Gondolatok a légiharcászatról / A légi hadviselés jövője

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 442
61 432
113
Érdekes diagrammok, sajnos nem találom őket nagyobban:
rafale-vs-typhoon-10-728.jpg

rafale-vs-typhoon-4-728.jpg

air_097a_2.jpg

M

molnibalage

Guest
Érdekes diagrammok, sajnos nem találom őket nagyobban:
rafale-vs-typhoon-10-728.jpg

rafale-vs-typhoon-4-728.jpg

air_097a_2.jpg
Ezek egy része repszimekhez készült, az alsó kb. a Falcon 4.0 SUPERPAK 3 idejéből. Egyik sem tűpontos. a tolóerő értékeket is szerintem onnan vették.
Persze mivel franciák csinálják sanszosan jó.

Az utolsó diagram az, amit negligálj, mert a valós görbék rohadtul nem így néznek ki...

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 442
61 432
113
M

molnibalage

Guest
A Power point prezi mennyire lehet pontos?
Egyre erősebb a gyanúm, hogy ezt valaki a Falcon vonalon csinálta, mert ezen gépeknél tudtommal a CAT I / III nem éretelmezhető, az F-16-nál viszont igen.
Viszont mivel minden gép számára az F-16 FCS-sel mímelik a többit...

• Tetszik
Reactions: fip7
M

molnibalage

Guest
Kurva jó, a MOTO volt a kedvencem.

:)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ha valaki erről anno lemaradt volna, másik beceneves sztori.

M

molnibalage

Guest
Erre kíváncsi leszek, a Red Eagles alakulatról.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 877
12 639
113
Egészen elképesztő, hogy egy 11 tonnás vadászgéppel egy 7,5 tonnás F-16A Block 1 képességeit sem sikerült elérni, a BVR és sisakcélzót leszámítva, ami a jenkiknél a "nem akarjuk" és nem a "nem tudjuk" eredménye volt. Tettem be anyagot és és @Allesmor Obranna is az AIM-7-es tesztekről F-16-nál.

Ennyit meg ugye tudott a MiG-23MLD is. Azt hiszem, még az R-73-at is integrálták hozzá.
Az igazán abszurd szerintem az volt, hogy a 9.12-es csak középen tudott póttartályt vinni.

és 9.13 gyakorlatilag a 21BISz szinte visszalépés...
Hogy, mi, melyik?

M

molnibalage

Guest
Ennyit meg ugye tudott a MiG-23MLD is. Azt hiszem, még az R-73-at is integrálták hozzá.
Csak sisakcélzó nélkül, mert hát annak kabinja mellett sok értelme nem lett volna. Gyanítom magába a kabinba sem tudták volna hova tenni az érzékelőket.
Az igazán abszurd szerintem az volt, hogy a 9.12-es csak középen tudott póttartályt vinni.
Meg hát, ha tudott volna a belső kettőn, akkor ugrik az R-27R és csak 4 db R-73 marad.
Erre mondtam azt, hogy egy 11 tonnás gépen 6 db függesztő a szárnyon, amikor a 7,5 tonnás F-16A-n meg volt 8 db...

Az F-16A is két pótost és ECM konténert elvitt úgy, hogy maradt 6 db rakétának hely.
És csak azért nem ment a szívócsatorna oldalára AIM-7, mert nem akarták.
De a pótos melletti helyre is mehetett volna, ha akarták volna. Bár azért bőven lett volna annak hátránya, simán csak a 3/7-re kellett volna tenni és jónapot.

Ezzel 7,5 tonnás gépnél l kijött volt a MiG-29 9.12 fegyverzete darabra - csak éppen nagyobb zónával bíró AIM-7F/M-mel - 2xAIM-7 + 4xAIM-9 HÁROM darab pótossal. Úgy, hogy a belsó keró mennyiség centire megegyezik és a gépek repülési teljesítménye között vonalvastagságnyi eltérés van és azonos fegyverzet és keróval helyenként az F-16 vonala fut magasabban...

És mégis, ezt a gépet valamiért tömegek tekintik sikernek, mert a airshow teljesítmény elvakítja őket.
Úgy, hogy ugyanazt lerepülni az F-16 is...

és 9.13 gyakorlatilag a 21BISz szinte visszalépés...
A 9.12 és 9.13 hatótáv terén a MiG-21BISz-szel majdnem azonos légiharc konfigban.
A 23MF is lepofozza, nemhogy az ML vagy MLD.

