Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest
Engem is az egyik ami érdekel az ez. Szerintem ugyan arra jutnak majd mint mindenki más, vagyis, hogy kell az APS.

A másik ami engem érdekelne, hogy a hozzánk hasonló kis országok levonják e azt a következtetést, hogy ilyen 40+ harckocsi mennyiségek szarra sem elegendőek.
Már a 2014/15-ös ukrán-orosz alacsony intenzitású konfliktusban is több mint 240 db harckocsit vesztettek az ukránok!
És ezek sokkal jobban védett tankok voltak, mint a mi csupasz T-72M-jeink.
Szerintem jó lenne ha az illetékesek megértenék azt az egyszerű tényt, hogy a harckocsi, akármilyen drága, még mindig csak fogyóeszköz.
Egyszerűen sok kell belőle, még APS-el is.
És mindenre kell majd APS, MBT-re, IFV-re, APC-re, de még a fontosabb teherautókra is, mert-e nélkül 1-2 hét alatt összeomlik a haderő a mai világban.
(Nem mindenki russzki, hogy van 5000 aktív tankja, meg 10,000 lefagyasztva "M" zároltként szibériában, aztán simán elveszíthet akár 1000+ darabot is, akkor sem fogy ki a tankból....)
Igen nagy valószínűséggel felértékelődik az APS szerepe, mondjuk az oroszoknál megvárom amíg ezt konkrétan meglépik, mondjuk én mindig is úgy gondoltam, hogy a magyar Leo beszerzés db száma csak a kezdet, de valószínűleg az ukrajnai események csak megerősítik ezt az elgondolásomat, tudtommal a magyar Lynxben eleve ott lesz az APS ,az APC beszerzéséről pedig ugye még nem tudunk sok konkrétumot,a teherautók részvétele illetve alkalmazása az ukrajnai orosz hadműveletekben pedig megér egy misét, mivel főleg a hadművelet elején az orosz haderő utánpótlási vonalai teljesen védtelenek voltak normális esetben szerintem ekkora méretű pusztítás az utánpótlást biztosító teherautó flottában szerintem nehezen képzelhető el, egy NATO haderőnél...

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 571
62 032
113
ekkora méretű pusztítás az utánpótlást biztosító teherautó flottában szerintem nehezen képzelhető el, egy NATO haderőnél...

Azért 2003-ban irakban is ellőttek jó pár utánpótlás teherautót az irakiak, úgy, hogy igazából nem is voltak komoly léptékű harcok.
Összettet terepen nehéz a gerillák ellen védekezni.
Főleg úgy, hogy az orosz főerő átrohant a területeken, és előbb ment az utánpótlás, mint a terület biztosítása.
Szerintem ezt a részét nagyon elrontották a dolognak!

a magyar Leo beszerzés db száma csak a kezdet, de valószínűleg az ukrajnai események csak megerősítik ezt az elgondolásomat, tudtommal a magyar Lynxben eleve ott lesz az APS ,az APC beszerzéséről pedig ugye még nem tudunk sok konkrétumot,

Én az egész Zrínyi programmal kapcsolatban nagyon szkeptikus vagyok. Nem véletlenül nem írok a kapcsolódó topikokba.
De azzal is tisztában vagyok, hogy a fegyver piac nagyon le van szűkülve a nehéz fegyverek terén. Kicsi a választék. :(
Ettől függetlenül én a Leopárd 2-őt az ára és a német háttér miatt nem érzem jó döntésnek, a Lynx esetén meg papírról vettünk valamit ami ki tudja mikor fog működni. Mind két esetben utólag került be az APS is a projektekbe, szerencsénkre. Ugyanis a nélkül csak drága céltárgyakról beszélgetnénk.

• Tetszik
Reactions: Gungnir (F1End)
W

Wilson

Guest
Azért 2003-ban irakban is ellőttek jó pár utánpótlás teherautót az irakiak, úgy, hogy igazából nem is voltak komoly léptékű harcok.
Összettet terepen nehéz a gerillák ellen védekezni.
Főleg úgy, hogy az orosz főerő átrohant a területeken, és előbb ment az utánpótlás, mint a terület biztosítása.
Szerintem ezt a részét nagyon elrontották a dolognak!

Én az egész Zrínyi programmal kapcsolatban nagyon szkeptikus vagyok. Nem véletlenül nem írok a kapcsolódó topikokba.
De azzal is tisztában vagyok, hogy a fegyver piac nagyon le van szűkülve a nehéz fegyverek terén. Kicsi a választék. :(
Ettől függetlenül én a Leopárd 2-őt az ára és a német háttér miatt nem érzem jó döntésnek, a Lynx esetén meg papírról vettünk valamit ami ki tudja mikor fog működni. Mind két esetben utólag került be az APS is a projektekbe, szerencsénkre. Ugyanis a nélkül csak drága céltárgyakról beszélgetnénk.
A fegyverbeszerzést az idő majd eldönti....

A teherautó pedig minden háborúban valamilyen szinten fogyóeszköz....

• Tetszik
Reactions: Catles
W

Wilson

Guest
Igen. A történelem mond majd fölötte ítéletett.

