Ti aztán kihozzátok az emberből az állatot! Csak a Linxes témában terveztem írni, mert értelmét nem láttam annak, hogy az itteni vitába belefolyjak, de még arra is rávettetek, hogy szívecskés képeket rajzoljak nektek...
http://kepkezelo.com/images/wa7vvq612ehi356fzu0v.png Kép.
Kevesebb, mint fél óra alatt beforgattam nektek a vitatott Cent vs. T-55 ábrát. Ha mind a két tank a számára ideális max emelkedő tetején megáll, akkor ennyit fognak látni egymásból. Viszont van néhány dolog, amit nem értek.
ad 1, Ki mit ért az alatt, hogy azért hull-down, mert védekező tank?
Szvsz semmi köze a két dolognak egymáshoz. Egy Conqueror nehogy már védekező TD legyen valaki számára! NEM ARRA TERVEZTÉK! Az ténykérdés, hogy az oroszok azért nem tudtak nagyobb csőlehajlást adni a vasaiknak, mert irreálisan laposak voltak. És őket nem is tornyozásra szánták feltétlenül.
Az itt napok óta tárgyalt kis vs. nagy MBT-k analógiája megjelent már a II. vh T-34 vs. Tigris összehasonlításában. A szovjetek bedöntötték a saját gyártmányuk frontját és ezzel megnövekedett az effektív páncélvastagság. A német harcászati utasításban az szerepelt, hogy a Tigrissel ne egyenesen közlekedjenek, hanem srégen. Ezzel a frontpáncélja ugyan úgy döntést kapott, csak nem ugyan abba az irányba. (Halkan megjegyzem, hogy már ekkor is megvolt a szovjet alu blokkos vs. német vas blokkos motor, de itt még tudomásom szerint pusztán amiatt, mert a nácik nem rendelkeztek megfelelő technológiával. A T-34 elemzésénél megdöbbentek, hogy az alsóbbrendűnek gondolt nép képes volt erre.)
Ha egy 10 fokos hull-down tankállomány találkozik egy 4 fokos ellenséggel, nem az dönt kettejük között, hogy kiből mennyi látszik majd ki. A "Nyugati Iskola" messze sokkal több pozíciót tud elfoglalni, míg a VSz egy relatíve nagyon szűk területre visszaszorul. A csata első szakaszában a muszkák lesznek fölényben, mert frontból jobban fogják bírni a strapát. De amint manőverezni kezdenek a szövetségesek, Crossba (kereszttűzbe, a firet szeretem lehagyni mögüle) kerülnek a keletiek. Egy hull-down tank ki fog nyomni egy tornyozós pozícióból egy olyan tankot, amely gundeepje nem közelíti a környezet általános dőlésszögét.
Nem akarok senkit megbántani, de nagyon remélem, hogy a Magyar Honvédségnél sokkal összeszedettebb átgondolások vannak, mint a "Nyugatiak védekeznek és egy helyben megállnak, a T-72-eseket meg dobjuk ki a kukába, mert én nem fogok pár tucat tankkal nyílegyenes támadást vezényelni nekik a halálba. Másra meg úgy sem jók!"
A két szemben álló tömb teljesen más fejlesztési mentalitást követett. Moszkva felől remek Sideolós tankok jöttek. Ez válasz némileg a fent említett cross veszélyére, a nyugatiak oldala -tudtommal- sokkal rosszabbul bírta a nagyobb szögekből érkező becsapódásokat. (Franciák AMX-ei híresek voltak arról, hogy jó front mellett az oldala minden lövést beszedett. Az angoloké kevésbé volt erre érzékeny a csigazabálóéval szemben, de nekik elkeserítően gyenge tank test volt, ők tényleg csak toronyból dolgoztak.)
Csak szeretném megjegyezni, hogy egy városi harcban az Internacionálé tervei előnyösebbnek tűnnek. Ha találsz magadnak egy elhagyott kocsit, beállsz mögé. Kilátsz felette? Igen. Be tudják lőni a hasad alját? Még a felsőt sem feltétlenül. KE lőszerrel igen. De a Heash, HE, HEAT lőszerek elműködnek az autó roncsán. Arról meg nem is beszélve, hogy a kertvárosokban hány háznak van terasza! Be tud állni egy tank 1-1,5 méter magas beton placc mögé? Igen. Elrejti egy 2 méter széles magaslat a gyenge pontjait? Nem teljesen. De az ágyúja középen van. A test felével állhat a ház mögött, a másik felét kell a terasz mögé elrejtenie.
Szerintem az izraeliek csak azt mutatták meg, hogy volt válasz a bolygó nyugati felén az épp aktuális állapotra, kihívásokra. De nem determinálja az egész Hideg Háborúra, hogy az egyik vagy a másik megközelítés teljesen alkalmazhatatlan.
Kérdések, feladatok: 1, Ki tudná-e számolni nekem valaki, hogy a '60-as évek majd a '70-es évek szemben álló MBT-inél mennyi idő alatt tud a szovjet vas annyira előre menni full gázzal, hogy rálásson a vele szemben lévő felső lemezére, ha a környezet átlagos süllyedése 6, illetve ha 9 fok és a NATO gép full sebességgel hátrál? Illetve egy osztást követően ez alatt a nyugati hány lövést tud leadni névleges tűzgyorsaságot alapul véve?
2, Ki tudná számolni nekem valaki, hogy az aktuális típusoknál hogyan módosul az RHA érték, ha a keleti gépek segge 4 fokban le van ültetve, míg a nyugati gépek esetén a 6, illetve a 9 fokra lennék kíváncsi?
Ha bonyolultabb összehasonlításokat akartok, akkor szerintem ez jó irány. A terep átlagos 6, illetve 9 fokos dőlését stabilnak feltételezve lehet összehasonlítani a szórás képeit, hogy a nyugati tank milyen eséllyel tudná kilőni az ellenfelét, mire annak ágyúja lehajlik annyira, hogy az ő átüthető pontjára tüzeljen és megsemmisítse a jóval kevésbé páncélozott atlanti gépet.