Viszonyításképpen.
Az F-16A Block 1 2 db 1 tonnás bombával 1000 km+ távolságra elrepült földközelben majd 12 km-en haza.
A MiG-29 10 km magasan nem tudott volna oda és vissza elrepülni Oszirakig 2 db R-73-mal sem...

Na kettőt lehet találni, hogy mind generális multirole vadász mért hasalt el akkorát.
Mert ilyen korlátozott hatótávolsággal az országok többsége nem tud mit kezdeni...

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93
Amúgy skacok, nem tűnik fel, hogy a 29-es egy alapjaiban elbaszott konstrukció?
Fel nem fogom, hogy miért tekintik sikeresnek. És úgy látom, hogy szovjet vadászgépfejlesztés egyik legnagyobb tévútja.
A gépnek egész egyszerűen egyhajtóművesnek kellett volna lennie.
Alapvetően én is ezt gondolom. A J-10 vagy a JF-17 az a gép, aminek a MiG-29 -nek lennie kellett volna.

Bár egy dolog mégis elbizonytalanít: F/A-18.
Az F-15 - F/A-18 páros elég hasonló kapcsolatban van, mint a Szu-27 - MiG-29.
Mindkét esetben van egy nagyobb és egy valamivel kisebb kéthajtóműves típus. A 18 -as mégis egy sikeresebb koncepció, bár nem egyértelmű, hogy miért. Talán mert inkább multirole, míg a 29 -es teljesen a dogfightra + nagy sebességre lett kihegyezve?

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 442
61 432
113
Amúgy skacok, nem tűnik fel, hogy a 29-es egy alapjaiban elbaszott konstrukció?
Fel nem fogom, hogy miért tekintik sikeresnek. És úgy látom, hogy szovjet vadászgépfejlesztés egyik legnagyobb tévútja.

Nálam ezek a MIG-23-ra halmozottan igazak. De a MIG-29 is értelmetlen volt.
Érdekes, hogy amilyen szar a MIG-23/29 vonal, olyan erős a MIG-25/31 vonal.

A Block 25-tel összemérve, ami a 9.12 után volt talán 3 évvel meg felsejlik a probléma, vagyis az egyre nyíló olló a kelet és nyugat között. 1986-tül kezdték szállítani ezt. Basszus, miről beszélünk...? Értem én, hogy lett volna M változat, de még az sem lett volna ennek közelében sem, nemhogy a Block 40/42-nek TFR és éjszakai PGM képességgel.

Szerintem azt azért nem árt tisztázni, hogy a 9.12 (1983) az amolyan szovjet előszéria volt, közel sem volt a teljes képességének birtokábana gép. Nem véletlenül ajánlgatták ezt boldog/boldogtalannak exportra.

Nem tudom, hogy a 9.13-ból mennyi készült, de 1986-tól gyártották! Exportra nem kerülhetett.
Ezen típus megnövelt üzemanyag mennyiséggel bírt, 2 póttartály mehetett a szárnyak alá, és ami messze a legfontosabb volt, hogy volt beépített ECM-e.

1992-93 között vették át az oroszok az utolsó új gyártású MIG-29-et ami a MIG-29S (9.13S) volt. Itt már az R-77 kompatibilitás megvolt.
Ha nem omlik össze az SZU akkor gondolom ez a típus terjedt volna el. (főleg exportra)

Később megjelent a 9.18/9.19 SMT átépítő készlet is a gépekhez. Ebben már modern több kijelzős "üveg" pilóta fülke volt, több keró, ARH képesség, ECM, meg nem mellesleg a földi célpontok támadási képessége is megjelenik.
Az SMT átépítő készlet kb. a MIG-29M szintjét hozta.

A MIG-29M (9.15) 1992-ben vált elérhetővé. Ez jelentős módosítása volt a típusnak, kb. akkora mint az F-16A--->F-16C változás.
A MIG-29M főbb változtatásai a modernebb pilóta fülke, jobb radar, jobb ECM, ARH, földi célok támadásának képessége és ami nagyon fontos, hogy 6 helyet 8 db szárny alatti pilon és nagy kerókészlet.
A 9.12-s belső kerókészlete 4200 liter.
A 9.15 belső kerókészlete 5830 liter. 3 db póttartállyal pedig 9630 liter.
Szóval a MIG-29M (9.15) elég nagy előrelépés lett volna az eredeti 9.12-s szériához képest.
Gondolom ha nem omlik össze az SZU akkor a 9.15 lett volna a 90-s években a belpiacos standard típus, míg a 9.12/13 az export típus.

