molnibalage
Részben reagálok csak:
A Chieftain-t szokták MBT-nek tekinteni, de én inkább nehéz harckocsinak tartom, elsősorban a mobilitás béli gyöngeségei miatt.
Nálam az első brit MBT a Challenger 1 .
"
Ez ami nem igaz ebben a formában.
- A Milan 1 1972-es és 350 mm RHA-val már határhelyzetben, de azért tudott kezdeni valamit a legelső T-64-gyel is, de csak mázlival.
- A BGM-71A is a 430 mm átütésével már képes volt az összes '60-es évek végi hk-t kilőni elvben. A probléma az első ERA-k megjelenése volt. Ezt reagálta le az iTOW és TOW2. Először csak növelték a harci részt, aztán tandem fejessé tették.
- A HOT I is erre az időre datálható és 800 mm RHA-val biztosan átvitte az ERA nélküli HK-kat. Mind."
Pontosítanálak.
A sima T-64 homogén páncélos volt, mert sok minden nem készült el időre. Ilyen volt az ágyú meg a páncélzat is. (Alig lényeges dolgok )
A "végleges" verzió a T-64A volt. Direkt erről írtam. Ez 1969-ben jelent meg. Itt már 125 mm-s ágyú volt, és K formulás páncélzat.
A K formulával elvileg 500+ mm RHA-t tudott HEAT lőszerek ellen.
A HOT 1977-ben jelent meg, de később terjedt el.
Szóval nem írtam butaságokat szerintem
"Na ja, de melyik Chieftein változatot? Nagyon nem mindegy..."
Az MK5-ös végleges verziót.
"Nope, a DU-s M1IP védelmét nem érte el. A mezei M1-ét igen."
Az M1IP védelme kinetikus lövedékek ellen 650 mm körül volt. (1984).
A T-72B alap védelme kinetikus lövedékekkel szemben 500 mm körül volt.
Kontakt-1-el a kinetikus védelem nem nagyon nő. Ellenben a kontakt-5-el az oroszok szerint 750 mm RHA-t tud. Ez elvileg meghaladja az alap M1A1 szintjét is...
HEAT esetén a Kontakt-1-el is többet tud, mint az M1IP.
(Ezek kicsit elméleti dolgok, szakirodalmi becsléseken alapulnak)
Azért a T-72B-t ne nevezzük olcsósított T-64-nek(bármelyik változatának is)mert nagoyn nem az volt.Nekem erős a gyanúm,hogy rjöttek az elvtársak,hogy nincs értelme olcsósított harckocsit gyártani mert a 80-as években megjelent modern harckocsikkal szemben csak pénzkidobás.Ez eléggé szembemegy az általánosan elfogadott nézettel de én úgy gondolom,hogy a T-72B már nagyon nem olcsósított tömeg harckocsi hanem elsővonalas gép még akkor is ha a T-80B-től elmarad.