Harckocsik harctéri alkalmazása

Ágyu: hosszú csövű, általában alacsony röppályájú löveg.
Tarack: rövid/közepes csövű alacsony/közepes csőemelkedésű közepes röppályájú löveg
Mozsár: rövid csövű nagy csőemelkedésű mindig magas röppályájú löveg.
Szóval az, hogy az ágyú löveg igaz, de csak annyira, mint a harckocsi lánctalpas.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and fip7
Tarack: rövid/közepes csövű alacsony/közepes csőemelkedésű közepes röppályájú löveg
Szóval az, hogy az ágyú löveg igaz, de csak annyira, mint a harckocsi lánctalpas.
Löveg: alapvetően 3 alapformája van úgy mint ágyú, mozsár/tarck és aknavető...

A tarack (cseh houfnice->angol howitzer stb.) eredetileg egy rövid csövű ágyú volt, majd magas röppályájú ostromágyúkat hívtak így, ma inkább magas csőemelkedésű, indirekt célzással tüzelő löveg (de amely szükség esetén képes közvetlen célzással, akár 0 fokos csőemelkedéssel is tüzelni).
A nevezék maradt, a jelentés meg alapvetően megváltozott, kb. mint a "fregatt" stb. elnevezés esetében.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Akkor pl. a Vasziljok az melyik?

Vagy az SzPG-9 vagy a Grom? Azok gránátvetők?
Az SzPG az hátrasiklás nélküli löveg. A GROM (amennyiben a BMP-1 lövegéről beszélünk) egy érdekes öszvér, mert alapvetően az is egy hátrasiklás nélküli löveg lenne, aminek lezártáka végét, hogy ne takarítsa a ki a küzdőteret az első lövés légnyomása.

De mégegyszer leírom, löveg nagy halmaz, ágyú, aknavető, tarack részhalmaz.

Az SzPG az hátrasiklás nélküli löveg. A GROM (amennyiben a BMP-1 lövegéről beszélünk) egy érdekes öszvér, mert alapvetően az is egy hátrasiklás nélküli löveg lenne, aminek lezártáka végét, hogy ne takarítsa a ki a küzdőteret az első lövés légnyomása.

Hátrasikló szerkezete nincs, szóval hátrasiklás nélküli lövegnek nyugodtan lehet nevezni, ha zárt a csőfar akkor is. A visszarúgást itt a teljes jármű nyeli el, mivel viszonylag nehéz, és a visszarúgás viszonylag nem erős.

De mégegyszer leírom, löveg nagy halmaz, ágyú, aknavető, tarack részhalmaz.

Arra céloztam, hogy ezek is lövegek, de nem ágyú, nem aknavető, nem tarack. :)
Igen a BMP-1 lövegére céloztam, olvastam már "alacsony nyomású lövegnek" nevezni (angolul, low pressure gun, bár alapból ezt a kifejezést festékszórókra használják a civil világban :) illetve alacsony kezdősebességű/csőtorkolati sebességű lövegnek )
Vagy a BMP-3 2A70-es "lövegét" is minek nevezzük? A Grom-mal rokonítható az is a működését tekintve, bár huzagolt csöve van.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and fip7
Hátrasikló szerkezete nincs, szóval hátrasiklás nélküli lövegnek nyugodtan lehet nevezni, ha zárt a csőfar akkor is. A visszarúgást itt a teljes jármű nyeli el, mivel viszonylag nehéz, és a visszarúgás viszonylag nem erős.

Igen a BMP-1 lövegére céloztam, olvastam már "alacsony nyomású lövegnek" nevezni (angolul, low pressure gun, bár alapból ezt a kifejezést festékszórókra használják a civil világban :) illetve alacsony kezdősebességű/csőtorkolati sebességű lövegnek )
Vagy a BMP-3 2A70-es "lövegét" is minek nevezzük? A Grom-mal rokonítható az is a működését tekintve, bár huzagolt csöve van.
A 2A70 az egy normális harckocsiágyú, ami egy marha gyenge lőportöltetű lőszert tüzel.

• Tetszik
Reactions: enzo

A BMP-1 "ágyú" lövedéke úgy nézett ki, mint egy RPG lövedék, aminek a végére egy sörösdobozt szereltek. A "sörösdobozban" levő töltet lőtte ki a lövedéket, majd elindult a rakéta hajtás.

Tökéletes célzás esetén van annyi esélyed.
És akkor jönne az ismert videók:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Tank tetején a hagyományos géppuska semmit nem ér a drónok ellen szerintem ma már.
Autómata, a célt kereső és magától megkereső, a cél elött robbanó gépágyú lövedék az egyetlen esély, főként ha több irányból, nem csak egy darab drón jön.
Szia,

Igen, es bocs, hogy felreerthetoen fogalmaztam: automatan a celt megkereso es megcelzo geppuskara gondoltam, nem hagyomanyos iranyzasura!

(Az elso videoban igaz 3. lovesre, de 200 m-rol lelovik a dront, a 2. videoban pedig nem oket tamado ongyilkos dron van.)

Es abban is egyetertek, hogy ha nem azt a konkret harckocsit celozza a dron, hanem csak a kozeleben van, akkor szukseges a cel elott robbano lovedek; ezt jol demonstralja a 2. videod.

Szia,

Igen, es bocs, hogy felreerthetoen fogalmaztam: automatan a celt megkereso es megcelzo geppuskara gondoltam, nem hagyomanyos iranyzasura!

(Az elso videoban igaz 3. lovesre, de 200 m-rol lelovik a dront, a 2. videoban pedig nem oket tamado ongyilkos dron van.)

Es abban is egyetertek, hogy ha nem azt a konkret harckocsit celozza a dron, hanem csak a kozeleben van, akkor szukseges a cel elott robbano lovedek; ezt jol demonstralja a 2. videod.

Phalanx-ot minden harckocsira!

• Vicces
Reactions: fedett_mókus
Phalanx-ot minden harckocsira!
Aztán a végén csak eljutunk a gyökér manga/anime vagy mik-ig :D
f93.jpg

Erre kíváncsi leszek, őszintén szólva még soha nem néztem vagy olvastam semmit a panczelosok.hu-ról.

Hogy nagyobb géppityu legyen rajta mint a többin és akkor ebbôl làthatjàk a gyerekek, hogy fejlettebb mint a többi és amerikai.
dehogy is... olvass már vissza ...
30x113 RCWS az legalább +4 tűzerő és +2 elrettentés a tankoskártyán.... nincs sok kérve Tőled szerintem de legalább ezt tudnád helyesen...

(ui.: remélem átment az irónia :D Neked nem szabad sokat aludni :D nagyot mész ma :D)

• Imádom
Reactions: Pogány
dehogy is... olvass már vissza ...
30x113 RCWS az legalább +4 tűzerő és +2 elrettentés a tankoskártyán.... nincs sok kérve Tőled szerintem de legalább ezt tudnád helyesen...

(ui.: remélem átment az irónia :D Neked nem szabad sokat aludni :D nagyot mész ma :D)
Vagy inkàbb aludtam volna még mi? :D Bàr akkor lehet megcsinàlnàm a tankoskàrtyàt, mondjuk a Leopard 2 lapból lenne @fip7 kiadàsú. :D

• Vicces
Reactions: fedett_mókus