T

Törölt tag 1945

Guest
Az F-16A is két pótost és ECM konténert elvitt úgy, hogy maradt 6 db rakétának hely.
És csak azért nem ment a szívócsatorna oldalára AIM-7, mert nem akarták.
De a pótos melletti helyre is mehetett volna, ha akarták volna. Bár azért bőven lett volna annak hátránya, simán csak a 3/7-re kellett volna tenni és jónapot.

Azért a fenti fejtegetés alapból hibás.
Az hogy ki mit akart, esetleg épített egy prototípust, az sehol nem számít.

Ezzel 7,5 tonnás gépnél l kijött volt a MiG-29 9.12 fegyverzete darabra - csak éppen nagyobb zónával bíró AIM-7F/M-mel - 2xAIM-7 + 4xAIM-9 HÁROM darab pótossal. Úgy, hogy a belsó keró mennyiség centire megegyezik és a gépek repülési teljesítménye között vonalvastagságnyi eltérés van és azonos fegyverzet és keróval helyenként az F-16 vonala fut magasabban...

Az F-16A/C változata nem rendelkezett BVR képességgel a hidegháború alatt, ebből a szempontból az F-104G és a MiG-21BISz szintjén állt.
Az F-16A/C változattal szemben, a hidegháború alatt volt BVR képessége az F-104S/ASA, MiG-23MF, és a MiG-29-esnek is.

Az Aviánói F-16C pilóták nagy gondba lettek volna ha összeakadnak egy Sármelléki MiG-29 9.13-assal az osztrák Alpok felett, mivel mind BVR képességben (ami a Viper-en nem is vót) mind közelharcban a 29-es Sisakcélzó + R73-assal simán lenyomta volna az F-16C-t.

Nem véletlenül a szerepük jóformán csak a B61-es célbajuttatására szorítkozott.

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 618
6 117
113
A MIG-29M főbb változtatásai a modernebb pilóta fülke, jobb radar, jobb ECM, ARH, földi célok támadásának képessége és ami nagyon fontos, hogy 6 helyet 8 db szárny alatti pilon és nagy kerókészlet.
.
.
A MiG-29M pilotafulkeje egy koncepcionalis hiba volt, a kepernyö körul nem voltak gombok, hanem egy joystick vegtelen szamu kattintaskombinaciojat kellett (volna) a pilotanak fejbentartani, es nem összekeverni az egyes kepernyöfunkciok, menuk közötti valtasra. Ez a tevut valoszinuleg elesben azonnal megbukott volna, es at kell volna tervezni az egesz cockpitot, ill a softwaret joreszt ujrairni, ujra tesztelni.

M

molnibalage

Guest
Alapvetően én is ezt gondolom. A J-10 vagy a JF-17 az a gép, aminek a MiG-29 -nek lennie kellett volna.

Bár egy dolog mégis elbizonytalanít: F/A-18.
Az F-15 - F/A-18 páros elég hasonló kapcsolatban van, mint a Szu-27 - MiG-29.
Mindkét esetben van egy nagyobb és egy valamivel kisebb kéthajtóműves típus. A 18 -as mégis egy sikeresebb koncepció, bár nem egyértelmű, hogy miért. Talán mert inkább multirole, míg a 29 -es teljesen a dogfightra + nagy sebességre lett kihegyezve?
Az F-18 azért sikeresebb, mert máshova kerültek a tervezési csúszkák.
Közel sem olyan erőteljes, mint a 29-es, csak van értelmezhető számú függesztési pontja, értelmes fegyverzettel, és persze hatósugara. Airshown nem olyan látványos, csak a gép potensebb n+1 téren. Mindez úgy, hogy CV-ről üzemel és az alsó hangon vagy +1 tonna tömeg.

• Tetszik
Reactions: Ocses
M

molnibalage

Guest
Nálam ezek a MIG-23-ra halmozottan igazak.
Az MLD tudta a 9.12 képességeinek kb. 80%-át.
Hogy mennyivel olcsóbban, azt majd megírja @Hpasp.
És pont arra volt igaz, hogy akár az R-27R-t is megkaphatta volna.
De a MIG-29 is értelmetlen volt.
Abban a fromában, ahogy elkészült szerintem az ár/érték aránya volt pocsék.
Szerintem azt azért nem árt tisztázni, hogy a 9.12 (1983) az amolyan szovjet előszéria volt, közel sem volt a teljes képességének birtokábana gép. Nem véletlenül ajánlgatták ezt boldog/boldogtalannak exportra.

