Nem írtam,hogy bármivel szemben harcászati hátrány.Azt írtam,hogy harcászati hátrány.Hát, ha a leo 1el szemben ezt harcászati hátránynak tekinted, akkor szeretném kérdezni, hogy hol nem volt szó a leo 1ről?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Nem írtam,hogy bármivel szemben harcászati hátrány.Azt írtam,hogy harcászati hátrány.Hát, ha a leo 1el szemben ezt harcászati hátránynak tekinted, akkor szeretném kérdezni, hogy hol nem volt szó a leo 1ről?
Egy 1500m/s-os lövedékre milyen hatással van egy +/-50km/h-s azaz uszkve 14m/s-os szembe/hát szél ? Szólok semennyire mert a lövedék építési tűrésében van 2-3%-nyi kilengés és a hőmérsékletet még nem is számoltam !Szembe és hátszelet? Mind a kettő ugyan olyan fontos mint az oldalszél.Nem voltak hülyék,csak behatárolta őket a technológia.
Egyet értek de a képletbe be kell tenni a lövedék geometriát / légellenállást mert ezek nélkül hamis a kép , főleg a távolság növelésével !Miből ered a lövedék pontossága ebben az esetben?
Sebesség + tömeg + forgásstabilizáció függvénye, ugye? Akkor ez alapján feltételezhető:
Minél gyorsabb egy lövedék, annál pontosabb --> rövid távon űrméret alatti KE lőszerek nagyon pontosak
Minél nagyobb a tömege, annál kevésbé veszít a pontosságából nagy távolságon --> HE/HEAT/HESH lőszerek pontosságát kevésbé befolyásolja a távolság
A huzagolt csövű lövegek esetében a csőelhagyáskor megvan már a forgásstabilizáció, míg a szárnystabilizáltak esetében ez csak később történik meg, illetve esetleg kisebb mértékben, valamint talán egyéb negatív következményei is lehetnek aerodinamikailag a szárnystabilizációnak(?). --> szárnystabilizált lövedékek kevésbé pontosak
Ha leválóköpenyes a lövedék során a leválás is negatív tényező pontosság szempontjából, illetve tömegük egy részét elveszítik --> leválóköpenyes lőszerek kevésbé pontosak
Az APDS lőszerek melleti érv lehet, hogy huzagolt csőből lövik ki őket, ezért nem kell szárnystabilizáció. Viszont huzagolt csövű lövegehez is létezik APFSDS, ami így kissé furcsa nekem.
Mert a testfedezett lőpozició az nem beásva lövészkedés.A természetes terepfedezékeket használják ki hozzá.Annyiszor leírtad már , hogy muszáj vagyok vissza kérdezni ! Védekezve mennyi háborút nyertek a világon ? Ha igaz amit állítasz akkor miért nem a Strv-103b lett a nyerő forma ? Mi a pöcsömnek akkor egy nyugati HK-nak jó mozgékonyság tovább megyek miért nem a könnyű páncél vadászok lettek tovább fejlesztve mondjuk egy combosabb toronypáncéllal ? Miért , miért, miért ? Meg mondom mert egy téves felvetés és irány , hogy a HK-val csak beásva lövészkedni kell és semmi más !
A leo1en az irányzónak konkrétan nem volt
Ez igaz.De lássuk be,hogy 250-300 méterre nem is kell.Ez annyira kis távolság,hogy az valami elképesztő
Na most ezek után mi a fenéről beszélsz?És itt jön a masik harcászati hátrány.
Igen, iszonyatosan nagy különbség. Nem várom, hogy megértsd, mert szerinted itt keleten a lovaskocsit se ismerték, és a kőbaltát se tudták megcsinálni, de a helyzet az, hogy a szovjetek a saját megbízhatóan üzemelő cuccaikhoz hasonlítva mondták, hogy megbízhatatlan. Nem pedig a nyugati hkkhoz képest. Amik lehettek sokkal megbízhatatlanabbak, mivel nem függ a két infó össze.Köszönöm,hogy kiigazítottál,így már egészen új szituació állt fel ahoz képest amit én mondtam.Gyakorlatilag fordult a világ 180°-ot.
Olvasd el szépen sorban a T-55 kommentjeimet és megérted.Na most ezek után mi a fenéről beszélsz?
Igen, iszonyatosan nagy különbség. Nem várom, hogy megértsd, mert szerinted itt keleten a lovaskocsit se ismerték, és a kőbaltát se tudták megcsinálni, de a helyzet az, hogy a szovjetek a saját megbízhatóan üzemelő cuccaikhoz hasonlítva mondták, hogy megbízhatatlan. Nem pedig a nyugati hkkhoz képest. Amik lehettek sokkal megbízhatatlanabbak, mivel nem függ a két infó össze.
