000 darabot kíván a SOCOM (különleges erők parancsnoksága) beszerezni. Ez önmagában lefedheti a jelenlegi gyártókapacitást, sőt, annak jelentős bővítése a valószínű."

  [​IMG]
   
 8. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az a bajom a golyoszoroval hogy a hangja nem egyezik meg a hangja meg csak kozel sem a tavcsovespuskalyeval. /b.szhatja az egyest karabelyhangon... A kutya nem hiszi hogy tavcsoves pufogtat../egynjompkmnvannolyannpontosnmint sokntavcsoves./. Egy rohamnal a sikba fedezotuz eseten ha nem osztuz sortuz van kiadva. /pl lassu megkozelitesig./ golyoszoronak nem lehet plusz hasznat venni... Mig a golyoszoro nekulozhetetlen varosiharcba. Ahova a geppuska is beilesztheto. En azert meg mindig amondo vagyok e teren. Hogy egy rajnak rendelkezni kell legalabb egy golyoszorossal es egy geppuskassal is. Es egy tvcsoves nek is. A loszert a harxjarmu fegyverzete "reszben miztosithatja.\ de egyseg szinten egy ket nehezgeppuskat is szivesen latnek jarmuvon kivul jarmuvon meg mindenfelekepp... Egy nszvt/nszv no meg granatveto vel csak hogy offoljak :)
   
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A bérkocsis is az, de manapság már inkább a taxist használjuk.
  Mint ahogy golyószóró sem volt már elég rég óta rendszeresítve a magyar hadseregben. (de cáfolj meg!)
  A golyószóró értelmetlen szóösszetétel, vagy legalább is nem azt jelenti, amit manapság egy LMG.
  Golyónak semmiképp sem nevezném amit kilő. (egyáltalán nem lekerekített a lövedék, a pisztoly lövedéke sokkal inkább golyó.)
  A szórás pedig azt sugallja, mintha nem lehetne pontos. Nálunk a pl. magot, a trágyát, meg cukrot szokás szórni.
  Miért ne lehetne géppuska az LMG kategória? A légpuska sem puskalőszerrel üzemel, mégis puska. Gépnek meg eléggé gép az LMG, nem? ;)
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azért nem géppuska az LMG hanem könnyű-géppuska(ez ama használt becsületes neve)mert a géppuska meghatározása úgy kezdődik,hogy:"puska lőszert tüzelő".
  Amúgy a könnyű-géppuska meghatározása meg úgy keződik,hogy?"köztes lőszert tüzelő".
  Valamikor a 80-as években vonták ki az RPK-kat.Azóta nincs rendszeresítvekönnyű-géppuska.
   
 11. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Na látod, ezért kellene egyszerűen átvenni /a NATO űrméretekkel együtt/ a NATO kategóriákat.
  De komolyan mi ez a marhaság, hogy "köztes lőszert tüzelő"? Mi köztes? o_O
  Ez az egész jelenleg használatos katonai nevezéktan annyira logikus, mint egy baromfiudvar. :)

  Lehet hogy elkezdek kampányolni! :D:D
  De különben, ha 3-4 év múlva a mostani PKM-mel - de addigra már várhatóan lecserélt fegyverrel - rohangáló bakát megkérdezik, hogy mi a beosztása, akkor szerinted azt fogja mondani, hogy "golyószórós"?

  Nem kötekedem. Inkább csak szörnyülködöm. :)
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Össze vissza beszélsz!Amit leírtam az egy az egyben NATO kategorizálás!
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member


  De ha annyira okos vagy kérlek fordítsd le nekem magyarra azt,hogy Intermediate Cartridge.Ezt bátorkodja ugyanis a magyar szaknyelv köztes lőszernek fordítai(bár mint kiderült szerinted ez a fordítás marhaság).

  Ezen kívül írd már le kérlek,hogy mit is tartasz a magyar szaknyelvben és besorolásban logikátlannak.A golyószóróról kifejtetted a véleményed bár azt elfelejtetted,hogy ez egy 70-80 éves kifelyezés amit ma is használnak bár van alternatívája.
   
