Még hozzá.Mi itt nagyon hajlamossak vagyunk elfeledkezni a dél afrikai harcokrol.Szerintem hibásan.Hibridháborút vivtak,korlátozott méretű haderővel nagy területen.Nekünk ugyanez a problémánk kicsiben.Ocses
"De valahogy amikor a nyugati és ruszki harckocsik szembekerültek egymással nem a nyugati technika szerepelt le."
Irak-Iráni háború?
"Ahogy így olvaslak szinte az sugallod a t sorozat jobb mint a leó2."
Nem. Az egész kiindulási alap az volt, hogy dudi szerint a döntött páncél a gyengeség jele. Bezzeg a német doboz tank
Ezt a kört mással is lefutottuk már hasonló témákban, ahol:
1. Az ERA a gyengeség jele. Bezzeg a nyugatin nincs! Aztán párat kipicsáztak RPG-vel és láss csodát azokon is lett ERA/NERA.
2. Az orosz tank 40 tonna a nyugati 60, ezért az orosz szar! Aztán mutattam, egy térfogat ábrát, hogy az orosz tankok védendő felület/tömeg aránya nem rosszabb ,mint a nyugati tankoké.
Szóval mindig előjönnek ezek a témák...
Azt nem vitatja senki, hogy a Leopárd 2A4 jobb fejlesztési alap, mint a mi T-72M1-eink.
De a helyzet az, hogy a T-72-st is lehet bőven ésszerű határokon belül modernizálni.
Például az üvegszálas textolit betét kerámia kompozitra való cserélése meg az ERA drámaian megnöveli a T-72 harcjármű védelmét.
Szóval magában a konstrukcióban szerintem van potenciál.
Ami idevág.A kubai/angolai csapatok T34/55/62 hk-kat használtak.A Ratel90 páncélrepesztő lőszere mindegyik ellen hatásos volt.Mert semmilen pótpáncélzatott nem használtak hozzájuk.Pedig akkor már sláger a BDD pótpáncél,ami megbizhatóan védte volna a tornyot és a test homlokrészt-vagyis a főirányt