Kiemeltem vastagon az első sorokat, amire reagálnék.
Lehet, hogy rákapcsolnak?
Bár az is érdekes, hogy folyamatosan szolgáltatják az ukránok a casus belliket és ennek ellenére még épp a kormányzati negyed és nincs részleges mozgósítás sem, mintha mi sem történne, ha most lesz valami, akkor miért most?
Értem én, hogy Moszkvában történt a merénylet, de az nagyobb csapás lett volna ha Dugin hal meg, akár a Moszkva cirkáló elsüllyesztése, akár a Krím és orosz területek lövése, szabotázsok stb
Az ukrán fegyveres erők vezérkarának tájékoztatása szerint az orosz hadsereg különálló haderőket mozgat a brjanszki és kurszki területek határvidékén, a Szeverszk irányában. Az oroszok tüzérséggel lőtték a Muravij és Zaliznyij Most járásokat, a csernyihivi területet, valamint Budkij és Iszkrijszkivscsina járásokat és Szumi régiót.
– olvasható a jelentésben.
A vezérkar azt is megjegyezte, hogy Harkiv irányában az ellenség harckocsikból, és rakétatüzérségből lőtte Prudjanka, Novoj, Russzkij Tiszki, Peremoga, Sztarij Szaltov, Korobocskino, Szlobozscska és Velikij Prohodi települések területét. Légicsapásokat hajtottak végre Sztarij Szaltov és Huszarovka közelében is.
Augusztus 21-én Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója kijelentette, hogy
Oroszország augusztus 23-án és 24-én megpróbálja majd fokozni Ukrajna bombázását – írja az
Unian.
Kikből lesznek politikusok:?
Akik már eleve maguktól is felhatalmazást éreznek arra, hogy emberek tömegeinek életébe szóljanak bele, változtassák meg drámaian, akár végzetesen - kéretlenül is.
Nyilván nem mindenki eleve érzéketlen (ehhez azért az kell) emberirtóként indul. De amikor teszem azt leépítesz egészségügyet, szigorítasz veszélyes üzemben dolgozók nyugdíjba vonulásán, rokkantnyugdíjazáson stb, akkor tudod, hogy sokaknak, akár ezreknek ezzel előrébb hozod a halálát ahhoz képest, hogy ha nem változtattál volna.
Amikor valaki elkezdi a politikai pályafutását mondjuk egy kistelepülés önkormányzatában képviselőként, akkor még lehet akár idealista világjobbító szándékú is.
Aztán úgy alakul a pályafutása, hogy mondjuk egy ország titkosszolgálati vezetője, hadügyminisztere lesz vagy miniszterelnöke, azon fogja kapni magát, hogy akár rendszeresen hoz számára ismeretlen, idegen emberek likvidálásáról utasításokat.
A másik politikustípus, aki meg eleve könyörtelen, irgalmatlan, ott nem kérdés, hogy mennyit számít a kisemberek élete.
Jellemző jelenség, hogy politikai vezetők - ritka esettől eltekintve - kínosan ügyelnek arra, hogy ellenséges ország, hatalmi csoportosulás vezetőinek haja szála sem görbüljön. Ehelyett jobb sorsra érdemes átlagpolgárok tömegeit képesek küldeni éveken keresztül is azok élete végéig tartó gyászba, rokkantságba, akár biztos halálba - akár kézzel fogható okokért,célokért, akár agitprop fogalmakért. Miközben a másik szarkeverő kikapcsolásával eleve egykettőre véget érhetne a konfliktus.
Pl. ha igazán akarták volna, akkor Szaddam Huszein, Hitler, stb. likvidálásával kezdve akár egykettőre csírájába fojthatták volna el a helyzet eszkalálódást, tömegek halálát.
De nem tették.
Miért?
Mert nem akarnak ötletet adni, példát statuálni, hasonló helyzetbe kerülni. Ha te sem, akkor én sem.
Mi nyugodtan alszunk. Akár az egész ország, birodalom beledögölhet, de egymást akkor sem. (Szétvet az ideg; nem jut eszembe a megfelelő szó)
A politikusok/holdudvaruk szerepe kiemelkedő egy ország életében, személyes akaratuk, akarom mondani akaratosságuk nagyobb, mint akár tízezrek hetekig tartó dühödt tüntetéseinek ereje ("előbb-utóbb megunják, hazamennek").
Tehát értelemszerűen a fontosságuk/hasznosságuk is nagyobb egy emblematikus szereplőnek a politikai elit szemében, mint akár tízezrek halála.
Tételezzük fel, hogy most fog eszkalálódni a helyzet, holott eddig minden résztvevő mondhatni apránként fokozta tovább a pusztítást. Ha így lesz, akkor miért csak most?
Mert Dugin fontos, emblematikus szellemi befolyásoló, s a robbantás (ha jó a fordító) túl közel volt Putyin lakhelyéhez.
Ezek már elég nyomós személyes okok/kifogások lehetnek arra, hogy bevállalja azt, amit 8 évig nem vállalt be Donyeck rendszeres támadása ellenére sem. (Ferenc Ferdinánd)
Pedig - az orosz vezetés szempontjából - elég lenne a brit miniszterelnöki rezidenciát, vagy a Brüsszeli NATO központot megsemmisíteni azzal a megjegyzéssel, hogy ("tudd, hogy értsd") a következő Washington lesz, vagy más egyéb emblematikus helyszín - lehetőleg minden esetben - a legfőbb vezetők, vagy háttéremberek ott tartózkodása alatt.
De akkor a Kreml épülete - az orosz államiság jelképe - is elvesztené sérthetetlenségének mítoszát, s a bármikori orosz vezetés se jöhetne fel az életben többet valamelyik atombunkerből.
A jelen konfliktusban.
De
bármelyik múltbeli konfliktus súlyossága, veszteségei kisebbek lehetettek volna, ha a legfőbb vezető/vezetők egymás likvidáltatásával kezdték volna; a többinek rögtön elment volna a kedve a háborúzhatnéktól.
Hát hogyisne...
Szerintem.