Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 448
61 458
113
Szlovák 2012-es T-72M1 lövészet, 1010m-re lévő célra.
Szerintük álló helyzetből egy 2000m-re álló T-72-es cél eltalálásának az esélye 57%.

2021-05-24-21-11-23-Window.jpg

Ment a like.
A modernebb 3BM42 gyárilag megadott szórása 0.3 mil.
Az izraeliek által kínált lőszeré (M700 azthiszem) meg 0.25 mil.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 448
61 458
113
Az SY szimulációi nem tudom, hogy mennyire pontosak, de ez is érdekes:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: BJani and fishbed

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
Na megkerestem a görög teszt eredeti orosz szövegét és átnéztem.

A lényeg:
A lőtér 4 ösvény volt egy hegy mellett, maximum távolság 2500m.
3-4 kilométeres távolságú lövészetnél a lőtéren kívülről adták le a lövéseket.

A 3 legmodernebb típust emelném ki: M1A2 Abrams, Leopard-2A5 és a Leclerc.

11 és 12-es számú tesztek
11: 2000m, álló cél, helyből (T-80U & T-84, 80%)
12: 2000m, álló cél, menetből (T-80U & T-84, 30%)

Eredmények:
Abrams: 17/20 - 85%
Leclerc: 20/20 - 100%
Leopard: 19/20 - 95%

A T-80U és T-84 eredményeit figyelembe véve az Abrams és a Leopard esetén a hibázás szinte majdnem biztosan a 12-es teszt alatt történt, így kijelenthető, hogy helyből egy modern harckocsinak 2000m-en szinte 100% esélye van a találatra. (egybecseng a magyar Leopard kezelők véleményével - helyből álló célra nincs értelme lőni)
Ugyanakkor az is tökéletesen látszik, mi a különbség ha azonos löveg mellett (2A46M) egy harckocsinak van igazi tűzvezető rendszere (1A43, 80%), vagy ha nincs (TPD-K1, 57%).

15 és 16-os számú tesztek (éjjel)
15: 1500m, álló cél, helyből (T-80U, 80%)
16: 1500m, álló cél, menetből (T-80U, 50%)

Abrams: 20/20 - 100%
Leclerc: 19/20 - 95%
Leopard: 20/20 - 100%

A Leclerc hibázása a T-80U eredményeiből kiindulva szinte biztosan a 16-os teszt alatt történt - menetből.

Teszt 29: Maximális lőtávolság
Egyedül az Abrams és a T-84 eredménye ismert
Abrams: 3/4, 75%
T-84: 0/2, 0% - hibás rakéták, teszt befejezve. Később (valószínűleg ez már nem hivatalosan) 2500m-en 2/2.

Ugyan nincs megemlítve milyen távolságból, de szerintem ez 3000m lesz, mert hivatalosan ezt adják meg a 120-as lövegeknek maximum lőtávolságként. Nem véletlenül említették a dokumentum elején a 3-4000 méteres lövészetet!
A T-84-nél később már valószínűleg csak a normál lőtéren próbálkoztak, ahol 2500m a maximum lőtáv.

"Hunter killer":
Ugyan meg van adva hogy egyes típusok hogy szerepeltek, de az egész értékelhetetlen, ugyanis a tesztről semmiféle információ nincs.

Szóval nagyon kíváncsi lennék, molni és a többi "hívő", hogyan magyarázzátok ezt? Hogyan lehetséges, hogy valódi teszteken, még egy kevésbé korszerű típus, a T-80U is messze jobb (80%) eredményeket hozott, mint ami szerintetek várható lett volna (60-65%)? Az igazán modernekről (Abrams, Leopard, Leclerc) nem is beszélve...

A ti számításaitokat egyetlen valós teszt vagy elemzés, lőtáblázat sem támasztja alá, már ami a modern (nem 40-50 éves szarok!) típusokat érinti. De az ezeken szolgáló harckocsizók véleménye sem egyezik veletek.
  • görög tesztek
  • szaúdi tesztek
  • Leopard-2 találati arányát szemléltető ábrák
  • Orbital ATK kompatibilitási tesztek.
  • lőtáblázatok

F

Filter

Guest
Ez kb. a 37 mil szórás amúgy, lent 2 km-en T-72 ellen.
Van ahol 7 találat van, van ahol 3, de úgy átlagban 5-6 között.