Nem tudom, hogy a 9.13-ból mennyi készült, de 1986-tól gyártották! Exportra nem kerülhetett.
Ezen típus megnövelt üzemanyag mennyiséggel bírt, 2 póttartály mehetett a szárnyak alá, és ami messze a legfontosabb volt, hogy volt beépített ECM-e.
Az sem volt jobb, az is csak 6 függesztős volt, integrált ECM-mel. 2 pótossal pont úgy nem volt BVR képessége, ahogy az F-16A/C gépeknek az AIM-120 előtt.
1992-93 között vették át az oroszok az utolsó új gyártású MIG-29-et ami a MIG-29S (9.13S) volt. Itt már az R-77 kompatibilitás megvolt.
Ha nem omlik össze az SZU akkor gondolom ez a típus terjedt volna el. (főleg exportra)
De még az is elmaradt volna a hh utáni Block 25/30/32 szériától, mert a gép alapvető hibáján, hogy 11 tonnás és 2xRD-33 nem tudtak mit kezdeni.
Később megjelent a 9.18/9.19 SMT átépítő készlet is a gépekhez. Ebben már modern több kijelzős "üveg" pilóta fülke volt, több keró, ARH képesség, ECM, meg nem mellesleg a földi célpontok támadási képessége is megjelenik.
Az SMT átépítő készlet kb. a MIG-29M szintjét hozta.

A MIG-29M (9.15) 1992-ben vált elérhetővé. Ez jelentős módosítása volt a típusnak, kb. akkora mint az F-16A--->F-16C változás.
A 9.12-s belső kerókészlete 4200 liter.
A 9.15 belső kerókészlete 5830 liter. 3 db póttartállyal pedig 9630 liter.
Szóval a MIG-29M (9.15) elég nagy előrelépés lett volna az eredeti 9.12-s szériához képest.
Gondolom ha nem omlik össze az SZU akkor a 9.15 lett volna a 90-s években a belpiacos standard típus, míg a 9.12/13 az export típus.
A 29-es később bármennyire lehetett volna elektronikailag felhúzni az alap változat teljes tévútján nehéz javítani.
Az SzMT gerinctartálya úgy gnóm és rossz, ahogy van, annyira, hogy a főtervezője sem akarta.
A CV változata a kopoltyút kivágta a fenébe és nagyobb szárnyak és több keróval ezen valamit tudott javítani, de hát csodát nem lehet tenni utólag.

Ha az Super Hornetnek nem lenne 4 fokban kiálló függesztője, akkor sem tudtak volna a gépből egy F-15 erejű gépet varázsolni még talán az F414 EPE-vel sem. Az ős Hornet alap felállása arra predesztinálta, amire. De hát a Navy azt akarta. Azért néz ki úgy.

• Tetszik
Reactions: endre

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 877
12 639
113
Viszonyításképpen.
Az F-16A Block 1 2 db 1 tonnás bombával 1000 km+ távolságra elrepült földközelben majd 12 km-en haza.
A MiG-29 10 km magasan nem tudott volna oda és vissza elrepülni Oszirakig 2 db R-73-mal sem...

Na kettőt lehet találni, hogy mind generális multirole vadász mért hasalt el akkorát.
Mert ilyen korlátozott hatótávolsággal az országok többsége nem tud mit kezdeni...

Azért a fenti fejtegetés alapból hibás.
Az hogy ki mit akart, esetleg épített egy prototípust, az sehol nem számít.

Az F-16A/C változata nem rendelkezett BVR képességgel a hidegháború alatt, ebből a szempontból az F-104G és a MiG-21BISz szintjén állt.
Az F-16A/C változattal szemben, a hidegháború alatt volt BVR képessége az F-104S/ASA, MiG-23MF, és a MiG-29-esnek is.

Az Aviánói F-16C pilóták nagy gondba lettek volna ha összeakadnak egy Sármelléki MiG-29 9.13-assal az osztrák Alpok felett, mivel mind BVR képességben (ami a Viper-en nem is vót) mind közelharcban a 29-es Sisakcélzó + R73-assal simán lenyomta volna az F-16C-t.

Nem véletlenül a szerepük jóformán csak a B61-es célbajuttatására szorítkozott.

A korai F-16A-kon nem csak 7 függesztési pont volt?
nekiláttam túrni az F-16.neten Block 5-10 körül, és csak olyan van, hogy legfeljebb 2*3 pilon+középső kanna.

.
.
A MiG-29M pilotafulkeje egy koncepcionalis hiba volt, a kepernyö körul nem voltak gombok, hanem egy joystick vegtelen szamu kattintaskombinaciojat kellett (volna) a pilotanak fejbentartani, es nem összekeverni az egyes kepernyöfunkciok, menuk közötti valtasra. Ez a tevut valoszinuleg elesben azonnal megbukott volna, es at kell volna tervezni az egesz cockpitot, ill a softwaret joreszt ujrairni, ujra tesztelni.

