Harckocsik harctéri alkalmazása

A Burstyn-féle Motorgeschütz szó szerinti, tükörfordítás alapján rohamlöveg, azonban forgatható toronnyal bírt, technikailag harckocsi.

A britek harckocsinak szánták az övéiket, csak lassabban tudtak dolgozni a mérnökeik, nem tudtak egyből forgatható tornyot tervezni rájuk.
Nem is akartak.
Túl bonyolult, időigényes lett volna. A cucc meg hamarabb kellett.
Plusz nem is ellenséges tankok leküzdésére készültek. Minek kellett volna a torony?
A lövészárkok ellen tökéletesen elég voltak az erkélyekbe telepített géppuskák, lövegek.

Ezért lehet szerintem simán hk-nak is nevezni.

Nem mondtam, hogy nem. Én nem akadok ki az ilyeneken.
De az AMX-10RC-t harckocsinak nézni azért eufenizmus. A franciák is felderítő járműnek hívják. Nem értem miért hisztiznek (a portfólió szerint) az ukránok, hogy szar harckocsi.... Persze, hogy szar harckocsinak, mert nem az :D

Nem mondtam, hogy nem. Én nem akadok ki az ilyeneken.
De az AMX-10RC-t harckocsinak nézni azért eufenizmus. A franciák is felderítő járműnek hívják. Nem értem miért hisztiznek (a portfólió szerint) az ukránok, hogy szar harckocsi.... Persze, hogy szar harckocsinak, mert nem az :D
Ja, így stimmt.
Saját korában, saját terminológia szerint kell osztályozni.
Ha meg az AMX hk, akkor a Centauro mi? :D

A sajàt elnevezése mellett az összes nyelvben àltalànos szinonímàja a tank. Szerintem ezzel nincsen baj. A tank, az harckocsi, nem önjàró tarack.
Ha általánosan beszélgetnénk, teljesen egyetértenék, de itt és most definíciókról van szó.
Ez kb olyan, mintha azt mondanád, hogy Görgey tüzérsége ágyukból, és rakétavetőkből állt.
Ami igaz.
De amúgy volt ott 3 fontos könnyű tábori, 6 fontos tábori, 12 fontos nehéz tábori, ostrom, és mozsár ágyú, és némi röppentyű is. Ami mind fontos.
Szerintem itt is az.
De elfogadom, hogy nem, csak nem azért, mert az us army valamit mond. Az us army mortalnak hívja az aknavetőt, részben a tarackot, és a mozsárágyút is. De ez 3 különböző dolog idehaza.

Ha általánosan beszélgetnénk, teljesen egyetértenék, de itt és most definíciókról van szó.
Ez kb olyan, mintha azt mondanád, hogy Görgey tüzérsége ágyukból, és rakétavetőkből állt.
Ami igaz.
De amúgy volt ott 3 fontos könnyű tábori, 6 fontos tábori, 12 fontos nehéz tábori, ostrom, és mozsár ágyú, és némi röppentyű is. Ami mind fontos.
Szerintem itt is az.
De elfogadom, hogy nem, csak nem azért, mert az us army valamit mond. Az us army mortalnak hívja az aknavetőt, részben a tarackot, és a mozsárágyút is. De ez 3 különböző dolog idehaza.
tarack az pl howitzer, nem mortar