Itt bőven arra készülnek, hogy ez egy elhúzódó háború lesz. Az ukránok nem fognak leülni tárgyalni, de abban egyetértek, hogy csak addig, amíg rá nem kényszerítik őket; az is lehet, hogy csak indirekt módon (visszafogják a fegyverek és muníció adományozását, akár ingyenesen történik az, akár "hitel" formájában, mert azt "mindenki" tudja, hogy soha nem fogják törleszteni jelen formájukban, minimum részleges adósságelengedés lesz).
Egyébként az a szörnyű ebben az egészben, hogy az ukránoknak az se lesz jó, ha veszítenek, s az se, ha nyernek. Eleve ott kezdődik a probléma, ahogy azt már leírtuk itt egy páran, meg a szakik is mindig elmondják, hogy mi tekinthető ukrán/orosz vereségnek, és mi tekinthető ukrán/orosz győzelemnek. Attól függ, hogy honnan nézzük. Ha tegyük fel, egy ukrán soviniszta szemszögéből, akkor Ukrajna 2014-es határainak a visszaállítása se biztos, hogy győzelem, legfeljebb csak döntetlen (voltak olyan ukrán vélemények, hogy az ország határain kívülre is ki kell terjeszteni a háborút, meg "fel kell szabadítani az elnyomott népeket", s egyéb elrugaszkodott "elképzelések"). Szóval maradva ennél az ukrán soviniszta szemszögnél, talán ez tekinthető a minimumnak (2014-es határok), ebből fakadóan minden egyéb vereségnek, vagy egyfajta "szünetnek" fogható fel. A nacionalisták számára - mert ezt a két fogalmat/halmazt azért szépen el lehet különíteni - ez már bizonyosan győzelemként lenne értelmezhető, sőt ők vélhetően a háború előtti (2022 február) határokkal is megelégednének, magyarán egy részük számára valahol itt lehet a minimum ("mert ott úgyis oroszok élnek").
Hogy hozzak egy magyar hasonlatot - mely természetesen sántít, mivel Erdély történelmünk egy hosszabbnak tekinthető szakaszában a magyarság mentsvárának tekinthető, míg az ukránok, s egyben országuk, lényegesen "ingatagabb" talajon áll -, mikor Észak-Erdély visszatért, a nemzet döntő többsége elégedett volt vele, s a politikai paletta teljes széltében éljenezte Horthy Miklóst (még a szocdemek is, s hogy ezt kihangsúlyozzák az akkori elnökük mindezt az Országházban egy felszólalásában is megtette).
Viszont mindezeket kicsit félretéve, mert ezek csak az országon belül fontosak, s a határaikon belüli jövőbeli politikai/társadalmi eseményeket fogják mozgatni, az a lényeges, hogy a legnagyobb támogatók - elsődlegesen az USA - mikor gondolják azt, hogy elég volt. Ha és amennyiben a konzervatívok nyernek, akkor hamarabb véget érhet a konfliktus, de bizonyosan nem egy csapásra fog ez bekövetkezni, magyarán 2025 tavasza előtt én nem várom a végét, ha hasonló mederben fognak folyni a dolgok, mint az elmúlt 6-7 hónapban.
Természetesen ez egy nagyon hosszú idő, így addig még szükség lenne érdemi légvédelemre az ukránoknak, s elegendő tüzérségi lövedékre is... Ez utóbbi kettő ok okozhatja a háború korábbi lezárását (ezek "megnyugtató" érvek lennének a soviniszták számára is, s egy újabb szünetnek fognák fel a helyzetet). Sajnos, vagy nem, én teljesen kizártnak tartom, hogy az ukránok valami furcsa módon "megroppantják" az orosz hadsereget vagy társadalmat, s ez még akkor is igaz, ha és amennyiben lesznek a jövőben kisebb-nagyobb ukrán sikerek. Ezek egyébként beláthatatlan folyamatokat indíthatnának el Oo.-ban szvsz, amire nem szeretnék külön kitérni, mert csak még hosszabb lenne a hsz-em.
Mindenesetre én
@dudi -val értek egyet. Nagyon sok olyan eszközt kaptak az ukránok, amit hasznosíthatnak egy átkelésnél. Szerintem a Herszon környéki mozgolódás csak arra szolgál, hogy még inkább oda csoportosítsanak a környékről (arra ügyelve, hogy ezek a műveletek kis léptékűek legyenek, ami eleve bekorlátozza a sikerességük mértékét - ezért nem fognak más frontszakaszokról átcsoportosítani, hanem helyben oldják meg), ám sztm mindenképpen lesz egy zaporozsjei offenzíva (elsődlegesen Tokmak, majd esetlegesen Berdjanszk, illetve Melitopol irányú), az már más kérdés, hogy az mennyire fog kibontakozni, tehát a tartalékban álló csapatok mekkora részét fogják bevetni, s ezt követően (időben nem sokkal eltolva, tehát részint párhuzamosan) tudok elképzelni egy nagyobb volumenű átkelést a Dnyeper több pontján. A luhanszki front északi részén, ha minden igaz, nagyon erős védelmi vonalat építettek ki az oroszok valahol Szvatove vonalában, ha lesz elterelő támadás, sztm az valahol itt lehet, aminek a mélysége valószínű ez a vonal lesz (sokan nem nagyon értették, hogy miért építenek sárkányfogas védelmi vonalat a régebbinek tekinthető orosz-ukrán határon is az oroszok, hát pont azért, hogy Oo.-ból ne kerüljék azt meg egy könnyen az ukránok). Ami ennél kisebb valószínűségű szerintem, hogy valahol Sziverszk és Bakhmut között indítsanak egy nagyon erős ellentámadást, mivel ez járna a legnagyobb veszteségekkel, s szerintem a sikere is erősen kétséges (még az ő tervezőasztalukon is).
Lehet több dologban is tévedek, de én így látom.