Szóval kurva lenéző ez a még a szovjetek szerint is szöveg.
Válaszolnál a kérdésemre?Hallottál a seelowi csatárol?Mert bizony megtették.
Szirek nem kerültek tűzzsákba.Abba a háború késöbbi szakaszában az iraki páncélos ho került.
Szirek eredetileg nem akartak a könnyek völgyén keresztül támadni.De az eredeti irányban elakadtak,és megkerülö támadásra küldték a tankokat.Majdnem sikerült nekik,ha a védelemre feláló izraeli tartalékos hk-zók 2 órát késnek,nincs könnyek völgye a hk harcok fogalomtárában,mert kijutnak a völgyböl harc nélkül.....
Nem volt semmiféle egymásnak rohanás.Az izraeliek hevenyészett védőállásokat foglaltak a völgyperemen.És nem tudták megtertani a védőállást,szirek visszanyomták őket.
Acsata kezdete után volt füstölés.Izraeli találati arány romlott is.Meg mondtam,hogy a visszaemlékezésekben le is irták,hogy van amikorcsak pergőtüzet adtak a füstbe a zsidók,ahol az arab tankot sejtették...Ugyanakkor a vissza 3 füst a saját erőket is vakitja.
Hát márpedig ez volt a helyzet a Leoparddal. Éjszaka pontosan úgy működött mint a T-34/76 a II.Vh-ban. A parancsnoknak egyszerre kellett irányítania a harckocsit, célokat keresni, és tüzelni az ágyúval. Mert egyedül neki volt éjjellátója.Annak túlzottan értelmét nem látom,hogy a parancsnoknak van éjjellátó képessége de az irányzónak nincs.Ilyenformán a Leopard 1 parancsnokának az éjjellátója a tűzharc megvívásában nem segít.Arra jó,hogy éjszaka figyelni tudjon,ennek is megvan a haszna de nem a tűzharcban.
Nem csak APFSDS-el lőttek,igazából abból volt a legkevesebb a harckocsiban de gondolom ez elkerülte a figyelmed...Egy 1500m/s-os lövedékre milyen hatással van egy +/-50km/h-s azaz uszkve 14m/s-os szembe/hát szél ? Szólok semennyire mert a lövedék építési tűrésében van 2-3%-nyi kilengés és a hőmérsékletet még nem is számoltam !
Míg egy ugyan ilyen mértékű oldalszél figyelembe nem vétele már katasztrofális lesz a szórásképre / szóráskép eltolódásra !
Látom a lényeg nem jött le ! Írhattam volna bármilyen 800m/s-os cuccot is a 14m/s-os hát vagy oldal szél még itt se éri el a lövedék saját tűréshatárából adódó különbséget !Nem csak APFSDS-el lőttek,igazából abból volt a legkevesebb a harckocsiban de gondolom ez elkerülte a figyelmed...
Engedd el ezt a hull down dolgot.Az csak egy szituáció ami nagyon erősen terepfüggő.Válaszolnál a kérdésemre?
A szovjetek vajon erőltetik az áttörést, vagy nehéztüzérséggel darabokra szedik a környéket, és ennek fedezetében zárkóznak roham távolságba?
Mert az azért ugye megvan, hogy a hk nem tüzel semmit amikor éppen ki se tud mozdulni a fedezékből?
El is mondtam,hogy ennek én értelmét nem látom.Mondjuk a 250-300 méteres aktív módú látótávnak sem.Mert túl kicsi harckocsi léptékkel és ami rosszabb az az,hogy te csak 250-300 méterig látsz el de téged ennek a távolságnak a többszöröseről látnak ami az éjjellátók működéséből adódik.És ez még akkor is borzasztó hátrány ha amúgy nem tud rád lőni az ellenség.Hát márpedig ez volt a helyzet a Leoparddal. Éjszaka pontosan úgy működött mint a T-34/76 a II.Vh-ban. A parancsnoknak egyszerre kellett irányítania a harckocsit, célokat keresni, és tüzelni az ágyúval. Mert egyedül neki volt éjjellátója.
Hát,nem hallottál a seelowi csatárol....Válaszolnál a kérdésemre?
A szovjetek vajon erőltetik az áttörést, vagy nehéztüzérséggel darabokra szedik a környéket, és ennek fedezetében zárkóznak roham távolságba?
