[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 006
23 202
113
Ennek erősen negatív lenne a propaganda-értéke: nyugati fegyverek lövik az atomerőművet, esetleg nukleáris balesetet okozva... Nem hiszem, hogy a gazdáik ezt megengednék. Én továbbra is azt gondolom, hogy egy közvetlen oroszországi irányú támadásra és az azt kvető területcserékre fognak rájátszani.
Krím ebből a szempontból ideális lenne nekik
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
340
2 257
93
Egy Belarusszia elleni támadás…?
Elég meglepő húzás lenne egy államcsínnyel párosítva…. Esetleg lengyel segédlettel.
Én vmi ilyet csinálnék… 19-re lapot!

Az oroszoknál 20 van a kézben….
Kitartana a belarusz haderő Lukasenka mellett, mint az ukrán Zele mellett…?
Nagyjából ez az egy kérdés…..

Foteltábornokként ezt tenném…!
Ez egy eredeti elképzelés!..és elég rémísztő is nekem.Elsőre.Valószínűleg azért mert kevés az infóm..Ha megtudnák csinálni az tényleg huszárvágás lenne.De nem vagyok róla meggyőződve-bár Lukasenkát nem szeretik-viszont egy külső beavatkozásra nem pont úgy reagálnának mint az ukránok.Nem vagyok meggyőződve arról sem van e igazán bárki most ,aki hiteles lenne a puccs élére lengyel tankkokkal a háta mögött.Úgyhogy szerintem nem lesz ilyen.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Ez szerintem is egy elkepzelheto verzio. Amit ezzel @grigorij3 ir, az velemenyem szerint nem fogja az ukranokat visszatartani, pont azert amiket @joker mar irt ellenervkent.

Lehet, hogy a varakozas jobb verzio lenne nekik, de amennyiben az oroszok tamadasa ha nem is teljesen, de nagyobb reszt felorli az uj nyugati technikat es az ujonnan kikepzetteket, akkor szarban vannak es ok mar semmit nem vagy nagyon korlatozottan inditananak -es szerintem igy lenne.