Persze, de szerintem az oroszok ezt új szintre emelték :D
Jó lenne tanulni a hibáikból.
Igen erre mondtam, hogy normális körülmények között ekkora méretű teherautó veszteség egy NATO haderőben hadműveletben nem fordulhatna elő....

• Tetszik
Reactions: fip7
T

Törölt tag

Guest
A Leopard 2 az egyetlen értelmes döntés harckocsi téren európai szemmel. A Lynx-et ilyen szempontból jobban ki lehet kezdeni a CV90-el szemben, de a végtermék annál egy modernebb és potensebb jármű lesz, csak időbe fog telni. Itt a Lynx export potenciáljára kell figyelni, ami szerintem az elsődleges szempont volt a döntés mellett, hisz jön vele a Rheinmetall gyár. Zrínyi szerintem csak egy fázis a honvédség rendes hadsereggé gyúrásának folyamatában. Az igazi érdekességek akkor jönnek majd, mitán megépül a Rheinmetall, illetve az EUs fegyveripar ismét felpörög és olcsóbbak lesznek a termékei. (Köszi Vova! :D)
Majd kb 2030-ra tudni fogjuk, hogy merre hány méter.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 571
62 032
113
A Leopard 2 az egyetlen értelmes döntés harckocsi téren európai szemmel.

Nem is tudsz más Európai tankot venni, mert, hogy nincs!

Itt a Lynx export potenciáljára kell figyelni, ami szerintem az elsődleges szempont volt a döntés mellett, hisz jön vele a Rheinmetall gyár.

Ipart vettünk igazából, értem én a csíziót.

Majd kb 2030-ra tudni fogjuk, hogy merre hány méter.

Messze van az még. Remélem nem járunk úgy a Zrínyivel, mint a Győri programmal....

De mindegy ez itt nagyon off.

T

Törölt tag

Guest
Érdekesen tákolt reaktív páncél megoldás.
Kontakt 5+1 blokkok. Akkor ez most Kontakt 6? Kontakt 5.5? :rolleyes:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Vicces
Reactions: Filter

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 553
113
Igen nagy valószínűséggel felértékelődik az APS szerepe, mondjuk az oroszoknál megvárom amíg ezt konkrétan meglépik, mondjuk én mindig is úgy gondoltam, hogy a magyar Leo beszerzés db száma csak a kezdet, de valószínűleg az ukrajnai események csak megerősítik ezt az elgondolásomat, tudtommal a magyar Lynxben eleve ott lesz az APS ,az APC beszerzéséről pedig ugye még nem tudunk sok konkrétumot,a teherautók részvétele illetve alkalmazása az ukrajnai orosz hadműveletekben pedig megér egy misét, mivel főleg a hadművelet elején az orosz haderő utánpótlási vonalai teljesen védtelenek voltak normális esetben szerintem ekkora méretű pusztítás az utánpótlást biztosító teherautó flottában szerintem nehezen képzelhető el, egy NATO haderőnél...
De,simán elképzelhető.Irakban sem habokbol állt neki pancelozni a thg-kat az USA.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 553
113
Ha jól tudom azok voltak a MRAP-k előfutárai, sőt az amerikai katonák már a vietnami háborúban is felpáncéloztak katonai teherautókat és tökig megpakolták fegyverekkel őket...
Azok a guntruckok.Lenyegeben mindenki használt olyat,szovjetek is afgánban,kubaiak angolban,stb.
De én most konkrétan a hadtap teherautók felpancelozasata gondoltam

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 388
8 550
113
Most már az érdekel majd, hogy milyen következtetéseket vonnak le ez ügyben az oroszok.....
Erről kérdeztem @boki-t az ukrán topikban vagy két-három hete, de szerintem még kell nekik legalább egy év, amíg rendesen átrágják magukat a történteken. Bár biztos vagyok benne, hogy elemzik most is éjjel-nappal, de azt a dokumentumot nemigen fogjuk látni.

• Tetszik
Reactions: Catles and Wilson

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 935
86 491
113
Erről kérdeztem @boki-t az ukrán topikban vagy két-három hete, de szerintem még kell nekik legalább egy év, amíg rendesen átrágják magukat a történteken. Bár biztos vagyok benne, hogy elemzik most is éjjel-nappal, de azt a dokumentumot nemigen fogjuk látni.
Csak újságírói elemzések vannak (ezeket nem akartad). Katonai elemzések pedig nem lesznek nyilvánosak...

W

Wilson

Guest
Az a gond szerintem, hogy amikor úgy döntöttek,hogy a T-72B-t megtartják a páncélos haderejük gerincének nem vették számításba azt, hogy ilyen hadszíntéren fognak velük harcolni,ehhez még hozzájött az, hogy költségcsökkentés címén az APS-t is lespórolták róla ami miatt most sok orosz katona meghalt....

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 935
86 491
113
Az a gond szerintem, hogy amikor úgy döntöttek,hogy a T-72B-t megtartják a páncélos haderejük gerincének nem vették számításba azt, hogy ilyen hadszíntéren fognak velük harcolni,ehhez még hozzájött az, hogy költségcsökkentés címén az APS-t is lespórolták róla ami miatt most sok orosz katona meghalt....
Többnyire tüzérségi csapásban semmisültek meg a tankok.

• Vicces
Reactions: Nagy Csaba