Mert az azért ugye megvan, hogy a hk nem tüzel semmit amikor éppen ki se tud mozdulni a fedezékből?
Az azért jó lesz 3-400 méternek is... Bár tény az is nagyon kevés. Ugyanakkor fordítsuk meg a dolgot! A 70-es évek közepéig még nyugaton sem voltak elterjedve a passzív képerősítők. Mindenki aktív infrát használt. Éjszaka ugyanúgy fel kellett kapcsolni nekik is az infrasugárvetőt. Ezért volt qrva nagy előnye a szovjet típusoknak. Van ugye a mondás, több szem többet lát. A Leopardnál egyedül a parancsnoknak volt éjjellátója. Az M-60-nál az irányzónak is, de mivel csak egy sugárvető volt, a pk. és az irányzó is ugyanazt látta. Ezzel szemben a szovjet típusoknál egymástól függetlenül tudtak célokat keresni, és hiába volt rövid a TKN-1 hatótávja, a felkapcsolt infrasugárvetőt még az is kilométerekről észlelte. Ez az ami nem mindegy.Mondjuk a 250-300 méteres aktív módú látótávnak sem.Mert túl kicsi harckocsi léptékkel és ami rosszabb az az,hogy te csak 250-300 méterig látsz el de téged ennek a távolságnak a többszöröseről látnak ami az éjjellátók működéséből adódik.És ez még akkor is borzasztó hátrány ha amúgy nem tud rád lőni az ellenség.
Eredeti orosz megbizhatósági adatokat nem láttam,de mindenütt ezt olvastam róla.A 70es években lett megbizható,addig rengeteg baj volt vele.Exszovjet visszaemlékezések is azt irják,hogy kezdetben a T64A is rettentő nyűgös volt.Hogy igen jó kis hk volt-ha éppen hajlandó volt működni.Na és ezt az orbitális ostobaságot honnan vetted? Jő öreg mítoszok amikben hiszel?
Pont előbb raktam be, a hivatalos szovjet elemzést, miszerint a T-64 MEGBÍZHATÓBB volt a T-72-nél is...
Nah, ez a diagram is jó.Fontos különbség, hogy a 0.37 mil-es adat az APDS , nem APFSDS lőszerhez tartozik. A későbbi nyugati nyilak is pontosabbak, mint az APDS (M392/M724/M728 stb).
vs
Mint a név is mutatja, a nyílon ott vannak a stabilizáló légterelők: Fin Stabilized Discarding Sabot.
Pontos adatot most gyors gugli után az M735-re nem találtam, de az Elbit Systems brosúrájában az olvasható, hogy a 105-ös nyilaktól elvárható a 0,2 x 0,2 mil-es szórás.
Ezért szerintem egyáltalán nem lehetetlen a T-62-esnél említett adat, mivel az MT-12-es 115 milis pct ágyú a saját kezelői utasítása szerint is hozza az 0.30mil-es adatot 1000 méteren, és elvileg a T-62 pontosabb, mint az MT-12.
Nyilas és Kumulatívos adat 120-as rheinmetallból, gondolom hk méretű célalakra.
Ahogy az L7 lövegnél is, itt is homályos, hogy akkor melyik a szórás és az pontosan mire vonatkozik.Szerintem fölösleges itt számítgatni a dolgokat. A lőtáblázatokban meg van adva a várható szórás is.
Pl. 100mm 3UBM6: http://www.kotsch88.de/tafeln/st_100mm-ke.htm
Ez nem nagyobb pontosság mint a TRADOC-os?Ha jól látom(telefon),akkor 1000 méterig 100% mind a HEAT mind az APFSDS pontossága.Az ATGM pontossága 1500 méterig rosszabb mint az HEAT pontossága és nagyjából 1700-1800 méterig rosszabb mint az APFSDS pontossága.Tehát ha a 2000 méteres realis európai távolságot vesszük figyelembe akkor az ATGM-ek pongossága csak mozgó jarműveknél jelent jelentős előnyt a HEAT-tal szemben és előnyt az APFSDS-el szemben.Efelett a távolság felett természetesen egyre nő az ATGM előny.Nah, ez a diagram is jó.
Mert TRADOC-ot hozz vissza picit nagyobb lőtávval.
A modellem ez alapján jó. A paraméterezése az, ami a kulcs + a rárakodó célzási bizonytalanság.
Az "Wahrscheinliche Abweichung in der" részt keresd, azt mutatja, hogy a becsapódási pont mennyit változhat oldalirányban és távolságban.Ahogy az L7 lövegnél is, itt is homályos, hogy akkor melyik a szórás és az pontosan mire vonatkozik.