Azt gondolom, hogy ha komoly tamadast inditanak valoban, akkor azt olyan helyen es modon probaljak meg, ahol a legkisebb sikereket is vagy egy reszsikert a leheto legnagyobb propaganda ertekre illetve targyalasi alapnak tudjak majd felhasznalni. En abban egesz biztos vagyok, hogy Zele pontosan tajekoztatva lett, hogy a tamadasuk utan asztalhoz kell ulnie.
Itt bőven arra készülnek, hogy ez egy elhúzódó háború lesz. Az ukránok nem fognak leülni tárgyalni, de abban egyetértek, hogy csak addig, amíg rá nem kényszerítik őket; az is lehet, hogy csak indirekt módon (visszafogják a fegyverek és muníció adományozását, akár ingyenesen történik az, akár "hitel" formájában, mert azt "mindenki" tudja, hogy soha nem fogják törleszteni jelen formájukban, minimum részleges adósságelengedés lesz).
Egyébként az a szörnyű ebben az egészben, hogy az ukránoknak az se lesz jó, ha veszítenek, s az se, ha nyernek. Eleve ott kezdődik a probléma, ahogy azt már leírtuk itt egy páran, meg a szakik is mindig elmondják, hogy mi tekinthető ukrán/orosz vereségnek, és mi tekinthető ukrán/orosz győzelemnek. Attól függ, hogy honnan nézzük. Ha tegyük fel, egy ukrán soviniszta szemszögéből, akkor Ukrajna 2014-es határainak a visszaállítása se biztos, hogy győzelem, legfeljebb csak döntetlen (voltak olyan ukrán vélemények, hogy az ország határain kívülre is ki kell terjeszteni a háborút, meg "fel kell szabadítani az elnyomott népeket", s egyéb elrugaszkodott "elképzelések"). Szóval maradva ennél az ukrán soviniszta szemszögnél, talán ez tekinthető a minimumnak (2014-es határok), ebből fakadóan minden egyéb vereségnek, vagy egyfajta "szünetnek" fogható fel. A nacionalisták számára - mert ezt a két fogalmat/halmazt azért szépen el lehet különíteni - ez már bizonyosan győzelemként lenne értelmezhető, sőt ők vélhetően a háború előtti (2022 február) határokkal is megelégednének, magyarán egy részük számára valahol itt lehet a minimum ("mert ott úgyis oroszok élnek").
Hogy hozzak egy magyar hasonlatot - mely természetesen sántít, mivel Erdély történelmünk egy hosszabbnak tekinthető szakaszában a magyarság mentsvárának tekinthető, míg az ukránok, s egyben országuk, lényegesen "ingatagabb" talajon áll -, mikor Észak-Erdély visszatért, a nemzet döntő többsége elégedett volt vele, s a politikai paletta teljes széltében éljenezte Horthy Miklóst (még a szocdemek is, s hogy ezt kihangsúlyozzák az akkori elnökük mindezt az Országházban egy felszólalásában is megtette).
Viszont mindezeket kicsit félretéve, mert ezek csak az országon belül fontosak, s a határaikon belüli jövőbeli politikai/társadalmi eseményeket fogják mozgatni, az a lényeges, hogy a legnagyobb támogatók - elsődlegesen az USA - mikor gondolják azt, hogy elég volt. Ha és amennyiben a konzervatívok nyernek, akkor hamarabb véget érhet a konfliktus, de bizonyosan nem egy csapásra fog ez bekövetkezni, magyarán 2025 tavasza előtt én nem várom a végét, ha hasonló mederben fognak folyni a dolgok, mint az elmúlt 6-7 hónapban.
Természetesen ez egy nagyon hosszú idő, így addig még szükség lenne érdemi légvédelemre az ukránoknak, s elegendő tüzérségi lövedékre is... Ez utóbbi kettő ok okozhatja a háború korábbi lezárását (ezek "megnyugtató" érvek lennének a soviniszták számára is, s egy újabb szünetnek fognák fel a helyzetet). Sajnos, vagy nem, én teljesen kizártnak tartom, hogy az ukránok valami furcsa módon "megroppantják" az orosz hadsereget vagy társadalmat, s ez még akkor is igaz, ha és amennyiben lesznek a jövőben kisebb-nagyobb ukrán sikerek. Ezek egyébként beláthatatlan folyamatokat indíthatnának el Oo.-ban szvsz, amire nem szeretnék külön kitérni, mert csak még hosszabb lenne a hsz-em.