4t5uGIe.png
Én meg megnézegettem hogy Hull-Down -ban mi jön ki.
A toronygyűrű vonaláig számoltam a fedezéket.
Első sor,balról >jobbra.
1, 3 találat.
2, 5 ebből 1 csúszik.
3, 4
4, 1
5, 3 ebből 1 csúszik.
Második sor.
1, 2
2, 3 ebből 1 csúszik.
3, 3
4, 3 ebből 1 csúszik.
5, 2
Katasztrofális eredmény.

• Tetszik
Reactions: fip7 and Pogány
T

Törölt tag 1586

Guest
Hmmm..lehet hogy tényleg csak ennyit számít hogy DU, Wolfram -(2.75%) vagy acél (-20.14%) a penetrátor anyaga?

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 102
85 965
113
Hmmm..lehet hogy tényleg csak ennyit számít hogy DU, Wolfram -(2.75%) vagy acél (-20.14%) a penetrátor anyaga?
Persze,hogy számít.Mit gondoltál?

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 747
12 428
113

• Tetszik
Reactions: fishbed

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 448
61 458
113
Az előző oldalon raktam be. Jobb többször, mint egyszersem.

• Tetszik
Reactions: Miskolci Ogre

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
Altay...
Valaki elmondhatta volna a törököknek, hogy 3000m-re nem lövünk, mert lőszerpazarlás...

M

molnibalage

Guest
Altay...
Valaki elmondhatta volna a törököknek, hogy 3000m-re nem lövünk, mert lőszerpazarlás...
1:23-nál konkrétan mellélő a hk-nál sokkal nagyobb fektetett lőlapnak...
Távolságot nem írnak, csak a repülési időből látszik a kb 3 km.

A végén, ahol meg találatot mutat az nem volt 1000 méter sem talán.

Beszarok rajtad.

M

molnibalage

Guest
Én mondjuk azért szeretem ezeket a "bizonyitó erejű" PR videókat, mert véletlenül sem addig lőnek benne a résztvevők amíg végre eltalálják a célt.
Mondjuk 20-ból egyszer. A maradék 19 meg nem kerül be a videóba....
Onnantól fogva, amit láttam a Pancír videónál nekem semmiféle bizodalmam nincs az ilyen PR szarokban.
Ott vakítják a gyök2 parasztot, ahol tudják. És simán elhiszik, azt is bevették itt sokan, csont nélkül. Az, hogy a gépágyú szórása mekkora és a fizika persze senkit nem érdekelt...

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 982
35 055
113
Én mondjuk azért szeretem ezeket a "bizonyitó erejű" PR videókat, mert véletlenül sem addig lőnek benne a résztvevők amíg végre eltalálják a célt.
Mondjuk 20-ból egyszer. A maradék 19 meg nem kerül be a videóba....
Háborúban is ugyan ezt csinálták.Addig löttek,mig nem találtak.Ezért olyan fontos a tűzgyorsaság.
Ezért olyan fontos a lesállás is,mint nyugodt első lövést biztositó harcforma.Amit igyekeznek úgy felvenni,hogy oldalazó tűzhatást biztositson.Mert igy nagyobb a célfelölet,és még ráadásul a kevésbé páncélozott részét is mutatja.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 448
61 458
113
Háborúban is ugyan ezt csinálták.Addig löttek,mig nem találtak.Ezért olyan fontos a tűzgyorsaság.
Ezért olyan fontos a lesállás is,mint nyugodt első lövést biztositó harcforma.Amit igyekeznek úgy felvenni,hogy oldalazó tűzhatást biztositson.Mert igy nagyobb a célfelölet,és még ráadásul a kevésbé páncélozott részét is mutatja.