Persze, mert nem is értették igazán a kijelzők lényegét.

RD-33-mal igen.
De nem értem, hogy minek kellett az a hajótmű.

Nagyon egyszerű. AL-31-ből nem tudtak eleget gyártani.

• Tetszik
Reactions: Capslock27
M

molnibalage

Guest
A korai F-16A-kon nem csak 7 függesztési pont volt?
nekiláttam túrni az F-16.neten Block 5-10 körül, és csak olyan van, hogy legfeljebb 2*3 pilon+középső kanna.
Mindig is négy darab függesztő volt a szárny alatt...

Persze, mert nem is értették igazán a kijelzők lényegét.
A MiG-31 hatalmas képernyője, digiális adatkapcsolat és digitális céljelek függvényében ez egészen biztosan nem igaz.
Inkább csak nem telt rá.
Nagyon egyszerű. AL-31-ből nem tudtak eleget gyártani.
És ez igen valid pont lehet.
Mert álmodozhatok én AL-31-es vadászról, ha a matek azt hozta ki, hogy nem volt erre kapacitás.
Bár, ez azét lenne homályos, mert ha egy gyárat fel lehet szerszámozni a nagy tervgazdaságban RD-33-ra, akkor fel lehet AL-31-re is.
Gondolom én.

• Tetszik

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93
RD-33-mal igen.
De nem értem, hogy minek kellett az a hajótmű.
Ahogy a jenki letudta az F100 változatokkal a hajtómű háború előtti időszakig az F-15/16 kérdést, úgy az AL-31 köré egy 9-10 tonnás gép is röhögve építhető lett volna.
A J-10 is AL-31 -el repül. Nehezebb is: 9750 kg üres tömeg wiki szerint.

De én is AL-31 -es egyhajtóműves MiG-29 -en pörgök. Súlyra lehetne a JF-17 és J-10 között, mondjuk 7,5-8 tonnával. Így gondolom lenne elég erő hogy hozza kb a 29 -es manőverezőképességét, hasonló fegyverzet mellett, de kisebb méretben --> olcsóbban.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 877
12 639
113
A MiG-31 hatalmas képernyője, digiális adatkapcsolat és digitális céljelek függvényében ez egészen biztosan nem igaz.
Inkább csak nem telt rá.

Nekem valahonnan nagyon erősen rémlik az, pont a 29-re, hogy kb. azért került be egy darab kijelző, mert Nyugaton is úgy van. Aztán a pilóták sem nagyon tudtak mit kezdeni vele, meg a tervezők sem igazán tudták, hogy mit is akarnak tőle.

És ez igen valid pont lehet.
Mert álmodozhatok én AL-31-es vadászról, ha a matek azt hozta ki, hogy nem volt erre kapacitás.
Bár, ez azét lenne homályos, mert ha egy gyárat fel lehet szerszámozni a nagy tervgazdaságban RD-33-ra, akkor fel lehet AL-31-re is.
Gondolom én.

Ugyanakkor a Szu-25 azért kapta a MiG-21 hajtóművét, mert ugyan RD-33-at akartak bele elvileg, de abból meg azért nem volt elég, mert kellett a MiG-29-be.
Ugye az lett volna a lényeg, hogy a közös hajtómű miatt egyszerűbb a logisztika.
Így, teszem hozzá ezt már csak én, akár hagyhatták volna a cicába az RD-33-at, csak az is egy valag idő lett volna, amíg megterveznek egy egyhajtóműves frontvadászt AL-31-el.
Ja, meg mert a CAGI kiszámolt egyféle modellt, aztán azt kapta mindkét tervezőiroda. Mondjuk a szárnyakat megtarthatták volna...

• Tetszik
T

Törölt tag 1945

Guest
A J-10 is AL-31 -el repül. Nehezebb is: 9750 kg üres tömeg wiki szerint.

De én is AL-31 -es egyhajtóműves MiG-29 -en pörgök. Súlyra lehetne a JF-17 és J-10 között, mondjuk 7,5-8 tonnával. Így gondolom lenne elég erő hogy hozza kb a 29 -es manőverezőképességét, hasonló fegyverzet mellett, de kisebb méretben --> olcsóbban.

+ ha még lopakodnia sem ártana, akkor pont megkapod a "Checkmate" gépet fél évszázaddal később.
:D

210720135503-russia-checkmate-fighter-exlarge-169.jpg