Mindenesetre én @dudi -val értek egyet. Nagyon sok olyan eszközt kaptak az ukránok, amit hasznosíthatnak egy átkelésnél. Szerintem a Herszon környéki mozgolódás csak arra szolgál, hogy még inkább oda csoportosítsanak a környékről (arra ügyelve, hogy ezek a műveletek kis léptékűek legyenek, ami eleve bekorlátozza a sikerességük mértékét - ezért nem fognak más frontszakaszokról átcsoportosítani, hanem helyben oldják meg), ám sztm mindenképpen lesz egy zaporozsjei offenzíva (elsődlegesen Tokmak, majd esetlegesen Berdjanszk, illetve Melitopol irányú), az már más kérdés, hogy az mennyire fog kibontakozni, tehát a tartalékban álló csapatok mekkora részét fogják bevetni, s ezt követően (időben nem sokkal eltolva, tehát részint párhuzamosan) tudok elképzelni egy nagyobb volumenű átkelést a Dnyeper több pontján. A luhanszki front északi részén, ha minden igaz, nagyon erős védelmi vonalat építettek ki az oroszok valahol Szvatove vonalában, ha lesz elterelő támadás, sztm az valahol itt lehet, aminek a mélysége valószínű ez a vonal lesz (sokan nem nagyon értették, hogy miért építenek sárkányfogas védelmi vonalat a régebbinek tekinthető orosz-ukrán határon is az oroszok, hát pont azért, hogy Oo.-ból ne kerüljék azt meg egy könnyen az ukránok). Ami ennél kisebb valószínűségű szerintem, hogy valahol Sziverszk és Bakhmut között indítsanak egy nagyon erős ellentámadást, mivel ez járna a legnagyobb veszteségekkel, s szerintem a sikere is erősen kétséges (még az ő tervezőasztalukon is).
Lehet több dologban is tévedek, de én így látom.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 337
76 986
113
Itt bőven arra készülnek, hogy ez egy elhúzódó háború lesz. Az ukránok nem fognak leülni tárgyalni, de abban egyetértek, hogy csak addig, amíg rá nem kényszerítik őket; az is lehet, hogy csak indirekt módon (visszafogják a fegyverek és muníció adományozását, akár ingyenesen történik az, akár "hitel" formájában, mert azt "mindenki" tudja, hogy soha nem fogják törleszteni jelen formájukban, minimum részleges adósságelengedés lesz).
Egyébként az a szörnyű ebben az egészben, hogy az ukránoknak az se lesz jó, ha veszítenek, s az se, ha nyernek. Eleve ott kezdődik a probléma, ahogy azt már leírtuk itt egy páran, meg a szakik is mindig elmondják, hogy mi tekinthető ukrán/orosz vereségnek, és mi tekinthető ukrán/orosz győzelemnek. Attól függ, hogy honnan nézzük. Ha tegyük fel, egy ukrán soviniszta szemszögéből, akkor Ukrajna 2014-es határainak a visszaállítása se biztos, hogy győzelem, legfeljebb csak döntetlen (voltak olyan ukrán vélemények, hogy az ország határain kívülre is ki kell terjeszteni a háborút, meg "fel kell szabadítani az elnyomott népeket", s egyéb elrugaszkodott "elképzelések"). Szóval maradva ennél az ukrán soviniszta szemszögnél, talán ez tekinthető a minimumnak (2014-es határok), ebből fakadóan minden egyéb vereségnek, vagy egyfajta "szünetnek" fogható fel. A nacionalisták számára - mert ezt a két fogalmat/halmazt azért szépen el lehet különíteni - ez már bizonyosan győzelemként lenne értelmezhető, sőt ők vélhetően a háború előtti (2022 február) határokkal is megelégednének, magyarán egy részük számára valahol itt lehet a minimum ("mert ott úgyis oroszok élnek").
Hogy hozzak egy magyar hasonlatot - mely természetesen sántít, mivel Erdély történelmünk egy hosszabbnak tekinthető szakaszában a magyarság mentsvárának tekinthető, míg az ukránok, s egyben országuk, lényegesen "ingatagabb" talajon áll -, mikor Észak-Erdély visszatért, a nemzet döntő többsége elégedett volt vele, s a politikai paletta teljes széltében éljenezte Horthy Miklóst (még a szocdemek is, s hogy ezt kihangsúlyozzák az akkori elnökük mindezt az Országházban egy felszólalásában is megtette).
Viszont mindezeket kicsit félretéve, mert ezek csak az országon belül fontosak, s a határaikon belüli jövőbeli politikai/társadalmi eseményeket fogják mozgatni, az a lényeges, hogy a legnagyobb támogatók - elsődlegesen az USA - mikor gondolják azt, hogy elég volt. Ha és amennyiben a konzervatívok nyernek, akkor hamarabb véget érhet a konfliktus, de bizonyosan nem egy csapásra fog ez bekövetkezni, magyarán 2025 tavasza előtt én nem várom a végét, ha hasonló mederben fognak folyni a dolgok, mint az elmúlt 6-7 hónapban.
Természetesen ez egy nagyon hosszú idő, így addig még szükség lenne érdemi légvédelemre az ukránoknak, s elegendő tüzérségi lövedékre is... Ez utóbbi kettő ok okozhatja a háború korábbi lezárását (ezek "megnyugtató" érvek lennének a soviniszták számára is, s egy újabb szünetnek fognák fel a helyzetet). Sajnos, vagy nem, én teljesen kizártnak tartom, hogy az ukránok valami furcsa módon "megroppantják" az orosz hadsereget vagy társadalmat, s ez még akkor is igaz, ha és amennyiben lesznek a jövőben kisebb-nagyobb ukrán sikerek. Ezek egyébként beláthatatlan folyamatokat indíthatnának el Oo.-ban szvsz, amire nem szeretnék külön kitérni, mert csak még hosszabb lenne a hsz-em.

