A csodavárás része volt a Leopard 2 vs. T-sorozat harcai, ahol is - valamiért - annak kellett volna kiderülnie, hogy 1 Leopard több T-vel ér fel.
Csak hát nemcsak harckocsival él az orosz, hanem összhaderőnemi harcászattal.
Amit igazából nem értek, hogy így mit vár a Nyugat az ukránoktól?
Mit vár egyáltalán a harcok kimenetelétől?
Vagy ennyire elhitték nagyon maguknak - meg a prospektusaiknak -, hogy a saját fegyverei elnöki ügyek, az orosz fegyverek, no meg azok alkalmazása annyira gagyi, hogy pl. légi fedezet nélkül is képesek ellenük fölénybe kerülni?
Vagy ennyire megvezették magukat a közel-keleti hadseregek elleni - totális fölényüknek köszönhető - sikerekkel, ahol a szovjet fegyverek leszerepeltnek minősítettek?
Tényleg nem értem.
OFF
Én ebben a hónapban teljesen arra az álláspontra helyezkedtem, hogy Határvidéken egyelőre pont az történik, amit a Nyugat akar. Pontosabban megfogalmazva, amit Amerika akar.
Elég cikket hoztam és elég kérdést tettem fel a háború topicjában, hogy a híres támadásra felkészített 12 ukrán dandár valószínűleg közelebb áll a Zrínyi 3 dd-s tervéhez, mint amit valójában értettünk ez alatt. Nincs 60 darab Leo2-esük sem, jövő tavaszra fogják a felajánlás utolsó tételeit leszállítani. Abrams még fixen nincs ott, ahogy a híres 100 Leo1-et is háromszor már fixen bejelentették, de még nem láttuk őket a csatatéren. IFV-ből meg ígérni sem ígértek elegendőt három dd-hez, dandáronként csak 1-et látunk (ami megfelel annak, hogy durván a felajánlásban is 1:1 volt az MBT és IFV), a többi gyalogos zászlóalj meg terepjárókon kíséri a harckocsikat.
Ehhez hozzá véve, amiről te is megemlékeztél, hogy rendelkeznek elegendő F-16-ossal, tavaly nyáron már be is lett jelentve, hogy elkezdték az ukrán pilóták kiképzését "ha a dolgok mégis úgy alakulnak és megszületik a döntés a gépek átadásáról", de a késő tavaszi ellentámadásra mégsem adták oda nagyon sok szükséges más fegyverhez hasonlóan.
Ha ezeket egymás mellé tesszük, hogy mi értelme oda adni tüzérséget és a lőszer nagy részét akkor, amikor nincs meg minden, hogy ezt kihasználják... Utána adnak rakétákat, de mire ezek pár darabbal megérkeznek, addigra már lecseng a tüzérség és párhuzamosan a "HIMARS csodával" arról beszélnek, hogy az ukránok felelőtlenek voltak és nem lehet annyi új 155-ös gránátot adni, amennyit ők ellövöldöztek. (Miközben az orosz végig sokkal többet lőtt és úgy van elvárás rajtuk, hogy harcoljanak és megfordítsák a háborút, hogy nem adunk nekik tüzérségi fölényt, de akkor még nyugati harckocsit és számos más rendszert sem adtunk nekik, hogy legalább paritásban legyenek a ruszkikkal.)
És ahogy mondod, ennek az újabb álszent felvonását látjuk. Kaptak pár modern hk-t, érjenek el eredményeket, de már nincs meg a tüzérségi láb, de légierőt még nem küldünk.
És amit te kérdezel, nagyon nagy a félelmem, hogy tényleg igaz.
Tényleg elhiszik, hogy ebből nem lehet baj, mert
cseppekben adagolva leütünk mindig valamennyit az orosz hadseregről, de
hisznek saját maguk erejében. Elhiszik önmaguk fölényét. Miközben a német 100milliárd eurós hitelfelvételnél meg kell nézni az RM negyedéves beszámolóját, a cégtulajdonosok aggályaival
szemben Papi azzal érvelt, hogy nincs szükség termelési infra bővítésére, a meglévőből próbálják kisajtolni ezt az extra pénzt. És az egész 2026-ig tervezett európai átfegyverzésre úgy reagált a német cég, hogy gyakorlatilag csak Magyarországon bővített egy szerény mértékben képességet, meg kell nézni, hogy ezekre hivatkozott a berlini 100milliárd során is, és elmondta sok negyedéves beszámolóban, hogy ő ismerve az európai politikát egy kereslet visszaeséssel számol a más országokban a Zrínyivel párhuzamosan lezajló programok kifutásával. (Vagyis csak a szél fújna keresztül a műhely csarnokokon, ha ő most új gyárakat építene.)
Felmerül bennem a kérdés, hogy mégis mit várunk? Néhány elvakult fegyver tech rajongón kívül mindenki látja azt, hogy nem vezettek be hadi adót Európa országaiban sehol -Magyarország kivétel, de itt sem vegytiszta és állandó, hanem egy rezsicsökkentéssel összemosott rendkívüli külön adó ideiglenes jelleggel-, így Németországban sem,
miközben a német gazdaság nem növekszik, és el sem költötték a 100 milliárd euró hitelt, máris az
adósság csökkentését határozták meg a
fő prioritásnak, nem a fegyverkezést. Valaki néhány elvakult hadi tech rajongón kívül elhitte azt, hogy az európai fegyvergyártók új üzemek építésébe, meglévők bővítésébe fektet anélkül, hogy bármi pénzügyi jele lenne annak, hogy hosszabb távon több pénzt akarnának a kormányok nagyobb hadseregre fordítani?
Én még soha, egyetlen embertől nem hallottam olyat, hogy most nem veszem meg az új mobilomat, vagy nem ülök be kocsmába, étterembe, mert ebben a nagy fegyverkezésben ez megterhelő. Hogy én ezzel járulok hozzá a hadsereg újjáépítéséhez, hogy a nagyobb adók miatt nem futja csokira, sörözésre, új telóra, új ruhára.
Oroszországban láttunk ilyet. A Föderációban néhány embernek úgy engedélyezik vagy tiltják meg a jogot, hogy szabadidejében ablakokat pucolhasson, hogy megérkezett-e a rendelt repülőgép meg tank szám időre.
Az USA-ban mondjuk látjuk, hogy hajlandóak növelni a hadseregre fordított pénzt, csak abból nem lesz európai haderő.
ON