Én ezt értem, csak van aki nem tud különbséget tenni a között, hogy:
3 km-ről is el elhet találni a célt, csak kicsi rá az esély. Lehet többször kell lőnöd.
VS. 3 km-ről is biztos a célleküzdés, mert 10-ből 9 szer találsz. (Ez jelenleg 2 km-re igaz kb.)

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 982
35 055
113
Én ezt értem, csak van aki nem tud különbséget tenni a között, hogy:
3 km-ről is el elhet találni a célt, csak kicsi rá az esély. Lehet többször kell lőnöd.
VS. 3 km-ről is biztos a célleküzdés, mert 10-ből 9 szer találsz. (Ez jelenleg 2 km-re igaz kb.)
Mea Culpa.Én inditottam el az egész lavinát,amikor beirtam,hogy szerepelt olyan anno az amcsi harcszabályzatban,hogy HESH löszerrel 5km-ről meg lehet kezdeni a tüzelést bizonyos harcászati helyzetekben-csak nem bontottam ki.Azóta pótoltam,de az már elsikkadt a vita viharában.
Könnyek völgyével meg még rá is tettem egy lapáttal.Spec @molnibalage matekja igazolta a zsidó hk-zók visszaemlékezéseit,hogy kb 30%os találati (és nem kilövési) arányt értel el 3km-ről-a csata kezdeti szakaszában,szinte lötéri körülmények között.Utána romlott a találati arány,hiába csökkent a távolság.
Ma sokkal modernebb tűzvezető rendszerek vannak,de a tankok védelme se csak páncélzatbol áll már.Besugárzásjelzők ott tartanak,hogy fokra pontosan meg tudják mondani,honnan mérték be a gépet lézertávmérővel,és a taclinkre feldobják tizedmásotperc alatt.Indulnak a ködvetők,a szomszédos/fedező hk szakasz(meg a kisérő/fedező tüzérség/pct rakétások) meg tűz alá veszi-ma is rendkivűl fontos a még "nyugodt" első lövés lehetősége.Mert utána kitör a káosz.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 448
61 458
113
Mea Culpa.Én inditottam el az egész lavinát,amikor beirtam,hogy szerepelt olyan anno az amcsi harcszabályzatban,hogy HESH löszerrel 5km-ről meg lehet kezdeni a tüzelést bizonyos harcászati helyzetekben-csak nem bontottam ki.Azóta pótoltam,de az már elsikkadt a vita viharában.
Könnyek völgyével meg még rá is tettem egy lapáttal.Spec @molnibalage matekja igazolta a zsidó hk-zók visszaemlékezéseit,hogy kb 30%os találati (és nem kilövési) arányt értel el 3km-ről-a csata kezdeti szakaszában,szinte lötéri körülmények között.Utána romlott a találati arány,hiába csökkent a távolság.
Ma sokkal modernebb tűzvezető rendszerek vannak,de a tankok védelme se csak páncélzatbol áll már.Besugárzásjelzők ott tartanak,hogy fokra pontosan meg tudják mondani,honnan mérték be a gépet lézertávmérővel,és a taclinkre feldobják tizedmásotperc alatt.Indulnak a ködvetők,a szomszédos/fedező hk szakasz(meg a kisérő/fedező tüzérség/pct rakétások) meg tűz alá veszi-ma is rendkivűl fontos a még "nyugodt" első lövés lehetősége.Mert utána kitör a káosz.

Szerintem nem volt baj, hogy fölvetetted. A baj az volt, hogy sokan nem értették :)
De legalább kitárgyaltuk ezt is.
Gyakorlatilag majdnem mindent. Kezdtük a páncélzattal, utána röviden volt a mobilitás, majd végül a tűzvezetés.
Szerintem nem sok területét hagytuk ki a páncélos harcnak.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 982
35 055
113
Szerintem nem volt baj, hogy fölvetetted. A baj az volt, hogy sokan nem értették :)
De legalább kitárgyaltuk ezt is.
Gyakorlatilag majdnem mindent. Kezdtük a páncélzattal, utána röviden volt a mobilitás, majd végül a tűzvezetés.
Szerintem nem sok területét hagytuk ki a páncélos harcnak.
De igen,kihagytuk-magát a hk harcászatot.Úgy mindenestül.