Mindenesetre én @dudi -val értek egyet. Nagyon sok olyan eszközt kaptak az ukránok, amit hasznosíthatnak egy átkelésnél. Szerintem a Herszon környéki mozgolódás csak arra szolgál, hogy még inkább oda csoportosítsanak a környékről (arra ügyelve, hogy ezek a műveletek kis léptékűek legyenek, ami eleve bekorlátozza a sikerességük mértékét - ezért nem fognak más frontszakaszokról átcsoportosítani, hanem helyben oldják meg), ám sztm mindenképpen lesz egy zaporozsjei offenzíva (elsődlegesen Tokmak, majd esetlegesen Berdjanszk, illetve Melitopol irányú), az már más kérdés, hogy az mennyire fog kibontakozni, tehát a tartalékban álló csapatok mekkora részét fogják bevetni, s ezt követően (időben nem sokkal eltolva, tehát részint párhuzamosan) tudok elképzelni egy nagyobb volumenű átkelést a Dnyeper több pontján. A luhanszki front északi részén, ha minden igaz, nagyon erős védelmi vonalat építettek ki az oroszok valahol Szvatove vonalában, ha lesz elterelő támadás, sztm az valahol itt lehet, aminek a mélysége valószínű ez a vonal lesz (sokan nem nagyon értették, hogy miért építenek sárkányfogas védelmi vonalat a régebbinek tekinthető orosz-ukrán határon is az oroszok, hát pont azért, hogy Oo.-ból ne kerüljék azt meg egy könnyen az ukránok). Ami ennél kisebb valószínűségű szerintem, hogy valahol Sziverszk és Bakhmut között indítsanak egy nagyon erős ellentámadást, mivel ez járna a legnagyobb veszteségekkel, s szerintem a sikere is erősen kétséges (még az ő tervezőasztalukon is).
Lehet több dologban is tévedek, de én így látom.
Nekem eszembe nem jutott egy erőszakos folyami átkelés.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 678
8 630
113
Afganisztánban is komoly nyugati hadfelszerelést kaptak a kormányerők a tálibok elleni harchoz, aztán az mind ott is maradt a táliboknak. A haditechnika önmagában semmit sem ér. Ahogy a kifogyott üzemanyagú T-90-esből is elszaladt az orosz, ugyanúgy a Leoból is szaladni fog az ukrán, ha összeomlik a támadás és az életük kedvesebb lesz annál, hogy hősködjenek.
Azok az afgán kormányerők voltak. Ők tényleg nem akartak harcolni. Ha az ukránok is ilyenek lettek volna, akkor tavaly márciusban véget ért volna a háború. E helyett viszont a világháborúk óta nem látott harcok zajlanak.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 370
45 688
113
Ezt a katonai bloggerek is lehozták, Prigozsint az Állami Duma meghívta egy beszélgetésre.
Nekem az a bajom ezekkel a hírekkel, hogy nem lehet tudni egyik fél részéről sem, mennyi a hírekben a maszkírovka. Most a Nyugat és az oroszok is a hiányokat, a gyengeséget erősítik fel.

