Ez --a kiemelt-- nem érdekes, irreleváns, mert az első féltucat Leo-blokkolásnál szó-szerint: "lövésük nem volt", a közelébe sem értek ennek a pozíciónak.
Eddig egy-két propaganda lövést adtak le a leo 2-k, ott sem mindig egyértelmű, hogy hol tartózkodtak: lehet a (propi-)cirkusz látványtechnikai produkálása is ukrán részről. Nem ez lenne az első.
Lehetett valós harchelyzetben lövés is. Egyszer!
Buktak ehhez lassan 50 harckocsit!!!
.
És ami nem visz sem közelebb, sem távolabb a kérdés megválaszolásához.
1, Abba ne menjünk bele, hogy pár mp-es videón ha nem látsz lőni egy hk-t, akkor az mit bizonyít! Mert az a része még el is fogadható, hogy tényleg nagyon a művelet elején tartottak.
2, Egyszer mondjuk már ki,
és utána ne vitatkozzunk rajta, hogy mit is láttunk! Ezek az alakulatok egy
spórolós páncélgránátos dandárból lettek leválasztva. És a feladatuk
az orosz védelmi vonal áttörése. Amikor 1 IFV-re van 2 nem is közepes dd-be való kerekes, hanem MRAP terepjárón hurcolt gyalogságod és ezek mellé csak 1 harckocsit rendelsz, akkor
ők tényleg elhitték azt, hogy a nyugati MBT-k lesznek az egész támadás húzóága. (Orosz légifölénnyel szemben meg mindennel.)
Ha valaki tényleg elhiszi, mint fip, hogy megnézem miből mit kaptam és milyen kiképzést kaptak az embereim, és ebből azt a következtetést vonom le, hogy egy gyalogos zl támogatására -ahol a 4*4 kerekes szarok túlsúlya miatt eleve kérdéses, hogy
mennyire tudok emberhullámmal áttörni, hiszen a legszörnyűbb ötlet, hogy a láncost és a kerekest egy hógolyóvá összegyúrom és egymást hátráltatják- és ezt nem hk mennyiséggel támogatom, hiszen páncélgránátos.... (Nem azért, mert hisznek a páncélgránátosokban, csak ennyire kevés tankot kaptak.)
Remélem eddig érthető. Mert erre jön egy
feltételezés/gyanú/sejtés a részéről, hogy
legyengítem a hk támogatást azzal, hogy
előrenyomulás közben az MBT szakaszokat folyamatosan hátra vonom és újra töltöm, de ragaszkodom az elégtelen lőszer javadalmazáshoz.
Ez tök jó elmélet, amíg egy kocsmában sör mellett beszélgetünk róla vagy a fotelből vitatkozni egy virtuális fórumon. De itt volt a legtöbb támadásnál egy gyalogos zl, amiben az
egyik század Bradly IFV-re kapott amerikai
nehéz lovas iskolából kiképzést, a másik század
francia MRAP-okra kapott
francia elgondolásra kiképzést, ami teljesen más filozófia.
Nem tudom komolyan venni azt az elméletet, hogy a szürke zónában ezek megállnak és megvárják, amíg az egyik MBT szakasz hátra megy és a másik előre jön támogatni őket. Amiről fip beszél, hogy cserélgetik egymást, az nem ZHCS-n belül az MBT szakaszok, hanem ez volt az első hullám. És a páncélgránátos dandárban volt valószínűleg még kettő ugyan ilyen.
Ha ezek kifogynak, akkor kellett volna a következő ugyan ilyen alakulatnak felváltania őket.
Tudom, hogy nem full sebességgel megy előre egy támadó alakulat, de azért abba gondolj bele, hogy lövök 4-et, hogy maradjon lőszerem a visszavonulásra is, és visszamegyek pártíz km-et a bázisra, miközben az én hk-mra 3 gyalogos raj jut, aki próbál előre vergődni az én támogatásom nélkül... és ebből a 3-ból 2 terepjáró, ami nélkülem már csak egyetlen Bradly erejében bízva próbál megkapaszkodni valahol!
Még egyszer mondom. Az a gondom, hogy az első néhány hsz után már nem tudom komolyan venni fipet, hogy
elmondtuk a problémákat és ő utána is komolyan gondolja, nem csak hajtogatja, mint a megrögzött, mert a monitor mögött ülve
neki teljesen mindegy. Az nem mindegy, hogy neki legyen igaza.
De az elméletét megvizsgáltuk és láttuk, hogy életképtelen. Erről nem kell többet beszélni vele. Amit ő mond, az jól működhet egy orosz körhinta taktikában,
ami egy védelmi taktika, és az tényleg arra épít, hogy kinézek a fedezékemből, leadok pár lövést és gyorsan visszahúzom a hk-t, ott ráadásul ez a terep (vagy épített) fedezéke mögé visszavonulás a lőszer mennyiségétől független, mert benne van előre a tervben.
De amíg ezt nem élőben kell megcsinálnom, addig én is azt mondom, hogy ebben a mostani ukrán 5-10 km előrenyomulásban én néhány lövésenként visszavonom a hk-kat lőszer feltöltésre, miközben az egész egységet páncéltörő tüzérség lövi... ja persze, amíg nem kell élőben megcsinálnom, addig részemről rendben van. Meg egy videó játékban is megcsinálom, ahol eleve olyan retardált módon van felépítve, hogy csak a jármű vs. jármű csatákra van kihegyezve, ezért nem tűnik fel pár fórumozónak, hogy ez a fele lőszerrel indulok mekkora marhaság a való életben egy támadó hullámban. (Ha minden jól ment volna, akkor is, mert mind a három hullám sokkal gyorsabban kifogy a lőszerből és ezért bekorlátozzák magukat egy sikeres előrenyomulás esetén is. És pont most látjuk, hogy milyen értékes az, ha egyszer legalább sikerül az áttörés az orosz csapatok hátába kerülhetnének.)