 14. krisss

  krisss Well-Known Member

  A köztes lőszer benne van a NATO szaknyelvben....
   
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Karabély lőszer?
   
 16. krisss

  krisss Well-Known Member

  az a szinonímája, ami így szintént használatban van a magyarban is.
   
  dudi likes this.
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valakinek bármilyen infója, tapasztalata a Negev családról?
  Már egy ideje agyalok a PKM NATO-s lehetséges utódján.
  Elég szűk a rálátásom a lehetséges utódokra.
  A USMC szerkezeti átalakítása kapcsán szóba jött a MINIMI kivezetése a rendszerből. Én meg tudom érteni azt a döntést is (több mint 2 évig kisérleteztek vele), és a legrosszabb esetben még mindig visszrakhatnak a rajba egy-két LMG-t.
  Az ezzel kapcsolatos cikkekből az jött le, hogy bár a MINIMI igen elterjedt, a tengerészgyalogságnak elég komoly problémái voltak vele.
  Az összes fegyverük közül a legrosszabb eredményt érték el a folyamatos lövészeti kiértékelésük alapján, ráadásul harci helyzetben elég gyakran volt vele probléma. A felmérés szerint ilyen szitukban a tengerészgyalogosok 30%-a tapasztalt valamilyen meghibásodást, és a felmérések szerint maguk a katonák sem bíztak már bennük igazán.
  Ezt lehet elemezni, hogy vajon ezek képzési hiányosságokra, vagy karbantartási problémákra vezethetők vissza. Mindenesetre egy elég drasztikus választ adott a USMC.
  A HK MG4 MG5-je biztosan fasza fegyverek, de nem igazán a könnyűségükről híresek. Előnyük lenne abban, hogy a lehetséges német eredetű IFV ezeket használhatja kiegészítő fegyverzetnek.
  Az MG5-nél pedig pontossági problémák is léptek fel, bár ezt állítólag orvosolták.
  A PKM modernizációjából is születhettek kiválló fegyverek, mint pl. a lengyel UKM-2000M, de ezzel is az a bajom, hogy nem igazán nevezhetők könnyűnek. Én erre is 10kg körüli súlyt találtam.
  És itt csúszhat a képbe a Negev család amik kimondottan könnyű felépítésűek, ugyanakkor sokkal üzembiztosabbnak mondottak, mint a MINIMI. És az a brutál, hogy az NG7 is 8kg alatt van (gondolom töltetlenül). Továbbá mind az NG5 és az NG7 is tud tárral és hevederrel is működni.
  Ráadásul a könnyűségük ellenére egészen kicsi hátrarúgással operálnak.

  Szóval tényleg érdekelnének akár az ezekkel kapcsolatos infók, akár további reális alternatívák.
  Ugyebár a hírek szerint a Bren 2 mellett állítólag a Bren 2 Br is fog készülni itthon. Gondolom erre mint a Dragunov váltójára, DMR fegyverként kell gondolni. Esetleg lehetséges, hogy a háttérben a CZ már dolgozik egy Bren alapokon nyugvó LMG/MMG család fejlesztésén? És azokra várnánk? Így pedig a teljes gyalogsági kézifegyver palettát itthon tudnánk gyártani?
   
 18. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A legtöbb nyugati gépkarabélynak készült HB (heavy barrel) változata. Lehet érdemes lenne a Bren-nek is elkészíteni egy ilyen változatát.
   
  papi likes this.
 19. Ratamahata

  Ratamahata Well-Known Member

  Van ilyen. A BR kivitel. 308.as kaliberben és tud lőni sorozatot 30as tárból. Nyílván inkább a DMR vonalat célozzák vele, de akkor meg minek rá a sorozat. Ha meg van akkor meg lehetne egy hybrid DMR/golyószóro egy max 8x optikával.... azta qrva, kinyomtam a spanyolviaszt... :)
   

Ezen oldal megosztása