Az RF fegyveres erők tartalékait a Szvatovo-Kremennaja vonalhoz vonják. Az ezirányú aktív munka folytatódik⚡️
Sürgős... Információink szerint az ellenség felderítést végez Donbass egyes területein
Robert C. Castel

UKRAJNA ÉS A LÉGIHADVISELÉS VÁLSÁGA
Lelkemnek igen nagy megnyugvást ad, hogy azok akik a múltban semmiben sem értettek egyet velem, az utóbbi időben növekvő számban térnek meg.
Ezúttal a B-Közép fődrukkere, Tom Cooper áll a pódiumon.
Érdemes elolvasni a cikket, mert nagyon jó és objektív összefoglalója az "anti-F16"-os érveknek.
Csupán néhány provokatív gondolat Tom Cooper megtérésének a margójára:
1. Ha amint Cooper írja, néhány tucat nyugati harcigép nem fogja megváltoztatni a háború menetét, akkor miért valószínű az, hogy néhány nyugati tank viszont igen?
2. A nyugati precíziós lőszerek döntő többsége légi indítású. A nyugati repülőkre elsősorban emiatt lenne szükség és nem az alkalmi topgun-kodás céljaira. Ha a Nyugat nem képes millió számra "buta" lőszereket szállítani, de repülőgépeket sem az "okos" lőszerek bevetésére, akkor Ukrajna hogyan fogja folytatni, let alone megnyerni, ezt a háborút?
3. Ha ez a befektetésarányissági kalkulus helytálló a modern légihadviselés egészére nézve, akkor talán itt az ideje újra átgondolni a prioritásainkat.
Lehet, hogy ezek a tomkrúzos romantikájú, tesztoszteronban páncolt fémmadarak csupán a nem kevésbbé csillogó lovagpáncélok és zeppelinek modern megfelelői.

Ukrajnai háború, 2023. április 29.: Miért nem szállít a NATO nyugati tervezésű vadászgépeket Ukrajnának?​

 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Ha máshol nem,legalább a 40 kilós csajon meg kell mutatni mennyire tökösek a helyi rendőrök.
Azért ez nem hinném, hogy probléma kell legyen. Hàborúban àtértékelôdik elég sok dolog, a fellépés keményebb lesz egyrészt mert az erôszakszervezetek tagjai végre felszabaultan erôszakoskodhatnak (ezért léptek be és ezt vàrjàk szerte a vilàgon), màsrészt hàború idején egy lopàs is a hàborús erôfeszítés meglopàsànak felnagyítható avagy ténylegesen az. Nem menti fel ez alól az elkövetôjét, hogy ô egy 40 kilós nô. Ugyanazzal a kockàzattal kellett, hogy szàmoljon elkövetéskor mint egy 80 kilós férfi. Màsrészt meg még mindig jobban jàrt mint anno az a 2 SS akiket a tàsaik meglopàsa utàn kivégeztek, elkapartak és az egész ezred elvonulàskor àttiport a sírjukon.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 865
27 415
113
Azért ez nem hinném, hogy probléma kell legyen. Hàborúban àtértékelôdik elég sok dolog, a fellépés keményebb lesz egyrészt mert az erôszakszervezetek tagjai végre felszabaultan erôszakoskodhatnak (ezért léptek be és ezt vàrjàk szerte a vilàgon), màsrészt hàború idején egy lopàs is a hàborús erôfeszítés meglopàsànak felnagyítható avagy ténylegesen az. Nem menti fel ez alól az elkövetôjét, hogy ô egy 40 kilós nô. Ugyanazzal a kockàzattal kellett, hogy szàmoljon elkövetéskor mint egy 80 kilós férfi. Màsrészt meg még mindig jobban jàrt mint anno az a 2 SS akiket a tàsaik meglopàsa utàn kivégeztek, elkapartak és az egész ezred elvonulàskor àttiport a sírjukon.
És alkalom is lesz, hiszen háború idején sokaknak a lopás lesz az egyetlen lehetőség arra, h ételt adjanak a gyerekeiknek. Közben a nyugati segélyt meg pénzért árulják a boltokban.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Andrij Melnik ukrán külügyminiszter-helyettes szerint nem lehetetlen, hogy Kína béketeremtőként lép fel az ukrajnai háborúban.

Ukrajna korábbi berlini nagykövete egy vasárnapi német lapinterjúban arra a kérdésre, hogy képes lehet-e Kína a béketeremtésre, és akár arra is, hogy elérje Moszkvánál az orosz csapatok kivonását Ukrajnából, azt mondta, hogy "ez nem irreális".

Peking ugyan természetesen a saját érdekeit követi, de az igazságos, békés megoldás és a harcok leállítása inkább kínai érdek, mint a háború, vagyis "ez az egész világrendet megrázó hatalmas, soha véget nem érő földrengés" - tette hozzá Andrij Melnik a Berliner Morgenpostban és a kiadóvállalat, a Funke médiacsoport többi lapjában közölt interjúban.

Az ukrán és a kínai államfő telefonon folytatott minapi tárgyalása nagy előrelépés az kétoldalú kapcsolatok megerősítése és "az orosz agresszió beszüntetése" felé, bár meglehet, hogy a kínaiak másként értékelik ezt - mondta a külügyminiszter-helyettes.

Aláhúzta, hogy Kijev elengedhetetlen feltételnek tekinti az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrán területekről. Ugyanakkor "az ördög a részletekben rejlik, ezért kíváncsian várjuk, hogy mit hoz magával Kína különmegbízottja, aki hamarosan hozzánk érkezik" - tette hozzá.

A többi között arról is szólt, hogy az ukrán lakosság túlnyomó többsége nem akar területet feláldozni a békéért, és egy rossz kompromisszum nem is biztosítana tartós békét, legfeljebb törékeny tűzszünetet.

Ugyanakkor eleve "teljes képtelenség" bármiféle vitát folytatni az esetleges tárgyalásokról, "mert az oroszok nem akarnak tárgyalni" - jelentette ki az ukrán diplomata.

Az ukrán csapatok tervezett ellentámadásáról elmondta: "cinikus és igazságtalan" azonnali sikert követelni a katonai támogatás folytatásáért cserébe. A támogatás "túl lassan és apró adagokban" érkezik, a támogatók mégis egy "nagy dobást, azonnali diadalt" várnak el érte, holott a frontvonal 1300 kilométer hosszú, és a Bahmutban kilenc hónapja minden egyes épületért folytatott küzdelem is megmutatja, hogy "borzasztóan nehéz ez a háború" - mondta Andrij Melnik.

Hozzátette: sikerként tartaná számon, ha egyes területeken jelentősen, "sok kilométerrel" visszaszorítanák az orosz erőket. Oroszország Ukrajna elleni háborúja "gyakorlatilag fél éve brutális, véres állóháború", így már az is "sokat változtatna a javunkra, ha mozgásba tudnánk hozni a dolgokat, meg tudnánk mutatni, hogy mennyire törékeny a helyzet az oroszok számára" - fejtette ki az ukrán külügyminiszter-helyettes.


Forrás: https://kuruc.info/r/4/258451/
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Egy Belarusszia elleni támadás…?
Elég meglepő húzás lenne egy államcsínnyel párosítva…. Esetleg lengyel segédlettel.
Én vmi ilyet csinálnék… 19-re lapot!

Az oroszoknál 20 van a kézben….
Kitartana a belarusz haderő Lukasenka mellett, mint az ukrán Zele mellett…?
Nagyjából ez az egy kérdés…..

Foteltábornokként ezt tenném…!
foteltábornok b+...
Marha nagy okosság lenne a Bátyuskát molesztálni polák segítséggel, miközben épp most kapnak vagy már kaptak is nukleáris hordozóeszközöket ÉS CSTO tagok is.
A polákok valszeg azonnal kapnának pár taktikai atomot a miheztartás végett, ugyanis erre nem vonatkozik az 5. cikkely és ha lennének olyan hülyék, hogy házhoz mennek a pofonért, gyanítom hogy szívesen statuálnának rajtuk példát, amit meg is érdemelnének a nagy pofájukért.
Amúgy komolyan gondolod, hogy ez meglepő lenne? Szerintem már rég van rá forgatókönyv, ahogy a nyugat banderisztáni lengyel bevonulásra is.
Már bocs, de ha lehet én inkább kihagynám ezt a forgatókönyvet, mert ez szinte biztosan nukleáris eszkalációhoz vezetne.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 648
55 279
113
Nekem eszembe nem jutott egy erőszakos folyami átkelés.
Egy "nagyobb méretű erőszakos folyami átkelés" - t én sem tudok elképzelni.
Mig az oroszoknál nem gond a taktikai manöverezés addig az ukrànoknàl, úgy tünik, csak előretőrés létezhet. Ez egy gyenge pont, ami végzetes lehet a támadás sikerével kapcsolatban.
Ettől függetlenűl ennek a konfliktusnak Ukrajna (és az EU) a nagy vesztese. Ezek ketten ebből már nem tudnak jól kijönni. Ezt már többen részletezték.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Kramatorszknál elpukkant egy lőszerszállító vonat


WTF


FhTNTJu.jpg



There is information about a massive missile attack on the Dnepropetrovsk region
Explosions and a huge fire in Pavlograd
In the sky "Shaheds", strategic bombers took off from distant bases
There are also reports that missiles are flying at the Pavlograd-1 and Pavlograd-2 railway stations, where trains with APU equipment and people were located


F6Fw1mE.jpg
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Nekem eszembe nem jutott egy erőszakos folyami átkelés.
Szárazföldön szép menet lenne.
Végre valamiben egyetértünk.Arra most ne térjünk ki,hogy ott vannak a Dnyeper azon partján,amelyikre egyesek szerint át kellene kelniük.
Az egyesek közül ennek az egynek, csak ezért jutott eszébe:
FtSYyd5XgAUaPI8

Szerk.: Megj.: Az atomerőmű kb. Nikopol-al szemben található.

Bár abból a szempontból legjobb tudomásom szerint pontatlan, hogy a luhanszki védvonal először jobbra fordult el még az ősszel (s nem balra követte a határt megfelelő távolságtartással), pont a korábban általam említett megkerülés okán, de ez ezen a térképen sincs feltüntetve. Több aktuális térkép is található. Ez egyébként április 9.-ei.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 370
45 688
113
Hatalmas rakétatámadásról van információ a Dnyipropetrovszki régió ellen
Feltehetően X-101-es cirkálórakéták repülnek aktívan a Pavlograd-1 és Pavlograd-2 pályaudvarokon, ahol APU berendezésekkel és emberekkel szerelt vonatok helyezkedtek el A beérkező adatok
szerint körülbelül nyolc érkezés a raktárakba és a raktárterületre, valamint a vonatokban és a vasúti sínekben keletkezett károkról is érkezik információ.
Pavlograd a Dnyipropetrovszk régióban található város, két csomóponttal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az ukrán fegyveres erők tartalékokat szállítsanak át Kramatorszk, Szlavjanszk és Artemovsk (Bakhmut)
Követjük a helyzet alakulását⚡️⚡️

A Readovka forrása szerint az Orosz Fegyveres Erők Pavlograd vasúti csomópontjában mért éjszakai csapása után a szemtanúk tömeges légvédelmi rakéták felrobbantásáról számoltak be az S-300-as komplexum számára. Információink szerint az S-300P két hadosztálya (legfeljebb 16 telepítés) megsemmisült. Ezenkívül eltalálták a tartalék lőszerrel ellátott ellátó járműveket⚡️⚡️⚡️
Az ukrán média az OK Yug szóvivőjére hivatkozva azt állítja, hogy az orosz fegyveres erők 11 hajót és 2 tengeralattjáró hordozórakétát vontak ki a Fekete-tengerre.